m wrote on 21.02.2006 at 14:57:15:Bardo, mene zanima vsebina tvoje izjave, a lahko malo obrazložiš kaj in kako si mislil?
Stvarnost, kot tako, si težko predstavljam drugače, kot celoto - torej drugače, kot, da je "v enem kosu"!
Stvarnosti nista dve; ena notranja in ena zunanja.
To kar zaznavamo kot dvojno, je v resnici dvojnost naše percepcije.
Različno namreč dojemam tisto, kar sem jaz, od tistega, kar nisem jaz (čeprav je vse skupaj del iste stvarnosti).
Ta distinkcija dojemanja sveta je pomembna predvsem zaradi evolucijskih razlogov.
Zelo verjetno na dokaj enak način dojemajo (percipirajo) svet tudi druge živali in ga ravno tako umetno delijo na sebe, ki se je treba nahraniti in zaščititi in na ne-sebe (zunanjost), torej na zunanji in večinoma nič kaj prijazni svet, kjer sicer dobiš hrano, a pred katerim je treba biti tudi pazljiv, sicer kmalu postaneš hrana nekomu drugemu.
Delitev, ki se nanaša na notranji subjektivni in zunanji objektivni svet je torej konstrukt našega uma, pravzaprav naše percepcije (zornega kota) in tega, kako to interpretiram.
Z igricami uma lahko tudi nadaljujemo in si poskušamo naprimer predstavljati poleg mojega notranjega sveta, tudi tvoj notranji svet.
Ali sta moj in tvoj notranji svet dva različna svetova?
Če sta to dva različna svetova, imamo zdaj že tri, poleg zunanjega, še najina dva notranja.
Kaj se pa zgodi z notranjim svetom nekoga, ki umre?
Ali z njegovo smrtjo izgine tudi njegov (notranji) svet?
Od tu dalje ne bi več špekuliral (kar je sicer poglavitna dejavnost razuma). Spomniti pa se je treba različnih prepričanj, ki izhajajo predvsem iz verstev in ki trdijo različno, a v bistvu ne tako zelo različno, naprimer; da obstajajo različni subtilni svetovi, pa da se ti svetovi zato medsebojno ne "vidijo", ker obstajajo na različnih frekvencah ali ker so različno gosti, trdijo torej, da obstaja cela hierarhija svetov (materialni, astralni, spiritualni, ...), navaja se celo natančno število svetov v hierarhiji (3, 4, 7 in 9 so najpogosteje navajane številke

), ali pa, da poleg tostranstva obstaja tudi onostranstvo (ki sicer zelo spominja na tostranstvo, vendar z ekstremnimi lastnostmi) in ki je razdeljeno na nebesa, vice in pekel in še bi lahko naštevali ...
Kje se je pa Drnovšek izgubil iz teme?