El Pesnik wrote on 16.04.2010 at 10:36:22:Sploh ne, za iskustveno spoznanje, hardcore spoznanje v sebi.
Evo, spet mamo različne pojme. Zame Zavest nima nič opraviti z umom, telesom, ampak je čista energija zavedanja, da obstajaš in da vidiš svet, brez umskih špekulacij kaj naj bi sploh gledal.
Izkustveno je lahko le očutenjsko (prijeno/neprijetno ) v meni (intersubjektivno), čustveno (dodro/slabo) zame (subjektivno v odnosu do nečesa nekoga) in miselno (resnično/neresnično ) za vse (objektivno) spoznanje. Kolikor bolj se eno sovpada in povrtano potrjuje z drugim, toliko močnje se to izustvo potjuje kot celostno (hardcore).
Quote:Titud, ne vem, če te razumem. A lahko to zapišeš malo bolj po domače in z bolj preprostimi besedami?
Občutje se nanaša le na nezavedno v meni, na neko hormosko/kemično pogojeno stanje prijetnosti/neprijetnosti. S posredovanjem čutov vzpostavimo stik z zunanjostjo in s tem vnašamo neravnovesja v občutja, zato s čustvi vzpostvljamo odnos na način, s katerim določamo ali nekaj slabo/dobro vpliva na naša občutja. S pomočjo misli konkretne čustvene realcije (odnose) abstrahiramo, da lahko z njimi (uskadiščenimi v spomin) mentalno upravljavamo na način učenja in načrtovanja v skladu s cilji in nameni (seveda ne le lastnimi, ampak tudi kolektivnimi), ki pa v končni fazi svojo pravilnost/napačnost potrjujejo v občutju prijetnosti/neprijetnosti, le da ga v tej fazi že zavestno verificiramo(smo v odnsu do lastnega občutja). Zato ves čas govorim, da je misel nujen/neppogrešljiv predpogoj zavesti, čeprav res ne edini in tudi ne nujno hierhaično najvišji, čeprav se je evolucijsko pojavil kot zadnji. Misel kot predpogoj zavesti pa problem zavesti kot rezultata celostnega izkušenjskega ne more zajeti v celoti razen deloma na neki filozosko/ontološki ravni, zato sem pač naredil zaključek, da se zavest o zavesti, če želi ohraniti svojo celovitost, lahko nanaša le sama nase...