Mateja B. wrote on 27.12.2004 at 11:29:05:Ok, vidim, kje sem naredila napako. V prvem stavku sem rekla, da je materija najbolj zgoščena pojavna oblika zavesti, morala pa bi reči, da so vse pojavne oblike materije pravzaprav oblike zavesti. Sama materija je samo snov, tvar. Jin nasproti jangu.
se prav obstaja zavest in obstaja materija, dve kategoricno razlicni stvari, ceprav sta med seboj lahko povezani, npr. ko zavest oblikuje materijo. ok.
Quote:To, da je zavest vir vsega, kar je, pa po moje še vedno velja.
ce je zavest vir vsega, pol je zavest tudi vir materije. ok.
Quote:Najbrž pa bi bilo dobro vpeljat namesto samo zavest ločeno pojma duh in zavest. Ko jima dodamo še materijo, dobimo "sveto trojico". Al pa tao, jang in jin. Ampak ta ločevanja so primerna itak samo za namene debate, za intelektualiziranje, v resnici po moje sploh ni takih razlik. V resnici vse samo je.
to pa so ze ene popularne "new agerske" fraze, ki zelo prav pridejo tistim, ki so si vzeli licenco umskega spekuliranja.
a to, da vse samo je, izkljucuje razlicnost/raznolikost al kako?
materija je. zavest je. obstaja vecna/kategoricna razlika med njima in hkrati oboje samo je (iz enga vidika) npr.
Quote:Razločuje samo naš (raz)um. Zato imamo tudi toliko nekompatibilnih sistemov, ker lahko delaš kategorije po katerem koli kriteriju.
...tud to je ena izmed teh new agerskih fraz... in ko za potrjevanje svojega stalisca potrebujemo razum ga uporabmo, ko se nam pa zacikla, je pa itak razum tist, ki je neuporaben... in pol ga spet uporabmo k ga rabmo itd. itd.
Quote:Ampak – hvala bogu – najdejo se tud dokaj kompatibilni sistemi, tako da je prek njih lažje priti do bistva. Saj veš, lahko pa tud ne greš po poti razuma, pa prideš do istega, tud če nikol nisi slišal nobene teorije.
do bistva se pride samo s popolno predajo bistvu. ce se neki casa gremo pot razuma pa pridemo do tocke, k se je treba predat se odlocmo it eno drugo pot in k se je treba tam predat gremo spet drgam in tko. na tak nacin se ne da pridt do bistva. treba je do konca vztrajat in predret svoj lazni-ego/ponos. za tako vztrajanje in popolno predajo pa nujno potrebujemo (po)moc in inspiracijo tistih k so dejansko (ne teoreticno) ze cez/tam.
kater sistem se teb zdi dokaj kompatibilen s katerim se da pridt do bistva?
Quote:Če je duh, ki ga razumem kot absolut, vir vsega, kar je, potem je materija gotovo njegov del, toda hkrati je tudi tisto, kar je od duha popolnoma različno. In če absolut, ki je tisto vrhovno in popolno, vsebuje vse, mora vsebovati tudi svoje nasprotje.
Tako kot s popolnostjo: popolnost ni popolna, če ne vsebuje v sebi tudi nepopolnosti; če je ne bi vsebovala, potem ne bi bila popolna. Torej je popolna samo popolnost z nepopolnostjo.
ce materija ne bi bla del Absoluta, pol Absolut ne bi mogu bit Absolut, se strinjam.
kdo ali kaj je zdej ta Absolut, kdo ali kaj smo mi v povezavi s tem Absolutom in kdo ali kaj je ta materija v povezavi z Absolutom, kaksna je nasa povezava z materijo in kasn je sploh smisel Absoluta so vprasanja na katere se splaca iskreno iskat odgovore. ce smo zares iskreni jih bomo tud dobil in v skladu s tem bomo zacel postopoma tko delovat, da bomo lahko popolnoma izpolnjeni.
p.s. vse te odgovore najdes v Vedski literaturi. da/ce pa so to vecno vspostavljena dejstva/resnice oz. vsa ta dejstva/resnice sharmonizirane v eni Absolutni resnici pa more prevert/dozivet vsak sam.