Mateja B.
4 p
Veronika, tudi jaz sem že sanjala nekaj podobnega.
Poglej. Sprijaznila si se s smrtjo. Sprijaznjenje je predaja, prepuščanje. Nedelovanje v daoističnem smislu - pustiti, da se stvari dogajajo po vesoljnem redu, usklajeno z vsem. To pa je dobro. S takšno predanostjo se človek znebi strahu. In če se znebiš strahu pred smrtjo, ki je pri večini največji in najprimarnejši strah (pred neznanim, pred ničem, pred kaznijo, kakorkoli že si kdo smrt predstavlja), se veliko lažje znebiš manjših strahov. No, tudi tako bi se dalo videti te sanje.
Naj opišem še svoje izpred kar nekaj let, ko sem opuščala svoje priučene ortodoksno krščanske nazore in me je mučilo predvsem vprašanje, kaj pa, če je vse, kar učijo, res. To je za razumevanje mojih sanj odločilno. Na podlagi tega sem si jih tudi pojasnila.
Dan je bil oblačen. Stala sem na dvorišču pred našo hišo, ko so se tla med menoj in hišo začela razpirati kot v močnem potresu, le da se niti ni treslo. Rob odprte zemlje se je sesuval v prepad in se tako širil proti meni. Na dvorišču se je znajdel še eden od mojih nečakov (živeli smo namreč v isti hiši, tako da ni bilo čudno, zakaj se je pojavil tam, večinoma je tam tudi res bil). Hotela sem ga rešiti in sem ga vzela v naročje, a sem videla, da nimam kam bežati. Rob se je sesuval prehitro, skladovnica drv ob garaži je že padla v široko razpoko. Bilo je že blizu in v globini sem videla žarečo lavo, zdi se mi, da sem celo čutila vročino. In v tistem trenutku sem v sanjah pomislila: Ah, pogubljena bom. In to sem pomislila tako ravnodušno, kot bi rekla, ah, spet sem pozabila naslov tiste knjige. (Še to o knjigi bi pri meni znalo zveneti bolj čustveno obarvano od ugotovitve v sanjah.)
Po tem sem se zbudila, brez tesnobe ali strahu, samo čudno mi je bilo, kako sem bila lahko do tega tako ravnodušna. Premagala sem strah, ki mi ga je vzbujal dvom. Čeprav (samo) v sanjah. No, zdaj že dolgo ne dvomim več.
Se mi je pred kratkim zgodilo celo, da sem sanjala, da sanjam. Čist noro, res. Sanje so res blazno zanimiva zadeva.
|