titud
5 p

Zaznavanje mističnega je vir vsake prave znanosti.
Markomur
evo eno mojo mal sterjšo razpravo o samozavedanju: titud wrote on 23.10.2002 at 15:04:15:Moram nekaj rečt o samozavedanju. Samozavedanja ne bi blo brez podružbljanja, brez vzpostavitve enih zapletnih socilanih interakcij, pri katerih se pokaže ena potreba po tem, da se v tej vpletenpsti v družbo človek počut kot individuum. Samozavednje sprva (pa marsikje še sedaj) še ni blo vezano na posameznika, ampak na eno skupino nasprot drugi (pleme, rod kontra drugemu plemnu, rodu). Induvidulano samozavedanje je novejša zadeva, ki se je razvila skoz judovsko in grško kulturo. Tko se je še v srednjem veku dogajalo, da večina folka ni bla sposobna sebe niti vizulano identificirat, se opisat oz. se v ogledalu razpoznat, kaj šele lastne misli identificirat kot svoje in ne kot glas nekoga drugega ali vsaj nečesa izven njega, kar mu ukazuje in čemer se mora bolj ali manj podredit. Na tem psihološkem dejstvu so religije lahko gradile tako trdne temelje, da ni čudno, da jih ni možno kar tako čez noč spodkopat.
Samozavedanje pomen v enem modernem kontekstu prevzem odgovornosti za procese, ki se prepoznani kot tvoji lastni in ne kot nekaj 'od zunaj'. Seveda je našo civilizacijo odkritje samega sebe razgnalo tja do sebičnega kopičenja ugodja in dobrin preko kapitalistične proizvodnje, ki jo za silo drži skupaj ena kao demokracija, skoz katero naj bi se iz sebičnega interesa delal nazaj skupen, ki pa v bistvu ni. Novodobnišiki/postmoderen kocept samozavedanja vidi ideal v poudarjanju tistega, kar je vsem skupno, ki ga prodaja nazaj posamezniku z vsemi subtilnimi in manj subtilnimi metodami kot njegovo edino lastno bistvo. V tem smsilu zgleda, da je duhovnost samozavednju v bistvu nasproten ali vsaj retrogarden proces, ki se kaže v splošni maniji po odpravi sebičnega ega.
Kakorkoli že, samozavedanje je eno stanje zavesti, ki je lastno le družbenim bitjem. Magari tud delfinom, saj je tud za njih značilna ena zelo komplicirana socilana struktura, le da ta nima tehnologije odzad in s tem posledic pa odgovorsnosti za celotno biloško stanje na zemlji pa še kje drugje.
Različna stopnja kompleksnosti zavesti pač potegne za sabo različno kvaliteto te zavesti, zato bi se po moje majhen transportni 'šum' v prenosu gradiva, ki omogoča zavest, lahko usodno odrazil na kvaliteti zavedanja. titud wrote on 24.10.2002 at 08:53:22: Quote:Samozavedanje je reč, ki jo imajo vsa bitja, ki so se sposobna učiti pa magari po trial and error metodi. Ne rabijo nobene socialne interakcije, po mojem. Če gledaš na samozavedanje kot obliko zavesti, ki je sposobna sebe dojemat kot nekaj ločenega od drugih oblik zavesti, pol ta kvaliteta zavesti nastop dost hitr, po moje itak s pojavom najosnovnejših oblik živih bitij in jih to v bistvu opredeljuje kot živa bitja, ki se v skaldu z v svojimi v genetski material zakodiranimi ključi odzivajo na okolje, se magari tud učijo z memoriranjem izkušenj in vzpostavljanjem povezav in vzorcev na višjih kognitivnih nivojih. To 'samo'zavedanje pa še ni taka oblika samozavedanja, ki bi se 'samo'zavedanja zavedala, ki bo postala samemu seb odgovornen kreator in destruktor. Taka refleksija je možna šele skoz visoko stopnjo interakcije samozavedajočih bitij, ki tako obliko samozavedanje najprej oblikujejo skoz kašen plemenski totem, poli/mono teizem, v nacionalni ideji ali pa kultu induviduma, ki svoj super jaz racionalno uravnava v skladu z ekonomskimi zakonotinstmi skoz demokratično/totalitarne mehanizme, na prisilo katerih zavestno pristja zard svojih pragmatičnih interesov. Zdej semo v glavnem na tej obliki samozavedanja, ki pa seveda ni zadnja, če ne bo zarad svojega iracionalnega priseganja na racionalnost samega sebe pokopala. Quote:zavest je obdelava informacij ... ... se mi zdi da je ona bolj ... zavest so informacije same, do njih imaš dostop (zavest o njih - znanje) ali pač ne ... se mi vedno bolj zdi, da je ZAVEST lastnost dvojnosti, da je v enosti nekako ni, mogoče da je ampak na popolnoma drugem nivoju in v popolnoma drugi obliki in s popolnoma drugimi atributi ... Ego je v bistvu una primarna oblika samozavedanja, ki sebe sicer loči od okolja, vendar v seb ohranja praspomin na zlitost z okolljem. Ego tako lastno genetsko/karmične determiniranost pojmuje kot ločenost od okolja, zato se hoče z njim zlit/prilagodit z izkušanjem, posnemavanjem, memoiranjem, vzorčenjem - učenjem skratka. To početje ego slej ko pripelje do takega nivoja zavedanja samega sebe, da spozna obsojenost na večno relativno in nikoli povsem zadovoljivo in trajno samorealizacijo. Taka stopnja samozavedanja pripelje tako v bistvu do potrebe po ukinitvi tega samozvedanja, do stapljanja genstsko/karmične danosti z informacijskim okoljem brez posrednika. Tako 'stopitev' je v obliki iluzije možno dost hitr vzpostavit: naša zahodna civilizacija s tehnologijo humaniziranja neprijaznega zunanjega okolja ob hkratni adaptaciji raznovrstnih čutnih potreb na industrijsko/konfekcijske približke/nadomestke, vzhodna pa s tehnikami osredotočenja na endogene nad/čutune oblike uživanja na račun zunanje askeze oziroma transformiranja zunajih čutnih zaznav v primarno notranje. Po nobeni od obeh kulturno/civilizacijskih simulacij se samozavedanja ne more do konca poistit z informacijo po enačbi zavest=informacija. Zahodnjak ne bo materialne relanosti nikol do konca humaniziral/podredil/uskladil s svojim genetskim potencilaom oz. sposobnsotim procesiranja informacij, tud če ta genetski potencial dekodira pa ga začne optimalno usklajat s tem humaniziranim okoljem kot virom informacij. Vzhodnjak ne bo nikol svoje karmične danosti uspel s pomočjo dharme do konca z zunanjimi okoliščinami uskladit, se bo moral kar naprej nazaj hodit učit. Tud vzhodno/zahodna sinhronizacija je le oblika samozavedanja in s tem le simulacija te enosti zvesti=inormacija. Po moje smo na dvojnost zavest: informacija res obsojen ne glede na to, da svoji zavesti postajamo vse bolj pomemben in z njo uskljen vir informacij. Dobr pa je to nezmožnost ozavestit, ker se z na zgodit, da se bomo v kakšni dualistični krizi al pa preveliki goročenosti k enemu katastrofično skurli/izničli, kar se je baje zgodilo že kar nekaj civilizacijam pred nami.
|