Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 4 5 ... 7
(Read 69241 times)
Samson
Guest
Re: VELIKA UČENJA VZHODA IN ZAHODA
Reply #30 - 18.07.2002 at 12:00:38
 
[quote author=gape link=board=general;num=1024264185;start=15#23 date=07/17/02 at 20:30:58]hoooh stari ... si mi mal na žulj stopu da veš ... matr vas je zadnje cajte ... pa glih zdej k mam samo desnico za tipkat

Da, gape, veliko nas je. In naše število še narašča. Sicer si nas pa priklical predvsem ti. Ni prav, da tako z lahkoto prikrajaš resnico za svoje osebne namene.

Q
tuki si se pa zaj... naprimer preberi si Peti evangelij - Marko Pogačnik
www.gape.org/gapes/prispevki/angelipogacnik.htm


Sem prebral, nič posebnega. Škodljivo fantaziranje. Škodljivo za tistega, ki mu verjame. Se bom pa še bolj poglobil, ko bom za to našel čas, mogoče bom tedaj na to temo še kaj zapisal, če bo sploh vredno pisati.

Q
se mi zdi da sm glih tm vidu kako je seciru kose svetega pisma in lepo pokazal kaj je bilo dodano ... se mi zdi, pa ne me držat za besedo : 'se bodo cvrli v večnem ognju', so bile ene najpogosteje dodanih besed

Kaj je bilo dodanega in kaj ne, je očitno mnogo težji problem in se ga ne da takole z levo roko rešiti. Tudi ni to tako zelo bistveno. Bistveno je, da Cerkev zanesljivo ni prav nič dodajala. Če bi o tem rad kaj več zvedel, preberi zelo kvaliteten komentar Sv. Pisma: Biblični komentar sv. Jeronima. To je delo cele vrste eksegetov in se vedno znova obnavlja z novimi dognanji. Preberi tudi zadnji Katekizem katoliške Cerkve. Vidim, da sploh ne veš, kaj v resnici Cerkev uči, ampak udarjaš kar na slepo.

Q
verjamem, specialisti imajo svoje delo, gape pa svoje

Si morda s tem mislil povedati, da gape-ovo delo ni iskati resnico, ampak megliti okoli nje in zavajati naivne bralce? Če že izražaš osebne sodbe o tako temeljnih stvareh, naj bodo plod spoznanja in študija, ne pa nasledki sanjskih bukev in "rekla kazala" tistih, ki jih vse, kar je dobro, moti.

Q
možno da bom našel rešitev točno na 'gnojišču RKC', zakaj ne, sej je tud dalajlama zanč povedu da je za nas najlažje rast v svoji veri, po navodilih naše vere ... 10 zapovedi in ta scena ... one carske, itak, če bi človk zmogu po njih živet v mislih besedah in dejanjih, bi bil že razsvetjen (ali pač vnebovzet), ker, točno vemo jezus nam je pršu u bistvu pokazat da smo vsi (enako kot on) božji otroci in da vsi lahko dosežemo točno to kar on in tudi 'še večje stvar kot jaz boste delali', če sm si prov zapomnu.

Vidim, da vsekakor bereš Sveto pismo. Dobro bi bilo, ko bi ga znal tudi malo globlje razumevati. Toda tudi to je lahko začetek dobre poti. Mogoče je le res, da je tvoje mesto v RKC, vendar jo prej spoznaj takšno, kot res je. Pri tem ti lahko pomagam.

Q
mislm samovoljna interpretacija svetega pisma ... prosim te lepo si slišu interpretacijo od rastafarijancev, njihov bog jah (popolnoma isti kot tvoj ali moj) je man, word, ganja ... holy trinity
poglej zakone ... si že kdaj slišu da se jih da tud drugač interpretirat?

V rastfarijanstvo sem se precej poglobil. Kaže, da je predvsem primerno za uživalce mamil, saj jih v njihovi zablodi potrjuje. Ni pa to nikakršna vera ali razlaga Sv. Pisma, gre za samovoljno zbiranje tistega, kar nekomu paše, ne glede na to, kaj je resnica. Zadeve so mi dovolj znane in jih zavračam kot eno od sodobnih zablod.

Pozdrav!
se nadaljuje
Back to top
 
 
IP Logged
 
Samson
Guest
Re: VELIKA UČENJA VZHODA IN ZAHODA
Reply #31 - 18.07.2002 at 12:02:51
 
nadaljevanje 1:
Q
moja interpretacija ni interpretacija, je 'merge' vsega kar sem se do danes nauču, sm bil tud ministrant in sm tud u rkc-ju pobral del znanja, do pred dveh let nism niti slišu za meditacijo ... sm zadnjič to besedo prebral, niti mal v slabšalnem pomenu uporabljeno (kot bi znal npr lovišček jo uporabt, v povezavi s kakšnim reikijem), niti, niti, budin nauk mi je bil zadnja briga, osho neznanka ... danes so mi prijatelji, tko kot alah in kitajci in indijci in indijanci, skupaj z njihovimi nauki vred ...
ti povem eno interpretacijo, tako bogokletno?
jezus - trpljene - grehi - čigavi?
moji?
tvoji?
njegovi???

No, prav to me moti, da nekaterim ne gre ločiti plev od zrnja. S tem svojim "merge"-om si si napravil le godljo, ki ne more imeti užitnega okusa. Zdrknil si v relativizem, iz katerega se boš s težavo izkopal. Vendar močna osebnost, kot si ti, v tem vsekakor mora uspeti.

Zbada mi v oči nekakšna tvoja hvala v zvezi z nekim Loviščkom. Menda ni to tisti od Prenove? Poznam ga po pisanju, nisem pa našel, da bi prebral, kje si ga tako zelo "zmlel" in seveda, kje se on tako neodpustljivo moti. To bi me zanimalo.

Q
sex je greh ... mislm prosim te lepo, vsak znanstvenik ti bo razložu (in dokazu) da ju gut, kaj gut, odličen, za tvoje psiho in fizično zdravje

Hvala Bogu, sva le na konkretnem. Jaz ne trdim, da je sex greh. Krščanstvo tega zanesljivo ne trdi. Če misliš, da to trdi, ga pač ne poznaš. Tvoje poznavanje krščanstva je očitno še na ministrantskem nivoju, vendar to ne bo zadoščalo. V resnici je sex določen že v sami naravi človeka, kot jo je določil Bog in je torej nekaj dobrega, dragocena sestavina naše narave. Že v prvem poglavju I. Mojzesove knjige, to se pravi na samih začetkih razodetja, je to vprašanje rešeno: Bog je rekel: "Plodita se in množita in napolnita zemljo..." Nobenega greha torej. Imamo celo vrsto razglašenih svetnikov v Cerkvi, ki so v življenju tidi veselo seksali, imeli otroke, torej  to ni greh. Tudi sam imam svoje spolne izkušnje v zakonu z ženo, in tega nikoli nisem imel za greh. Nasprotno, tudi to je moja krščanska molitev. Sex je greh le v primeru, ko ga zlorabimo. To pa veš, da se dogaja in da to ni prav. Prav tako je greh sleherna zloraba, ki nas po zakonitostih zlorabe na nek način uničuje kot ljudi, pretirano žretje, pitje, uživanje mamil, pšretirano zapravljanje, skopuštvo, zloraba jezika za obrekovanje in opravljanje, zloraba interneta za širjenje načrtnih obrekovanj in laži... Nepregledna je vrsta človeških zlorab. Kdo neki ti je vtepel v glavo, da je v krščanstvu normalen in urejen sex greh? Očitna neresnica!

Q
mislm pa sploh ne mislm začet kje vse je rkc šla stran od nauka in zakaj
sploh ne bom govoru o vseh zgradbah ki jih je jezus zgradil, sploh ne bom govoru o petru (in ostalih) kjer je edino svojo zgradbo gradil,

In prav o tem bi se morala pogovarjati, če bi hotela zadeve zares razčistiti. Gape, v teh tvojih trditvah vidim preprosto natolcevanje brez osnove, ker pač stvari ne poznaš dovolj, da bi o njih argumentirano govoril. Jaz reagiram le na argument, to, kaj ti misliš, pa zame ni že samo po sebi argument, ki bi ga smel jemati kar za čisto resnico. Očitno mnogi na tem forumu kar nekaj mislijo... Ko bi vse to bilo res, potem resnice sploh ne bi bilo, ker ste si med seboj v mnogočem popolnoma kontradiktorni. Rensica pa je resnica ne glede na to ali jo nekdo vidi ali prizna. To vendar moraš vedeti, saj gre za osnovni filozovski postulat, ki pomeni temelj slehernega objektivnega znanja. V scientizmu je zgolj poguba,  saj ne upošteva osnovnih filozofskih podmen.

Q
ne bom govoru o preogromni lastnini cerkve, katera bi lahko brez sodelovanja amerov s svojim kapitalom in vplivom direkt spremenila svet, pomagala ljudem iz bede, ne samo furala karitase (ki jih itak fila s kešom narod) in misijone, zakaj v 2000 letih niso našli poti, jim to ni cilj???
pot domov namreč

Ko govoriva o uporabi lastnine, sva si mnogo bliže. Tudi jaz mislim, da je sleherni višek lastnine, ki jo nekdo ima, pa je v bistvu ne potrebuje za lastno življenje, pravzaprav skupna last po Božji volji, ki je svet ustvaril za vse. Ni absolutne osebne lastnine, niti ne absulutne državne, niti ne absolutne cerkvene. Na tem področju imam tudi jaz svoje očitke, ki pa jih rešujem v okviru institucije, ki ji pripadam. Moram pa ti povedati, da Cerkev še zdaleč ni tako bogata, kot nekateri poudarjate. V resnici je mnogo bolj revna, kot si ti predstavljaš. Pa imam zelo dober uvid v dejansko stanje na tem področju tudi širše gledano. V teh tvojih trditvah vidim predvsem dnevno propagando prostozidarjev in naše trenutno vladajoče politične nomenklature. Cerkev namenja revnim in potrebnim neprimerno več, kot so naša javna trobila pripravljena priznati, čeprav gotovo to vidijo.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Samson
Guest
Re: VELIKA UČENJA VZHODA IN ZAHODA
Reply #32 - 18.07.2002 at 12:04:38
 
nadaljevanje 2 in konec:

Q
povej, kaj misliš, če bi rkc tačela jutri sponzorirat ljudi, ki bi delali to kar delamo mi tuki gor, da bi sponzorirali vas (z vsemi možnimi pridevniki), kaj bi blo s slovenijo v zelo kratkem času?
bi šla u kurac?
al bi bla dober zgled ostalim?
kaj misliš?
imamo dobre projekte?

Mislim, da imate - imamo dobre projekte, le svežega dotoka različnih idej potrebujete, oziroma potrebujemo. Pa seveda ustreznih financ. Mislim, da bi bilo dobro, če bi te projekte sponzorirala tudi Cerkev. Potrudil se bom, da bo iz tega kaj nastalo, saj sem tudi jaz predrzen, če vidim, da je to potrebno. Mislim, da bi bil to zelo dober zgled za svet in da bi se tudi v našem prostoru škodljivo zadrgnjene družbene razmere sprostile v pozitivno smer. Navadili bi se strpno živeti skupaj, in zmagovale bi preprosto najbolj zdrave ideje, kar je končno vsaj najih skupen cilj.

Q
aha ja ne bom seveda govoru niti o tem kako verniki v bistvu predstavljajo nekako en pol in komunisti drugega.
kako nemarno so jih razdvojili, k bi bli z lahkoto brez te delitve - Eno.

Nisem politik, vendar imajo tu levji delež javna občila, RTV, Delo, Mladina in satelitki. Ta razkol je povzročila in ga zelo skrbno in vztrajno vzdržuje komunistična kontinuiteta (beri LDS, Združena lista,...) Ker pa nisem politik, to ugotavljam kot razumnik, in mislim, da je takšno mnenje bolj merodajno.

ja še kar se tiče razsute scene in kako ima vsak učitelj svojo vero in to
i have a news for you
GAPE MA TUD SVOJO VERO!
in kdor je nima je bedak
(svoje) [/quote]

Seveda ima v konkretnem človeku sleherna vera njegov osebni pečat. Vendar so osnovne zadeve skupne. Vse resnice vere so in morajo biti skupne, če gre za resnice in ne za fantazijske sklope, ki jih nekdo hoče poimenovati vera. Vera je stvar razodetja in ne moje poljubne osebne izbire. Toko je to, gape. Saj si vendar bil ministrant, pa si za to zanesljivo slišal. Da bi to človek dojel, ni potrebno imeti ne vem kakšnih šol.
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13595
The Land of YaBB
Re: VELIKA UČENJA VZHODA IN ZAHODA
Reply #33 - 18.07.2002 at 12:05:45
 
evo mal materiala 'on the fly'
zgodovina dost dobra se mi zdi, krščanstva in to, vsaj njegovih začetkov, nadaljevanje itak poznamo (kolkrtolk)
učeri k sm prebral to poglavje sm točno vedu da ga morm smle nalimat ... here it is:
http://www.gape.org/gapes/prispevki/files/zarotaprotijezusu.htm
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Samson
Guest
Re: VELIKA UČENJA VZHODA IN ZAHODA
Reply #34 - 18.07.2002 at 12:07:02
 
Posted by: Valentina Posted on: Jul 17th, 2002, 10:28pm

Q
Samson, spoštujem tvoje prepričanje in tvoje mnenje.  Tvoje je, in zato ga cenim.  
Ampak kar se tiče RKC, Jezusa in evangelijev, se jaz kar strinjam z Gapom. Sem tudi prebrala Peti evangelij Marka Pogačnika, in v bistvu  sem že itak prej vedela, slutila, da je izvirno Jezusovo učenje RKC tokom dveh tisočletij potvorila, priredila svojim potrebam po moči in oblasti.  Zato nauk, ki ga sedaj širi RKC, sploh nima nobene zveze s pravim Jezusom, utelešenjem Kristusa, ki je ljudem na zemlji prinesel Božje razodetje in sporočilo.

Valentina, tudi jaz spoštujem tvoje mnenje. Če te zanima resnica, bi ti utegnil po svojih močeh pomagati. Pač v tolikšni meri, kot jo jaz osebno zares spoznavam in doumevam. To, da učenje RKC nima nobene zveze s pravim Jezusom je mnenje, ki nima nobene osnove ne v Svetem pismu ne v zgodovinskih dejstvih, ampak je populističnega in političnega izvora. To preprosto lahko trdi samo nekdo, ki zadev ne pozna pravilno. Seveda to ne pomeni, da tvojega mnenja ne cenim. Toda ne tvoje ne moje mnenje ni že samo po sebi resnica, se pa z resnico lahko sklada, če jo spoznam in trdim tako, kot jo spoznam. Ponavljati za drugimi, ne da bi preveril dovolj odgovorno, lahko pomeni le širjenje neresnic. Tega se pa jaz osebno zelo bojim, ker se čutim odgovornega pred zgodovino.

Peti Evangelij Marka Pogačnika ne zasluži resne analize sam po sebi, zasluži jo zgolj zato, ker zavaja poštene ljudi. In obljubim, da se bom poglobil. Seveda bi predlagal, da se tudi vi poglobite v nekatere moje prednostne vire (priporočilo Gape-u zgoraj!), ker sicer ne bomo mogli enakovredno debatirati. Na preprosto trditev brez stvarne osnove ne morem pristati, saj to ni znanstveno.

Q
Lahko imajo tisoč strokovnjakov, ki razlagajo evangelij, pa jim to nič ne rabi, ker je ta evangelij  potvorjen, spremenjen, v bistvu zlorabljen. In ljudje se tega zavedamo, na dnu svojih duš vemo, da je tu nekaj zelo narobe, zato nam ideologija RKC ne zadostuje več.

Govoriti o potvorjenih Evangelijih, tistih, ki jih priznava RKC, je skrajna nevednost ali pa zlonamerno natolcevanje. Nobene knjige na svetu ni, ki bi bila deležna tako natančnega in tako vsestranskega študija kot je to Sveto Pismo. Potvorba je v tem primeru popolnoma izključena, in si torej v zmoti. V svoji osebni knjižnici imam tudi originalna besedila Svetega Pisma v grščini in hebrejšini. In zelo sem se potrudil (za to je potrebno zares veliko dodatnega študijskega napora in entuziazma, saj na tem področju nisem profesionalec, mi lahko verjamete!), da sicer s težavo, pa vendar lahko berem in primerjam z originali jaz sam. Če že kdo reče, da so potvorki v prevodih, v originalih jih gotovo ni. In ti originali se s prevodi, ki sem jih jaz bral zelo skladajo, pač na nivoju prevajalčevega  poznavanja obeh jezikov. In bral sem veliko različnih prevodov v več jezikih (slovenski, hrvaški, nemški, angleški, francoski, latinski, pa nič več, ker več jezikov nisem uspel tako dobro spoznati).

Q
Mi hočemo pravega Jezusa, pravega Kristusa, pravo božje sporočilo.  In zato mislim, da je sedaj RKC na vrsti, da dozori, se sooči sama s seboj, se razsvetli in naj se vrne k svojemu izvoru, k Jezusu Kristusu in njegovemu nauku - k originalnemu, ne k potvorjenemu.  

Vsi mi hočemo pravega Jezusa. Tudi v tem se strinjava, da je tudi danes čas, da RKC še bolj dozori. In to, verjemi mi Veronika, Cerkev tudi vztrajno dela. RKC v resnici zori iz stoletja v stoletje in je vedno sveža in kompetentna, tako da je odveč skrb zanjo. Tudi zato je vedno komu trn v peti. Zanjo skrbi Kristus. Kdor hoče, lahko najde pravo sporočilo prav v tej Cerkvi. Če si slišala za Drugi Vatikanski koncil v sredini preteklega stoletja, in si kaj več brala o njem, gotovo veš, da se Cerkev zavestno trudi za posodabljanje, torej tudi za kolektivno duhovno rast. In pa papeške enciklike, izjave, ki si sledijo prav do današnjega dne. Zelo so angažirane, in po pravilu kritizirajo izkoriščanje in bogate ter terjajo pravico za revne. Zato Cerkev prav bogati tako vztrajno blatijo in napadajo, nerazgledani in naivni predvsem mladi ljudje pa za njimi ponavljajo, in s tem delajo sami sebi neprecenljivo škodo.

Vsekakor pa se ti zahvalim za pripombe, Velentina. Edino strpen pogovor in medsebojno spoštovanje nas more pripeljati k cilju -  v skupno življenje v strpnem upoštevanju osebnih različnosti, vendar v ljubezni, kjer se skladava tudi z Gape-om.

To, da se kdo strinja z gape-om, pa ne daje njegovim izjavam prav nič več verodostojnosti, niti jih ne more spremeniti v resnico. Včasih ima prav, v večini primerov pa je, milo rečeno, skrajno nekritičen in tako v veliki osebni zmoti.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Devi
5
p
*****
Offline

ravno prav
Posts: 5471
Dolenjska
Gender: female
Re: VELIKA UČENJA VZHODA IN ZAHODA
Reply #35 - 18.07.2002 at 12:20:40
 
Zelo pozorno te berem, Samson in res uzivam v tem kar berem.
Vidim, da si se pripravljen pogovarjat o vsem, kar se nam zdi sporno v instituciji, v katero ti zaupas.
Ce ti je, prosim, pomagaj mi razumet, ce sama ne vidim. Kako naj razumem prepoved kontracepcije oz kondomov, ki jo je potrdil sam papez in ki je v enem stavku podrla leta in leta truda vlozenega v ozavescanje africanov zaradi sirjenja aidsa, kot moralno odlocitev ?
Tega pa res nisem mogla prebavit, pa sem dosti razmisljala o tem.
Back to top
 

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: VELIKA UČENJA VZHODA IN ZAHODA
Reply #36 - 18.07.2002 at 12:43:00
 
Glej Valetnina, le redko kdo je  seb  pripravljen  priznat, da sliši božji glas, in to okrog oznanjat. Za take smo  danes pripravli  posebne oddelke na psihiatrični ustanovi.

Včasih je blo drgač, so bli božji glasniki legalno priznani kot preroki, če so njegove besede padle na plodna tla, če so se skladale z 'duhom časa' oz. če so sugestiblino delovale na psihofizično strukturo poslušalcev. Stara zaveza je imela cel kup takih prerokov, ki se nas bolj malo dotaknejo ( koga danes briga, kaj sta mojzesa pa abraham pravla?). Nova zaveza se začne z jezusom, prerokom, ki je dobil izjemni staus božjega sina, ker je psihofizična struktura tedanjega folka za celovito sprejetje božje besede  potrebovala tud njegovo meso zraven. Zelo konkretno, tkorekoč empirično je folk zahteval božjo pisotnost, da si jo je sam ustvrau. Kako sodoben, tkorekoč zanstven pristop, daleč od meglenih blodenj starih očakov. Ampak dons, v postmoderni dobi,  bi bil tak pristop k razodevanju  božje besede spregledan, bi se moral bog spet kaj bolj breztelesnega, virtualnega zmislt, da bi ga hotu kdo resno jemat.  Par stoletij pred al pa par stoletij  po njegovem  času bi jezusa pač  razglasili za  psihiča, kar ni nič presentljivega, saj ga je  še v njegovem času  oblast s podporo  večinske judovske religije obsodila in pokončala kot prevaranta. Ker so inštitutu preroštva takarat še priznavali legitimnost, pač za lažnega preroka.

Jezusov nauk po moje danes ohranja sugestivnsot s svojo univerzalnostjo, ki je po dolgem obdobju rastavljanja, ločevanja ter skupinskega in osebnga ločevanja  spet postala zelo iskan 'sveti gral'.  V času tehnološkega koncentriranja  koncentracij, političnega in ekonomskega globalizma ter  digitaliziranega zajemanja ter elektronskega prenašanja informacij se spet išče večne,  univerzalne temelje in principe  stvarstva, ki naj bi bili zakodirani tudi v duhovni zapuščini religij. Tisto, kar rabmo,  hočemo videt pa najdt, bomo najdl tud v kršanstvu. Smo na en način še zmeraj najdl skoraj skoz vso svojo človeško zgodovino, v tem je univerzalnost vsake religija, na katerem stoji in pade.

Jest sem ta iskanje te univerzalnosti res  mal poneserečeno poimenoval interpretcija, čeprav je zame dejstvo, kar na konc ven dobimo, ne more bit original. Se nas ne bi mogu čustveno dotaknt, če ne bil tko splošno pa 'elastično' v svoji univerzalnosti, da se ga ne bi dal čez vsa naša trenutna  pričakovanja raztegnit.            
Back to top
 
 
IP Logged
 
Gru Gru
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2402

Re: VELIKA UČENJA VZHODA IN ZAHODA
Reply #37 - 18.07.2002 at 14:18:03
 
---Bo Ruth--------
Ko clovek to prebere šele žalostno ugotovi, da je eno življenje premalo, da bi vse to kvalitetno posrkal vase.
---Edi------------
Boo Ruth, tega pa jest ne vzamem. Ni eno življenje prevec za to. Le pogum je treba met, pa ljubezen in socutje, pa imaš vse to. Ljubezen je vse. In žalost v smeti in gremo dalje z ljubeznijo, pa bo vse.

---Oldi-----
Poglejte recimo Dalajlamo in eno glavnih slovenskih budistk - nastopila je v neki okrogli mizi na TV Slo. Na trditev Dalajlame, da mu je Komunizem blizu je skoraj izjavila, da Dalajlama ne ve kaj govori, pri tem pa ni mogla skriti nestrpnosti do druge ideologije (Komunizma).
---Edi-----
Predvsem smo hecni iz tega stališca ker le seciramo in premetavamo besede drugih. Tu cenim Oldija na poseben nacin ki dela izkljucno s svojo glavo. In ta trditev je pac taka, da je okrog Velikih veliko tudi takih, ki pojma nimajo in sledijo kot ovce. Tko je, tko je bilo, tko bo.

No Oldi ce smo šli 2000 let naprej pa nismo šli pac z razumevanjem, socutjem do narave, no v zadnjih letih lahko opazimo zelooooooo pocasne premike v tej smeri. Zato pa se tudi tako pogovarjamo. Grabežljivost, napuh, sovraštvo je isto kot pred 2000 leti in tudi obratno ljubezen.

---SeK ----------------------
Joj! Ne samo da bi se minutko smejal. Dva dni je trajalo.
Pa sem še enkrat pogledal, a A. res to piše kar piše.  
Saj je tole kar dober nadomestek Pavliha. Philadelphijski poskus z naslovom clanka, ki ga morebiti dobiš v Novi Zelandiji. Še bolj pa je zanimiva nadaljevanka Nazaj v prihodnost, ko je stara doba brez Jezusovega rojstva, a z opisom dogajanja tristo let po njem, ter z G. Brunom!
Ja A.! Sem bil preprican, da ima samo Gape crno luknjo.
Vendar, ocitno si tudi ti zmotljiv. Tako kot jaz. Si samo omejen clovek.
In Stjepan? On bi že zabil gol v Gapejevo ali A.-jevo crno luknjo. A kaj ko raca in išce nogometno žogo!

---Edi----------
Sek, predvsem smo vsi hecni, vsak po svoje in vesel sem da te naš forum nasmeji, in ti s tem ponudi minute zdravja. O cem pa govoriš bom poskušal razbrati. In vedi tudi ti si meni dal nekaj lepih minut zdravja. O zmotljivosti, je bil tudi Jezus, Buda zmotljiv, Jest trdim da sta bila. In kdo ni. Vsi in nobeden. To je edini resnicni pravilni odgovor.

In Stjepan, ki ga omenjaš. Si ga srecal, si govoril z njim, si izmenjal kak mail. Potem po Jezusu: Ne sodi, da ti ne bo sojeno!

===Samson=========================
Bravo, gape. Se popolnoma strinjam, ceprav se midva mnogokdaj ne strinjava. No ja, jaz to vem, ki tvoje pisanje prebiram, ti težje, ker jaz pišem zelo malo. Zares, LJUBEZEN je tista, ki nas v koncni fazi lahko vse združi na nekem znosnem nivoju. Gotovo tudi RKC, ki je na podrocju dejavne ljubezni najbolj izkušena od vseh clovecanskih skupnosti, ki jih jaz poznam. Bi pa vseeno pristavil, da mi je tudi SeK-ovo izvajanje zelo všec. Pokaže neki razlicen pogled, ki je zelo potrebe, da, nujen, ce se že gremo Velika ucenja vzhoda in zahoda. Gotovo bi se jaz v marsicem drugace izražal, bi se pa sporocilno strinjal z njim, in mislim, da ga mnogi predvsem ne razumete, saj je v izražanju zares inpulziven.

Tudi meni se zdi tekst, ki je na tem mestu jabolko sporo, skrajno pomanjkljiv, da ne recem slab, ker mu manjkajo bistvene zadeve, ce se naj že imenuje s tako velicastnim naslovom. No, pravite, da sledi nadaljevanje. Toda mislim, da je pušcati tako pomembnega ucitelja, kot je v svetovnem merilu Jezus iz Nazareta, za neko nadaljevanje, ko že predstavljamo mnoge druge manj pomembne, zelo neprimerno, ce ne že nacrtno pocetje.

Zagotavljam ti, da nikakor ne gre za ogromno vecino, sploh pri nas v Sloveniji ne. Zagotavljam ti, da so pri obredih RKC predvsem svobodni in odgovorni ljudje.
---Edi----------------
Samson, RKC je tok izkušena, da zna premeteno kapitalisticno organizirano v svojih rokah držati ljudi in osebe. Pa v to se nebi spušcal preberi si pod: knjige, filmi, nadaljevanke, thread o RKC, tam je nekaj finih linkov o RKC in njeni zgodovini, in dost bo o tem. To kar pa uci nauk, pa eno bitje kot sem jest dobr šteka in Jezusov nauk je dobr nauk (spet kolk je originalen in predelan iz strani RKC za njihove potrebe se ne bom spušcal, je treba sledit sodobnim raziskavam). In postavljanje Jezusa na vrh, je tvoje znanje. Nek Aborigin, indijanec, Amazonec, Kitajec, ne bo o tem nic. So imeli in imajo svoje ucitelje in so preživeli lepo sami sebi dovolj pa so jim Križarji marsikaj zagodli in zgodovina ni samo jezus. To je bolj Zahodna zgodovina. In nacrtno pocetje je to kar delaš ti, da na pideestal postavljaš samo enega in edinega. Svoboda je to, da si vsak sam izbere med množico kamenckov tistega ki mu je všec.


Back to top
 
 
IP Logged
 
Gru Gru
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2402

Re: VELIKA UČENJA VZHODA IN ZAHODA
Reply #38 - 18.07.2002 at 14:18:50
 
===Samson====================================
Je le res, da si majckeno predrzen, ko si domišljaš, da boš Sv. Pismo in Jezusa bolje razumel in bolj avtenticno razlagal, kot to stori lahko Katoliška Cerkev z armado specialistov strokovnjakov skozi dve tisocletji svojega obstoja. Videl sem tvoj prevod Tomaževega evangelija, vendar sem ga prebral že mnogo prej.

Ko govoriva o uporabi lastnine, sva si mnogo bliže. Tudi jaz mislim, da je sleherni višek lastnine, ki jo nekdo ima, pa je v bistvu ne potrebuje za lastno življenje, pravzaprav skupna last po Božji volji, ki je svet ustvaril za vse. Ni absolutne osebne lastnine, niti ne absulutne državne, niti ne absolutne cerkvene. Na tem podrocju imam tudi jaz svoje ocitke, ki pa jih rešujem v okviru institucije, ki ji pripadam. Moram pa ti povedati, da Cerkev še zdalec ni tako bogata, kot nekateri poudarjate. V resnici je mnogo bolj revna, kot si ti predstavljaš.
Cerkev namenja revnim in potrebnim neprimerno vec, kot so naša javna trobila pripravljena priznati, ceprav gotovo to vidijo.
---Edi-------------
Samson, cerkev z armado specialistov skrbi še za marsikaj drugega kar se tebi niti ne sanja. In zakaj so Giordana Bruna recimo zažgali, ce so pa imeli tok specialistov, ki bi mu lahko ugovarjali ? ? ?

In lastnina o kateri govoriš in o poznavanju razmer, je zame bla bla. Jest sem dal cez enomesecno ministranstvo, kot prvošolec, pa iskreno povedano, ker so nam obljubili torto, ko bomo opravli izpit, izpit smo opravli, torte ni blo (RKC dobrota), naredu obhajilo, birmo, ...
No o bogastvu govorijo že sami slovenski vrhovi na katere so posadili pree-mnogo cerkev. Jezus ni nikol reku, zidajte cerkve, nikoli. Nikoli ni rekel grabite si bogastvo na zemlji, kar RKC izkljucno pocne. En župnik v vasi s 1500 prebivalci res ne rabi dveh avtov, po drugi strani pa uci Jezusov nauke. In nebi vec o tem. Jest sem navaden kmet, ki vidi ima oci, ušesa in svojo pamet. In cerkvena lastnina je takoj na drugem mestu v državi. Tko da...

Cerkev namenja predvsem najrevnejšim, klošarjem. Poznam osebno nekaj samohranilk, ki ti lahko iz svoje perspektive povedo kako cerkev gleda na njih, tko da spet ne se tok hvalit, ker je resnica mal drugacna.===========Jst---------------------------
Zal moras vcasih odsekati del nohta na mezincku, da prezivi cela roka.
---Edi-------------
In pozivanje k nasilju za prezivitev cele roke, kje je tle kaka ljubezen. Ali pa te nisem dobro razumel. Fanaticnih vernikov glih ne maram.

Back to top
 
 
IP Logged
 
Jst
Guest
Re: VELIKA UČENJA VZHODA IN ZAHODA
Reply #39 - 18.07.2002 at 19:56:30
 
Hallo,

Ta vasa debata je tako tipicna za ta forum.
Sama kot taka je zelo zanimiva. Ampak popolnoma
nicesar konkretnega ne pove. Ena sama filozofija.
Same besede in flancanja.

Ko vas berem je isto, kot da bi dal skupaj
rimokatolika, pravoslavca, kaksnega protestanta,
pa enga mormona, pa kaksno jehovo prico. Vsi
zelo uceni mozje, studirani in globoko verni, prakticne
koristi pa popolnoma nic. Enkrat se mormon strinja s
katolikom, pol da pa prav jehovi prici, pa obratno itd., itd., itd. Nula!

Ce se ne motim, sem edino jaz podal dva resnicna, konkretna problema RKC vere, ki imata lahko negativen oz. v najboljsem primeru stagnirajoc vpliv na vernika, ki si zeli spoznati Jezusa Kristusa znotraj sebe. Vam, se mi zdi, kot da zadostuje pametno govorjenje in mesana politicno-verska razprava o Jezusu Kristusu. Marko
Pogacnik, ce drugega ne, je do svojih spoznanj prisel s poglabljanjem vase in ne s mesanim branjem Biblije in casopisa Delo, ter retoricnim ucenjem na primeru slovenskega parlamenta. Markotu vsekakor vse dolzno spostovanje.

Seveda mi ni nihce odgovoril.

Titud, Gape al pa kdo drug, daj odgovori mi na moj prvi izpostavljeni problem. Tisto, kako krscanstvo pride samo do srcne cakre, pa se potem njegov nauk ustavi.
Kako ti vidis to problematiko?

Samson, ti pa mi odgovori na moj drugi izpostavljeni problem. Tisto o RKC in zapostavljenih karakterjih cloveka. Moj prvi izpostavljeni konkretni problem po moje itak ne mores povsem razumeti. Se mi zdis zelo pravoveren namrec. To ni zalitev, temvec samo oznaka za dosledno sledenje nauku RKC in njenih mojstrov, ki sem jim itak ze izrazil svoje spostovanje v prejsnjem postu. Mislim, duhovne mojstre, oz. posamezne svetnike.

A-Dio
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13595
The Land of YaBB
Re: VELIKA UČENJA VZHODA IN ZAHODA
Reply #40 - 18.07.2002 at 20:46:38
 
men se zdi da je jst prov lepo povedu:
a_hero wrote on 17.07.2002 at 22:31:50:
Sicer pa, ko se clovek pogovarja o cerkvenih institucijah mora strogo lociti in tudi povedati, ali govori o npr. RKC kot politicni ali verski instituciji. Mislim, da bi se vi to morali vnaprej zmeniti, ker se mi zdi, da vse mecete
v isti kos.

Ampak kaj hocem sploh povedati./Sicer si nas pa priklical predvsem ti. /
mah ja sej vem, kwa čm zdej, a naj vas naženem?
Grin

Q
Si morda s tem mislil povedati, da gape-ovo delo ni iskati resnico, ampak megliti okoli nje in zavajati naivne bralce?
Q
glih obratno

Q
Zbada mi v oči nekakšna tvoja hvala v zvezi z nekim Loviščkom. Menda ni to tisti od Prenove? Poznam ga po pisanju, nisem pa našel, da bi prebral, kje si ga tako zelo "zmlel" in seveda, kje se on tako neodpustljivo moti. To bi me zanimalo.
Q
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=general&action=display&num=29...

Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13595
The Land of YaBB
Re: VELIKA UČENJA VZHODA IN ZAHODA
Reply #41 - 18.07.2002 at 21:04:49
 
a_hero wrote on 18.07.2002 at 19:56:30:
Seveda mi ni nihce odgovoril.

Titud, Gape al pa kdo drug, daj odgovori mi na moj prvi izpostavljeni problem. Tisto, kako krscanstvo pride samo do srcne cakre, pa se potem njegov nauk ustavi.
Kako ti vidis to problematiko?

Samson, ti pa mi odgovori na moj drugi izpostavljeni problem. Tisto o RKC in zapostavljenih karakterjih cloveka.

sorry my man  Wink
sm bil tolk navdušen nad tvojim postom da sm čist pozabu, sm mislu bo že samson povedu, dočim zdej k si me spomnu ...

srčna čakra ... zakaj samo do tja ...
srčna čakra predstavlja brezpogojno ljubezen do vseh: sebe, drugih, boga, živali, rastlin ... jezus nam je prinesel pred dva tisoč leti znanje kako premagati tretji nivo, nivo strahu precej poenostavljeno rečeno, ko premagaš strah in kompanjone, lahko vstopiš v četrti nivo zavesti, do tu te tudi zemlja brezpogojno podpira, če ne že celo sili, s svojo vibracijo.
vibracija se dviguje in sicer proti peti stopnji zavesti (komunikacija, kreacija(materializacija)), zdej menda je jezus hotu odprt tud ta prehod (stonehenge), pa ni bil čas pravi, zdej je in smo ga skupaj odprli ... prehod namreč v peti nivo zavesti ... prvi 'pravi' duhovni nivo, četrti je samo predpogoj da tja prideš, ker, dokler ne ljubiš brezpogojno (nočeš niti nikomur nič žalega), ti sistem onemogoča dostop do tega znanja ... ugotovil smo že da obstajajo bugi (ki to mogoče sploh niso, ampak so legitimne poti naprej)

zdej, na to temo je že skor vse napisano, najdt je pa mogoče mal težko ... sej veš sistem ... nism se ga jest zmislu, kr nastal je .. tak kt je
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
SeK
Guest
Re: VELIKA UČENJA VZHODA IN ZAHODA
Reply #42 - 19.07.2002 at 00:12:06
 
GAPE--------------------
se mi zdi da sm glih tm vidu kako je seciru kose svetega pisma in lepo pokazal kaj je bilo dodano ... se mi zdi, pa ne me držat za besedo : 'se bodo cvrli v večnem ognju', so bile ene najpogosteje dodanih besed

SeK----------------------
Glej Gape, spet bom dejal nekaj, kar sem že enkrat. Je to tvoje vedenje in znanje res preverjeno, ali pa si nekje samo nekritično prepisal? Vendar, še vedno te spoštujem kot nosebo ki išče, ki, vsaj tako bi si upal trditi, iskreno išče in je kritičen do okolja ki živi v sebi. Všeč mi je izrek Sv. Janeza Vianneya o obdelavi lastnega vrta na vhodu v ta portal. Iskreno ti predlagam, da se načrtno lotiš raziskovanja duhovnosti. Za vzor ti je Jezus. Občudujem te! Glej, poglej si kaj piše Marko Pogačnik o tem. Vendra se ne ustavi samo pri tem. Preberi še kakšen življenjepis svetnikov. Pojdi na pogovor h kakšnemu duhovniku (pa ne enemu, kaj če je ravno ta dan vstal z levo nogo! – pogovori se s vsaj petimi), vključi se v kakšno skupino, pojdi na kakšne duhovne vaje, na kakšno romanje (npr. V Medžugorje). Vendar – pojdi neobremenjen, povej vsakemu, da to delaš svobodno, da raziskuješ. Vzemi si čas za to, ampak ne  1 mesec. Prosi Jezusa naj ti res pokaže pot. Se spomniš kako je dejal? “Prosite in se vam bo dalo”


A.-------------------------------
glej sek samo ti si ta, ki bo moral svoje življenje živet, in namesto, da bi razlagal drugim kaj in kdo vse je car, raje pokaži kaj si ti.  
name to, da štanfaš tle gor od a do ž, vse avtoritete in da se nanje sklicuješ, nekateri so tle tud cele citate štanfal tele, a sek zame, to ne pomeni nič...

nič...

vse kar mi pomeni je kar misliš, rečeš in delaš sam!
in kaj lahko skupaj ustvarimo...

in lepo te prosim sek da se še obnašaš kot so se oni, če jih že navajaš...

SeK ----------------------
Ti A. A če bi jaz res delal kot so ti preroki, pa tudi svetniki. Mislim, bi se mi pridružil? Kaj pa, če to nebi še bil, vendar bi vse sile usmeril v to?


Back to top
 
 
IP Logged
 
SeK
Guest
Re: VELIKA UČENJA VZHODA IN ZAHODA
Reply #43 - 19.07.2002 at 00:14:01
 
---Edi----------
Sek, predvsem smo vsi hecni, vsak po svoje in vesel sem da te naš forum nasmeji, in ti s tem ponudi minute zdravja. O cem pa govoriš bom poskušal razbrati. In vedi tudi ti si meni dal nekaj lepih minut zdravja. O zmotljivosti, je bil tudi Jezus, Buda zmotljiv, Jest trdim da sta bila. In kdo ni. Vsi in nobeden. To je edini resnicni pravilni odgovor.

In Stjepan, ki ga omenjaš. Si ga srecal, si govoril z njim, si izmenjal kak mail. Potem po Jezusu: Ne sodi, da ti ne bo sojeno!

SeK-------------------

No, Edi, da bi se še čimvečkrat vsi do srca nasmejali! Veš kaj je Jezus dejal? “Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa ne bo do prešle”. Je Jezus zato zmotljiv, ker se to še ni zgodilo? Ali si mislil kaj drugega? Glej, že nekajkrat sem prebral sveto pismo, vedno znova odkrivam kaj novega, vendar besede zmmotljivosti nisem odkril. Niti ne vem, da bi ga kdorkoli že odkril. Povabim te, da ga vsaj enkrat prebereš. Še bolje, da ga redno prebiraš. Jezus ti bo govoril direktno. Jaz ga prebiram vsak dan, ko meditiram ob nedeljskih odlomkih. In me bogati, prepoznavam kaj pomeni imeti in prejeti mir, ki ga svet ne more dati.  

Glede Buda. Ne poznam kako je bilo z zmotljivostjo. Vem pa, da je Dalajlama dejal, da je bil nekoč len. Je pa kljub vsemu dober človek.

Glede Stjepana (tudi nadaljevanje od zadnjič).
Njega ne poznam, nisem bil na njegovih predavanjih. Poznam pa nekaj ljudi, ki so imeli podobna predavanja, bil sem na njih. Precej the ljudi je celilo svoje čustvene rane, ko se v otroštvu ni moglo izkazati, prodajalo “znanje” (beri kvazi fantastiko) zaradi denarja. Priznam pa, da so nekatera dejstva imela kakšno zrnco modrosti ali resnice.    

Za Stjepana zaenkrat ne trdim ne eno ne drugo. Morebiti se je Stjepan res poglobil samo v ta dejstva, vendar bi moral na takem predavanju (ali tisti, ki je delal povzetke), to poudariti. Morebiti ga je bilo strah, da bi se soočil s kakšnimi dejstvi, s katerimi se ne želi soočiti. Ali kaj drugega. So sigurno zbrane v tem nekatere resnice, nekatera vodila tudi za nas v tem trenutku. No, ima pa še vedno možnost, da tekst še obdela, predela, razširi. Če je znanstvenik, bi se prav lahko lotil pisanja kakšne knjige.

Navedel bom samo nekaj dejstev, ki se mi zdijo problematični. Ne gre za sodbo njega, ampak njegovih dejanj, ki se skrivajo za tem kar izgovarja.  Meni ni problema se z njim pogovarjati. Takole:
-      omenja Reiki – ampak kaj, ko se je pojavil šele v 19. stoletju (in to so znanja do Kristusa?)
-      ne omenja Abrahama, Mojzesa, ter prerokov. Vendar se na njihove zglede oprajo muslimani, judje, kristjani
-      govori o tem, da je temeljni princip reinkarnacija. Če je človek res znanstvenega kova si takih trditev sigurno nebi smel privoščiti. Lahko sicer reče, da on v to verjame, da to zagovarjajo budisti, ali kdorkoli. Vendar je posploševanje na vsa učenja zavajajoče in tudi lahko zlonamerno.  

Back to top
 
 
IP Logged
 
SeK
Guest
Re: VELIKA UČENJA VZHODA IN ZAHODA
Reply #44 - 19.07.2002 at 00:15:29
 
Jst ------------------
Titud, Gape al pa kdo drug, daj odgovori mi na moj prvi izpostavljeni problem. Tisto, kako krscanstvo pride samo do srcne cakre, pa se potem njegov nauk ustavi.
Kako ti vidis to problematiko?

SeK ------------------
Ja Jst, ti pa res znaš postavljati vprašanja. Nism pa prepričan, da boš za časa svojega življena dobil odgovor na svoja vprašanja. No, delnega morebiti, ne pa v celoti.

Jezus ni govoril v čakrah, to je namreč pojem ki je prišel
iz vzhodnih dežel. Bo pa ravno srečanje krščanstva z
vzhodnimi verstvi prineslo veliko veliko pozitivnoi
spremembo. Prepričan sem o tem. Tako kristjani, kot tdui vzhodna verstva bodo še bolj zacvetela.

Če misliš na ljubezen, je odgovor malce lažji (ali pa ne!).
To je lahko dobra debata.


SeK-------------------
Jezus. Gledam Tebe na razpelu. Zdiš se mi utrujen. Slutim lahko tvoje rane ki so nastale ob težkem bičanju, in kronanju. Tvoja skrivnost, da si ti umrl zame na križu mi še vedno ne da miru. Ti, tako pošten, ti ki se naredil toliko dobrega, umiraš na križu prav zame. Praviš mi, da sem pomemben, da sem kljub vsem slabostim, obupu, vreden in pomemben v Tvojih očeh. Slavljen bodi, moj Gospod, hvaljen bodi vedno Ti. Amen.

Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4 5 ... 7