murileon
5

I Love YaBB 2!
Kamnik
titud wrote on 27.10.2008 at 16:37:52:murileon wrote on 25.10.2008 at 12:39:08:titud wrote on 25.10.2008 at 10:29:21:murileon wrote on 24.10.2008 at 17:16:26:Mislim, da podcenjuješ vsebino sanj. Nasprotno, vsebino sanj v nasprotju s tabo precenjujem, saj je ne reduciram na orodje psihifozične realnosti ampak ji priznavam primarnost in avtonomijo, iz katere se čutno/zavestna psihifizična realnost napaja z avtentičnostjo. Jaz vem, da imajo sanje tudi arhetipsko vrednost. To mi je jasno. Ne vem pa, zakaj bi se izogibal psihofizični realnosti, s katero so prežete. Naša realnost je tu in zdaj. Arhetipske sanje so precej redke, po navadi se pojavljajo takrat,ko je človek pretresen od nekih močnih čustev in mu tako sanje pomagajo z arhetipskimi vsebinami. V bistvu, ko je človek pod stresom, se dogajajo največji globinsko psihološki premiki. Stres povzroča psihofizična realnost. Oboje je potrebno resno jemati, psihofizično realnost in arhetipski svet. Mimogrede, obstaja še tretja dimenzija, družinsko nezavedno. Je pa normalno, da se pri psihoterapiji, psihoanalizi, interpretaciji sanj dogajajo odpori in tudi napake. Napak pa pri taki javni forumski interpretaciji kar mrgoli, zato ne vidim vzroka, da človek interpretacij "samozvanih razlagalcev sanj" ne bi jemal z rezervo. Če se pa pojavijo odpori, se je pa potrebno zamisliti pri sebi, zakaj je do tega prišlo. Stresa ne povzroča tolk fizična realnost (npr. pomanjakanje materialnih dobrin in socialna izolacija/izobčenost/nesprejetost/odtujenost...) kot psihično dojemanje take realnosti. V človeški psihi obstajajo mehanizmi. ki jih aktivirajo bodisi nevronske sprememebe (učenje/izkušnje/spomin) bodisi biološke razvojne/rastne sprememebe (hormoske/biokemične), ki to psiho adaptirajo na način, da nam spremembe amortizirajo stres. Tako pride do paradoksa, ko vedne večje izkušnje/znanje/vedenje, iz katerih bi lahko črpali osnovo za aktivno spreminjanje okolja, s katerim naj bi premagovali/spreminjali vzroke za stres, gredo skupaj z razvojnimi biokemičnimi spremembami v nas, ki nam odvzemajo fizično energijo in s tem motiv za tako aktivno spreminjanje okolja. Realnost postaja na starost predvsem zato, da se izognemo stresu, vse bolj podobna sanjski, zelo podobno (vendar obratno!) kot je realnost otroka, ki v odsotnosti vedenja/znanja/izkušnje svojo prekipevajočo fizično energijo oprta zgolj na neizoblikovano psihično realnost, trdno ukovirjeno v pravljice in mite. Zato je tako pomebno, da tsiti, ki jim v otroštvu ni bilo usojno zgraditi relnosti na pravljici in mitu, to zamudo nadoknadijo v starosti. Če ne, jim bo starost pomenila zaradi pojemajoče psihofizične energije ob obilici nabranih življenjskih izkušenj en sam stres, saj ne bodo mogli sprejeti dejstva, da sveta ne bodo (več) uspeli podrediti svojim predstavam o njem. Ta uvod je potreben za obrazložitev nasveta, naj svoje vedenja, znanja in intelektulne/analitične sposobnosti raje izkoristim za aktivno (profesionalno, službeno) dejavnost in oz. za spreminjanje sveta v manj stresnega namesto za brezplodno razdajanje in bluzeneje po tem forumu (ker naj bi me ta virtualnost frustrirala). No, vsaj kar se mene in razrešavenja mojih frustracij tiče, bi svoje psihofizične sposobnosti res močno želel profesionalno razdajat le še za kakšno tradicinalno (magari ročno) obrt namesto za intlektualno delo, ki ga itak opravljam in ki so ga lastniki klasificirali zgolj kot služenje do kraja izdelanemu informacijskemu sistemu, da bi me lahko plačevali za administrativno delo, vrednoteno dosti dosti manj od rokodelstva. Ne spomnim se več, kdaj in v kakem kontekstu sem omenjal frustracije, ki naj bi jih tvoje sanje kazale. Arabci frustrirani glih ne morejo biti, ker verjamejo v raj. Policaji itak ne, ker so zelo močni. Mogoče iskanje avtentičnosti v okolju, ki ga obljublja new age tečaj. Ampak tu gre bolj za neutemeljena pričakovanja. Celo prodor ti uspe na naslovnici časopisa. Frustracija je edino v okolju železarne ali rudnika, ampak tu pride do revolta in v drugih sanjah se jasno pokaže uspeh revolta v aspektu Primoža Kozmosa, ki je našel neko svojo instant hrano za uspehe. To je daleč od kakšne večne frustracije. Sanje kažejo na to, da je preboj uspel. Vsaka stvar ima svoj smisel, zato moja sugestija pač ni bila na mestu. Simboli so večplastni in gledal sem iz moje perspektive, zato pogled, jasno, ni mogel biti pravilen. Oprosti. To je posledica instant interpretacij, ki so možne na taki sceni,kot je forum. Profesionalna, terapevtska interpretacija na tak način, brez poglabljanja, bi bila šarlatanstvo. Če smo iskreni, tole tu je bolj neka gostilniška debata, kot pa kaj drugega. Ampak človek rabi tudi to.
|