Ne morem kaj, da ne bi še nekaj pristavil tej debati na rep.
Ne vem sicer, ali bo tole prispevalo k hudemu napredku v tej debati, ampak jaz sem tole precej resno vzel in sem se ta vikend odločil si malo pobliže pogledati Amstel. Pa preden seveda pomislite, da sem spil oz. gledal kakšno flaško piva s tem imenom preveč in zdaj pišem pod tem vplivom, moram takoj zatrditi, da ga nisem že zelo zelo dolgo niti poskusil (pa tudi pod kakšnim drugim vplivom ne pišem, za tiste ki se jim že malo sanja o čem govorim).
Ampak spoznati, kakšna je Amstel, ko jo kuštra veter, ko se koplje v soncu, ko zasije, ko se umiri, vse to so bili cilji, ki sem si jih za ta vikend zastavil. In sem uspel ugotoviti še marsikaj: kako Amstel zgleda pobliže, kakšen je občutek, ko se je dotakneš, kakšen je njen vonj, ko namenoma zajameš polna pljuča zraka, ki veje od nje. In prepustiti se ji, da te njen tok odnaša naprej.
Predvsem pa se da naučit marsikaj, od ljudi, ki živijo v njeni bližini. Kako je mogoče kanalizirati njeno nepredvidljivost, kako preprečiti, da bi kdaj njena moč postala grožnja, s tem da bi prestopila robove. Kako uporabiti njeno moč in zajeziti njen morebitni presežek in ga kasneje počasi sproščati. In seveda kako živeti ob njej in z njo.
Pri spoznavanju, kot sem se ga lotil jaz, se je skoraj nemogoče izogniti temu, da si moraš priti na jasno glede odnosa med seksom in čustvi. Pri temeljitem raziskovanju Amstel, njene tesne bližine ali pa periferije, se prej ali slej srečaš s številnim dražljaji, ki kakor razstavljeni v rdeče osvetljenih izložbah sporočajo samo seks, seks, seks. In takrat se je treba kar opredelit. Slediti temu, kljub temu, da nimaš posebnega čustvenega odnosa, ali iskati nekaj drugega, nekaj več. Seveda je zame to premalo, ker bi bilo na tak način tudi zastonj veliko preveč.
Žal sem se tokrat priložnosti, da bi si Amstel ogledal s pomočjo sredstev, ki bi mi pri mojih raziskovanjih, razmišljanju in pisanju podala povsem novo dimenzijo in kolorit, odrekel, tako da vam žal ne morem podati kakšnih presenetljivih novih pogledov na Amstel. Pa tudi posebnih odkritij vam ne morem sporočiti. Upam pa, da se bom k raziskovanju Amstel, že raziskanih in novih področij še vrnil. Predvsem pa, da bom odkril še marsikaj zanimivega.
Kjerkoli že bom.
lp bp
(Aja, za tiste, ki jim še ni potegnilo: ta vikend sem "skočil" v Amsterdam, mesto ki je dobilo ime po jezu na reki Amstel in se med drugim sprehodil tudi čez "četrt rdečih luči". Alo, zdaj pa takoj prebrat še enkrat od drugega odstavka naprej.)