Devi
5 p
ravno prav
Dolenjska
po enih miljon letih, končno spet ene sanje..
Sanjala sem, da najemam za živet hišo, ki je bila od neke znane, umrle, pisateljice. Njena hči me je spustila v stanovanje in dnevna/delovna soba je bila videt točno taka, kot bi jo človek zapustil in se pol nekej let ne bi več vrnil noter. Vidlo se je, da se je v prostoru živelo. Povsod so ble nastlane knjige, soba je bla polna prenapolnjenih knjižnih omar, foteljev, nastlanih stolov in mizic. Povsod je blo polno knjig, zapiskov, zbranih stvari, CD-jev z zbirkami knjig. Šnofala sem po policah in dosti knjig sem poznala, imam doma, že brala, nekej je blo pisateljičinih, zdelo se mi je da bi lahko raziskovala mesce pa bi še zmer odkrivala not nove stvari, skrivnosti, modrosti, vse je blo tam, odkrito, skrito, zanimivo. Kar prsti so me srbeli, da bi spustila zraven. Hči se je opravičevala, češ da bodo to vse pospravli, preden se bom vselila, jes pa sem samo molila, da bi vse pustli točno tako kot je in da ne bi pobrali ven ničesar. Zdelo se mi je, da noben ne razume vrednosti ustvarjalnega kaosa prostora. Življenjskega dela ustvarjalne ženske. Jes pa ne bi spremenila ničesar, samo vse bi pregledala, spoznala in potem razširila, dodajala. Vedla sem da je bla hiša dolgo prazna, blo je precej prahu in čez sobo so se parkrat zapodile neke čudne živali in vedla sem da bi blo treba vse to najprej spucat. Nič me ni motilo. Hotla sem samo živet tam, ker se mi je zdelo, da bi moglo bit življenje v točno tej hiši, točno tem prostoru.. srečno.
dost berem zadnje čase in mal sem se že obremenjevala s tem, da lahko človek zarad knjig zapostavlja življenje. bi rekla, da je bil to drugačen pogled na vse skupej. hiša ni bla moja, to ni blo moje življenje, sam je zgledlo kot zlo polno življenje. in polnosti v življenju ne naredi nujno to, da si genij in rešiš svet. in ponavad si ne moreš izbirat tega, kar boš imel rad. lahko pa mogoče kdaj z minimalnimi spremembami iz problema narediš rešitev.
|