Samson
Guest
|
Posted by: Valentina Posted on: Jul 17th, 2002, 10:28pm
Q Samson, spoštujem tvoje prepričanje in tvoje mnenje. Tvoje je, in zato ga cenim. Ampak kar se tiče RKC, Jezusa in evangelijev, se jaz kar strinjam z Gapom. Sem tudi prebrala Peti evangelij Marka Pogačnika, in v bistvu sem že itak prej vedela, slutila, da je izvirno Jezusovo učenje RKC tokom dveh tisočletij potvorila, priredila svojim potrebam po moči in oblasti. Zato nauk, ki ga sedaj širi RKC, sploh nima nobene zveze s pravim Jezusom, utelešenjem Kristusa, ki je ljudem na zemlji prinesel Božje razodetje in sporočilo.
Valentina, tudi jaz spoštujem tvoje mnenje. Če te zanima resnica, bi ti utegnil po svojih močeh pomagati. Pač v tolikšni meri, kot jo jaz osebno zares spoznavam in doumevam. To, da učenje RKC nima nobene zveze s pravim Jezusom je mnenje, ki nima nobene osnove ne v Svetem pismu ne v zgodovinskih dejstvih, ampak je populističnega in političnega izvora. To preprosto lahko trdi samo nekdo, ki zadev ne pozna pravilno. Seveda to ne pomeni, da tvojega mnenja ne cenim. Toda ne tvoje ne moje mnenje ni že samo po sebi resnica, se pa z resnico lahko sklada, če jo spoznam in trdim tako, kot jo spoznam. Ponavljati za drugimi, ne da bi preveril dovolj odgovorno, lahko pomeni le širjenje neresnic. Tega se pa jaz osebno zelo bojim, ker se čutim odgovornega pred zgodovino.
Peti Evangelij Marka Pogačnika ne zasluži resne analize sam po sebi, zasluži jo zgolj zato, ker zavaja poštene ljudi. In obljubim, da se bom poglobil. Seveda bi predlagal, da se tudi vi poglobite v nekatere moje prednostne vire (priporočilo Gape-u zgoraj!), ker sicer ne bomo mogli enakovredno debatirati. Na preprosto trditev brez stvarne osnove ne morem pristati, saj to ni znanstveno.
Q Lahko imajo tisoč strokovnjakov, ki razlagajo evangelij, pa jim to nič ne rabi, ker je ta evangelij potvorjen, spremenjen, v bistvu zlorabljen. In ljudje se tega zavedamo, na dnu svojih duš vemo, da je tu nekaj zelo narobe, zato nam ideologija RKC ne zadostuje več.
Govoriti o potvorjenih Evangelijih, tistih, ki jih priznava RKC, je skrajna nevednost ali pa zlonamerno natolcevanje. Nobene knjige na svetu ni, ki bi bila deležna tako natančnega in tako vsestranskega študija kot je to Sveto Pismo. Potvorba je v tem primeru popolnoma izključena, in si torej v zmoti. V svoji osebni knjižnici imam tudi originalna besedila Svetega Pisma v grščini in hebrejšini. In zelo sem se potrudil (za to je potrebno zares veliko dodatnega študijskega napora in entuziazma, saj na tem področju nisem profesionalec, mi lahko verjamete!), da sicer s težavo, pa vendar lahko berem in primerjam z originali jaz sam. Če že kdo reče, da so potvorki v prevodih, v originalih jih gotovo ni. In ti originali se s prevodi, ki sem jih jaz bral zelo skladajo, pač na nivoju prevajalčevega poznavanja obeh jezikov. In bral sem veliko različnih prevodov v več jezikih (slovenski, hrvaški, nemški, angleški, francoski, latinski, pa nič več, ker več jezikov nisem uspel tako dobro spoznati).
Q Mi hočemo pravega Jezusa, pravega Kristusa, pravo božje sporočilo. In zato mislim, da je sedaj RKC na vrsti, da dozori, se sooči sama s seboj, se razsvetli in naj se vrne k svojemu izvoru, k Jezusu Kristusu in njegovemu nauku - k originalnemu, ne k potvorjenemu. Vsi mi hočemo pravega Jezusa. Tudi v tem se strinjava, da je tudi danes čas, da RKC še bolj dozori. In to, verjemi mi Veronika, Cerkev tudi vztrajno dela. RKC v resnici zori iz stoletja v stoletje in je vedno sveža in kompetentna, tako da je odveč skrb zanjo. Tudi zato je vedno komu trn v peti. Zanjo skrbi Kristus. Kdor hoče, lahko najde pravo sporočilo prav v tej Cerkvi. Če si slišala za Drugi Vatikanski koncil v sredini preteklega stoletja, in si kaj več brala o njem, gotovo veš, da se Cerkev zavestno trudi za posodabljanje, torej tudi za kolektivno duhovno rast. In pa papeške enciklike, izjave, ki si sledijo prav do današnjega dne. Zelo so angažirane, in po pravilu kritizirajo izkoriščanje in bogate ter terjajo pravico za revne. Zato Cerkev prav bogati tako vztrajno blatijo in napadajo, nerazgledani in naivni predvsem mladi ljudje pa za njimi ponavljajo, in s tem delajo sami sebi neprecenljivo škodo.
Vsekakor pa se ti zahvalim za pripombe, Velentina. Edino strpen pogovor in medsebojno spoštovanje nas more pripeljati k cilju - v skupno življenje v strpnem upoštevanju osebnih različnosti, vendar v ljubezni, kjer se skladava tudi z Gape-om.
To, da se kdo strinja z gape-om, pa ne daje njegovim izjavam prav nič več verodostojnosti, niti jih ne more spremeniti v resnico. Včasih ima prav, v večini primerov pa je, milo rečeno, skrajno nekritičen in tako v veliki osebni zmoti.
|