m:
Quote:"kar vidiš v svetu, je tvoje"
a lahko recemo, da je drevo ki ga vidimo "naše" ?
kaj lahko rečemo da je sonce naše, da je naš cel svet, itd.. in sebe tako povdignemo med bogove ?
lahko, ampak ob tem ima pomoje vsak iskren vsaj malo nepijeten priokus ko vidi, da smo na vsakem koraku pogojeni z nečim....nazadnje z časom.....in da vse kar si "kao" lastimo bo pod vplivom časa izpuhtelo.....tako denar, slava, filozofski intelekt, popolno (materialno) znanje kot tudi čustva, materialno ljubezen in umetni ponos....in zato se jaz sprasujem, kako to, da bom moral vse, kar pridobim (materialnega) nazadnje izgubiti, če pa je "tukaj in zdaj" kao vse to moje ?
če bom bolan bom šel k zdravniku, če mi bo vroče bom hotel hlad, če sem utrujen bom počival, ce bom lačen bom jedel, ....povsod gre za iskanje zadovoljstva (oz. odpravo trpljenja)
v življenju ima vsako živo bitje smisel (zadovoljstvo), problem je ker isčemo izključno pri sebi (jaz sem Bog) , namesto da bi iskreno priznali, da obstaja nekdo, ki je "višje" od nas, ki nas lahko odreši trpljenja (smrti, bolezni, trenutke sreče, rojevanja in umiranja) in nam torej (po Njegovi) volji omogoči izpolnitev naše (večne) želje
jaz verjamem, da obstaja nekdo "Višji" od mene, in posledično vidim tudi to, da moje zadovoljstvo ni izključno v mojih rokah, ampak je "nad" mano, zato dopuščam in po svojih zmožnosti poskušam slediti procesu, ki te v končni pripelje do (večne) ljubezni z Abslolutom (Najvišjim, Bogom..), saj sem iz (tudi) iz lastnih izkušenj in opažanj ugotovil, da je ljubezen tista, ki te lahko najbolj izpopolni in zato sledim procesu "služenja" (ljubezni, zadovoljevanja drugega, žrtvovanje lastnih-ego-lastninskih interesov za dosego zadovoljstva drugemu ), in čeprav trenutno tega nisem sposoben in nisem dovolj iskren v svojem srcu, da bi kar tako lahko "dal" oz. prepustil sebe nekomu "višjemu" poslušam tiste, ki so to ljubezen do Njega že realizirali in z svojim zgledom učijo druge kako to dosečt
zarad svobodne volje se lahko odločimo ali bomo služili sebi (materialnemu telesu, materiji) in vedno zraven trpeli, ali pa da ponižno priznamo nekoga Višjega in mu poskusimo ustrečt,služit, Ga zadovoljit
bolj kot bo On zadovoljen z nami, bolj bomo mi zadovoljni...takšna podrejeno/nadrejeno, sluga/gospodar, odvisen/neodvisen vloga večno obstaja, in bolj se je zavedamo (in seveda delujemo na takšen način) bolj smo v končni fazi izpolnjeni in mirni
to, da je Absolut oseba (ki prav tako ima (absolutno) svobodno voljo in je torej "višje" od nas ) smo že večkrat razpravljali zato naj na koncu samo še enkrat povdarim, da mi pripadamo Njemu, ne On nam, zato si ne moremo ničesar lastit, On pa si lahko lasti vse