titud
5 p

Zaznavanje mističnega je vir vsake prave znanosti.
Markomur
Ok, jst, mislim da štekam kj hočeš povedat.
Jest sem junga tko štekov, kot da so arhetipi ene vrste odslikave duha v duši. Seveda se duh v duši lahko odslika samo subjektivno, naloga psihe je torej, da arhetipske simbole, skoz katere se arhitipi lahko kažejo, subjektivno predela v skladu z individualno naravo duše. Vloga religioznih sistemov je, da arhetipske simbole 'skrbno pretehtano' prevajajo v tak sistem, ki vsakomur zadovoljuje to induvidulano naravo duše in ga hkrati povezuje z duhom, tisto arhetipsko splošnim/kolektivnim, v končni fazi enostjo oz. v religioznem pomenu bogom.
Religiozne dogme naj bi v tem smislu preprečevale medsebojno konfliktost arhetipskih simbolov, ker če se v v psihi odslikavajo z vso svojo nagonsko divjostjo, lahko tak v psihološkem pogledu vdor nezavednih vsebin povzroči zamračitu duše oz. njeno multiplcianje ali razcepljanje v eni osebi, kar se održa skozi shizme modrenega človeka ali pa zamračiteve uma mističnih eksprerimentatorjev.
Problem se po jungu pojavi takrat, če religija ni sposobna tega 'skrbenag tehtanja' in se prekine živ tok med arhetipskim simbolom in dušo. To se zgodi, če religoznost zreducira zgolj na tradicional-izem, s tem pa arhetipski simbol, ki si ga je v oblki dogme povsem prisvojila religija, duše ne 'privezuje' več na duha. Taka duša je lahek plen kolektivnih -izmov, ki duha išče v njih, pa naj bodo to verski, politični, nacionalni, ekonomski, potrošniški, modni ...
Jest mislm, da je jung imel okrog tega kar razčiščne pojme. Vsaj mene zmeraj znova preseneča, da govori v psihološkem jeziku skor isto kot ti tle gor v izrazoslovju magije ali pa kot je v enm filozofskem jeziku povedal plotin al pa v enem religioznem izrazoslovju skuša povedat realbe. Problem je po mojem v tem, da tega jest morda ne znam izrazit v vseh teh vidikih hkrat, tko da bi bil vsem razumljiv. Po moje bi ti, jst, moral vzet originalno junga v roke, ti res priporočam njego knjigo v slovenščini Arhetipi, kolektivno nezavedno, sinhroniciteta (izbrani spisi). Teb bi zadeva ziher sedla, ker se v njej dost ukvarja z zahodno tradicijo, npr. parcelzusom in drugimi mistiki in praktki evropske tradicije. Po moje clo več kot z vzhodnimi, čeprav je v javnosti bolj znan po utemljevanju psiholoških pojavov v vzhodnih religijah in mističnih praksah.
|