Ali denar vpliva name in pogojuje moje obnašanje?
Ja.
Je bilo obdobje, ko sva bila z ženo /čeprav oba zaposlena/, zelo na kratko z denarjem. Med nosečnostjo si je zaželela čokolado, pa si je ni mogla privoščiti /no ja, mogoče bi si jo lahko, a bi se potem zataknilo pri položnicah ali hrani/. Kakšen je bil torej vpliv pomanjkanja denarja name /na naju/ v tem času? Tehtanje, varčevanje in odrekanje...direktni vpliv. Dobra plat je bila v spoznavanju vrednosti denarja, v prepoznavanju resničnih in namišljenih potreb. Slaba stran pa v tlačenju svojih, kaj, želja in potreb in prestavljanju uresničitve na kasnejši, nedoločljiv čas. Kaj pa indirektni vpliv? Iskanje virov denarja. Dobra plat je bila v treniranju iznajdljivosti, discipline in vztrajnosti /izpopolnitev na strokovnem področju, vztrajnost pri delu in iskanju dela/. Slaba stran je bila v zanemarjanju odnosov v družini in odnosa s seboj in relacij v zvezi z odnosi. Zagotavljanje materialne konstrukcije v danem okolju je bilo zelo visoko na prioritetni listi /previsoko, če se ozrem nazaj/.
Že zelo lep čas sva z ženo materialno preskrbljena. Kaj to pomeni? Da zasluživa toliko, da zadovoljujeva svoje potrebe in želje po materialnih dobrinah, ostanek se pa nalaga ali porabi za luksuz. Kaj pa to pomeni? Kaj so najine potrebe in želje kot potrebe? To so tiste materialne dobrine, ki sva jih midva določila za najine potrebe in želje kot potrebe in bi se zaradi njihovega nezadovoljevanja slabo počutila kakorkoli. Simpl. Kaj pa je luksuz? To so pa materialne dobrine, ki si jih privoščiva, če imava denar ali pač ne, če ga nimava in ne povzročajo slabih občutkov, če ni denarja zanje. Spet simpl. Kakšen je direkten vpliv denarja name in moje obnašanje trenutno? Slab v tem, da malce pozabljam na njegovo dejansko vrednost, dober pa v tem, da se ne obremenjujem z njim.
Pomembnejši pa se mi zdi ta indirektni vpliv denarja v času, ko ga imam dovolj, vpliv na odnose /do mene in do družine/. Tu gre za proces. Zelo na kratko. Ko sva priplavala na zeleno vejo, je bil denar še vedno visoko na lestvici. Z njim sva "kupovala otroško ljubezen" in medsebojno pravtako, toliko časa, da sva skorajda v nulo zajebala odnose. Zakaj? Jah, enostavno. V času pomanjkanja sva zapostavila odnose na račun zagotavljanja materialne osnove in ko so se začele kazati razpoke v odnosih, sva bila prepričana, da je to zaradi pomanjkanja denarja in ko pa denar bo, se bodo pa odnosi seveda popravili kar sami od sebe. Malo sutra. Čisto konkretno. Svojo odsotnost sem odkupoval z darili sinovoma, obenem pa nisem vedel, kdo sta, kaj sta. Enak odnos sem imel do žene in do sebe. In v nekem trenutku sva z ženo ugotovila, da imava vse, za kar sva si leta prizadevala, se odrekala, potrpela, obenem pa nimava ne sebe, ne drug drugega, ne otrok. Namesto toplega družinskega gnezda sva ustvarila ledeno postajo za tujce...to je...za nas.
To je bila slaba stran obilja, oziroma prehoda iz pomanjkanja v obilje. Dobra stran /vedno je tudi nekaj dobrega/ je bila pa v tem, da sva imela dovolj časa in sredstev za preobrazbo. Če pogledam trenutno situacijo, moram reči, da naš dom postaja toplo družinsko gnezdo.
Zdej, m, ne vem glih, a si boš lahko kaj pomagala s tem pisanjem, ampak, tole je osebna izkušnja, ni link
.
en bk