Čao.V knjigi Najina ljubezen,ki jo btw priporočam vsem,ki bi želeli izboljšati odnose med partnerjema,je opisana tehnika zrcaljenja ali aktivnega poslušanja(knjiga Družinski pogovori).Tehnika poteka tako,da npr. partner ali tvoj sogovornik pač nekaj pove,ti pa niti ne sprašuješ,niti ne kritiziraš,niti ne obsojaš,daješ predlogov,itd.,ampak samo ponoviš trditev,ki jo je povedal npr. partner.Lahko jo malo obrneš okrog,ampak pomen pa naj bi bil isti.Fora je v tem,da v kot otroci nismo smeli izražat svojih čustev,razmišljanja in mnenja,zato smo se začeli svojim staršem upirati.In seveda klicati po pozornosti,opozarjati nase.In ko začneš s to tehniko,se neverjetno hitro,učinkovito in brez frustracij pomeniš s človekom.Res je potrebno nekaj vaje(tako kot pač za vsako novo stvar),vendar se izplača.Z Marjanom večino problemov in konfliktov rešiva že po nekaj minutah,najkasneje v pol ure,če je problem kompleksnejši.Olajšanje je samo že,če veš,da lahko poveš,kako se počutiš,ne da te bo nekdo obsojal zato,predvsem pa,da te sogovornik sliši.
Da ponazorim še s primerom,če komu ni glih jasno,o čem govorim.Npr. prepir med partnerjema:
A:Kako si drzneš???!!!!A se sploh zavedaš,kaj si mi naredil,ko si me napadel sredi gostilne????!!!!
B:(Na začetku z muko požre napadanje,vendar z vajo se da naučit) Če te prav razumem si besna name,ker sem te napadel sredi gostilne?
A:Ja,vsi so naju gledali,bilo me je sram,da se v javnosti prepirava.
B:Bilo te je sram,ker so naju vsi opazovali,kako sva se prepirala?
A:Ja,še posebej,ker je bil za sosednjo mizo najin sosed.
B:Če te prav razumem ti je bilo še posebej nerodno,ker je bil za sosednjo mizo najin sosed in veš,da bo za to vedel ves blok?
A:Ja,res je,želela bi si,da se drugič ne prepirava več na javnih krajih,ampak da stvari rašiva doma,v miru.Če pa to ne bo možno pa da se vsaj umakneva na samo.
B:Želela bi si,da konflikte rešujeva samo doma ali nekje,kjer naju ne bojo ostali slišali,sem te prav razumel?
A:Ja,prav si me razumel in hvala,ker si me poslušal.Sedaj pa bi želela slišati še,kako si se ti počutil in kaj je tebe najbolj motilo.
Na začetku se je težko upret skušnjavi,da bi obsojal,kritiziral,se branil ali počel kaj drugega,vendar se z vajo da vse naredit.Mogoče se tut sliši neverjetno,da se nekdo lahko tako pogovarja med prepirom,ki potem to več ni in zdi se najbrž tudi nenaravno,vendar PALI!
Zato me zanima tut,če kdo misli,da bi bil ta način komunikacije in reševanja konfliktov primeren tut za ta forum oziroma za nas,ki sodelujemo na njemu? Mogoče pa ne bi blo slabo probat? Probejte najprej pri partnerju al pa prijatelju pa boste videli,da deluje.
Samo predlog.
Lepo se imejte in lep dan vam želim vsem.