Bamby
|
Robi wrote on 03.01.2010 at 21:12:59:
Quote:Torej gre za željo, da bi uspela malo bolj utišati dražljaje, ki prihajajo od zunaj, da bi lahko bolj (zelo) močno pogledala vase. Jaz sem razumel to, da se gre za misli.In vse misli, ki jih imam v glavi, so seveda moje in jih ustvarjam sam. Ustvarjam pa jih zato, ker mislim, da jih v določeni situaciji moram ustvarjati.
Precej "upreproščaš" zadevo in jo že skoraj banaliziraš, še več, celo postavljaš dogmo. Misel je samo eden izmed petih čutov (okus, tip, sluh, vid, misel), ki jih ljudje posedujemo, s katerimi imamo stik z "zunanjim" svetom (vseh teh pet čutov je navezanih na zunanje subjekte/objekte).
... in samo eden izmed teh petih čutov nam močno preprečuje, da bi spoznali tudi t.i. notranja doživetja. T.i. pravim zato, ker imajo v bistvu vsa naša čutenja sedež v nas samih, čeprav se zdi kot, da so posledica zunanjih akcij. Npr. okušamo sladko (občutenje, doživetje), ker jemo med (zunanji objekt), v bistvu pa se okus nahaja v "nas samih" (imamo to sposobnost).
Če pa pomisliš malo globje pa vidiš, da je okus v bistvu darilo narave in ne naš izum za katerega bi se lahko trkali po prsih.
Ničesar kar čutimo se ne more nahajati izven te narave v kateri se nahajamo.
Lahko rečemo, da so vsa naša doživetja potencial narave. Alojz npr. bi temu rekel "galaksija in EM valovanje" z vsemi predponami "samo"(samospoznanje, npr.), tam se pač končajo njegove meje, ker tako kot nihče na tem svetu nima odgovora se pač zateče k dogmi, da "vse nima niti začetka niti konca in da je vse "vseobsegajoče"", "sokratno", skratka, da je vse vse. V bistvu enako kot bi rekel Bog. V tem se Prometejkovci nikjer ne ločijo od vernikov, samo, da si verniki ne domišljajo, da se grejo znanost. Svojo nesposobnost videti "vse" vzroke in posledice (kar je težnja znanosti), celo tiste najbolj očitne (po Etrexu) pač pripišejo svojemu "vseobsegajočemu" in "sokratnemu" "samospoznanemu" EM Bogu.
Že pred leti sem napisal tole misel spodaj, ki je aluzija na izrek: "Mislim torej sem":
Mislim torej nisem, čutim torej sem
|