ARS wrote on 10.11.2005 at 08:48:15:Ja in ne, kakor kdo in kakor kje.

V Franciji zagotovo ne, ce so si celo zakon o prepovedi nosenja rut v solah sprejel.
Bi bilo dobro, če bi bila nekoliko bolj natančna: gre za prepoved vseh verskih simbolov (tudi tavelkih križev, meniških halj, židovskih kapic...), v državnih šolah - tole z rutami je lahko že muslimanska manipulacija...
(ali je prepoved smiselna ali ne, je drugo - jasno pa je, da bi to moralo biti vsaj za državne učitelje: sem si ogledal včerajšnje omizje in priznam, da dobivam neprijetne občutke zaradi neke druge verske skupnosti (lahko tudi vseh njih) pri nas (ko je nekdo v črni halji razlagal, da smo vsi enakopravni, nismo pa vsi enaki in ker, da nas je nekaterih več, je jasno, da morajo imeti več pravic, me je spreletel srh), zato vseeno mislim, da ni odveč na čim več nivojih delati na izenačevanju ljudi)
ARS wrote on 10.11.2005 at 08:48:15:Ni malo "cistih" Slovencev, ki materni jezik obvladajo slabse celo od prve generacije nasih "juznih" priseljencev.
Zagotovo so taki, ki se niti ne poskusajo naucit nasega maternega jezika, a po mojem jih ni prav veliko.
A tu so Slovenci na moc dvolicni: marsikaj bodo pripomnili na "juznjaka", ki slabo obvlada nas materni jezik,
na moc se bodo trudili razumet pa vse ostale, katerih materni jezik je npr. anglescina, pa nemscina, francoscina ...
Ljubica draga, materni jezik vedno obvladamo najbolj od vseh jezikov, pustimo norme in predpise in ostalo birokratsko kramo - za nikogar ne moreš reči, da ne obvlada maternega jezika, če ne zna postavljati vejic...
Ne bi posploševal, saj je primerov veliko in nisem govoril samo za južnjake (saj jih niti omenjal nisem), govoril sem na splošno za vse: tudi za germane in romane pa saksone, kitajce...
ARS wrote on 10.11.2005 at 08:48:15:Vsako soljenje pameti povzroci odpor, pa ce ga hocemo zaznat ali pa ne. Vsaj odpor; odvisno od nacina "soljenja".
Bos vidu, zagotovo tole ni visek tvojega sprejemanja drugih kultur.

Ajd, navijam za to, da ti tale "neumnost" cimprej "po zilah stece".

ARS
Ne gre za soljenje pameti, temveč za norme - tu so norme take, vi imate lahko svoje norme kje drugje, pri nas pa je tako...
To ni soljenje pameti temveč kultura, zato se anglež nikoli ne pritožuje, če se mora pri nas voziti po desni, ne pa tako kot je to običaj pri njemu doma. In če bi uleteli kanibali, ki imajo običaj jesti druga plemena, mislim, da je sprejemanje takšne "kulturne raznolikosti" neumnost.
Če nekdo prostovoljno pride k nam, potem naj prostovoljno tudi sprejme naša pravila, če mu niso všeč, lahko prostovoljno pakira...
Sprejemanje je popolnoma dobra zadeva, dokler se ne spreobrne v svoje nasprotje, namreč tisti, ki sprejema stvari, ki so izven norm, je s svojim sprejemanjem tudi sebe postavil na drugo stran.
uživajte!