Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 4367 times)
Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Zloraba
21.10.2004 at 20:30:50

Berem knjigo, pa sta se me dva dialoga močno dotaknila. Trenutno nisem razpoložena za dolge (ali malo manj dolge) teoretične uvode, zato:

- Odvisno od tega, kako definirate zlorabo.
- Kako jo definirate vi?
- Izkazovanje premoči brez ljubezni.
- Tako kot pri nasilnem vedenju?
- Da..... Ljudje, ki niso samozavestni, so radi gospodovalni.
.
.
.
.
"Kako je bil Martin nasilen do Amy?"
"Saj ne bi razumeli."
"Preizkusite me."
Spet je oklevala. "Prisilil jo je, da je prosjačila za njegovo naklonjenost," je rekla, "zato je mislila, da je njegova ljubezen vredna več kot moja."
   To je bil tako nepričakovan odgovor, da ji je Tyler verjel. Spomnil se je, da je nekoč videl psa, s katerim so slabo ravnali, kako se je po trebuhu plazil k dečku, ki ga je mlatil z bičem; spomnil se je tudi, da ga je pes ugriznil, ko je posredoval.

Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

Mae
5

Universe
Re: Zloraba
Reply #1 - 21.10.2004 at 20:41:51

Zlo-rabiti. Iz-koristiti. Torej, za neke svoje lastne potrebe, na račun potreb drugega. Ta drugi pa iz ljubega miru in  "ljubezni" na to pristane. Tudi ni nujno, da je to pri zlo-rabljalcu zavestno. Itak pa vse ugotoviš in analiziraš šele kasneje in za nazaj. Ampak si bil sam akter v tem, tko kot je bilo zapisano v ZaKaiRan: to nail, če drugi ravna z less then integrity, in je torej odprt to be nailed. To se mi zdi fantastično. Torej mi sami tukaj sodelujemo. Zato, Lilith, je krivda ena taka hecna reč, včasih. Ok, potem zloraba je tut substanc, ravno sedaj se mal predajam hedonizmu, zlorabljam vino namreč. Wink Torej vedno SOdelujemo v tem. Ok, drugo je otroci in to. Tolk za iztočnico. Lp.  Smiley
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #2 - 22.10.2004 at 00:24:06

Me je tole spomnilo na eno prijatlco. Njen mož je en tak ful gospodovalen tip. In kdaj pa kdaj jo tudi pritisne okoli ušes. Tudi v družbi se vedno do nje vede dominantno. In tudi do okolice. Pa sem jo vprašal, kako lahko to trpi. In mi je rekla, da saj drugače pa ni slab. Je tako mehkega srca. To je le njegova maska, da skrije svojo mehko srce. Torej lahko mehko srce po njeno, enačimo z premalo samozavesti.

Ampak, se pa sprašujem nekaj. Če je tip premalo samozavesten in se tako vede do nje, po drugi strani pa je noče izgubiti in da se kljub temu tako vede do nje ali patem ne bi bolj pasalo zraven, da je tip hudo samozavesten, da se kljub temu tako obnaša?

Drugi dialog je zanimiv. Tista primerjava s psom pa mi ne diši preveč. Pes hoče ugajati svojemu gospodarju. Skoraj vedno. Pa čeprav je tepen, se še vedno plazi proti njemu.
In tista bejba, pa se plazi proti onemu drugemu, ravno zaradi tega, ker ji je nedosegljiv. Ali nismo večkrat taki, da hrepenimo po nečem,kar nam je nedosegljivo ali težje dosegljivo in ko, če to dosežemo nahranimo svoj ego, pa čeprav nam potem tisto ne pomeni nič več. Kot otrok, ki mu ponujamo rdečo lutko, on pa hoče na vsak način modro in ko jo dobi, jo potem vrže v kot.

Zakaj torej zloraba? V primeru psa je to zloraba. Pri človeku, pa mi to ne deluje kot zloraba.
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

Toni_Zamene
4

Po svoji podobi.

Reply #3 - 22.10.2004 at 06:37:29

Lilith,

z vsem tem  , kar si napisala si pravzaprav tudi  vse povedala.

Zato pa pravim - blagor tistim, ki so to ( in takšne situacije ) sposobni in pripravljeni prepoznati ter se jim upreti.
Back to top

Svašta.

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #4 - 22.10.2004 at 09:19:08

Ni ga bolj jebenga početja kot 'objektivno' ugotavljat kdo je v odnosu od koga zlorabljen. Najprej se je seveda za vprašat, s kakšnim namenom si se  tega lotu ugotavljat. Najprej si je po moje treba priznat, da 'nevtralne' opazovalne  pozicije ni. Vsak kot zlorabo razpozna tisto, kar se ga dotakne skoz osebno izkušnjo. Če se ga ne, bo najdu tisoč in en razlog/opravičilo, zakaj nekaj je oz. ni  zloraba. V tem konteskstu se tud fizično nasilje ne more razglasit za objektivno merilo zlorabe. Po moje bi se kot kriterij zlorabe še najbolj objektivno dalo določit zavestnost, načrtovano (zlo)namernost, pri vseh ostalih zlorabah so žrtve zlorabe bolj al manj vsi, tud akaterji.        
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #5 - 23.10.2004 at 21:32:49

Sem povprašala Merlina, ki je zelo moder mož, o situaciji psa in njegovega mučitelja.
Zakaj ta nesrečni pes ne pobegne od gospodarja?
Zato ker je od njega ekstistenčno odvisen. Gospodar mu je vzel osebo. Kakršenkoli že je gospodar- v pasjem svetu je edini.
A potem ni rešitve zanj?
Je, s pomočjo Božje milosti in spleta okoliščin bi se lahko rešil. Napr. če bi bilo neurje in bi bilo pri gospodarju vse zaklenjeno, pa bi se pes zatekel k drugi hiši - in če bi ga tam lepo sprejeli in imeli radi, bi bila to rešitev zanj.
A misliš, da si gospodar želi, da bi pes odšel?
Ne, tega noče; skozi maltretiranje psa si potrjuje lastno moč.
Kaj pa če bi pes vendarle odšel?
Potem je več možnosti - morda si tega ne bi znal razložiti,  morda bi rekel, da je pes bil zanič in takšnega tako ne rabi, morda pa bi se zamislil....in v prihodnje drugače ravnal s psi.
Kako bi rekel, da je pes zanič? A nisi rekel, da potrebuje psa?
Ja, v sebi bi si želel, da pes nazaj pride, a to bi ga vrglo v nekdanjo pozicijo v odnosu do psa.

Tako je povedal Merlin, malo pomolčal in rekel še:
Resnično prebujeni pes pa bi se postavil gospodarju po robu in ga ugriznil.

Jaz sem bila čisto paf. In oba z Merlinom sva vedela, da v resnici nisva govorila o psih in gospodarjih.
Back to top

IP Logged

Gandalf
1
*

Ljubljana
Reply #6 - 26.12.2004 at 21:25:01

Psihologija in manipulacija sta zanimiva stvar
lahko naredita veliko dobrega in še več slabega Undecided

Prej omenjen primer o možu in ženi...
zelo verjetno je bila žena glavna, dokler je mož ni zmanipuliral in pripravil do tega da se je začela smilit sama sebi ter ga dvigovat v višave Shocked (to gre samo še bolj v kontra smeri) Tako si je dokazal da je glavni (da nima manjvrednostnega kompleksa), nažalost pa mora to dokazovati iz dneva v dan, kajti če bo nehal sedaj s tem ga bo žena ali zapustila ali pa ona tepla...(to pove kako hitro prevzamemo vzorce drugih)

Isti primer je med psom in gospodarjem, ki ga tepe in brca. Gospodar ni nikoli psihično odrastel (velika je verjetnost da se celo boji psov ali pa jih sovraži, kogar imaš rad nemoreš tepst), zato lahko vodi podrejene samo u fizično prisilo, v tem primeru psa.

Ljudje smo čudna rasa imamo toliko možnosti vendar ponavadi poiščemo samo dve slabo in še slabšo.. po nekaj takšnih izkušnjah je življenja samo še črno belo Angry
Življenje je proces nenehnega učenja in prilagajanja, kjer se ustaviš tam potem plačuješ dolg zaradi nevednost....
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Gandalf
1
*

Ljubljana
Reply #7 - 26.12.2004 at 21:30:53

Zloraba je teoretično gledano vse kar neuprabljeno leži na policah (se neuporablja) oz vse kar uporabljamo kontra od namena uporabe...Možnost je sicer vedno še pretiravjanje
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #8 - 27.12.2004 at 15:44:10

Izgleda, da je temu topicu usojeno, da ga jaz s ciitati nafilam.Smiley

Kaj velja za agresivno, je vsaj delno odvisno od različnega pogleda posameznika in od tega, kdo ima več moči, da določi realnost.
Zelo dobra ilustracija tega je znana basen,  ki gre približno v tem smislu, da volk pije vodo v višjem delu potoka in obtoži ovco, da mu jo kali - skratka, obtoži jo agresivnega dejanja proti sebi. Ko ovca poskusi protestirati, da to ni realna ocena, njeni argumenti ne veljajo, ker ima volk moč, da določi realnost (kaj je res in kaj ne in kaj je agresivno), in zato ovca žalostno konča.
Back to top

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #9 - 27.12.2004 at 21:34:53

Mae wrote on 21.10.2004 at 20:41:51:
ravno sedaj se mal predajam hedonizmu, zlorabljam vino namreč. Wink

Smiley
Back to top

WWW WWW  
IP Logged