Poet
4
Ljubljana
titud wrote on 25.02.2011 at 14:07:04:Poet wrote on 25.02.2011 at 12:06:37:Seveda, pripovedovalec ustvarja nešteto zgodb, ki je človeški um, bolj ego kot um v stvari, ampak hec je pravzaprav v tem, da je pripovedovalec sam že neka svoja zgodba, oziroma splet tisočerih zgodb. Kot v frazi: strah ima velike oči, znotraj je pa votel. Na isti način je pripovedovalec zgodbe/ego ustvarjen ravno s strani raznih zgodb, ki vse samo poudarjajo njega samega, in se recimo če moram ugibat razvije preko tisoč in tisoč let ponavljanja enih in istih zgodb, potem pa na nekateri točki prevzame "lastno identiteto", torej zgodba sama ko je zadosti kompleksna postane "pripovedovalec", se kao zgodba oddalji od sebe in reče - jaz sem nekaj več, sem več kot le zgodba, sem pripovedovalec zgodbe, pa je v resnici samo še vedno zgodba sama po sebi.
Ob pisanju tega se mi je nehote prikradla asociacija na računalniško kodo, ki jo toliko omenjajo v sci-fiju: da se namreč delček računalniške zgodbe združi in ustvari nekaj novega - umetno inteligenco.
In prav možno je, da se je človeški ego razvil iz jezikovne zgodbe opisa sveta, in da je na neki točki prevzel mesto pripovedovalca kot ločenega od zgodbe, je pa v resnici sam zgolj in vedno samo opis samega sebe! Z drugimi besedami, pripovedovalec zgodbe in zgodba sta eno in isto, ker ne more biti drugače, pride pa do zmotnega poistovetenja, da se je zgodba povzdignila nad samo sebe in je sedaj od sebe ločena v obliki pripovedovalca - s tem si zagotavlja svoj nadmočni status, ki zgolj garantira, da se sama (zgodba) nikdar ne konča, dokler seveda misli, da obstaja pripovedovalec, ki jo pripoveduje. Lp Kot da bi opisoval bistvo neskončne zgodbe michaela enda http://en.wikipedia.org/wiki/The_Neverending_StoryTu dečka 'potegne' v fantastični svet zgodbe, zapisane v knjigi, ki ga nekako pokliče v v branje ravno zatao, ker je v njej že zapisano, da ga bo prav on prišel reševat ta svet pred napadom niča/izigotjem s svojo lastno fantazijo, tako da se ta zgodba lahko vedno znova vzdržuje le z njegovo fantazijsko intervencijo. 'Zgodba se dobesdno loči od same sebe in s tem si zagotavlja svoj nadmočni status, ki zgolj garantira, da se sama (zgodba) nikdar ne konča, dokler seveda misli, da obstaja pripovedovalec, ki jo pripoveduje... ' No saj, nekaj takega, the neverending story. Zato v bistvu New Age s svojimi zgodbicami o karmi in reinkarnaciji in razsvetljenju sploh nima blage zveze z ničemer. Zraven v to njihovo zgodbico navržejo, da se je treba rešiti ega, ampak ga ravno s temi svojimi dodatnimi elementi še bolj podžgejo. V bistvu govorijo o tem, da se mora kao zgodba razplesti tako, da se jo najprej razume (zgodbo) in bo potem odpadla sama od sebe, ko se jo dovolj razume. Samo to samo zagotavlja, da se bo zgodba nadaljevala, torej zgodba o meni, ki moram pri sebi razrešiti še to in to in to in to, potem pa bom vreden nagrade, ki je bojda razsvetljenje. Lp
|