Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 ... 9 10 11 12 13 ... 16
(Read 90779 times)
Madan Gopal Das
Ex Member
Re: Jaz nisem to telo
Reply #150 - 04.08.2004 at 08:51:42
 
titud wrote on 03.08.2004 at 21:09:36:
Religioznost  tudi semantično (predpona 're' kot vračanje k nečemu) ni ničesar drugega kot nostalgično obujanje spomina na nekaj, česar ni več. spominjanje prvotne  enosti, ki jo je nadomestila individualnost, ki je spet ni mogoče semantično  opredelit  drugač kot s tistim, kar ni (predpona 'in' v pomenu 'ne': in-divide/ne-deljivo).

titud, od kje si ti dobil to idejo, da je bila najprej enost pol pa jo je "nadomestila" individualnost? (in da enosti zdej ni vec, kao)

kokr jaz vem, sta enost in individualnost stalno prisotni. vse je med seboj povezano, ampak hkrati vse ohranja svojo specificno invidualnost. ce pogledamo to nase materialno telo se nam to tud lepo ilustrira. mamo roko, mamo nogo mamo glavo itd. ampak vse to skupi je povezan in je "eno telo".

problem je sam, kadar pride do disharmonije delov ene celote, ker takrat vsi trpijo.

Absolut je en. ker ce ne bi bil en, pol ne bi mogu bit Absolut. v enem smislu smo tudi mi Absolut, oz. znotraj Njega oz. Njegov del. in zdej, ce se ta del ne obnasa v skladu s svojo naravno funkcijo pol je on sam vznemirjen in indirektno tud Absolut. Bog nas je ustvaril, da ga mamo radi, ampak ce ga nocmo met radi (za kar imamo pravico) tud v nekem smislu trpi.

ce roka iz svoje neumnosti po svoji naravni funkciji ne dovaja hrane zelodcu, ampak hoce sebicno uzivat bo slej k prej tud ona trpela. ker naravno delovanje telesa je tako da gre hrana s pomocjo roke v zelodec in od tam po vsem telesu, tudi v roko. na podobn nacin smo mi del Boga in kot taki mamo eno naravno funkcijo za opravljat ce hocmo seb in vsem ostalim dobr. katera je ta nasa naravna (prirojena) funkcija? sluzenje Absolutu. mi, kot del Boga ze itak vedno sluzmo Absolutu. ce narobe delamo al ce nc ne delamo al ce prav delamo, v vsakem primeru smo del Absoluta, ki mu sluzi.

namen svetih spisov in navodil realizranih svetnikov je ta, da nas naucijo vedno bolje in bolje sluzit Absolutu, ker na ta nacin smo vedno bolj in bolj srecni tudi mi.

Hari bol.
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Jaz nisem to telo
Reply #151 - 04.08.2004 at 09:30:09
 
Madan Gopal Das wrote on 04.08.2004 at 08:51:42:
titud, od kje si ti dobil to idejo, da je bila najprej enost pol pa jo je "nadomestila" individualnost? (in da enosti zdej ni vec, kao)

kokr jaz vem, sta enost in individualnost stalno prisotni. vse je med seboj povezano, ampak hkrati vse ohranja svojo specificno invidualnost.


Maš prav, enost je prisotna še vedno, samo je v nezavednem. Zavesten proces induvidualizicije pri človeku  je mogoč samo ob ohranjanju stika s tem nezavednim, s 'spominjanjem' nanjo, 'hrepenjem' po njej, ki pa je ni mogoče neposredno 'rekonstroirat' ne da bi s tem žrtvoval zavest o lastni  induvidulanosti, ki je specifčna oz. se z enostjo ne more povsem poistovetit ne da bi se izgubila. Nostalgija je to hrepenenje po enosti, ki jo na zvestni ravni ni mogoče vzpostvavit na način  kot je bla ob našem rojstvu. Na zavestni ravni je možna samo indviduacija, to je ločitev jaza od sebstva na način, da se jaz v sebstu (nezevdni enosti, kolektivnem nezavednem, duhu/duši)  sicer  sidrira, se v njem inspiraira in mu priznava poplon primat, a kljub temu ohranja/razvija zavest o svoji induvidualnosti/nedeljivost.      
Back to top
 
 
IP Logged
 
Madan Gopal Das
Ex Member
Re: Jaz nisem to telo
Reply #152 - 04.08.2004 at 09:43:03
 
titud wrote on 04.08.2004 at 09:30:09:
Maš prav, enost je prisotna še vedno, samo je v nezavednem. Zavesten proces induvidualizicije pri človeku  je mogoč samo ob ohranjanju stika s tem nezavednim, s 'spominjanjem' nanjo, 'hrepenjem' po njej, ki pa je ni mogoče neposredno 'rekonstroirat' ne da bi s tem žrtvoval zavest o lastni  induvidulanosti, ki je specifčna oz. se z enostjo ne more povsem poistovetit ne da bi se izgubila. Nostalgija je to hrepenenje po enosti, ki jo na zvestni ravni ni mogoče vzpostvavit na način  kot je bla ob našem rojstvu. Na zavestni ravni je možna samo indviduacija, to je ločitev jaza od sebstva na način, da se jaz v sebstu (nezevdni enosti, kolektivnem nezavednem, duhu/duši)  sicer  sidrira, se v njem inspiraira in mu priznava poplon primat, a kljub temu ohranja svojo induvidualnost/nedeljivost.      

no, jaz si predlagam, da naj raje bolj pozorno sledim nauku in navodilom avtenticnih svetih spisov in realiziranih svetnikov. to naj bo moja avtosugestija.

Hari bol.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Petra.
Global Moderator
p
*****
Offline

All IS Full Of Love
Posts: 10693

Gender: female
Re: Jaz nisem to telo
Reply #153 - 05.08.2004 at 15:49:49
 
vem, da ni dobr primerjat...sam se mi zdi podobno z imenom....

je razlika, če rečem :

moje ime je petra...

ali
jaz sem petra...

Back to top
 

you cant look in the mirror and expect it to smile first
 
IP Logged
 
arelena
5
*****
Offline


Posts: 698

Re: Jaz nisem to telo
Reply #154 - 08.08.2004 at 02:35:21
 
je....
Back to top
 

če poznaš samega sebe se lahko tudi v peklu smeješ
 
IP Logged
 
majcha
1
*
Offline

I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 41

Re: Jaz nisem to telo
Reply #155 - 09.08.2004 at 08:25:48
 
res je, nisem roko, nisem noga, nisem glava....roko mi lahko odrežejo, pa bom še vedno jaz.

nekateri pravijo, da smo celota vsega tega in v danem trenutku tito kar ostaja na nas in nas ohranja.

nekdo mi je govoril, da ko pokažemo nase ponavadi ne pokažemo na roko, nogo, in nevem kaj še vse, pač pa na sredino, tja pri prsnem košu, torej na mesto, kjer prebiva atma (duša). Ta je edina, ki ostaja in ne umre ter premine.

Vem za to, da se nekateri pri raznih učiteljih zanimajo za neko svoje ime, ki jim prikazuje njihovo vlogo. Tudi jaz upam, bom nekoč izvedela svojega in prav ferbec me ma, če se v realnosti in v mojem življenju ta vloga že kaj izraža, ali se bo čez new vem koliko življenj  Smiley

samo zanima me...
Back to top
 
 
IP Logged
 
Madan Gopal Das
Ex Member
Re: Jaz nisem to telo
Reply #156 - 09.08.2004 at 08:44:44
 
majcha wrote on 09.08.2004 at 08:25:48:
res je, nisem roko, nisem noga, nisem glava....roko mi lahko odrežejo, pa bom še vedno jaz.

tud ce ti celo telo umre bos ti se vedno ti. in tud ce ti um/psiha neha delat bos ti se vedno ti. in to oz. "sebe" dozivljas tud vsak dan, sam se tega ne zavedas se ciz.

Quote:
nekdo mi je govoril, da ko pokažemo nase ponavadi ne pokažemo na roko, nogo, in nevem kaj še vse, pač pa na sredino, tja pri prsnem košu, torej na mesto, kjer prebiva atma (duša). Ta je edina, ki ostaja in ne umre ter premine.

ja, atma. torej nas pravi jaz in ta ni materija niti groba (roke, noge...) niti subtilna (um/psiha). atma je vecna. in mi smo atma.

Quote:
Vem za to, da se nekateri pri raznih učiteljih zanimajo za neko svoje ime, ki jim prikazuje njihovo vlogo. Tudi jaz upam, bom nekoč izvedela svojega in prav ferbec me ma, če se v realnosti in v mojem življenju ta vloga že kaj izraža, ali se bo čez new vem koliko življenj

samo zanima me...

do neke mere ti tvoja vloga lahko jasna rata ko izves, da je individualna atma (spiritualna dusa oz. ti) le delcek paramatme (Nadduse, Boga) in je od nje vedno odvisna, tko v spiritualnem kot materialnem smislu.

Hari bol.
Back to top
 
 
IP Logged
 
umrljivi
1
*
Offline

I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 39

Re: Jaz nisem to telo
Reply #157 - 11.09.2004 at 02:48:44
 
Madan Gopal Das wrote on 22.07.2004 at 11:11:36:
ko sem imel telo otroka sem bil ista oseba, ko sem imel telo 10 letnika sem bil ista oseba, ko sem imel telo 20 letnika sem bil ista oseba, ko bom imel telo 30 letnika, 50, ... bom se vedno ena in ista oseba. ceprav se telo spreminja in lahko tudi opazim njegove spremembe jaz ostajam en in isti... oz. nisem "postal" nekdo drug.

ta, ki vse te nenehne spremembe lahko s pozornostjo opazi sem jaz. tisti, ki prebiva "znotraj" telesa. in ta jaz je obstajal pred rojstvom tega telesa, obstaja zdaj in bo tudi obstajal ko bo to telo umrlo. ta iskrica zivljenja, ki ji nekateri pravijo spiritualna dusa sem jaz, pravi jaz.

Hari bol.Hehehehehehe...........a v to tud verjamete  Cheesy
Nekaterim pa dobro igra  Cheesy
Back to top
 
 
IP Logged
 
Madan Gopal Das
Ex Member
Re: Jaz nisem to telo
Reply #158 - 17.12.2004 at 09:54:51
 
ce jaz nisem to telo, pol morm izvedet kdo sem.

ce sem dovolj pozoren (kar je kvaliteta zavesti) opazim, da sem jaz zavest, ki ima moznost bit v samo-pozabi, ce se prevec zatopi v aktivnosti materije (grobo in subtilno materialno teo) in skor ciz izgubi filing o sebi, al ima moznost nepristransko opazovat te transformacije ali pa ima moznost po svoje kontrolirat to materijo.  ampak, a je igranje zavesti z materijo vse kar je? in zakaj si tisti, ki so recmo dosegl nepristransko opazovanje (jnana) kar naenkrat zazelijo jo kontrolirat (yoga-siddhi). in zakaj tisti, ki so to dosegl si kr naenkrat zazelijo it v samo-pozabo (karma) in pol spet v nedogled jovo na novo v raznoraznih oblikah in vrstnih redih?

ocitno je, da zavest ne more bit popolnoma izpolnjena oz. pomirjena ce se na raznorazne nacine igra/druzi z materijo. kaj je pol tist kar jo lahko izpolni? ljubec odnos z Nad-zavestjo oz. Bogom, njenim izvorom.

Bog je izvor te materije, s katero se ena "enota zavesti" (individualna spiritualna dusa) lahko igra. neki podobnega kot ce se otrok igra v peskovniku. ce se igra sam ali z drugimi otroci se slej k prej navelica in slej k prej tud postane zelo lacen in si zeli it k svojim starsem, svojim vzdrzevalcem. ampak ta peskovnik obstaja in otrok se tolk prevec naveze nanj, da ga ne more kr tko zapustit (ceprav je tud lacen). kaj lahko nardi da to dvoje sharmonizira? lahko nardi eno ful lepo poticko za starse in s tem izvabi njihov zadovoljni smeh, ki ga pol naravno pritegne domov.  

zato mormo mi to materialno telo, na katerga smo tolk navezani uporabljat za sluzenje Bogu, ker le na tak nacin lahko dosezemo svojo popolno izpolnjenost.
Back to top
 
 
IP Logged
 
gemba
4
****
Offline


Posts: 387
Slovenia
Gender: male
Re: Jaz nisem to telo
Reply #159 - 24.12.2004 at 14:05:26
 
problem je v tem,
da je človekovo fizično telo osnova človekove zavesti
in če fizično telo umre, potem umre tudi človekova zavest. če hočeš biti nesmrten potem moraš biti nesmrten na nivoju fizičnega telesa.Back to top
 
 
IP Logged
 
Madan Gopal Das
Ex Member
Re: Jaz nisem to telo
Reply #160 - 24.12.2004 at 21:39:25
 
gemba wrote on 24.12.2004 at 14:05:26:
problem je v tem,
da je človekovo fizično telo osnova človekove zavesti
in če fizično telo umre, potem umre tudi človekova zavest. če hočeš biti nesmrten potem moraš biti nesmrten na nivoju fizičnega telesa.

za to kar si tukile napisal nimas niti enga trdnega dokaza, tko kot bi ti jz tezko dokazal da to ni res.

ce pa se spustis v spiritualno prakso, pa ti hitr jasn rata, da sta mentaln in fizicn telo en od druzga odvisna in da poleg tega obstaja tuki se spiritualna dusa, ki pa je ciz kategoricno razlicna od obeh. ta lahko npr. opazuje tko svoj um kot tudi svoje fizicno telo, brez da odreagira na katerekoli njune spremembe, tud na smrt ne. ostaja ista in nespremenjena, vedno in povsod.

sam kot sem reku... brez veze se je okol tega pregovarjat, ker z argumenti se resnice ne da dokoncno dokazat ali dozivet. ta tema je bl stvar osebnega dozivetja in verjetja na podlagi izkusenj.
Back to top
 
 
IP Logged
 
siaj
5
*****
Offline


Posts: 706
vrhnika
Gender: female
Re: Jaz nisem to telo
Reply #161 - 24.12.2004 at 22:29:47
 
men sam ni jasno, zakaj smo se tuki pred časom toliko prerekali ?  8)

pa bi mogu MGD - to že takoj tako jasno povedat, ne  Wink
Back to top
 

There's no teacher&&Who can teach anything new&&He can just help us to remember&&The things we always knew
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13595
The Land of YaBB
Re: Jaz nisem to telo
Reply #162 - 25.12.2004 at 14:01:17
 
Madan Gopal Das wrote on 17.12.2004 at 09:54:51:
ampak, a je igranje zavesti z materijo vse kar je? in zakaj si tisti, ki so recmo dosegl nepristransko opazovanje (jnana) kar naenkrat zazelijo jo kontrolirat (yoga-siddhi).

Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Mateja B.
4
p
****
Offline


Posts: 441

Gender: female
Re: Jaz nisem to telo
Reply #163 - 26.12.2004 at 12:29:54
 
Madan Gopal Das wrote on 24.12.2004 at 21:39:25:
sam kot sem reku... brez veze se je okol tega pregovarjat, ker z argumenti se resnice ne da dokoncno dokazat ali dozivet. ta tema je bl stvar osebnega dozivetja in verjetja na podlagi izkusenj.

Ja, osebno doživetje.  Smiley
Meni se zadeva kaže tako:

Materija je najbolj zgoščena pojavna oblika zavesti, ki je vir vsega, kar je. Zavest, ki je akcija in iniciator, materijo, ki se sama sebe ne zaveda in je popolnoma trpna, samo preoblikuje ("po svoji podobi in sličnosti"). Materija da snov, zavest/duh da obliko. Večna predstava jina in janga, biti in niča, teme in svetlobe.
Zato res nisem (zgolj) to telo, je pa to telo moje. Fizično o(g)rodje, namenjeno temu, da zavest z njim, ki je materialno, lahko spreminja materialnost. Čar materije prav v njeni voljnosti, da jo duh oblikuje na nešteto načinov in v nešteto oblik. Zato včasih, ko za hip v globino zaznam to neskončno raznolikost stvarstva, vem, da je Zemlja res svet planet. In zato cenim tudi umetnost.
Back to top
 

I love to live and I live to love.
WWW WWW  
IP Logged
 
Madan Gopal Das
Ex Member
Re: Jaz nisem to telo
Reply #164 - 27.12.2004 at 08:38:55
 
gape quoted :
gape wrote on 25.12.2004 at 14:01:17:
ampak, a je igranje zavesti z materijo vse kar je? in zakaj si tisti, ki so recmo dosegl nepristransko opazovanje (jnana) kar naenkrat zazelijo jo kontrolirat (yoga-siddhi)


?
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 ... 9 10 11 12 13 ... 16