Poet
Quote:Ja, samo odzivanje na zunanje dražljaje ni isto kot samo-zavedanje. Živali se odzivajo na zunanje dražljaje isto kot mravlja, saj se mravlja tudi odziva, pa a to pomeni, da se zaveda? Po mojem ne.
In tako bi lahko bilo, da se vse v živalskem svetu odvija spontano - spontano odzivanje na zunanje dražljaje, in to je vse.
Na nek način je podobno.
Saj se zavedamo svojih odzivov na zunanje dražljaje.
Tu živali primerjaš z računalnikom. Računalnik ima fiksni program in se vedno odzove isto.
Vsako živo bitje pa ima neko inteligenco in sposobnost učenja, ki se odraža kot evolucija in prilagajanje na okolje. Če teh sposobnosti ne bi bilo, bi živa bitja izumrla.
Zato se ne gre le za odzivanje, ampak se živa bitja zavedajo okolja in svojih odzivov, ki se sčasoma prilagajajo.
Marsikatero živo bitje uporablja orodja...Na primer tudi opice se dajo marsičesa naučiti....
Quote:In je potem čloevk ujet v samo-zavedanju, kjer se svet dogaja meni, ampak se ne zgolj dogaja, jaz lahko celo vplivam nanj in preprečim, da bi se dogajalo to kar se dogaja. Ergo, rojen je ego, ki misli, da lahko vpliva na okolico, pa je morda tudi on sam del avtomatizma vesolja, kot nek program, ki misli, da vse odloča sam, pa v resnici vesolje/life odloča vse zanj, in mu obenem daje občutek, da odloča on sam!
Ujet je zato, ker je še vedno živo bitje z omejenimi sposobnostmi zavedanja in s tem izbire, s katerimi bi lahko manipuliral z okoljem.
Tudi živali čutijo in se odzivajo....A problem je, da tega človek ne razume, zato meni, da zavedanja pri živalih ni.
Quote:In je potem čloevk ujet v samo-zavedanju,
Bistveno kar človeka loči od živali, je naš notranji svet, ki je zgrajen na podlagi spomina.
In človek ni ujet v samo-zavedanju, ampak v svojem notranjem iluzornem svetu. Ki temelji na spominu.
Zato naše delovanje v veliki meri temelji na spominu, ne pa na trenutnem vzgibu, kot pri živalih.
Quote:Ne vem, ego je lahko tak ali drugačen. Tudi če ni nekih velikih pritiskov z okolja ego že najde način kako uveljaviti svoj prav,
To je to. Zato pa je človek ujet.
Zaradi spomina in vzorcev razmišljanja.
In to me bolj spominja na spontano- programirano odzivanje, kot pa pri živalih.

No ja...Saj tudi živali se. A človek se ima za nekaj veliko več....