Ma, svetovna debata, pa dialog med Amstel in t! Za prste polizat!
In še zamerkala je nisem, ker sem se šele ob koncu topika vanjga vključla ...
Amstel wrote on 28.08.2006 at 10:52:32:t wrote on 25.08.2006 at 15:44:34: V prvem primeru pač samo uveljavlja svojo pravico do lastnega upravljanja s svojim telesom,
Moj mož večkrat reče, da večina poudarja na vsakem koraku le svoje PRAVICE.... kaj pa DOLŽNOSTI?
V tem primeru splava, pride pred pravico do upravljanja svojega telesa, dolžnost do upravljanja s telesom!
Amstel wrote on 28.08.2006 at 16:27:15:picola wrote on 28.08.2006 at 16:20:21: Amstel, kaj so zate (oziroma za tvojega moža) dolžnosti do svojega telesa?
V tem primeru, ko govorimo o splavu - da poskrbim za zaščito, če otroka nočem....
Preden sploh razmišljam o tem, ali je zarodek živo bitje in imam moralno dolžnost do njega...... razmišljam o tem, da mojemu telesu ne privoščim abrazije!!!!
t wrote on 30.08.2006 at 18:52:18:Amstel wrote on 28.08.2006 at 10:52:32:t wrote on 25.08.2006 at 15:44:34: V prvem primeru pač samo uveljavlja svojo pravico do lastnega upravljanja s svojim telesom,
Moj mož večkrat reče, da večina poudarja na vsakem koraku le svoje PRAVICE.... kaj pa DOLŽNOSTI?
V tem primeru splava, pride pred pravico do upravljanja svojega telesa, dolžnost do upravljanja s telesom!
Lastinska pravica nad samim seboj (kolikor nam je sploh še priznavajo) se dotika neposredne svobode (je najbolj osnovna človekova pravica). ali in koliko smo svobodni pri upravljanju s samim sabo - nima nobene veze z dolžnostimi do samega sebe (vsako tako poudarjanje dolžnosti je samo poskus kontroliranja in omejevanje svobode posameznika).
Kako bo kdo ravnal s samim sabo, je popolnoma njegova stvar! V momentu, ko se na svojem najožjem terenu podredimo komerkoli drugemu razen sebi, smo samo še sužnji - bedne živali, ki si ne zaslužijo imena človek!
Amstel wrote on 30.08.2006 at 20:02:34:Ma dej ne no !...
Amstel wrote on 03.09.2006 at 17:56:32:Da ne bo ostalo pri mežikanju...
Svoboda in dolžnost lahko gredo z roko v roki, kdor misli da ne, je pač nezrel za moje pojme... in imeti dolžnost do svojega telesa, da ga ne raniš je hkrati totalna svoboda, ker pomeni, da znaš dobro poskrbeti zase.
t wrote on 04.09.2006 at 10:52:08:Svoboda ima (tako kot vse na tem svetu) tudi svoje negativne aspekte in neželjene učinke. Seveda pa smo lahko "totalno svobodni" tudi v arestu (še posebej, če zadeve obrnemo). Svoboda pa ni v tem, da se ne raniš temveč, da se lahko raniš, kolikor te je volja, če se ti zazdi. Gre za to, da sam razpolagaš s sabo, ne pa da s tabo razpolagajo drugi preko njihovih omejitev in norm. Dolžnost ni nič drugega kot suženstvo določenim od zunaj vsiljenim normam zakonom (predvsem moralnim)... Ko gre izključno za nas v naši celovitosti smo vedno pred vsem ostalim - gre za našo avtomomnost glede našega telesa.
Amstel wrote on 04.09.2006 at 11:56:00:
no, ja... Meni odgovornost predstavlja nekaj drugega kot tebi, svoboda pa tudi... Je pa tako, da v tej debati nisva vključila še tega "drugega", ki mu najprej iz svoje odločitve damo življenje, potem ga pa vzamemo... moja svoboda in svoboda drugega.... le da ta nima možnosti spregovoriti...
t wrote on 04.09.2006 at 12:51:03:Življenje je tako dajanje kot jemanje - kdor se ne more sprijazniti s tem, ima očitno hude probleme tako s samim sabo, kot tem, čemer se reče realnost.
Amstel wrote on 04.09.2006 at 13:17:03: 
če še sledim...
še vedno govorimo o odgovornosti - svobodi v temi splava?
ker kaj bi ti dal sebi, zarodku v primeru, da se enostavno prej ne zaščitiš pred odnosom, s čemer bi preprečil, da sploh pride do zanositve?
t wrote on 04.09.2006 at 14:51:05:Kar se mene tiče, ima vsak tudi pravico, da se ne zaščiti in potem dela splave - to je pač pomeni biti svoboden v odločanju o samem sebi; da se odločiš sam, kaj boš počel s svojim telesom pa čeprav to ni nič dobrega.
Pojem odgovornosti, pri lastni avtonomnosti nima kaj početi, saj si "odgovoren" samemu sebi (in je absurd, da bi lastno avtonomnost utemeljeval na nekih zunanjih normah, bistvo avtonomnosti je v tem, da sam sebi postavljaš svoje norme ali pa jih ukinjaš).
Ne gre za vprašanje, kaj je svoboda, bolj za to kaj pomeni biti svoboden - in biti svoboden pri odločanju o sebi pomeni tudi to, da lahko delaš splave in seksaš brez zaščite. Ne mešati svobode s tem, kar naj bi bilo lepo ali dobro, saj svoboda sploh ni na istem polju.
Amstel wrote on 04.09.2006 at 16:51:58:1. Hm, ko se odločaš o tem (oz. ženska), da nezaščiteno seksaš in nočeš otroka, posledično ženska dela spalv, se ne odločaš samo o sebi. A je tako? Vpleteno je še tretje bitje.
2. Svoboda in odgovornost se zame ne izključujeta, zate očitno ja... Bolj kot sem odgovorna, pravzaprav, bolj sem svobodna.
t wrote on 04.09.2006 at 18:34:59:2. največji nasprotniki svobode so vedno zadovoljni sužnji

1. ko se odločaš za seks, se lahko samo odločaš za seks - tu gre za klasično teološko varko, kjer se naj bi aktualno življenje uklanjalo potencialnemu: niti pred seksom niti po seksu ni nobenega tretjega bitja (razen teologa) v pravem pomenu besede.
Amstel wrote on 05.09.2006 at 15:07:37:Ma nisem nasprotnik svobode, suženj česa bi pa naj bi bila, če poskrbim odgovorno zase in za otroka, ki ga ne želim? t, ne vem s katerega planeta si.

Pa ko se odločaš za seks, se ne odločaš samo za seks, ampak se odločaš za "tak" in "drugačen" seks. Končno t, kondom tebe ščiti pred okužbami npr... torej se že prej odločaš o svojem zdravju.... to je tvoja svoboda, ki vključuje odgovornost do sebe.
t wrote on 05.09.2006 at 22:33:47:Če se ne odločaš svobodno, si suženj.
Suženjska morala pa se najlepše kaže v tem, da suženj ponavadi ni zadovoljen s tem, da sam nekaj počne, temveč ravno zaradi svojega prisilnega početja zahteva, da bi to počeli še vsi ostali.
(pa ne me zdej haklat ne te kao manj dobre opcije - bistvo je, da se pač sam odločaš po svoje in da potem odgovarjaš za to kar počneš - še posebej, če to počneš s seboj)
Amstel wrote on 06.09.2006 at 11:26:07:t wrote on 05.09.2006 at 22:33:47: Če se ne odločaš svobodno, si suženj.
t, jest na tej točki ne grem dalje v debati, ker se učitno sploh ne razumeva... mene moja odgovornost ne utesnjuje in me ne dela nesvobodne, ampak svobodno... in če ti to vidiš kot suženjstvo, potem ne vem kje in kaj ti je odgovornost...
Ne vem kako tebe odgovornost dela sužnja, res ne štekam.. pač. Odgovarjati za svoja dejanja, to ti je odgovornost?
t wrote on 06.09.2006 at 15:33:34:gape wrote on 06.09.2006 at 10:59:28:(težava: poveličujejo(te) življenje ne pa duha)
Težava je takoj, ko se karkoli poveličuje: da nekaj poveličuješ, moraš na ta račun nekaj drugega zaničevati, oziroma moraš dati nekemu določenemu delu celote prednost pred ostalimi deli celote - situacija je absurdna, saj je jasno, da je celota vedno večja in veličastnejša od svojih delov, pa vendar je brez vseh njenih delov ne bi bilo; absurdno je že, če celoto poveličujemo nad njene dele, še bolj pa je absurdno poveličevati nekatere dele nad druge...
Sicer pa sem se tukaj lotil predvsem enega zelo specifičnega pogleda na svobodo - na svobodo, da sami s seboj počnemo, kar mi hočemo po svoji volji ne glede na vse ostalo (splav je tu samo eden od primerov, kako se določeni poskušajo vtikati v to našo osnovno svobodo) - koliko smo sploh še avtonomni na najbolj svojem terenu. Po moje je to osnova za ostale poglede na svobodo (na primer moralni, politični, duhovni, zakonski, družbeni pogledi...).
Amstel wrote on 06.09.2006 at 16:59:48:titud wrote on 06.09.2006 at 11:44:38: Pa še okrog splava: za kler je začetek človeškega življenja najprej teološko vprašanje, ker življenje daje bog, ta je prva in najvišja avtoriteta, ki podeljuje svetost življenju. Tko da verniku je svetost življnjeja pogojena s tem, koliko svet je zanj bog.
Ma jaz recimo nisem pod vplivom klera, ker nisem sploh v najmanjšem delu del Cerkve... niti krščena, nič...
In kljub temu gledam na splav kot na nekaj, česar ne priželim, niti privoščim, v prvi vrsti SEBI, niti nastajajočemu bitju. Morda pa t in titud gledate drugače na splav, ker ga, če ga, doživi ženska... če bi bila ženski, bi se verjetno bolj varovala... ne glede na kler in blabla.
Devi wrote on 06.09.2006 at 17:16:39:Amstel wrote on 06.09.2006 at 16:59:48:In kljub temu gledam na splav kot na nekaj, česar ne priželim, niti privoščim, v prvi vrsti SEBI, niti nastajajočemu bitju.
to je vse kul in lepo, dokler te ne začne motit, da en drugi si ga pa.