titud wrote on 04.02.2005 at 14:59:56:Vrednotenje ženske same sebe skoz to, da je vredna tolk, kolikor je objekt poželenja moškemu, je vrednotenje same sebe skoz tisto, za kar se dejansko nima. Vedno podajamo največjo vrednost tistemu, česar ne poseujemo. Ko ženska ozvesti, da je moškemu objekt poželenja sama po seb, pol tega ne jemlje kot osnovo za vrednostenje same sebe ampak za samumevno dejstvo, ki nima v njenjem vrednsotnem sistemu nobene posebne vrednosti.
Enako je z dnarjem. Če se kot človek vrednotiš po tem, kolk ga poseduješ, pol ga nimaš nilkol dost al pa se ves čas bojiš, da ti ga zmanjkalo. Če pa jemlješ denar kot nekaj, kar ti neodtujljivo in samoumevno pripada, pol ni razloga, da bi sebe zreduciral na objekt, s katerim drug drugemu tešimo slo po denarju.
Ni torej problem v tem, da je ženska objekt poželenja, ampak v stalnem ustvarjanju vzdušja kot da ni vredna tega poželenja. In ni problem v tem , da je na svetu premalo denarja za vse, ampak v ustvrjanju vzdušja, kot da ga vsi niso vredeni. V tem jest vidm problem samorazvrednotanja, ki ženski jemlje tisto, kar je in človeku naslpoh tisto kar, mu samoumevno pripada.
titud za tole sem si pa prav čas vzela, da sem res dobro prebrala, zelo zanimivo, mi je dal misliti
ne, ker če jaz to tvojo "teorijo" nanesem na konkretne primere, se mi na prvi pogled zdi, da morda res ni tako (s tem mislim na tezo ustvarjanja vzdušja, da ženska poželenja ni vredna itd)
ker recimo vsaka pravljica se začne z neko lepotico, vsaka pozitivna junakinja v pravljicah je lepa - in to je zelo poudarjeno v pravljicah ... potem ta junakinja se uspe poročit (največji dosežek na njeni poti) in obogati (se poroči z dobro partijo), na videz se zdi da recimo ena pravljica sugerira to, kako je vsaka vredna tega, kako je vsaka lepa ... saj se ve s kom se v pravljicah identificiramo, s kakšno zlobno čarovnico pa prosim res ne ...
vendar se situacija zaplete, potem ko deklica pride v najstniška leta in se začne skrbno ogledovati v ogledalu, potem ko začne dobivat fit backe iz okolja, ... (ti si pa predebela (to celo mame svojim hčerkam tupajo v glavo), ti imaš pa pege, ti imaš pa mozolje ... aha, to je pa tista s preveliko ritjo ...) in tuki imamo že boj dveh vrednostnih sistemov in glavni je resnično ta; sporočilo: nisi vredna (norme se pa ve kakšne so, nenazadnje jih "predpisuje" tudi moda)
pa še enega primera sem se spomnila; recimo ko greš h kozmetičarki, te tam najprej "hipnotizirajo" z masažo, se umiriš, uživaš ... potem ti pa začnejo, "ja, ampak ... že dolgo niste bila pri nas, kajneda? ... priporočam vam vsaj enkrat na mesec ... in potem še kup razlogov zakaj je to dobro ... vse to en tak subtilen diskurz, ki je hkrati radodaren s komplimenti, po drugi strani pa dela na tem, da bi mal zakompleksal ...
ali berem naslove v časopisih: "deset sovražnikov debelosti", neka militantnost, ki sporoča, da se moramo kar najbolj učinkovito spopasti z našim telesom, ga moramo podvržti našemu nadzoru, ker bomo s tem kontrolirale navzven, neka obljuba je tu zadaj ... potem bo vse drugače ...
in ja, ženska s samozavedanjem in s tem, ko se začne cenit sebe, ko se sprejme, veliko teh mehanizmov lahko takoj eliminira, se jim celo smeji, se zabava ob tem ... še posebej, če se zaveda svoje vrednosti, ki jo nosi v glavi
ti pa rečem, da tudi kakšno zelo ozaveščeno žensko še kdaj "zvije", kar se pa dogaja z mladimi ... je pa druga pesem
mimogrede, ne vem kako naj si bi razlagala pojav samopoškodovanja, ki se zdaj širi (spet procentualno več pri ženskah), to kako se zarezujejo v kožo ipd, v bistvu celo zasvojeni s tem ratajo, ?!?
ja, pa vse pohvale za tale post titud, en tak zelo dober miselni obrat

meni je dal misliti 8)
hvala