nomad wrote on 04.01.2005 at 16:43:00:če so podobne variante, ne raiš pisat, razen če želiš, in morda še pride kaj prav.. zdaj trenutno to kar delam, bom tudi nadaljeval in končal v tem. že nasploh v preteklosti sem iz metod skakoval sem ter tja. zdaj sem ostal pri enem.
ja to je pametno. ostat pr eni metodi in tisto izvajat v popolnosti je kljuc do uspeha. in pol k si dosegu konc pr eni gres do druge visje/globje. ... razen ce je bla ta zadnja (ki je hkrati metoda in cilj).
Quote:povedal bi še nekaj o budizmo.v glavnem mi ni preveč blizu, zarad tega ker so proti spolnosti. "ne dovoljujejo si pogledat žensk" te se pravi da so budisti močno potlačeni v sebi..?
jz mam mal drgacno predstavo. budisti niso proti spolnosti, ampak sam vejo da ni pametno na eni strani kurit ognja po drugi ga pa polivat z vodo. ce se nekdo vdaja neprimerni spolnosti izgubi potrebno kvalifikacijo za cisto meditacijo. potlaceni so samo tisti, ki ne znajo prav delat s to spolno energijo. tlacenje in tranformiranje (pravilno meditiranje) ni ista stvar.
Quote:brez spolnosti, ni človeka!
jz bi rajs reku, da brez kontrolirane/regulirane spolnosti ni cloveka. tist ki ne more kontrolirat je zival, ne clovek. seveda pa obstaja vec nivojev regulacije za razlicno pogojene ljudi.
sicer pa tud osho v koncni fazi zahteva celibat za tiste, ki so resni. seveda pa morajo pridt postopno do tja. isto je pr budistih, jogijih, itd.
Quote:najhujše pa je krščanstvo, ko reče, spolnost je greh, in nekaj slabega. tako folk napizdi, da se v sebi čutjo krivega in umazanega. nato pa cerekev reče: mi vam lahko pomagamo.. se pravi, prvo človeka naredijo krivega, nato pa mu rečejo, da mu lahko pomagajo..-jaz pravim:sami ubogi norci.. človek mora spolnost dat skozi, in iti globoko v njo.. spolnost je čudovita..
spet mam jaz mal drgacne izkusnje. krscanstvo pravi, da je neprimerna spolnost greh (ne spolnost na splosno) in da vodi v trpljenje kar je cista resnica, ki jo vsak slej k prej lahko spozna. kaj pa je neprimerna spolnost pa ne mormo gledat na splosno za vse ljudi, ampak za vsakega posameznika posebi (glede njegove stopnje zavesti). vsaka spiritualna praksa doloca nekatere regulacije glede spolnosti, le da se dogajajo na razlicnih nivojih, zato za moje pojme ni pametn kr tko en cez druzga kritizirat.
Quote:odločit? mislm, da se ravno um odločuje, v kero skrajnost gremo.
jz sm ti prej hotu povedat to, da ce ne bos kontroliral/pogojeval uma, ne bos mogel osvobodit sebe (ki si razlicen od uma). ni vsaka pogojitev nujno slaba, ker je odvisn iz kje jo pogledas in na kaj/koga se nanasa. tud osho daje v kasnejsih fazah velik regulacij/pogojitev, ampak z namenom osvobajanja sebe.
Quote:pomoje se vsak hoče osvobodit svojega uma. ne osvobodimo pa se ga tud zaradi želje po osvoboditvi. želja je um..želje so brezplodne.. en dobr stavek:
če imate željo ne morete biti tiho, želja je pravi hrup. celo če nimate misli - če imate nadzorovan um in lahko prenehate misliti - se bo globlja želja nadaljevala, kajti mišlenje ustvarjate prav zato, da bi nekaj dosegli. Subtilen hrup se bo nadaljeval. Nekje v notranjosti bo nekdo gledal in vpraševal, ali je bilo zaželeno doseženo ali ne. "misli so se ustavile. Kje je zdaj božanska realizacija, kje je bog, kje je razsvetljenje?" Toda če se tega zaveste, potem postane želenje samo brezplodno..
v bistvu se zelje popolnoma sploh ne da ustavit, niti misljenja niti cutenja, ker mi smo v koncni fazi zavest, ki je zeljenje, misljenje, cutenje.
point je da je nasa zavest zdle nepravilno usmerjena, v mrtvo materijo in se z njo zmotno-poistoveca in ob tem trpi zarad iluzije, ki je proizvod neznanja.
ustavit zelje po napacnem nas pripelje do osvoboditve od trpljenja ampak ne pa tud do pozitivnega zadovoljstva. cisto zadovoljstvo lahko dobimo ko svoje zelje usmerimo nazaj proti nasemu izvoru (ki je tudi zavestno Bitje).
Quote:vse pride samo od sebe, meditacija, tašna in drugačna je ključ do popolnega zavedanja...
res je, da obstaja velik razlicnih "meditacij". ene od njih so ciz nesmiselne ene pa so smiselne. in med tistimi, ki so smiselne so spet razlike v tem kolk delec te lahko prpele v "onkraj". spet je vsaka od smiselnih dobra, ker te pripelje do nekje od kjer lahko sprejmes drugo, ki te pelje se visje itd.
je pa na voljo po milosti Sri Chaitanya Mahaprabhu-ja tud meditacija, ki je primerna za vse mozne nivoje in ki direktno vodi do koncnega/najvisjega/absolutnega cilja. na voljo je tistim, ki imajo vero v njeno ucinkovitost. s to vero ne mislim neko slepo vero oz. posvetni sentimentalizem ali posvetno intelektualno spekuliranje, ampak je ta vera proizvod spiritualnih izkusenj ob druzenju s tistimi, ki so eksperti v tej meditaciji.