murileon
5

I Love YaBB 2!
Kamnik
Moje današnje sanje:
Nekako se zavem ali izvem, da partnerka ni uporabljala zaščite pred zanositvijo. Scena je postavljena v nekem zasneženem urbanem kraju. Posledica sta dva otroka, ki sta mi tuja. Besen sem na njo, da mi je s tem, ko mi je zavestno prikrivala neuporabljanje kontracepcije, na glavo nakopala veliko breme. Celo ugotovim, da ta otroka najbrž nista moja. Nato se scena prestavi v moj prejšnji dom. Praznuje se božič, oziroma večer je, ko božiček prinese darila. Iz užaljenosti sploh ne obdarim svojih domačih, oziroma dam pod smreko-jelko samo tisto, kar sem že pred časom nabavil. Zaradi užaljenosti mi je zmanjkalo energije za veselje. Babica me vpraša, če res in zakaj nisem ljudi obdaril. Povem, da je moj odnos s partnerko trenutno zelo slab. Pokara me, da stvari preveč črno vidim. Nato partnerka hodi za mano in se mi dobrika. Besen in grob sem do nje in pričakujem, da se mi neha dobrikati in se delati, kot da je med nama vse v redu. Partnerka se v sanjah obnaša, kot da najine zveze nič ne more ogroziti. Nato je poleg nje eden od sinov. Gre za malega čokatega mišičastega podivjanega cigana, ki po postavi spominja na partnerko. Nekaj se ga dotaknem, da bi mu nekaj dopovedal, nakar popolnoma podivja. Poskušam ga umiriti kot malega otroka, kar podivjanost samo poveča. Postane celo nevaren, zato ga raje pustim pri miru. Nato je scena novoletno dogajanje v trgovskem centru. Še naprej se kujam in nič ne naredim, da bi se tudi sam kaj pripravil na praznovanje novega leta. Trgovine so še deloma odprte, vendar nočem nič kupiti. Partnerka še vedno hodi za mano in se obnaša, kot da je med nama vse ok. V dogajanju se dodatno pojavijo neki ljudje in moj šef iz službe. Nekdo me vpraša, če je moj šef kompetenten in sposoben za vodenje oddelka v službi. Odgovorim mu, da je moj šef doktor znanosti in so njegove sposobnosti in zavzetost kvečejmu višje od potrebnih in zahtevanih.
Na kaj se sanje nanašajo:
Včeraj sva se s partnerko spičila. Ta konflikt po navadi poteka tako, da jaz nič hudega sluteč nekaj rečem, nakar ona ponori. Do mene se začne obnašati pokroviteljsko in začne besno argumentirati njeno stališče. Ker je to zame ponižujoče in sem zaradi takšne reakcije pretresen, začnem ustavljati reakcijo in ji povem, naj se ne dere. Užaljen se umaknem, nato ji povem, da če želi, da se udeležim partnerske terapije (v sanjah darila pod božično jelko, zame so razne terapije in delo na sebi kot bonboni iz bonbonijere) pričakujem opravičilo za obnašanje. Ne vem, kako naj se drugače kosam s srboritostjo. Če se podredim in sem servilen, srednjeročno zaradi prevelikega občutka podrejanja postanem nevrotičen. Nakar še bolj popeni, prileti za mano na wc, kjer me zmoti med uriniranjem in deluje, kot da hoče z mano obračunati (verbalno in emocionalno, fizično nasilje ji na srečo prepovedujejo njena prepričanja). S povzdignjenim glasom jo prosim, da zapusti wc.
Mislim, da so v sanjah vse osebe moji aspekti. Tudi partnerka in mali cigan. Partnerka predstavlja moje sprejemanje odnosa in zveze, ki jih negujejo prijetni in komunikacijski trenutki med nama. Cigan predstavlja avtentičnost, ki se ne da, predstavlja pa tudi nesocializiranost in neolikanost ter inferiornost otroka napram zrelemu človeku. Babica predstavlja zagovornika skupnosti; partnerko imam kljub težavam rad in sem se na njo deloma že navadil. Šef predstavlja moje kompetence in sposobnosti. Tuja otroka mojo odtujenost. Trgovski center predstavlja kvalitetnemu avtentičnemu življenju nenaklonjeno moderno okolje v meni, ki daje potuho razvajenosti in infantilnosti. Božična jelka in novoletni čas predstavljata aspekte veselja in smisla. Ni mi točno jasno, kaj je skrivanje neuporabe kontracepcije. Mogoče skrivanje neprevidnosti. Moji filtri, kaj smem reči in kaj ne, so zelo švoh. Zelo švoh zaznavam težave sogovornika. Težave na intuitivnem nezavednem nivoju hitro in dobro zaznam in jih zelo rad uporabljam pri uporabi sarkazma s katerim kompenziram bežanje iz konflikta; agresijo kanaliziram v sarkazem in poniževanje, ker je ne znam dobro uporabljati v direktnem spopadu (zdravo agresijo sem imel v otroštvu prepovedano, vrednota je bila, moraš biti priden in ubogati). Moja partnerka ima določene težave zelo izrazite in že velikokrat sem naletel na mino, pa se še vedno ne znam paziti in deloma tudi trmoglavim v prepričanju, da je avtentična komunikacija med partnerjema temelj odnosa; zanimivo je, da se je v najinih sanjah pojavil simbol invalida; v mojih sanjah jaz invalide naganjam iz stanovanja, da bomo v stanovanju sploh lahko živeli, v njenih sanjah pa invalida brani pred grobo sodelavko. Tu gre tudi za njeno globoko prepričanje, da je do hendikepov treba biti zelo obziren. Sam se s tem ne strinjam vedno, saj pretirano zagovarjanje in zaščitništvo hendikepa ali inferiornosti daje le-temu potuho in prepogosto ohranja nezdrave in nekvalitetne odnose ter preprečuje razvoj. Spoznavam tudi, da je družina skupnost, kjer je pazljivost potrebna, vendar sem mnenja, da med partnerjema pazljivost ni potrebna. V tem smislu moja partnerka zame ni najbolj primerna. Sem pa kljub temu z njo skupaj, ker v globalu kvalitetna komunikacija obstaja in je odnos tudi zelo evolutiven. Vsak človek pač ima napake in težave s katerimi mora dilati. Težava je pač stres in napor, ki ga je treba vlagati, ko se zgodijo scene. Scene pa zelo slabo prenašam, kar pa je moja velika hiba in moja inferiornost in sem navajen, da se raje podredim kot pa da grem v konflikt, zaradi česar v neuravnoteženem odnosu zelo hitro postanem nevrotičen. Sanje kažejo mojo trenutno psihično realnost. Prikaz te realnosti je spodbudil včerajšnji dogodek. Te sanje s samim dogodkom na nek način nimajo nobene zveze.
|