murileon
5
I Love YaBB 2!
Kamnik
Devi wrote on 14.11.2008 at 21:48:38:kolk izpeljane, tele interpretacije. nisem sploh pomisla, da je v teh sanjah sploh kaj dosti za videt. partizanstvo.. je men vedno pomenilo zmago duha nad lastno inercijo in pritiski družbe. Trenutek ali pa točko, ko nek čist navaden, povprečen človek množice reče, do tukej, pa rajši ne čez rob. 'Ti si prišel iz Nemčije meni povedat, da moj jezik ni dovolj dober? A se ti je zmešalo? Mogoče je pa s tvojim kaj narobe.' Tolk težko je človeka premaknit, ampak ko se premakne, se lahko čez noč zamaje vsako ravnotežje, tudi sistemi, ki so prej izgledali še tako kao logični in 'za vedno' In bi se jim blo upret čist noro. Navaden razum, un preračunljiv, izgubi svojo moč, ker se v človeku zbudi tisti del narave, ki gre tud za ceno življenja branit nekej, kar se mu zdi prav. In začuda so za vsemi revolucijami že tisočletja enaki ideali. Pravičnost, enakost, svoboda, mir. Partizanstvo povezujem tudi z domovino. In domom. Prostorom na tem svetu, s katerim živiš, ga imaš rad in si neločljiv del njega, kot je on del tebe. Izhajam iz teh krajev ja, in še vedla ne bi, kolk so mi korenine pomembne, če ne bi večino življenja preživela drugje. Dom je del tebe, imaš ga pravico branit. Čeprov to v bistvu ni dolžnost. Pač, braniš, če imaš rad. Mogoče ženske na dom tud drugače gledamo kot moški. Nismo vedno tolk močne, da bi ga lahko branile, moški so se ponavadi na to boljše spoznali. Lahko pa mu daš življenje (tud v dejanskem pomenu materinstva). In tud to ni tolk mejhna stvar. Pomeni pa dom tud prostor pod soncem. Lasten svet, tvoj svet. Da ga lahko imaš. Da ga sploh smeš imet. In je tud nekaj, kar je recimo (za moje pojme) socializem slabo naredil. Žensko je izenačil z moškim, kot da imata enako naravo. In ji s tem vzel pravico bit drugačna. Kot je rekla Plesnamesecu. Ženska narava, ki se združi z instinktivno (ne nerazumsko) divjostjo. Včasih se mi zdi, da ti v teh časih sploh več ne pustijo bit ženska, vsaj ne v unem smislu povezanosti s cikli, naravo, prvinskim življenjem. In nekako se mi zdi, da moški in ženske (kot spolna bitja) lahko obstajamo zgolj v nasprotjih. Brez enega drugi ne bi imel nobenega pomena. Torej se rabimo, da se uravnotežimo. In da se dobro uravnotežimo, se moramo najt pravi in na pravi način. Jaz v tistih skupnostih, kot si rekel, murileon, nisem vidla šibkosti, kao nesposobnost živet sam, bolj dopolnitev dveh narav, ki druga drugi lahko data svobodo in podporo, v in s katero se na pravi način izrazita, oz lahko zacvetita. Včasih se mi zdi da taka skupnost v tej kulturi skorej ne more uspevat. Ker smo preveč zatrti. Pa mogoče ženske niti ne tolk, kot se mi zdijo moški. Ker so jim enostavno vzeli moč in zaupanje vase. Ženska narava se mi zdi, da se ne rabi tolk izrazit v zunanjem svetu, moška narava pa se mora. Ampak takoj ko se, jo že en ubije s prepovedmi in zapovedmi. Še najbolj pa mogoče z nevrozo, da je treba nekej doseč na vsak način za vsako ceno. Tud za ceno lastne stabilnosti in moči. In za ceno ponosa al pa dobrega občutka, da si kdor si. In če moški ni zadovoljen sam s sabo, in če ženska ne sme bit taka kot je, imamo bolj slabe možnosti kej hranljivega in plodnega ustvarit skupej. Tolk več smo, kot smemo živet in pokazat. In zarad tega se mi zdi, da smo ratal tolk revni življenjsko. Nas je vse skupaj oslabilo. Bp kot vedno, mene pozna S tem, da ni blo mišljeno marionetstvo. Vsak ima bistven prostor v taki skupnosti in dobro ga mora zasedat. Vem, da nisem tega napisala, sam v mojih sanjah ženska ni bla podrejena. Moški in ženske sicer smo različni, tako strašno različni pa spet nismo. Vsaj psihološko imate ženske svojega animusa, moški pa svojo animo. Včasih v človeku deluje en del psihe, včasih drugi, tretji,.....včasih moški, včasih ženski, včasih naše nerealne predstave, včasih pronicljivost in modrost, včasih neke nezavedne vsebine,....je pa zanimivo vse to opazovati in se učiti. Če kaj v teh časih paralizira moške, je to naš ženski del, del, ki ga je strah kvazimorale, trdih enostranskih prepričanj. Moškim je odvzeta pravica odločanja. Odločati je začela množica enako mislečih....."partizanov", ki so pripravljeni jurišati za svoja prepričanja. Zato šibkost. Tvoj animus zgleda zdrav, le nekoliko zastarel. Kljub tvojemu pisanju, mislim, da mu partizani v tvojih sanjah delajo škodo, ko ga hočejo spariti z belimi ženskami. V sanjah nikogar ne branijo, pač pa nekaj na silo ustvarjajo. To ni evolucija, ki za svoje kreacije potrebuje čas, to je nasilje. V tvojih sanjah je domorodec lutka s katero želijo upravljati drugi, vzete so mu osnovne pravice. V teh sanjah je avtentičnost domorodec, partizani bi z njim ekspirementirali in jih zanima rezultat, skupnost. Njih prav briga za njegova intimna občutja.
|