Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 10 11 12 13 14 ... 20
(Read 77707 times)
ajgor
Ex Member

Re: Misli
Reply #165 - 16.04.2010 at 10:53:54

titud wrote on 16.04.2010 at 10:14:45:
V bistvu nam pri ukvarjanju z naravo zavesti ne gre toliko za neko filozofsko ontološko vprašanje (kaj je res in kaj ni),  ampak predvsem za  psihološko vprašanje.

Zavest je nujno celostna (obučtenjsko/čustveno/mislena) predstava  o  nečem. Je torej nujno celostna  in hkrati nujno nanašala (intencionalna). Ta nanašalnost na nekaj ustvarja dvojnost (shizmo/disocioacojo zavesti na  zunaj/znotraj, zgoraj/spodaj), ki je nasprotju z zavestjo o  celostnosti  zavesti (ki je nujno celostna ali pa je ni: kar je  zunaj je znotraj, kar je zgoraj je spodaj). Zvest teži zato k odpravi nananšalnosti, kar jo  končni fazi pripelje o tega, da postane zaradi  nujnosti svoje celostnosti edini objekt lastnega zanimanja (ker pač nič ni tako nujno celostnega  kot lastna zavest).  V  nanašanju nase (samonanašalnosti)   zavest preseže prav  svojo intencionalnost, nanšanje na nekaj, ker če je to nekaj isto, to ni več nanašanje, ampak istenje.  

Nanašalnost lahko zajameš z nanašanjem nezavednega v zavedo, kjer se poistovetiš s seboj, s svojim jazom. Psiha je v zavesti in ne nasprotno, zato si psiha ustvari predstave o nanašalnosti. Z istenjem se zanimanje poisteveti in nastane celostno, kar pa se lahko znova predstavi v jazu, kar te postavi v dvojnost in je celota samo navidezna, predstava.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #166 - 16.04.2010 at 10:55:08

Alojz in Sandib wrote on 16.04.2010 at 10:52:24:
El Pesnik wrote on 16.04.2010 at 10:43:33:
Alojz in Sandib wrote on 16.04.2010 at 10:37:26:
Alojz in Sandib wrote on 16.04.2010 at 10:34:45:
El Pesnik wrote on 16.04.2010 at 10:29:35:
Alojz in Sandib wrote on 16.04.2010 at 10:12:01:
 Je v bistvu sočasno v materiji in izven nje!!Se strinjaš s to razlago??Razmisli? Smiley Cool

No, tole mi je že dosti bližje. Ampak potem mora biti samo navidezno v materiji, po mojem nikoli ne more biti prav v materiji. Če že lahko kaj rečem, potem bi rekel, da ves čas vpliva na materijo, samo samo pa ne more postati del materije, ker je čist druga stvar že v osnovi.

Poet je vzrok in posledica materije!!! Ti misliš na del em valovanja,ki se širi v vakumu vesolja,ali pa pokriva zapolnjuje prazen nematerijalen prostor.To je res!! SmileySaj tvoje življenjsko em valovanje se širi tudi izven tebe-v mavričnem fotonskem telesu-avri.To pomeni tvoje življenje ni samo tvoje fizično telo!! Wink Wink

Sedaj imaš odgovor EL Poeta-razmisli? Cool Smiley

Ja, tukaj morava še skup priti.

Ne vidim, kako bi Duh lahko bil vzrok in posledica materije. Jaz razumem tako: Duh=Zavest, ki je popolnoma nematerialno in ki v osnovi omogoča zavedanje, da vesolje obstaja (ker po meni se vesolje, ki je čista materija, ne more zavedati samega sebe in zato mora biti nekaj, kar ni vesolje, kar ni materialno, in je 'energija' zavedanja).

In potem ta Duh=Zavest seveda s svojo prisotnostjo vpliva na materijo in ji v bistvu odreja vse njene cikle in tudi odreja kako se bo telo gibalo in kaj bo sploh počelo. In v bistvu materija sploh nima svoje volje, in naše telo sploh nima svoje volje, ampak od uzadaj vse materialno pelje Duh=Zavest. Tako jaz to vidim.

Zdaj pa moram it, Lp

Ja tu sveti spisi govorijo o vesoljni nadduši -zavesti,(((duša je nosilka zavesti tudi v nas)))),ki samodejno ureja samo vesoljno večno-sedanje samodelovanje-cikle .To se mi zdi še najbolj primeren izraz Smiley Smiley SmileyTu nekje je zame meja v mojem razumevanju!! Wink

Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #167 - 16.04.2010 at 10:59:23

Dolgo je trajalo da smo prišli do konca-Strinjam se da je tisti vesoljni samoprogram skrit v vesoljni naduši zavesti,ki narekuje vse in je nematerijalno vodilo vsemu večno-sedanje vesoljnem življenjskem in elementarnem samodogajanju.Jaz mislim,da si ti iskal ta odgovor EL Poeta.  Wink Wink WinkNe more se zgodit,da ga ne najdemo!!! Wink Wink
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #168 - 16.04.2010 at 11:03:29

Alojz in Sandib wrote on 16.04.2010 at 10:59:23:
Dolgo je trajalo da smo prišli do konca-Strinjam se da je tisti vesoljni samoprogram skrit v vesoljni naduši zavesti,ki narekuje vse in je nematerijalno vodilo vsemu večno-sedanje vesoljnem življenjskem in elementarnem samodogajanju.Jaz mislim,da si ti iskal ta odgovor EL Poeta.  Wink Wink WinkNe more se zgodit,da ga ne najdemo!!! Wink Wink

Rabim nekaj časa,da posortiram zadeve sam v sebi-vem,da vem-- samo moram brskati!! Wink
Back to top

IP Logged

El Pesnik
5

Cosmic Balance
Everywhere
Reply #169 - 16.04.2010 at 11:23:42

Alojz in Sandib wrote on 16.04.2010 at 10:59:23:

Alojz, resnično ti hvala za tole debato!  Wink Smiley

Ja, tudi meni se zdi, da je tukaj nekaj v ozadju. Se pišemo v prihodnjih dneh.

Lp, Poet
Back to top

No Water, no Moon

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #170 - 16.04.2010 at 11:46:09

Alojz in Sandib wrote on 16.04.2010 at 10:42:22:
Robi wrote on 16.04.2010 at 10:39:59:
Quote:
V bistvu nam pri ukvarjanju z naravo zavesti ne gre toliko za neko filozofsko ontološko vprašanje (kaj je res in kaj ni),  ampak predvsem za  psihološko vprašanje.

Se strinjam.
Vsak išče svoj (psihološki) mir. Smiley

Psihološki mir najdeš ko se vesoljno samospoznaš-saj prej ga niti ne moreš imeti,ker se dejanjsko ne poznaš kot živa ciklična individualna vesoljna identiteta. Smiley

Seveda. Wink
Ker posameznik pravzaprav išče odgovore na to, kdo je sam, z namenom, da najde notranji mir, so vse te misli o zavesti, duši in duhu, le odsev njegovega trenutnega stanja.
Vse to je odsev njega samega.
Tisti primer z opicami, mi je bil všeč, ker jasno praktično pokaže, kako posameznik izgubi lasten stik s samim seboj. Sedaj med ozaveščanjem iščemo le tisto, kar smo v sebi potlačili in česar ne razumemo, saj smo potlačili del sebe in del občutkov že takrat, ko še naša zavest in um nista bila razvita do te mere, da bi razumeli zakaj čutimo kar čutimo.
Tudi izkušanje zavesti, ki bi naj bila nekaj ločenega, je pravzaprav le nek del naše osebnosti, ki smo jo potlačili.
Ta "skrit" del naše osebnosti, potem nezavedno vpliva na to, da se tudi v realnem življenju odpovedujemo določenim situacijam in izkušnjam, z namenom, da nas življenje ne bi spominjalo na tisti temen del naše osebnosti.
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #171 - 16.04.2010 at 11:49:08

Quote:
Zdaj bolj gledam v tej smeri, da je celotno vesolje (in s tem mislim vse kar je vidnega, slišnega, otipljivega, itd. torej naše telo, naše misli, druga telesa, vse kar je manifestirano) v resnici neka manifestirana pojavnost, ki se dogaja. No, in zanimivo pri vsem tem pa je, da jaz zdaj bolj razmišljam v smeri, da je čist možno, da zavest oz. ta energija zavedanja, ki gleda vse ostale, ne izvira iz vesolja.

Jaz pa mislim, da izvira iz tistega dela tebe, ki ga ne poznaš in ga iščeš. Smiley
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #172 - 16.04.2010 at 11:53:55

Quote:
Torej, Alojz, če strnem, bi jaz rekel, da imamo opravka samo z 2 stvarema: Zavest kot popolnoma nedotakljiva entiteta in potem na drugi strani vesolje in vse kar je lahko videno.

Jaz bi strnil to tako, da je ta Zavest, kot neka  univerzalna energija vesolja in se šele preko našega realiziranega telesa, izrazi ali manifestira kot zavest.
Ta univerzalna energija vesolja pa se seveda lahko manifestira na ogromno načinov v odvisnosti od tega v čem se manifestira.
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #173 - 16.04.2010 at 12:08:38

Quote:
Evo, spet mamo različne pojme. Zame Zavest nima nič opraviti z umom, telesom, ampak je čista energija zavedanja, da obstajaš in da vidiš svet, brez umskih špekulacij kaj naj bi sploh gledal.

Mogoče je nekaj na tem...Sem pred nekaj časa pisal, da bi naj bila zavest kot elektrika, ki potuje skozi nek "upor", ki predstavlja realizirano telo.
Ti Poet omenjaš, da je zavest čista energija zavedanja..jaz pa mislim, da zavest sama po sebi še nima zavedanja, ampak le, ko se manifestira skozi nekaj realiziranega (materijalnega).

Ali na kratko...zavest se lahko realizira le skozi realizirano. Smiley
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #174 - 16.04.2010 at 12:08:56

El Pesnik wrote on 16.04.2010 at 10:36:22:
Sploh ne, za iskustveno spoznanje, hardcore spoznanje v sebi.
Evo, spet mamo različne pojme. Zame Zavest nima nič opraviti z umom, telesom, ampak je čista energija zavedanja, da obstajaš in da vidiš svet, brez umskih špekulacij kaj naj bi sploh gledal.

Izkustveno je lahko le očutenjsko (prijeno/neprijetno ) v meni (intersubjektivno), čustveno (dodro/slabo) zame  (subjektivno v odnosu do nečesa nekoga)  in miselno (resnično/neresnično ) za vse (objektivno) spoznanje. Kolikor bolj se eno sovpada in povrtano potrjuje z drugim, toliko močnje  se to izustvo potjuje kot celostno (hardcore).  
Quote:
Titud, ne vem, če te razumem. A lahko to zapišeš malo bolj po domače in z bolj preprostimi besedami?

Občutje  se nanaša le na  nezavedno v meni, na neko hormosko/kemično pogojeno stanje prijetnosti/neprijetnosti. S posredovanjem čutov vzpostavimo stik z  zunanjostjo  in s tem vnašamo neravnovesja v občutja, zato s čustvi vzpostvljamo odnos na način, s katerim določamo ali  nekaj slabo/dobro  vpliva na naša občutja.  S pomočjo misli konkretne čustvene realcije (odnose) abstrahiramo, da lahko z njimi (uskadiščenimi v spomin) mentalno upravljavamo na način učenja in načrtovanja  v skladu s cilji in nameni (seveda ne le lastnimi, ampak tudi kolektivnimi), ki pa  v končni fazi svojo pravilnost/napačnost   potrjujejo  v občutju prijetnosti/neprijetnosti, le da  ga v tej fazi že zavestno verificiramo(smo v odnsu do lastnega občutja). Zato ves čas govorim, da je misel nujen/neppogrešljiv  predpogoj zavesti, čeprav res  ne edini in tudi ne nujno hierhaično najvišji, čeprav se je evolucijsko pojavil kot zadnji. Misel kot predpogoj zavesti pa problem zavesti kot rezultata celostnega izkušenjskega  ne more zajeti v celoti razen deloma  na neki filozosko/ontološki ravni, zato sem pač naredil zaključek, da se zavest o zavesti, če želi ohraniti svojo celovitost, lahko nanaša le sama nase...      

Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #175 - 16.04.2010 at 12:12:12

Quote:
zato sem pač naredil zaključek, da se zavest o zavesti, če želi ohraniti svojo celovitost, lahko nanaša le sama nase...

Titud,
torej misliš, da so ideje o zavesti le izraz naše lastne zavesti, ki se je ustvarila skozi naše občutenje in misli ?
Back to top

IP Logged

loto
Ex Member

Reply #176 - 16.04.2010 at 12:27:29

Robi wrote on 16.04.2010 at 11:53:55:
Quote:
Torej, Alojz, če strnem, bi jaz rekel, da imamo opravka samo z 2 stvarema: Zavest kot popolnoma nedotakljiva entiteta in potem na drugi strani vesolje in vse kar je lahko videno.

Jaz bi strnil to tako, da je ta Zavest, kot neka  univerzalna energija vesolja in se šele preko našega realiziranega telesa, izrazi ali manifestira kot zavest.
Ta univerzalna energija vesolja pa se seveda lahko manifestira na ogromno načinov v odvisnosti od tega v čem se manifestira.

Fajn si strnil tole  Smiley zame je razumljivo .

Glede tega ko se posameznik išče razmišljam , se mi zdi paradoksalno ker na eni strani ni nič za najdit ker ne obstajamo ločeno ampak smo skupek več zadev po drugi strani spet pa se moramo vprašat kaj sem kdo sem  . V bistvu se spoznavamo mi je bolj razumljiva beseda kot iščemo, ker je to kar smo pred našim nosom vedno.
Back to top

IP Logged

OMEN SAT
5

I Love YaBB 2!

Reply #177 - 16.04.2010 at 12:36:48

Robi wrote on 16.04.2010 at 12:08:38:
Quote:

Mogoče je nekaj na tem...Sem pred nekaj časa pisal, da bi naj bila zavest kot elektrika, ki potuje skozi nek "upor", ki predstavlja realizirano telo.
Ti Poet omenjaš, da je zavest čista energija zavedanja..jaz pa mislim, da zavest sama po sebi še nima zavedanja, ampak le, ko se manifestira skozi nekaj realiziranega (materijalnega).

Ali na kratko...zavest se lahko realizira le skozi realizirano. Smiley

zavest je vse tudi materija
le um špekulira ki se kaže med materijo in zavestjo da naredi navidezno ločenost,da je človek ločen od sveta.

ko um dojame da ne more špekulirat se spontano zgodi realizacija zavesti v materiji.

Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #178 - 16.04.2010 at 12:38:07

Rad bi najprej razjasnil pojem samo-zavedanja.
Po moje je samo-zavedanje pojem, ki izraža razumevanje med vzrokom in posledico.
Torej samo-zavedamo se, ko zaznavamo, da okolje odseva naš obstoj.
Zato se začnemo samo-zavedati šele pri treh letih, ko se že ustvari nek center ali "jaz" s spominom in inteligenco, ki je sposobna zaznavati in razumevati svoj obstoj, kot del prostora in časa v katerem se nahaja.
Zato smo vsi poistoveteni s svojim telesom, saj je to pogoj za samo-zavedanje.

Seveda se ljudje večkrat marsičesa nočemo zavedati, zato krivimo poistovetenje in mislimo, da bomo tako "ubežali" neprijetnim občutkom.

Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #179 - 16.04.2010 at 12:40:42

Quote:
zavest je vse tudi materija
le um špekulira ki se kaže med materijo in zavestjo da naredi navidezno ločenost,da je človek ločen od sveta.

Ni vse le črno in belo... Smiley
Človek je ločen od sveta, da se lahko samo-zaveda, a hkrati je neločljivo z njim povezan, da se lahko samo-zaveda, kot del okolja.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 10 11 12 13 14 ... 20