sinjeoka wrote on 03.02.2005 at 20:55:28:veš merjenje brezposelnosti je pri nas ena zelo kunštna zadeva in mene je presenetil podatek iz EUROSTATA, da so mladi pri nas tako netržna delovna sila, da stopnja brezposelnosti narašča ravno med njimi ... pri vsem delu preko študenta imajo dejansko delovne izkušnje, ki recimo nič ne štejejo ...
je meni ravno en kolega zganjal apologijo, da so ŠS pri nas potrebni, ker študente usposabljajo in jim dajo delovne izkušnje (de facto) ... ama sem za štos 1x poslala svoj življenjepis na eno firm kjer so hoteli 5 let delovnih izkušenj in sem priložila vsa potrdila in priporočila moji delodajlcev za katere sem delala preko ŠS, ki so potrjevala da imam dejanske (življenjske) izkušnje iz zahtevanega področja ....
intervju je bil zelo zabaven ... po principu, ste zelo zanimiv kader, vendar pa nimate dovolj izkušenj ...
bi razumela, če bi bili neka državna uprava ... ama podjetja so pri tovrstni politiki lahko bolj fleksibilna ...
... in po drugi strani .... noben delodajalec za katerega sem delala preko ŠS me ni vprašal, če imam delovne izkušnje, pa sem običajno delala precej zahtevne zadeve .... tko da
meni podatki o naraščajoči brezposelnosti mladih pove dvoje:
1. ali naš šolski sistem proizvaja imbecile
2. ali pa jih trg ponuca na kakšen drug način in jih ne zaposli redno
... kar se pa služb tiče ... ja VIP ali pa kader, ki bi ga z lupo iskali na trgu ... vsa ostala "raja" pa avtorske pogodbe fura
pa čist tko? kot je BP že ugotovil ... od kje vam to, da bi jaz socialo kar ukinila ???
jaz tebe nikoli nisem brala tako, da bi ti socialo ukinila

tole z delovnimi izkušnjami in ŠS-ji se popolnoma strinjam (jih imam tudi sama cel kup, pa dostikrat ni kaj dosti zaleglo).... se pa najde sem in tja kdo, ki to celo upošteva, v gospodarstvu seveda - državna uprava pa nikakor ne, razen spet ena izjema, v nekem muzeju, ko je direktorica muzeja to upoštevala (ampak službe pa tud nisem tam dobila ?!? - al je konkurenca huda

)
eni pravijo naj bi celo voluntersko delo bolj pomagalo kot referenca
ja, bi rekla, da stopnja brezposelnosti narašča med mladimi ... vendar po nekih meritvah in "standardi" demokratizacije in "socialne pravičnosti" ... naj bi bile problem tudi starejše ženske - ok, to zna bit precej izven konteksta zdej ...
pri izpolnjevanju obrazcev za socialo je tko, da naj bi posameznik navedel, če ima še kakšno stanovanje poleg tistega, v katerm živi, ampak tko kot mislim, da je že Lola napisala, nihče to ne preverja ... in se po moje lahko gladko to ne napiše
obstajajo pa ene take "pravičnice", kot jaz na primer, pa prijavim vsak honorar, pa me to pol useka za 4 mesece naprej ... a nihče ne pomisli, da svojo finančno situacijo urejam za sproti, jaz TA mesec rabim denar, zato tud delam ... za drugi mesec, pa recimo da ne vem, če bom lahko zaslužila, saj je delo preko avtorskih in honorarnih negotovo, danes je, jutri ga lahko ni - ... in potem se mi dogaja tako, da kar naprej ene zmešane formularje izpolnjujem ... pa itak, sama sem si kriva, jaz sem svoje že vzela na svoja ramena, ni panike ... pa že toliko sem videla bolj zajebanih primerov, da se itak nimam kej bunit

mislim pa, da če bi folk tok gruntu o tem, kako spremenit in izboljšat sistem, kot grunta kako bi državo okol prinesu, bi bilo pa tud boljš za vse