a_hero wrote on 23.05.2002 at 12:53:36:Zato ima lahko nacin kanaliziranja energije po sistemu Reiki za zahodnjaka povsem drugacne ucinke, kot ce ga prakticira neki japonec.
To nekateri sodobni mojstri Vzhodnih vescin vedo in potem prodajajo Yogo prilagojeno Zahodu. T.i. zahodno yogo.
Za mene so pa vse tehnike približno en in ist šmorn, razlika je v nijansah. Tud Evropejci imamo tradicijo raznih duhovnih tehnik, ki se zelo prekrivajo z vzhodnimi (banalen primer je kabalistično drevo življenja in jogijski sistem čaker), sam so bile 2000 let zatrte (Marija je strla glavo kači z drevesa spoznanja dobrega in zla

).
Mislim, da ni tolk odvisno, katere rase si, da je neka tehnika primerna zate, ampak od načina življenja, in pa kolk se pustiš vplivati od okolja. Pa tud, kolk si ozaveščen, prizemljen, (ne)vodljiv. Zakaj se pa ljudem fuzla, se pa strinjam z enim predhodnim postom, da je vzrok znotraj vsakega posameznika, njegovi vzorci, travme, karma, kar je za spucat.
Sej v bistvu mate vsi prav, pa tud prav je tako. Vsak išče svojo resnico, svoje izkustvo, in prav je tud, da ima vsak kritičen odnos do zadev. Samo, obvarovat nekoga pred nečim, kar ni izkusil, pa rečt, ej ti, to je pa škodljivo, to pa ne delat, to ni ta pravo, ta pravo je to pa to... to bilo podobno teoretičnemu učenju na pamet, v življenju pa se vsi učimo na podlagi izkustev.
Se mi zdi pa prav, da imamo tu takele debate, ker izkušnja nekoga drugega, če ti že ne da lastne izkušnje, ti vsaj pomaga oblikovati kritično distanco do raznih tehnik, praks, šol, ..., da če se že neke zadeve lotiš, to storiš z odprtim srcem, pa tudi z odprto glavo.
Zakaj to govorim? Zato, ker mene odvrača vse, kar ima kakorkoli opraviti z poudarjanjem samo ene resnice, s forsiranjem samo enega nauka, ki je edini pravilen, s kultom, tudi kultom osebnosti. Tko da, želim slišati mnenje in izkušnje vsakogar, zato pa tudi smo na tem forumu. (Mislim, da sem v tem smislu že večkrat pisala, ampak se mi ne zdi neumestno to zopet ponoviti.)
Cool ste!