Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 4 
(Read 15707 times)
exorcist
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #30 - 16.06.2003 at 15:22:21
 
t wrote on 16.06.2003 at 15:02:59:
Mogoče res, vendar pa je za paradoksnost najprej "kriv" Jezus, ko je izjavljal tako nasprotujoče si trditve in počel nasprotujoče si stvari  (ali pa tisti, ki so to zapisali)  Wink


Temu se rece kontrast.
Wink
Back to top
 
 
IP Logged
 
exorcist
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #31 - 16.06.2003 at 15:24:22
 
Quote:
bistvo je v uporabi, ne v stvari.

ce gledamo ciz preprost primer noza. ce ga das morilcu bo z njem lahko moril, ce ga das kirurgu bo lahko z njem komu resil zivljenje. ista stvar, ampak ciz drgacna uporaba, in ciz drgacn rezultat.

jaz se v RKC in njeno zgodovino ne bom spuscal ker premal teh stvari poznam, ampak preden se lotimo kogarkoli kaj obsojat mormo dojet zgornji princip.

sej dohtar tud da injekcijo z zdravilom in pozdrav bolnika, pa a ga bomo obsodil in zaprl zato ker je povzrocil majhno bolecino k ga je "spiknu"?


Povsem korektno od tebe.
Back to top
 
 
IP Logged
 
bp
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #32 - 16.06.2003 at 16:26:38
 
exorcist wrote on 16.06.2003 at 15:21:09:
Tvoj koncept razumevanja Sv. pisma je napacen in povsem irelevanten, ce si skusas razlagati simbolizem in metaforiko Sv. pisma. Ne gre se za neko spuscanje v detajle, poglabljanje in moraliziranje, gre za fundamentalno sporocilo, ki jo nosi Jezus; ljubi svojega bliznjega, kakor sam sebe. Sv. pismo moramo razumeti, kot celoto. Ne gre, da si vzames en izsek in se vpicis v neko racionalisticno poglabljanje, modrovanje in polemiziranje, kot v tvojem primeru angelov in hudica, ki pa so velikokrat omenjeni v Sv. pismu, beri Novo zavezo - Razodetje (Gabriel, Michael, kerub, zver, vlacuga, Lucifer). Torej ne verjamem, da se teologi po vsem svetu motijo, ki preucujejo Sv. pismo in da imas ti prav, ceprav si laik. Torej, skusam ti povedati, da si zgresil rdeco nit, ce mi hoces tukaj nekaj dokazati, kar me sploh ne zanima, ker ni bistveno. Obcutek imam, da si tak, kot tisti "spolitizirani" farizeji in saduceji, ki so prepricani v svojo nezmotljivost.  

Poanta Sv. pisma so altruisticne prilike Jezusa, ki bica zlaganost, hinavscino in socilnodruzbene krivice tedanje oziroma sedanjega casa. Bistvena pa je sama ljubezen, kot tudi ljubezen do bliznjega in na koncu do sebe. Tako pac jaz, subjektivno razumem Sv. pismo. Skratka, ne verjamem, da si kaj razumel.


Čisto mogoče, da je moj koncept razumevanja svetega pisma napačen, vedndar je to, kar počneš ti, nekaj čemur se reče argument slamnatega moža. Mojo trditev zamenjaš za svojo, nato to z vso silo napadeš in premagaš. Je ena od pogostih logičnih napak v argumentiranju.

Razpravljala sva o tem, kako je nastal hudič, kot poseben primer, ki naj bi po mojem mnenju pokazal, da prevodi biblije le niso bili tako strokovni ali natančni, oz. da se iz posamznih nians oz. interpretacij (kar je konec koncev tudi vsak prevod) prišlo do tako pomembnih posledic, kot je hudič.

Če te zanima, greva lahko tudi bolj v podorbnosti posameznih omemb, kontekstov in možnih interpretacij. Sicer pa bi jaz počasi zaključil s tem, ali vidim prave ali napačne poante, oz. ali je moja interpretacija prava ali napačna. Je predvsem moja. Če pa mi želiš pokazati kakšno veliko zmoto, sem pa tudi kar odprt. Prosim izvoli, razloži, pojasni, utemelji.

lp bp
Back to top
 
 
IP Logged
 
exorcist
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #33 - 16.06.2003 at 16:50:58
 
Quote:
Čisto mogoče, da je moj koncept razumevanja svetega pisma napačen, vedndar je to, kar počneš ti, nekaj čemur se reče argument slamnatega moža. Mojo trditev zamenjaš za svojo, nato to z vso silo napadeš in premagaš. Je ena od pogostih logičnih napak v argumentiranju.

p bp


Hm, poznam to filozofsko ucenjasko nakladanje izvito iz trte (premise, pravilen/nepravilen argument), namrec imel sem UVOD V METODOLOGIJO ze v 1. letniku na faxu, zato prosim ne igraj kvazi intelektualca.

Skratka, kot sem pricakoval, si trd, svoje stalisce zagovarjas brez, da bi prisluhnil drugemu, saj je tema ze zopet izvodenela in je povsem izven konteksta, ker imas pac svoj POINT OF VIEW in se sklicujes na svojo lastno SUBJEKTIVNO resnico. Torej, prosim ne odgovarjaj vec na to temo, ker me taki odgovori cisto vrzejo iz tira, ko jih prebiram, namrec obcutek imam, da Sv. pisma sploh nisi prebral ali pa ne razumes kaj beres. Zelo nestrokovno, ce potem dajes opazke.Ce te kaj zanima v zvezi s tem, vprasaj strokovnjaka - duhovnika na mojem forumu, ne pa mene, ker je tvoj edini cilj, da me diskriditiras (osmesis) kot laika! Nadaljne tvoje odgovore nanasujoce se izven konteksta, bom preprosto ignoriral!

http://27544.rapidforum.com/

Back to top
 
 
IP Logged
 
Bardo_Thodol
5
*****
Offline


Posts: 2812

Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #34 - 16.06.2003 at 17:09:10
 
Duhovniki so za Sveto pismo ravno takšni strokovnjaki, kot so pijanci strokovnjaki glede vprašanj alkoholizma ...
Back to top
 
 
IP Logged
 
bp
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #35 - 16.06.2003 at 17:13:00
 
exorcist wrote on 16.06.2003 at 16:50:58:
Hm, poznam to filozofsko ucenjasko nakladanje izvito iz trte (premise, pravilen/nepravilen argument), namrec imel sem UVOD V METODOLOGIJO ze v 1. letniku na faxu, zato prosim ne igraj kvazi intelektualca.
Gre za čisto navaden argumentiran dialog. Vse ostalo bi bilo lahko samo še retorično tekmovanje za čimboljši vtis.

Quote:
Skratka, kot sem pricakoval, si trd, svoje stalisce zagovarjas brez, da bi prisluhnil drugemu, saj je tema ze zopet izvodenela in je povsem izven konteksta, ker imas pac svoj POINT OF VIEW in se sklicujes na svojo lastno SUBJEKTIVNO resnico.
Pa kaj bi ti rad, da kar vnaprej sprejmem tvojo resnico ??? Za kaj takega se boš moral pa precej bolj potrudit.

Quote:
Torej, prosim ne odgovarjaj vec na to temo, ker me taki odgovori cisto vrzejo iz tira, ko jih prebiram, namrec obcutek imam, da Sv. pisma sploh nisi prebral ali pa ne razumes kaj beres.
Tvoj problem je, če te moje besede vržejo iz tira. Tvoje predstave in predsodki prav tako.

Quote:
Ce te kaj zanima v zvezi s tem, vprasaj strokovnjaka - duhovnika na mojem forumu, ne pa mene, ker je tvoj edini cilj, da me diskriditiras (osmesis) kot laika!
Toliko kot se uspeš tukaj in na tak način diskreditirat sam, te jaz nikoli ne bi mogel. Wink

Pa tako lepo priložnost imaš, da me razkrinkaš kot  nepoznavalca in nevedneža ...  Roll Eyes
Domač teren (poznavanje sv. pisma), simpatije publike, mogoče se celo še kakšna navijačica najde, predvsem pa poznavanje edine prave resnice. Na ta način lahko pokažeš celo tvojo glavno poanto, da tisti, ki se menda kao nekaj zmrdujemo nad tvojo vero, pravzaprav nimamo pojma, o čem sploh govorimo.

Tako, da sva kar še vedno pri glavni temi. Smiley

lp bp
Back to top
« Last Edit: 17.06.2003 at 09:56:32 by bp »  
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13570
The Land of YaBB
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #36 - 16.06.2003 at 17:27:50
 
exorcist wrote on 14.06.2003 at 16:56:28:
Kot primer bi dal, ce se kritizira Rodeta in kot tako tudi institucijo RKC, se pa potem naenkrat domala vsi kolektivno znajdejo v istem kosu, ki pripadajo tej veroizpovedi, kot da bi bili ostali brez svoje pameti in mnenja. Se pravi krivda enega se avtomaticno prenese na vse in obratno.

obratno scene sicer ne štekam glih
drugač pa
za moje pojme precej slab primer
nekako moraš priznat, da svet tko dela, da tisto kar govori šef (države, institucije, podjetja ...) tisto potem mislijo podšefi, vse do in vključno z tistimi, ki niso šefi.
in tko kt rode govori, tko bodo ovčice v občestvu razmišljale, za njih bo to resničnost.
tko da, če rode 'blekne' kakšno ne-glih-modro, potem vsi mi, ki vemo kako svet deluje, vemo, da ne bo en teden okrog, ko bodo ovčice razmišljale točno tako. do zdej je blo še vedno tako. se je kej spremenilo?

pa čist tolk ... krivda ne obstaja dokler je ne začneš nanašat na nekoga. krivde ni. si jo je ego zmislu.


kaj ... a župnik ki živi v celibatu
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=spolnost;action=display;num=10457...
pa ne more bit gnilo jabolko
a ga po tvoje celibat dela imunega za gnilobo?in tema ... da ne boš še mene ignoriru tko kt bpja ...
Zmrdovanje nad vero in religijami
kaj si hotu povedat (slišat)?
da gape ni prebral svetega pisma in kako se on drzne zmrdovat nad krščanstvom?
mislm da so ti ostali pred mano zadost dobr osvetlil to polje. pač meni se ne zdi krščanstvo kot institucija kej prov posebnga. zdej zakaj se mi tko zdi, niti točno ne znam opredelit, s kateheti nism mel tolk slabih izkušenj dokler ni moj priljubljeni katehet odšel iz frančiškanov v laično življenje. takrat sm tud nehu obiskovat to združbo. zdej k sm mal zrastu in ko sm dobil še nakaj drugih informacij enih bolj kredibilnih drugih manj, sm nekak pogruntu, de bi blo tuki in zdej boljš da cerkve nebi blo, tuki in zdej bi blo tud boljš če cekve nebi blo že prej.
ja pa nauču sm se opazovat okolico bližnjo in daljno.

tako je moje mnenje.
lahko da se motim.
se reče ... ne gre se tolk za zmrdovanje ampak za preposto spoznanje. spoznanje ki ga lahko upoštevam ali ignoriram.
nebi niti preveč tipku ... mal si prečiti direktorij
Verstva, religije, filozofije, kulture
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=vera
bi lahko človk reku da smo se precej 'nazmrdoval' v njih.

mogoče, če bi razumel zakaj smo se 'zmrdoval' (smo se nekateri kr trudl obrazložit svoje poglede na dolgo in široko) bi te verjetno precej manj 'morilo'.


res pa je da ni problema v sistemu ampak v ljudeh ...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
exorcist
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #37 - 16.06.2003 at 19:47:02
 
gape wrote on 16.06.2003 at 17:27:50:
nekako moraš priznat, da svet tko dela, da tisto kar govori šef (države, institucije, podjetja ...) tisto potem mislijo podšefi, vse do in vključno z tistimi, ki niso šefi.

res pa je da ni problema v sistemu ampak v ljudeh ...


To, kar pravis do neke mere drzi, ni pa vedno tako. Evo, tukaj je primer tega duhovnika, ki ga vam ze ves cas omenjam. Nikakor ne podpiram politikanskega Rodeta, vzorov in simpatizerjev v RKC imam bore malo. Ta clovek je eden izmed njih, zraven dr. V. Grmica, ki jih cenim:

http://www2.arnes.si/~mfistr/mladina1.jpg
http://www2.arnes.si/~mfistr/mladina2.jpg

Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13570
The Land of YaBB
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #38 - 16.06.2003 at 23:53:04
 
tud jest poznam take duhovnike - no ja - predvsem slišu sm za njih ... ampak oni imajo precej majhen vpliv na ovčice.
rodetov glas npr seže pa v deveto vas ...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
stojchi
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #39 - 18.06.2003 at 15:12:16
 
Smiley
človek v vsej svoji zgodovini nikoli ni potrboval nobene religije, ali vere, (razen seveda v sebe),
niti je ne potrbuje danes.
Kar je človek res vedno potreboval in potrebuje tudi danes, je ta direkten stik s samim Bogom,
ali Božjim kraljestvom, za katerega vsi mojstri vključno z Jezusom, vedno trdijo, da se nahaja znotraj človeškega srca. Shocked Roll Eyes Kiss

ampak,ampak, ampak? ???

dragi prijatelj, ni nobenega ampak, tako to je. Kiss Kiss Kiss
Back to top
 
 
IP Logged
 
aryan
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #40 - 18.06.2003 at 15:36:56
 
stoychi wrote on 18.06.2003 at 15:12:16:
Kar je človek res vedno potreboval in potrebuje tudi danes, je ta direkten stik s samim Bogom,
ali Božjim kraljestvom, za katerega vsi mojstri vključno z Jezusom, vedno trdijo, da se nahaja znotraj človeškega srca.

pol ga pa poisc in bodi trajno blazen, stojchi. sej to naj bi bil smisel stika z Bogom ali Njegovim kraljestvom, a ne?
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #41 - 18.06.2003 at 15:47:14
 
Religiznost sama po seb ni vir nestrpnosti in   religija bi morala le dosledno šerat   to  induvidulano religiozno  potrebo človeka po  vračanju k enosti od posameznika  na celotno človeško skupnost in nazaj k posmezniku. Obredno obhajnje enosti  bi že zrad zarad svoje sugestivnosti   znalo posmezniku dost olajšat samotno iskanje svojga izvora, od katerga je bil z rojstvom/spočetjem  iztrgan, ampak žal je tko, da je obredje zlorabljeno in izpraznjeno in da zato posmeznika clo oddaljuje od svojga izvira in smo ga  zato prisiljen vsak po svoje iskat pa si na nov  utirat poti nazaj do njega  tud tam, kjer bi ble potke  lahko lepo uhojene. Tko da da se iskat pa najt pot tud mim  religij, če se hoče, samo je  težje in manj zihr, tko da je res škoda, da se jih ne znamo/zmoremo/upamo posluževat.
Back to top
 
 
IP Logged
 
stojchi
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #42 - 18.06.2003 at 21:12:51
 
Smiley
nihče nikoli ni prišel, ni in ne bo do Boga, niti z religijo,  še manj s kakim obredjem, temveč izključno z žejo svojega lastnega srca. Smiley
Back to top
 
 
IP Logged
 
aryan
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #43 - 18.06.2003 at 21:14:33
 
Quote:
In kako to Aryan, da ga ti ob takem vnetem iskanju ne najdeš?
Le kam se ti je skril tvoj Bogec ?

tko kot s prostim ocesom ne morm vidt UV svetlobe, tko z ocmi neiskrenosti in ponosa ne morm opazit Boga, ceprav je vsepovsod prisoten, in posledica tega je moje  nezadovoljstvo.
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13570
The Land of YaBB
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #44 - 19.06.2003 at 03:45:49
 
to tvoje nezadovoljstvo mora bit res grozno aryan
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4