Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 9 10 11 12 13 14
(Read 42651 times)
sinjeoka
5

No guts no glory!

Re: pravica otroka do varnega družinskega okolja
Reply #150 - 21.10.2004 at 08:41:41

titud wrote on 21.10.2004 at 08:21:21:
Na ničemer ne moreš utemeljit večno veljavnost te trditve, ki predpostavlja maksimilizacijo osebne koristi kot osnovo gonilo skupnosti. Taka družba res potrebuje  družbeno pogodbo, na kateri je utemeljena kot skupnost. Globalna družba pa presega pojem take skupnosti, ki bi potrebovala družbeno pogodbo in respresivni aparat za njeno izvajanje. Svet ne bo mogel  funkcionirat kot imperij, ki bi  kot skupnost zagotovaljal maksimaliziacijo koristi vsakega posameznika v njem, ker ne bo imel nikakršnega prostora, na katerga bi se se širil in pred katerim bi se ščitil po vzoru dosednajih imperijev. Tak imperij bi se nujno začel zažirat sam vase, ustvarjat  nove družbene kaste in z genstkim inženiringom nove (vladajoče in podrejene) rase...

Globalna družba predpostvlja člane, ki jim makismilizacija osebne koristi ne bo osnova za stopanje v odnose z drugimi, ampak predpostavlja tako stanje duha, ki predpostavlja organsko povezanost ljudi na planetu, kar  pomeni, da bo se bo vsak v seb počutu odgovornega za vsakega drugega človeka. Ta povezanost ne predpostvlja nobene institucionalizirane represije na podlagi (ne)spoštovanja družbenega dogovora, gre za neke vrste nepisano organsko solidarnost, ki je bla  značilna za rodovne skupnosti pred začetkom civilizacije/religije/prava/države s to  razliko, da je bla ta solidranpost nezavedna, nova solidranost pa bo morala bit zavestna in odgovorna odločitu vsakega  posameznika.

a veš kateri segment družbe je majbolj globaliziran?

kriminal

titud wrote on 21.10.2004 at 08:21:21:
Po moje  se tega premika  ne da nardit z insntiucionalizirano represijo niti prek insnticionalizirane represije, ampak samo z introspekcijo, ker model take organske solidarnosti nosimo vsak v seb, samo smo ga prekril/pokopal/zastrl točno s to insticionalizirano represijo, ki nam  parcialen interes naše skupnosti servira kot naš oseben in s tem globalen interes.    

nikjer ne trdim, da se da karkoli storit z institucionalno represijo, tudi tega ne, da zdravi alkoholizem. poleg tega pozabljaš, da funkcija institucij ni samo represija
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #151 - 21.10.2004 at 08:52:27

sinjeoka wrote on 21.10.2004 at 08:41:41:
a veš kateri segment družbe je majbolj globaliziran?

krimina

Valjda, ker je je po defoltu neinstitucionaliziran in kot tak najboljš razkriva pomanjkljivost koncepta institucionalizacije družbe.  

Quote:
nikjer ne trdim, da se da karkoli storit z institucionalno represijo, tudi tega ne, da zdravi alkoholizem. poleg tega pozabljaš, da funkcija institucij ni samo represija

Funkcija institucij je pozitivno/negativno sankcioniranje zaželjenega/nezaželjenega obnašanja kot ga določa prevladujoč interes skupnosti, ki pa ni nujno interes posameznika razen v primeru, če ta skupni interes internalizira kot lastnen interes. V demokraciji naj bi institucije s pozitivnim/negativnim sankcioniranjem ščtile kao  interes večine, čeprav se ve, kako se to večinski interes oblikuje oz. uturava posamezniku kot njegov lasten interes.    
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #152 - 21.10.2004 at 10:20:15

titud wrote on 21.10.2004 at 08:52:27:
Valjda, ker je je po defoltu neinstitucionaliziran in kot tak najboljš razkriva pomanjkljivost koncepta institucionalizacije družbe.  

res Roll Eyes

kaj pa sicilianska mafija, ki je ponekod že institucija? In zakaj se ta institucija pojavi samo v tistih družbah, ki imajo državne institucije šibke?

Glede na tvojo teorijo, bi namreč morale biti brezinstitucionalne (brezdržavne) tvorbe prototip tvoje družbene urejenosti

titud wrote on 21.10.2004 at 08:52:27:
Funkcija institucij je pozitivno/negativno sankcioniranje zaželjenega/nezaželjenega obnašanja kot ga določa prevladujoč interes skupnosti, ki pa ni nujno interes posameznika razen v primeru, če ta skupni interes internalizira kot lastnen interes. V demokraciji naj bi institucije s pozitivnim/negativnim sankcioniranjem ščtile kao  interes večine, čeprav se ve, kako se to večinski interes oblikuje oz. uturava posamezniku kot njegov lasten interes.    

navedel si samo en vidik institucij, za kaj globlje pa si preberi kakšno Webrovo delo, če si ga pa že prebral. ga daj pa še 1x, ker si očitno nakaj poglavij slabo prebral.  Aja pa preberi izvirnik ... mogoče je kak FDV cenzor kako poglavje namenoma preoblikoval  Grin  Grin  Grin
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #153 - 21.10.2004 at 11:29:31

sinjeoka wrote on 21.10.2004 at 10:20:15:
res Roll Eyes

kaj pa sicilianska mafija, ki je ponekod že institucija? In zakaj se ta institucija pojavi samo v tistih družbah, ki imajo državne institucije šibke?

Glede na tvojo teorijo, bi namreč morale biti brezinstitucionalne (brezdržavne) tvorbe prototip tvoje družbene urejenosti

Moč mafija črpa iz sorodstvene/klanovski povezanosti in kadarkoli se ta formalno oragnizira   s tem  se nardi ranljivo in s tem za dogoročno ogroženo/neučinkovito.  

Quote:
navedel si samo en vidik institucij, za kaj globlje pa si preberi kakšno Webrovo delo, če si ga pa že prebral. ga daj pa še 1x, ker si očitno nakaj poglavij slabo prebral.  Aja pa preberi izvirnik ... mogoče je kak FDV cenzor kako poglavje namenoma preoblikoval  Grin  Grin  Grin

Navedel sem tisti vidik institucionalizacije skupnosti,   zarad katere institucionaliziranost ne zagotavlja ohranjanja in razvoja temljenih vrednot  globalne družbe. Na primarni/lokalni/nacionalni/transnacioanlni/reigionalni  ravni insituciij s kateremi se varuje in ohranja kulturna identieiteta in pestrost seveda nima smisla odpravljat, ne morejo pa te posegat (niti varovat ni omejevat) temeljnih  vrednot globalne družbe. Zdaj sva pa spet pri univerzalni veljavnosti čovekovih pravic....
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #154 - 21.10.2004 at 12:28:30

sinjeoka wrote on 20.10.2004 at 18:30:41:

vsekakor pa je treba najpret spremenit "stanje duha"

o tem smo tle pisali:
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=general;action=display;num=109437...

da je stanje duha v državnem sistemu, ki je organiziran tako da ščiti vladajoči razred, temu podrejeno ...  Undecided  
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #155 - 21.10.2004 at 15:42:32

titud wrote on 20.10.2004 at 11:04:00:
Po moje tega, da se v principu ni mogoče pred ničemer zaščitit,in da je zato  sprejemnje edin možen način obrambe.

Ne, ni edini način  Smiley ... so še drugi ...

Vesoljna modrost, prosim te za moč,
da bi zmogla spremeniti tisto, kar je v moji moči spremeniti,
daj mi milost, da sprejmem tisto, kar ni v moji moči spremeniti,
in daj mi modrost, da ločim prvo od drugega.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #156 - 21.10.2004 at 16:03:28

vida wrote on 21.10.2004 at 15:42:32:
Ne, ni edini način  Smiley ... so še drugi ...

Vesoljna modrost, prosim te za moč,
da bi zmogla spremeniti tisto, kar je v moji moči spremeniti,
daj mi milost, da sprejmem tisto, kar ni v moji moči spremeniti,
in daj mi modrost, da ločim prvo od drugega.

Pogljva na to intereaktivno:

Spreminjat nekoga, ki ni sposoben sprejemat, ni  mogoče, zato ga pač moraš kot takega sprejet. Po moje ne rabiš prav dost modrosti,  da to spoznaš.
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #157 - 21.10.2004 at 16:12:40

titud wrote on 21.10.2004 at 16:03:28:

Spreminjat nekoga, ki ni sposoben sprejemat, ni  mogoče, zato ga pač moraš kot takega sprejet.  

Ne, nikoli in nikdar ga ne rabim sprejeti.  Če mi bo preveč annoying, ga lahk kvečjemu z njegovim lastnim zdravilom (beri : z nasiljem) po glavi lopnem. To bo pa hočeš nočeš mogel "sprejeti", ker ga bo DOLETELO.  Angry

Lilith (ki jo mineva potrpljenje, ko bere o sprejemanju nasilnežev)
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #158 - 21.10.2004 at 19:36:39

titud wrote on 21.10.2004 at 11:29:31:
Moč mafija črpa iz sorodstvene/klanovski povezanosti in kadarkoli se ta formalno oragnizira   s tem  se nardi ranljivo in s tem za dogoročno ogroženo/neučinkovito.  

slišala sem za brata po krvi, brata po mleku, očitno zdaj obstajajo bratje tudi po denarju  Grin

daj ne blodi, mafija ni samo tisto kar je prikazano v Boter I, II in III.

titud wrote on 21.10.2004 at 11:29:31:
Navedel sem tisti vidik institucionalizacije skupnosti,   zarad katere institucionaliziranost ne zagotavlja ohranjanja in razvoja temljenih vrednot  globalne družbe. Na primarni/lokalni/nacionalni/transnacioanlni/reigionalni  ravni insituciij s kateremi se varuje in ohranja kulturna identieiteta in pestrost seveda nima smisla odpravljat, ne morejo pa te posegat (niti varovat ni omejevat) temeljnih  vrednot globalne družbe. Zdaj sva pa spet pri univerzalni veljavnosti čovekovih pravic....

res Roll Eyes

zdaj se pa končno odloči, ali institucije ne morejo spreminjat sveta, ali institucije ne morejo ohranjati obstoječih vzorcev.

Ko boš razčistil to dilemo, pa lahko nadaljujeva debato. Dokler pa boš pišmeuhovsko menjal idejna izhodišča, te bom pač tretirala kot osebo, ki nima ne osebne integritete, ne verodostojnosti argumentov.

... ampak zgolj nekoga, ki je pogoltnil slovar tujk

Lips Sealed
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #159 - 22.10.2004 at 07:54:06

Lilith wrote on 21.10.2004 at 16:12:40:
Lilith (ki jo mineva potrpljenje, ko bere o sprejemanju nasilnežev)

Glej, če občutiš, da  sprejemanje kot vsiljujevanje, pol ga imaš seveda vso pravico zavrnt. Ne rabiš se matrat s sprejemanjem, ker to je po moje res edina stvar, ki se je človeku ne da vsilit in ki se ji je treba prepustit s svobodno voljo in polno zavestjo. Vendar s tem, da nis spospoben sprejemat, nimaš nobene pravice sprejemanja zasmehovat, ga prikazovat kot šibkost oz. kot osebnostno  lastnost slabičev. Jest verjamem, da je v principu vsako neprejemanje zamujena priložnost za osbenostno rast oz. bi ga človk moral vzet vsaj za zanamenje, kaj moraš še v seb predelat, da ti na nesprejemanje ne bo treba reagirat z nesprejemanjem.
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #160 - 22.10.2004 at 07:57:26

titud wrote on 22.10.2004 at 07:54:06:
Glej, če občutiš, da  sprejemanje kot vsiljujevanje, pol ga imaš seveda vso pravico zavrnt. Ne rabiš se matrat s sprejemanjem, ker to je po moje res edina stvar, ki se je človeku ne da vsilit in ki se ji je treba prepustit s svobodno voljo in polno zavestjo. Vendar s tem, da nis spospoben sprejemat, nimaš nobene pravice sprejemanja zasmehovat, ga prikazovat kot šibkost oz. kot osebnostno  lastnost slabičev. Jest verjamem, da je v principu vsako neprejemanje zamujena priložnost za osbenostno rast oz. bi ga človk moral vzet vsaj za zanamenje, kaj moraš še v seb predelat, da ti na nesprejemanje ne bo treba reagirat z nesprejemanjem.    

Ti pa nimaš pravice človeka kar povprek obtožiti nesposobnosti sprejemanja. Eno je nesposobnost, eno pa zavestna izbira, kaj bomo v življenju tolerirali in česa za nobeno ceno ne. In ljudje, ki zmoremo selekcijo na tem področju nikakor nismo nesposobni sprejemanja.
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #161 - 22.10.2004 at 08:14:07

sinjeoka wrote on 21.10.2004 at 19:36:39:
slišala sem za brata po krvi, brata po mleku, očitno zdaj obstajajo bratje tudi po denarju  Grin

daj ne blodi, mafija ni samo tisto kar je prikazano v Boter I, II in III.

res Roll Eyes

zdaj se pa končno odloči, ali institucije ne morejo spreminjat sveta, ali institucije ne morejo ohranjati obstoječih vzorcev.

Ko boš razčistil to dilemo, pa lahko nadaljujeva debato. Dokler pa boš pišmeuhovsko menjal idejna izhodišča, te bom pač tretirala kot osebo, ki nima ne osebne integritete, ne verodostojnosti argumentov.

... ampak zgolj nekoga, ki je pogoltnil slovar tujk
Lips Sealed

Trdoživost /neuničljivost in konkurenčna prednost pred insticionaliziranimi oblikami (državne/nadnacionalne) represije   je v organski solidarnosti njenih članov. Res da utrjevani na lastni represiji, vendar ta ne bi bla nikol tol učinkovita, če se vsak član ne bi oragnsko počutu kot del organizma, iz katerga ni mogoče  drgač kot na na način 'amputacije'.  Tak o viskoe čalnske identifikacije nobena inštitucija ne more dosečt, saj vsaka legalna še tako rigidna  inštitucija prepopstavlja članstvo avtonomnega  posameznika s svobodno voljo/izbiro.

Inštitucije seveda lahko spreminjajo svet, samo njihov problem, da so interesno organizirane in v se  tem smislu ne obena ne more razglasit za univerzualno, ne da bi hkart zagovrjala svoj lasten in s tem parcialen interes. Tko po moje ni mogoče določit univerzalne inštitucije, ki bi imela v posesti  univerzalno resnico in represivni aparat, ki bi imel legitimnost ustvrajat tako 'stanje duha', da bi smel  postavljat občevljavne vzorce.  Zadnja taka je bla cerku, od nje naprej je atomiziran in individualiziran in polno ozvaveščen posameznik edina  vrhovna  avtoriteta, na kateri je treba gradit univerzalne vzorce. Nobeni insticuje tega ne more prepustit, ne da bi se delma ali v celot odreku možnosti samorealizaciji.      
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #162 - 22.10.2004 at 08:30:49

Lilith wrote on 22.10.2004 at 07:57:26:
Ti pa nimaš pravice človeka kar povprek obtožiti nesposobnosti sprejemanja. Eno je nesposobnost, eno pa zavestna izbira, kaj bomo v življenju tolerirali in česa za nobeno ceno ne. In ljudje, ki zmoremo selekcijo na tem področju nikakor nismo nesposobni sprejemanja.

Po moje imam pravico opozarjat ljudi na to, da je zame sprejemanje vrlina in ne hiba in  da si sam zavestno  trudim uravnavat svoj laf znotraj tega mojga spoznanja. In da izražam  hvaležnost tisitim, ki me v tem podpirajo in da  hkart tiste,  ki z mano ne delijo tega prepričanja, jemljem kot priložnost/preizkušnjo, da se na njih učim veljavnosti tega po mojem prepričanju univerzalnega človeškega principa osebnostne rasti. Sliš se kot ene vrste mesijanstvo, amapak men res ne gre  zato, da bi drugim vsiljeval pricip sprejemanja, ker je to ni v skladu s pricipom sprejemnja samga. In sem tud hvaležen vsakmu, da me opozrja, če  se počut posiljevanega s sprejemanjem.      
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #163 - 22.10.2004 at 10:28:56

titud wrote on 21.10.2004 at 16:03:28:

Spreminjat nekoga, ki ni sposoben sprejemat, ni  mogoče, zato ga pač moraš kot takega sprejet. Po moje ne rabiš prav dost modrosti,  da to spoznaš.  

Upam da se razumemo, ta nekdo je agresivnež - ker vem da ga ne morem spremenit, ga sprejmem, ker sem pač ženska in šibkejša, se naj strinjam z nasiljem v družini ...
A prav razumem  ???
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #164 - 22.10.2004 at 11:09:16

vida wrote on 22.10.2004 at 10:28:56:
Upam da se razumemo, ta nekdo je agresivnež - ker vem da ga ne morem spremenit, ga sprejmem, ker sem pač ženska in šibkejša, se naj strinjam z nasiljem v družini ...
A prav razumem  ???

Ne gre za sprejemanje nasilja,  ampak za sprejemanje  njegove nezmožnosti sprejemanja, ki jo izkazuje z agresivnostjo. Fizična neenakovrednost  je v tem smislu prednost, saj če se soočita dva enako močna,  se izčrpata v igri moči ne da bi karkoli premaknilo v sposobonosti njunga  sprejemanja. Izhodiščna neenakovrednost v (fizični) moči je v tem smislu  priložnost, ne pa hiba. Seveda je priložnost tud za zlorabo moči, vendar sistemska (intiucionalna) zaščita (šibkejšega/ženske) te začetne neenakoprabvnosti ne sme odpravit, ker s tem  odpravlja pripravljenost obeh za sprejeamnje drug drugega. Ker če šibkejši računa na vnaprejšnjo  sistemsko/institucionalno  zaščito,  se veča možnost, da v medsebojno igro moči trajno zaciklata, situacijo pa lahko trajno  razrešta samo z ločitvijo. Še enkrat:  šibkost  je priložnost in ne hiba.  

Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 9 10 11 12 13 14