Quote:Mislim, da preveč pričakuješ od seksa... Včasih je lahko to, kar si napisala, včasih je samo telovadba, največkrat pa je nekaj vmes.
To bom razumela kot tvojo izkušnjo. Saj veš, da to ne more veljati za vse enako.
Na enostavnem primeru se da razložiti to "odprtost": recimo, je par, ki namesto, da bi se pogovorila o kakem konfliktu, se pobotata v postelji. In tako iz dneva v dan.
Zdej, eden bo rekel, da je to "odprtost", ker sta uspela sexati, čeprav sta imela precej nerazčiščenih zadev za izraziti.
Drugi lahko reče temu "zaprtost", ker nista se bila pripravljena soočiti s težavo in sta kljub oddaljenosti eden od drugega, bila v intimnem odnosu, ki ni bil intimen, ampak je bil pač sex brez intimnosti.
No... tole je primer nekvalitetnega odnosa.
Pojem težava, pa lahko nadomestimo s pojmom, iskrenost, zaupnost/zaupanje, varnost.
Pa recimo, da je na sceni drug par, ki pa ne more sexati, dokler se ne pogovorita o tem, kaj ne štima. Zdej, če je tak samo eden od obeh, potem bo drugega doživljal kot prezahtevnega.
Pa recimo, da sta oba taka. Recimo, da se rabita zbližati, preden sexata. Da rabita čutiti pretočnost med obema... Kaj se pretaka med njima poleg sexualne energije? Oziroma, ali se lahko kvalitetna sexualna energija pretaka, če je oseba čustveno zaprta do druge osebe? Po mojem ne.
In verjamem, da obstaja tudi nekvalitetna sexualna energija. To je tista... neustvarjalna, ki ne proizvaja čudeže zbliževanja med dvemi bitji, je kompulzivna, sama sebi namen. (Tantriki, povejte svoje, no. )
Marjana si dala zanimiv link, sam, me zanima tudi tvoje mišljenje. Da ne bomo samo linkov lepli, pa se nič pogovarjali.
No, tam sem prebrala tole:
"Na začetku se srečujejo samo periferije, zunanjosti, toda če odnos preraste v intimnost, postane bližnji, postane globok. Tedaj se, korak za korakom, središča začenjajo srečevati. Ko se srečajo, se to imenuje ljubezen."
Srečevanje središč.... pomeni, kot razumem, srečevanje intimnega dela nas, ne maske. Mimo obramb, mimo nekih nepristnosti. Zdej, osebno ne poznam nikogar, ki bi bil zmožen pri srečanju z neznancem, z nekom, s komer ni ustvaril varnega območja, da bi bil odprt do mere, da bi se njegovo središče sreačlo s središčem drugega.
In nenazadnje, sumim, da si marsikdo niti ne prizadeva za to srečanje središč, ker mu/ji je čisto dovolj en dober telovadni sex.