Bardo_Thodol wrote on 23.12.2006 at 22:24:01:Velikost kozmološke konstante odloča o tem ali je naše vesolje odprto ali zaprto, ali se bo večno in v nedogled širilo ali je ciklično.
The cosmological constant was proposed by Albert Einstein as part of his theory of general relativity to achieve a stationary universe. After the discovery of the Hubble redshift and the introduction of the expanding space paradigm, Einstein abandoned the concept.
Kot piše je tudi kozmična konstanta (filozofski) koncept. Od katerega je po tvojih besedah celo odvisna usoda sveta.

Smešno ob tem je samo, da meni očitaš filozofske izjave in jih označuješ za bedaste, če pa filozofira nek znanstvenik, ti je pa to seveda kul in priznavaš za sveto.
Bardo_Thodol wrote on 23.12.2006 at 22:24:01:Seveda so tudi znanstveniki ljudje in se kot vsak človek kdaj tudi zasanjajo ali celo zabluzijo, vendar pa teh sanjarjenj ali bluzenj ne gre mešati z resnim znanstvenim delom, ki zahteva konkretne in rigorozne potrditve v praksi.
A nisi prebral:
Furthermore, quantum physics leaves us with a rather large open question: what is reality? The Copenhagen interpretation attempts to solve this problem by saying that reality is what is measured. However, the measuring device itself is then not real until it is measured. The problem, which is known as the measurement problem, is when does the cycle stop?
Bohr reasoned that nature likes to keep it possibilities open, and therefore follows every possible path. Only when observed is nature forced to choose only one path, so only then is just one path taken
A Copenhagen in Bohr nista bila dost eminentna znanstvenika, da bi ju jemal resno?
Aja, sej res nobene konstante ni omenjene, to te moti...
Bardo_Thodol wrote on 23.12.2006 at 22:24:01:Scientfic American je sicer kvalitetna, vendar poljudna revija, zato v njej ne boš našel "suhoparnejših" vendar resnejših znanstvenih člankov, kot jih lahko najdeš naprimer v revijah kot so Science ali Journal of Physics. Scientific American je namenjena predvsem mlajšim nadebudnim bralcem, ki jim je potrebno radovednost šele vzpodbuditi, pa tudi starejšim, ki jih zanimajo dosežki na različnih področjih znanosti, vendar se ne zmorejo prebijati skozi strokovne podrobnosti, ki so sicer nujne za resno znanstveno razlago.
Ojoj, berem revijo za nadebudno mladino in senilno starino.
Bardo_Thodol wrote on 23.12.2006 at 22:24:01:"Space appears to be infinite in size. If so, then somewhere out there, everything that is possible becomes real, no matter how improbable it is."
V tem citatu mi je všeč, kako je napisano, da lahko postane realno vse, kar je možno. Beseda "možno" je uporabljena povsem korektno, saj tega stavka ni mogoče razumeti tako, da naj bi bilo možno vse, kar si izmisliš.
Možno je le tisto, kar zakoni vesolja dopuščajo in kar je možno, lahko postane tudi realno, čeprav ni nujno.
Pravi tudi, da v vsakem vesolju vladajo svoji zakoni. Ker je nešteto možnosti, potem obstaja tudi možnost, da obstaja vesolje, ki ima ravno take zakone, ki dopuščajo poleg vsega drugega, tudi ravno to kar sem si jaz izmislil.
Bardo_Thodol wrote on 23.12.2006 at 22:24:01:Predpostavkam o obstoju paralelnih vesolij noben danes poznanih zakonov ne nasprotuje, vendar to še ni dokaz, da paralelna vesolja tudi res obstajajo.
Za teorijo strun, ki velja za eno najbolj kontroverznih fizikalnih teorij, so paralelna vesolja nekaj povsem običajnega, celo nujnega in v vsakem od teh vesolij naj bi vladali različni zakoni, ki "zamrznejo" v dokončno obliko šele ob nastanku vsakega vesolja posebej (big bang).
Vsako vesolje naj bi imelo malce drugačen izzid stanj, vsako v svojem big-bangu.
Oh, Bardo, ravno to sem objavil nekaj postov nazaj in ti predlagal, če se spomniš, da podaš mnenje o highlightih, iz katerih bi lahko izhajala zanimiva debata (in ne cocky dokazovanje ne-vem-česa, v kar se je vse skupaj sprevrglo). Ti pa jih kot kaže tudi preletel nisi, sicer me ne bi zdaj "seznanjal" z isto zadevo...