titud wrote on 06.06.2006 at 12:00:13:Jeba je, da je na denar vezana eksitenca. V bistvu ni važn ali se ta vezava začne na 45 jurjih, 150 ali 500-tih, ta vez ima psihološko lahko enak učinek: biti začneš izenačevat z imeti (fromm je ta pihosocilani proces dost dobr razdelal).
Iz lastnih izkušenj si ne bi upal trdit, da bi blo živet z manj fiksnimi stroški in manj zapufan manj stresno in bolj osvobajajoče. Globalno gledano je prehod iz poslovanja vezanega na gotovino na fiktivni denar in kredititiranje v tridesetih letih prejšnjega stoletja omogoču materialno blaginjo širšim množičam in konec 'strank starega sveta'
http://www.pozitivke.net/comment.php?mode=view&cid=11698&query=marjana.
Sam sem prešel že vse možne z na denar kot eksitenco vezane faze in to v obeh smereh, tako da tud globalno po moje kolesja nazaj na
zmajševanjem fiksnih stroškov in vračanjem na gotovino nima smisla vrtet. Pardoks dnarja po moje je, da naredi tako na osebni kot globaln ravni konec psihološke potrebe po svojmu obstoju šele, ko se zaleze v vse pore življenja v sedanjanosti, vključno s prihodnostjo. Po moje to mora izkusit vsak posebej in ko bo bomo to skusil tud kolekltivno se bmo kolektivno psihološko osvobodil tud potrebe izenačevanju eksitence z denarjem.
povečini obstaja tako gledanje na eksistenco, kot praviš.
po večini ljudje biti povezujejo z imeti.
pa je to napačno dojemanje reči
imho
obstoj je zagotovljen sam po sebi
zrak je zastonj, voda je zastonj, če si ne moreš pridelat te nafutrajo, če nisi preponosen, za prespat res ni problem kadar ni zima ... in tako
obstoj je zagotovljen sam po sebi
zaradi božje ljubezni ki daje iskrico življenja
res škoda k un prjatu ni objavu elaborata o tem, kako nam je vse dano in kako je za nas lepo poskrbljeno, sicer po tem ko je meu nesrečo, res hudo, da mu pol telesa sploh ni delovalo ... zdej je že kr okej
že lahko vozi avto
obstoj nima panika
samo volje je treba nekoliko
denar je udobje provzaprov
fixni stroški so udobje
elektrike za obstoj ne rabim
vode tud ne
hrane tolk drage kt jo u btcju kupujem tud ne
telefona in adsla istotako ne
za obstoj pač ne - za exixtenco
za obstoj pač tud ne rabm super drazga fleta sredi ljubljane - mi je zadost najem na vasi
pa je to že udobje
in nima veze v kakšni obliki je ta denar - papirnati al elektronski al pa kakšni drugi
elektronski denar naj bi edinole znižal stroške pri izmenjavi denarja
strošk ... fixni
pa ti je tista količina denarja ki jo nujno rabiš za zaslužt vsak mesec, ker maš take odlive
fixirane
telefon, gsm, adsl - naročnine fixne - poraba nefixna - pri menjavi provajderja se reč odfixira - potegne pa dodatne pogosto nepredvidljive stroke za sabo
stroški za stanovanje - kredit / najemnina, voda, elektrika, komunala ...
... ko maš otroke je reč še dodatno mnogo bolj zakomplicirana
kaj je pol sploh še fixnega?