ravnokar mi je v glavo padel en primer, ki pribliza to abstrakcijo kolektivne zavesti na nek bolj razumljiv nivo, kolk je pa vredn, pa se nevem

ok. kolektivna odgovornost.
gre pa tkole..
zamislimo si cloveka. nato si zamislimo, da je ta clovek zaposlen v neki veliki firmi.. in ta velika firma se imenuje Zivljenje..zaposlen si od takrt k se rodis do takrt k umres. sodelujes celo zivljenje, odpoved das lahko samo, ce se ubijes... in zdej,
eni vejo da so v te firmi in da sodelujejo z vsemi, drugi pa ne.. in kle zdej pase kolektivna odgovornost, razumejo tisti, ki vejo da so vsi okol njega sodelavci..in ne samo to - vejo tudi kaj je namen firme
k smo pa glih ze pr tem mi je pa se neki v glavo padel.. namrec zdej v ta model recimo vstavmo se neko "lastnost" ki sem jo opazil v realnosti, oz nam jo je povedal profesor iz ekonomije.. zastavl smo si problem, "ali se naj firme v sloveniji zavarujejo pred terorizmom? " (tiste firme, ki so izpostavlenje teroristicnemu postefektu) pa smo pustil na stran gola dejstva, da pac sj slovenijo nebi napadl ker mi nismo nc itd...
in po nekaj idejah nam je sam povedal se idejo,ki se v zadnem obdobju vse bolj pojavla v ekonomiji, in tudi empiricne raziskave kazejo na resnicnost te resitve.
resitev bi bla: vprasi cim vec folka , kaj si misl.. tako je tudi najverjetneje da bo....
nam je tudi dal eno stran na internetu k se ful polagajo stave na te stvari.. na FUL.. sm zasledu tut " a bo jackson obsojen al ne" "kdaj bodo ujel bin ladna" itd..
in za nazaj pac se pokazal da to kar najvec folka misl, da tko ponavad je..
js sm mogoce kle notr zasledu to, kolektivno zavest..k nekak ljudje v masi (ko)kreirajo realnost... ce vecina sodelavcev "hoce" v fermi to pa to, se tko zgodi.. "hoce" seveda v narekovajih,prav tako pa zanimiv aksiom
no zdej mi pa na zalost al pa na sreco nc vec ni v glavo padl,