gape wrote on 01.08.2004 at 14:08:38:*
me zanima ... kater od teh petih ki sm jih naštel si izvorno po tvojem mnenju TI
*
v ta stavek sm mislu da bi vejice nametala ... k sm jest probu pa sm obupu in sm kr vse vn pobrisu rajši
V tisti tvoj stavek? Po moje sem sodita samo dve vejici – tako, da je meni razumljivo in smiselno:
kater od teh petih
, ki sm jih naštel
, si izvorno po tvojem mnenju TI
gape wrote on 01.08.2004 at 14:08:38:Ti si trojno bitje. Sestavljen si iz
telesa, razuma in duha
fizično, nefizično in metafizično
Oče, Sin in Sveti duh.
zavest, podzavest in nadzavest.
id, ego in superego.
energija, materija in antimaterija.
razumu, srcu in duši.
telo, razum in duh.
preteklost, sedanjost in prihodnost = podzavest, zavest in nadzavest?
energija treh vrst
misel, beseda in dejanje - teli bi moral bit kr okol obrnjeni - imho
Tvoja duša (podzavest, id, duh, preteklost itd.)
........
ja
morm ugotovit podobno kot je ugotovila indigo
zgori sm pustu troedinosti na kupu, pa so vrstni redi pomešani ... se reče ... za učbenik se ta text ne more uporabit, ker tko kot črke stojijo tko Resničnost ne stoji.
sm poboldu tisto kar mi ne gre skupi ...
Hm, daj mi nekaj povej. Zakaj je tebi vrstni red pomemben? In tudi – vrstni red glede na kaj? Glede na to, kaj je prej in kaj potem? Je sicer res, da tudi meni tale vrstni red ni ravno »štimal«, kadarkoli sem brala tole knjigo, ampak nisem se pa niti spraševala, zakaj je temu tako. Jaz sem vrstni red pač postavila tako, kot meni moja resnica to govori. Zakaj se je pa Walshu zapisalo tako, kot se mu je zapisalo, pa itak ve samo on. Kaj od tega:
gape wrote on 01.08.2004 at 14:08:38: model je al mal zmešan, al so prevajalci zamešal vrstne rede besed, al pa jih je že on zamešu zanalašč, da bi se človk ja mal sprašvat začel, namest da bi lahko kr vedu
… je torej res. Ampak na to vprašanje bi ti znal odgovorit samo Walsh ali pa Bog, ki je pisal skozi njega (mu narekoval).
gape wrote on 01.08.2004 at 14:08:38:misel, beseda in dejanje - teli bi moral bit kr okol obrnjeni - imho
Tale vrstni red (če ga iščeš v smislu kaj je prej in kaj potem), je pa po mojem mnenju čisto taprav. Najprej je misel, potem je beseda in potem je dejanje. Tudi Walsh tole (vsaj meni) čisto razumljivo razloži:
»Misel je prva raven ustvarjanja. Za njo pride beseda. Vse, kar izrečeš, je izražena misel. Je ustvarjalna in v vesoljstvo oddaja ustvarjalno energijo. Besede so bolj dinamične (zato nekateri trdijo, da so bolj ustvarjalne) od misli, ker predstavljajo drugačno raven vibracij kot misli. Vesoljstvo pretresajo (spreminjajo, preoblikujejo, vplivajo nanj) z večjim učinkom. Besede so druga raven ustvarjanja. Za njimi pride dejanje. Dejanja so besede v gibanju. Besede so izražene misli. Misli so ideje, ki dobivajo podobo. Ideje so energije, ki se združujejo. Energije so osvobojene sile. Sile so obstoječi elementi. Elementi so božji delci, deli vsega, snov, iz katere je vse, kar je. Bog je začetek. Dejanje je konec. Dejanje je Bog, ki ustvarja – ali izkustvo Boga.«
»Božja je vedno najvišja misel, najbolj jasna beseda, najbolj vzvišeno občutje. Karkoli manjšega prihaja iz drugega vira.«
»Misel botra je misel o ljubezni ali misel o strahu. To je prva misel. To je prvobitna sila. To je neizoblikovana energija, ki poganja motor človeškega izkustva«
»Najvišja misel je tista, ki v sebi nosi radost. Najbolj jasna beseda je tista, ki v sebi nosi
resnico. Najbolj vzvišeno občutje je tisto, ki ga imenuješ ljubezen«
Tale resnica (ki sem jo boldala) je tule sicer zapisana z malo začetnico. Ne vem, ali Walsh pod to smatra tisto, kar mi imenujemo Resnica. Ker resnica zame še ni nujno tudi Resnica. Po moje je Walsh mislil Resnico ???
Tisto, kar pa meni v tej Walshevi razlagi manjka, je misel, ki se ne izrazi v besedi. Mislimo namreč tudi misli, ki jih ne izrečemo, pa se nam vseeno odrazijo v naši realnosti. Kam naj pa jaz stlačim tele misli?
gape wrote on 01.08.2004 at 14:08:38:dočim ... odgovor se mi ni prov dost razjasnu, zato te bom prašu direkt, a je Bog v bistvu višji jaz?
Kakor sem jaz razumela Walsha, je tako, ja. Nekako tako, kot bi bili tudi mi Bog, le da smo to pozabili. In prav zato, da se spominjamo, kdo in kaj smo (in da se Bog skozi nas izkustveno spoznava), se inkarniramo in v telesih tega spominjamo.
Za boljše razumevanje dodajam tale dva odlomka:
»Božji namen moje razdelitve je bil ustvariti dovolj mojih delov, da bi se lahko izkustveno spoznal. Stvarnik se lahko izkustveno spozna kot stvarnik le tako, da ustvarja. In tako sem vsakemu od svojih neštetih delov (vsem svojim duhovnim otrokom) dal isto zmožnost ustvarjanja, kakor jo imam sam kot celota.
Prav to imajo v mislih vaše religije, ko pravijo, da ste bili ustvarjeno »v božjem liku in po božji podobi«. To ne pomeni, da so vaša fizična telesa podobna božjemu, kakor so nekateri domnevali (čeprav Bog lahko privzame katerokoli fizično obliko, ki si jo izbere za določen namen); pač pa to pomeni, da je naše bistvo isto.
Iz iste snovi smo sestavljeni. Smo »ista snov«! Z istimi lastnostmi in sposobnostmi – vključno s sposobnostjo, da iz niča ustvarjamo fizično stvarnost.
Moj namen pri ustvarjanju tebe kot potomca, je bil prepoznati sebe kot Boga. Tega ne morem storiti drugače, kakor skozi tebe. Zato je bilo rečeno (in sicer mnogokrat), da je
namen, ki sem ti ga določil, ta, da se ti prepoznaš v meni.
»Si, vedno si bil in vedno boš božanski del božje celote, ud telesa. Zato se dejanje ponovne spojitve s celoto, vrnitev k Bogu, imenuje spominjanje. Dejansko se s tem, ko se spominjaš, kdo si v resnici, spet združiš z drugimi svojimi udi, da bi izkusil sebe vsega – to se pravi, mene vsega. Tvoja naloga na zemlji potemtakem ni učenje (saj vendar že veš), ampak spominjanje, kdo si. Zato pa je velik del te naloge opominjanje drugih, da bi se lahko tudi sami spominjali.
Vsi sijajni duhovni učitelji so počeli natanko to. To je tvoja edina naloga. To se pravi, to je naloga tvoje edine duše.«
gape wrote on 01.08.2004 at 14:08:38:duša ma dodatna pojasnila, ki pa mi spet ne pomagajo prov dost, sej samo govorijo da vem prov, ne pa tko kt se je dal razbrat iz prejšnjega texta (kjer sm zajokcu), da mogoče je pa kle neki novga za nas ... da smo pripravljeni pogledat eno stopnjo višje ...
Se lahko potrudiš in tole malce bolj konkretiziraš? Ne razumem ravno dobro, kateri puzzli točno ti še manjkajo, da bi sestavil tole sestavljanko, o kateri govori Walsh. Če bom točno vedela, ti bom lažje poiskala odgovore v knjigi.
gape wrote on 01.08.2004 at 14:08:38:'tvoj duh' ostaja brez razjasnitve ... je on tud višji jaz?
zakaj sta v enem odstavku oba omenjena, če pa sta eno in isto?
če nista eno in isto, kdo je kaj?
Sem mislila, da je bilo tole jasno zapisano tukajle:
Miska wrote on 31.07.2004 at 04:00:12:Pesniki govorijo o razumu, srcu in duši.
Pripadniki gibanja New Age omenjajo telo, razum in duh.
Tvoja duša (podzavest, id, duh, preteklost itd.) …
Kakor jaz razumem Walsha, sta duša in duh eno in isto. Le, da je duh pojmovanje, ki ga uporabljajo v New Age-u, duša pa je pesniška izbira. Različni izrazi za eno in isto »stvar«, duša in duh sta torej po moji razlagi Walsha eno in isto.