Svet pogovorov
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl
General >> Verstva,  religije,  filozofije,  kulture >> Zmrdovanje nad vero in religijami
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1055602588

Message started by exorcist on 14.06.2003 at 16:56:28

Title: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by exorcist on 14.06.2003 at 16:56:28

Mene pa zelo mori, da se nekateri zmrdujejo nad vero, ceprav sploh ne poznajo niti tega, kar kritizirajo. Pravzaprav obtozujejo to, cesar sploh ne poznajo, jim je neznanka, povsem protislovno. Res pa je, da ima vsak pravico do svojega lastnega mnenja in lahko javno poda svoje osebno misljenje ter prepricanje, vendar v mejah respekta in spostovanja do drugace mislecih. To se mi zdi povsem neuuko, da npr. kritiziras dolocenen religije, Koran, Sveto pismo, RKC itd., pa ceprav nisi nikoli odprl niti ene samcate strani, da bi se poucil o njeni vsebini in se vsaj okvirno seznanil o cem ta knjiga sploh govori. Torej je za vecino kritikov vse to "spanska vas", a si kljub temu pridrzujejo pravico do kvazi svoje "objektivne kritike" in nesmislnega podajanja predsodkov. Namrec kot laik vem, da nobena religija ne uci nic slabega, ravno nasprotno, ljudi poziva k strpnosti, enakosti, bratstvu, ljubezni in gradi na altruisticnih vrednodah. Vse to pa se prevec posplosuje in relativizira oziroma vse se mece v isti kos ter se gradi na laznem konceptu. Kot primer bi dal, ce se kritizira Rodeta in kot tako tudi institucijo RKC, se pa potem naenkrat domala vsi kolektivno znajdejo v istem kosu, ki pripadajo tej veroizpovedi, kot da bi bili ostali brez svoje pameti in mnenja. Se pravi krivda enega se avtomaticno prenese na vse in obratno. Ali pa, da se po strani gleda na muslimane, kaksen nacin oblacenja imajo in kako moski ponizujejo zenske. Tu se moramo zopet zavedat, da Koran sploh nikogar ne prisiljuje k temu, da mora zenska imeti zakrit obraz in se pokoravati moskemu. Vse to je njihova tradicija, ki pa je zal taka kot pac je (recimo Cerkev v sr. veku). Mi gledamo na stvar tudi z druge kulturne perspektive, na kar pa je zopet glavno vlogo odigralo okolje in vzgoja, v kateri smo se razvijali od malega. Sprasujem se, cemu je na svetu tako malo strpnosti in toliko sovrastva ter nekih cudnih predsodkov, ki venomer vodijo v ponavlajoc se ciklicno zacaran krog brez konca in kraja, enak, kot da si pes poskusa ujeti rep? Problem niso religije in verstva, ampak tici v nas ljudeh samih oziroma v nekaterih posameznikih!

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by DylanDog on 14.06.2003 at 17:02:22

taos je napisal:
Razlikujte med religijo in cerkvijo!!!

Religije v osnovi so vecinoma dobre in poskusajo uciti dobro... zal pa ljudje, ki religije izvajajo (cerkev) poskusajo nauke religije prirediti svojim interesom... Nikoli v zivljenju nisem imel nicesar zoper nobeno religijo! Vendar pa ostro nasprotujem cerkvi kot ustanovi, ki ne dela nic dobrega!10 tock!


Cerkev je velika firma ki trzi nek svoj logo, pac, religijo/Boga. Na racun drugih in so solski primer materialisticnega okoriscanja, kot posvetna ustanova seveda. Zal..
Kako je lahko vera ki se siri z mecem dobra vera??!

LP

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by ten-nej on 14.06.2003 at 17:17:16

Če ocenjuješ po učinkih je dejstvo, da od religij ni takorekoč nobene koristi (razen za posvečene in zadovoljitve črednih občutkov), lahko se reče, da imajo pomembno vlogo pri marsikateri bedi.Še o miroljubnosti svetih spisov:

Nova zaveza:

Ne mislite, da sem prišel zato, da prinesem mir na zemljo; nisem prišel, da prinesem mir, ampak meč.  ( Mt 10,34 )


Koran:

Bojevanje vam je usojeno, kljub temu, da ga sovražite. Mogoče je, da sovražite nekaj, kar je za vas dobro, in mogoče je, da imate radi nekaj, kar je za vam škodi. Alah ve, vi ne veste. (2. sura, verzi 212-214)uživajte!

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by DylanDog on 14.06.2003 at 17:31:06

Kaksnih ucinkih?
Mislim da se ne dajo merit, tehtat ipd.,  ..pa se to, kaksna korist?   Korist?   Zven te besede mi sploh ni vsec .....Ce nekdo najde zadovoljitev svojih posvetnih zelja,  ali da se spreobrne v boljsega cloveka, ali da najde svoj mir - in cilj,   ...in se bi se naslo, potem mu je religija nekaj dala, nekaj cesar verjetno v McDollarsu in MTVju ne najde.   "Ucinki" kot pravis, in "korist",   ..hkrati.


Tu nekje.....

LP

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by ten-nej on 14.06.2003 at 17:40:12

Zame je vlada šeriatskega prava učinek religije.

Tako kot tudi križarske vojne ali pa indijski kastni sistem, zažiganje čarovnic, nasilno iskanje novih vernikov - te učinke lahko v prvi vrsti pripišemo delovanju religije.

Aja, tudi kuminizem je izredno simpatičen sistem - v praksi pa se za takega ne izkaže (razen za določene posvečene).

Vsaka religija je v prvi vrsti ideologija, ki služi nekaterim, da laže vladajo in kot taka ima bore malo pozitivnega. Religija je po moje že v osnovi zgrešila - in z lahkoto se upam trditi, da so nam sedanje stanje (za nas lahko priznamo, da živimo precej bolje od naših prednikov) posledica tega, da se je religijam v veliki meri prirezalo peruti. V dobi religij je zadeva bolj ali manj stagnirala - razvoj (na bolje za večino posameznikov) se je začel šele, ko so njihove spone popustile.


Manj religije, bolje se imamo  ;)(lep primer so "religiozne države" - večji je vpliv religije na življenje, slabše živijo; razen v Vatikanu - izjema potrjuje pravilo)


uživajte!

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by DylanDog on 14.06.2003 at 17:47:09


t wrote on 14.06.2003 at 17:40:12:
Zame je vlada šeriatskega prava učinek religije.

Tako kot tudi križarske vojne ali pa indijski kastni sistem, zažiganje čarovnic, nasilno iskanje novih vernikov - te učinke lahko v prvi vrsti pripišemo delovanju religije.Ne..     ..to niso niti sence teh religij, so pa posledice ustanov/cerkev ki te religije sirijo/zlorabljajo.  A ne?

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by ten-nej on 14.06.2003 at 17:50:38


DylanDog wrote on 14.06.2003 at 17:47:09:
Ne..     ..to niso niti sence teh religij, so pa posledice ustanov/cerkev ki te religije sirijo/zlorabljajo.  A ne?Lahko bi rekel razlika med teorijo in prakso - v teoriji so dobre, v praksi pa slabe.

Nekaj, kar se v praksi izkaže za slabo, je slabo.
Pa čeprav je mišljeno dobro.

(pot v pogubo je tlakovana z dobrimi nameni)

(recimo tudi Mohamed je že na svojem začetku preganjal Žide in tiste, ki niso bili z njim)


uživajte!

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by DylanDog on 14.06.2003 at 18:03:31

Ne, a a, narobe. Religija kot religija ki je dobra stvar, le zakaj bi potem v praksi postala - slaba ??? !!??   (torej je bil nekje med teorijo in prakso "kratek stik".  Neznanje?)


 
Razlikuj med religijo in cerkvijo!!!  

Religije v osnovi so vecinoma dobre in poskusajo uciti dobro... zal pa ljudje, ki religije izvajajo (cerkev/ustanove) poskusajo nauke religije prirediti svojim interesom...   torej jo zlorabit se okoristit z njo. So pa skupine in posamezniki ki pa izvajajo/delajo/negujejo/verujejo v neko religijo in?  in nic slabega...    Odvisno od tebe kam bos speljal vodo,  v sinje cisto jezero/morje,  ..ali pa v kalno in smrdeco po krvi mlakuzo,                 ...pri izviru je vedno cista.


Tu nekje..........

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by ten-nej on 14.06.2003 at 18:23:55

Religija kot religija ne obstaja. (ni religije same na sebi)

Obstajajo knjige in zapisi, ki sami na sebi niso nič nič drugega, kot črke na papirju (temu bi lahko rekel mrtva religija).

Religija je izbor nekih naukov, kanon svetih spisov, skupaj z verniki. In če se zadeva zaradi takšnih ali drugačnih razlogov v praksi udejanja kot slaba, je slaba ali pa vsaj popolnoma nekoristna.

(neumno bi to bilo govoriti o knjigah - razen kot literarni kritik)


In če se po tisočletjih izkušenj različne vere izkazujejo kot nosilke konfliktov, si je potrebno priznati - zadeva v teoriji izgleda lepo, ampak v praksi je od nje več škode kot koristi.

Je že tako, da je bistveno določilo za vsako religijo ravno neka skupnost, ki se organizira, vendar pa ni smiselno ločevati med religijo kot tako in nato med ljudmi, ki to religiji izvajajo ali ne.

Po moje bi se brez religij lahko živelo lepše - v kar se v precejšnji meri tudi lahko prepričaš tu in zdaj: v državah, kjer religija nima nobene dejanjske moči (in je stvar svobodne izbire) se živi lepše.
uživajte!

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by DylanDog on 14.06.2003 at 19:01:13


t wrote on 14.06.2003 at 18:23:55:
Je že tako, da je bistveno določilo za vsako religijo ravno neka skupnost, ki se organizira, vendar pa ni smiselno ločevati med religijo kot tako in nato med ljudmi, ki to religiji izvajajo ali ne.

Po moje bi se brez religij lahko živelo lepše - v kar se v precejšnji meri tudi lahko prepričaš tu in zdaj: v državah, kjer religija nima nobene dejanjske moči (in je stvar svobodne izbire) se živi lepše.


Ne locevat med religijo in njimi, ampak med religijo in njihovo "verzijo" religije, med nauki religije in stvarmi ki jih oni pocnejo,   ...in ki se tepejo z nauki in naceli le te.

Sej, nihce ni omenil da bi morala neka religija imeti absolutno oblast v neki drzavi, huh, seveda ne, na nasem primeru sem jaz zelo proti temu da bi ta nasa cerkev furala vse skup.  Pa tudi ne gre to skupaj, vsaj za 1x ne.  To sta 2  sceni.  Mslim da v drzavah kjer ima ustanova/cerkev glavno besedo, da je nima preko njihove "izvorne" variante te taiste religije, ampak so si jo ljudje ki jo "izvajajo"  priredili lastnim potrebam da lazje furajo mnozice tja kamor pac jih.  Jeap.  Za svojo materialno korist.  Kar pa nima vec niti veze z neko religijo kot taksno.

Ce bi bil Bush budist bi bil cel svet lepsi za kar nekaj odtenkov.   Na primer...           ;D
(Pa da bi se drzal stuffa, ne da bi si sam spreminjal in krojil zadevo tako kot bi mu pac najbolje ustrezala)God Bless Everyone, Not Just America.

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by exorcist on 14.06.2003 at 21:10:57


t wrote on 14.06.2003 at 17:17:16:
Še o miroljubnosti svetih spisov:

Nova zaveza:

Ne mislite, da sem prišel zato, da prinesem mir na zemljo; nisem prišel, da prinesem mir, ampak meč.  ( Mt 10,34 )


Koran:

Bojevanje vam je usojeno, kljub temu, da ga sovražite. Mogoče je, da sovražite nekaj, kar je za vas dobro, in mogoče je, da imate radi nekaj, kar je za vam škodi. Alah ve, vi ne veste. (2. sura, verzi 212-214)


uživajte!


Napacna interpretacija tega svetopisemskega odstavka, namrec se da na vec nacinov razlozit. Ravno tu gre za nesporazume, kar je lahko celo nevarno, ce si to tako razlagas. Ravno v tem vidijo verski ekstremisti opravicilo in povod za svoja radikalna dejanja (krizarske vojne, pobijanje nevernikov), ko se sklicujejo na narobe razlagane odstavke iz svetih knjig, kot sta Koran in Sv. pismo.

No, bom jaz probal to razlozit. Nic v Sv. pismu se ne sme vzeti dobesedno, saj sta v ozadju simbolika in metaforika.

Mec v Sv. pismu ne predstavlja dobesednega meca iz jekla, ampak v tem primeru pomeni neko radikalno spremembo (obrat za 180 stopinj od takratnega misljenja), ki se nanasa na Jezusa, ko po vrsti bica hinavscino in socialne krivice tedanjega casa. Ta sprememba pomeni preoobrat v samem sebi, ki mora biti temeljita.

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by ten-nej on 14.06.2003 at 22:22:11


exorcist wrote on 14.06.2003 at 21:10:57:
Napacna interpretacija tega svetopisemskega odstavka, namrec se da na vec nacinov razlozit.

No, bom jaz probal to razlozit. Nic v Sv. pismu se ne sme vzeti dobesedno, saj sta v ozadju simbolika in metaforika.No ja verska resnica je pač vedno samo alegorična  ;)Še en "kumunistični" citat:

Quote:
Ef 6,12
Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih.  Ravno v tem je finta, vera ali religija nikoli ne obstaja samo zase, temveč je vedno podvržena taki ali drugačni interpretaciji. In vsaka religija zase je samo neka interpretacija (poglej velika verstva, ki so tudi znotraj sebe razklana). V bistvu je vedno služila samo in predvsem svojim gospodarjem.

S pomočjo česar se vedno lahko "izmažemo" iz zagate; preprosto rečemo človeku, da si zadevo razlaga narobe in naj si razlaga kako drugače  ;)

Jezus pač ni bil neki priden dečko, temveč revolucionar, upornik, recimo, kako je razhajkal ekipo v templju:

Quote:
13 Bližala se je judovska pasha in Jezus je šel v Jeruzalem. 14 V templju je našel prodajalce volov, ovc in golobov ter menjalce denarja, ki so sedeli tam. 15 In iz vrvi je spletel bič ter vse izgnal iz templja z ovcami in voli vred. Menjalcem je raztresel denar in prevrnil mize, 16 prodajalcem golobov pa rekel: »Spravite proč vse to in iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice!« 17 (Janez 2, 13 -17


Zakaj torej ne bi spregovoril tudi o kakšni vojni?

Seveda lahko sedaj govoriš o simboliki, vendar pa je Jezus delal pizdarije, ki so krepko na nivoju. Zato tudi ne moreš govoriti, katera razlaga je pravilna - razen, če nisi vernik, potem si pač notri.


In zato she en citat:

Quote:
Mt 7,20
 
Po njihovih sadovih jih boste torej spoznali.«  In, če so sadovi raznih ver in religij bolj gnili kot ne, se lahko tudi zmrdujemo  ;)uživajte!

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by exorcist on 14.06.2003 at 23:14:49

Jezus ni bil revolucionar v politicnem smislu, taksnega Mesijo so pricakovali Judje, da jih resi izpod rimske nadoblasti in jarma. Ker pa jih je razocaral in ker ni ustrezal njihovim merilom, so ga krizali. Bil je pacifist, vendar ne tipa ala Ghandi, ki je zagovarjal pasivni odpor itd. Res je napisal, da moras nastaviti se drugo lice sovrazniku, ampak ne tako, da se pokoravas.

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by exorcist on 14.06.2003 at 23:20:10


wrote on 14.06.2003 at 21:15:31:
Zato se v bistvu ne da točno vedeti kaj je v resnici bilo pisano, ker se je na veliko spreminjalo, dodajalo in odvzemalo, pač, kakor je kateremu mogočnežu pasalo.


Ne, se motis, te knjige niso prepisovali skozi stoletja preprosti ljudje, laiki, ampak prav solani za to delo. Sv. pismo se je spremenilo morda  pod 1%, ce ne se manj, pa se tu gre za razne majhne gramaticne napake, ne pa vsebinske.

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by exorcist on 14.06.2003 at 23:27:12


t wrote on 14.06.2003 at 17:40:12:
Manj religije, bolje se imamo  ;)


Kakor za koga. Ni zlatega pravila, celo nasprotno bi si upal trditi, vera ti vliva upanje in usmisli zivljenje in zadovolji vedno se porajajoca eksistencialna vprasanja, ce jo na prav nacin uporabljas in prakticiras, ne gres v neke skrajnosti. Skratka vera je v svoji primarno formi, nekaj izredno pozitivnega. Vsak ima svojo vero, saj je ateizem tudi vera. ni ga cloveka brez vere, ker drugace bi ze zdavnja obupal sam nad seboj.


Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by exorcist on 14.06.2003 at 23:34:41


DylanDog wrote on 14.06.2003 at 18:03:31:
Religije v osnovi so vecinoma dobre in poskusajo uciti dobro... zal pa ljudje, ki religije izvajajo (cerkev/ustanove) poskusajo nauke religije prirediti svojim interesom...   torej jo zlorabit se okoristit z njo. So pa skupine in posamezniki ki pa izvajajo/delajo/negujejo/verujejo v neko religijo in?  in nic slabega...    Odvisno od tebe kam bos speljal vodo,  v sinje cisto jezero/morje,  ..ali pa v kalno in smrdeco po krvi mlakuzo,                 ...pri izviru je vedno cista.


To generaliziranje, relativiziranje oziroma posplosevanje mi ni vsec, ker je prevec custveno obarvano, subjektivno in ga ne potrjujejo neke studije, da bi lahko bil v nekaj tako trdno preprican. Nevedoc postanes sam suzenj zopet neke antigonisticne ideologije, ki vedno nekaj napade.

Kdo bi se okoristil, zupnik, ki zivi v celibatu in je 100% predan svoji veri? Gnila jabolka pa se itak najdejo povsod. Skusam povedat niso vsi isti, kar ti trdis.

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by ten-nej on 15.06.2003 at 01:30:28


exorcist wrote on 14.06.2003 at 23:14:49:
Jezus ni bil revolucionar v politicnem smislu, taksnega Mesijo so pricakovali Judje, da jih resi izpod rimske nadoblasti in jarma. Ker pa jih je razocaral in ker ni ustrezal njihovim merilom, so ga krizali. Bil je pacifist, vendar ne tipa ala Ghandi, ki je zagovarjal pasivni odpor itd. Res je napisal, da moras nastaviti se drugo lice sovrazniku, ampak ne tako, da se pokoravas.Po moje se pa motiš, za človeka, ki si splete bič in napade tempelj (to ni bila neka mala cerkvica) vsekakor ne moreš reči, da je pacifist - in vseeno je rekel tudi, da je prinesel meč (ne glede na to kako lahko to potem zakrivaš - če drugega ne je uporabil besedo; da ne govorimo o njegovih učencih, ki so nosili meče - najbrž za rezanje kruha ;)).

Poleg tega, da je bilo križanje rimska kazen za tiste, ki so se upirali Rimu.

Prav tako se mi zdi precej smešno govoriti, da je ateizem vera, saj stoji na popolnoma drugem koncu, ateizem je samo pozicija, ki pomeni zavračanje verskih naukov nasploh. Ateisti nimajo nobene veroizpovedi ali potrebe potem, da bi ateistično verovali. Tako kot ni nobene ateistične cerkve ali česa podobnega.

Ne da bi imel karkoli proti čemerkoli, reči hočem le, da imajo tisti, ki se zmrdujejo nad religijami verami in verniki večkrat prav, kot pa ne.

Strinjam se, da s pomočjo religije marsikdo uspešno rešuje svoje probleme, vendar to marsikdo počne tudi na druge načine (lep primer so nogometni navijači :)). Religija ti pač, da pripadnost neki skupnosti (zadovolji čredni nagon) in poda ti odgovore na določena mejna vprašanja (kot recimo soočanje z lastno končnostjo).

Po drugi strani pa so vse religije že od nekdaj v službi oblasti in pomagajo elitam pri obvladovanju množic, tako z moralo, kot tudi s preciznejšimi prijemi. Kot ideologije pa so vere vedno potencialne netilke sporov - v smislu kdor ni naš je vsaj sumljiv, če ne celo nevaren.

Vse lepo in prav v neki idealni napisani (in pravilno interpretirani  ;)) obliki, ko pa pride do prakse pa lahko vidimo, da so religije s svojim delovanjem vedno delale več škode kot koristi.

In ravno za vero in religijo je po moje nesmiselno govoriti, da je to nekaj, kar piše, vera in religija je vedno nekaj, kar se izvaja v praksi.


uživajte

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by NATAWE on 15.06.2003 at 07:22:52


Quote:
Kot primer bi dal, ce se kritizira Rodeta in kot tako tudi institucijo RKC, se pa potem naenkrat domala vsi kolektivno znajdejo v istem kosu, ki pripadajo tej veroizpovedi, kot da bi bili ostali brez svoje pameti in mnenja. Se pravi krivda enega se avtomaticno prenese na vse in obratno  


Ali ni točno tako kot si zapisal?
Za primer bom vzela katolike, ker imamo pri nas pač največ "vzgledov" ravno od njih.
Nekdo "postane" katolik, ker ga kot dojenčka dajo krstiti starši. Potem hodi k verouku- tam se uči o svoji veri, gre k obhajilu, potem k birmi ...... lahko pa TRDIM, da Svetega pisma - temelja svoje vere- NE POZNA! Namreč- ČE BI GA, bi se vsekakor začel SPRAŠEVATI od kod razlike med tem, kar so ga učili pri verouku in tem kar piše v Svetem pismu! Zdaj mi pa razloži ... ali NOBEDEN ne prebere Svetega pisma ali ga prebere in NE OPAZI BISTVENIH RAZLIK ali pa jih opazi, pa jih NOČE VIDETI?

Če ga ne prebere, ne razumem kako se lahko šteje za katolika?! Menda boš ja prebral to, na čemer temelji tvoja vera?

Če ga pa prebere in je ŠE VEDNO KATOLIK- pa zopet ne razumem zakaj je temu tako. Namreč: tako lahko vidi, da so ga pri verouku "zmanipulirali" in normalna posledica tega bi bila, da se odloči, da ne bo pripadal instituciji, ki tako IZKRIVLJA besede Svetega pisma!

In še zadnji primer: Če ga prebere in se odloči, da bo navkljub vsemu pripadal tej instituciji, ki IZKRIVLJA besede Svetega pisma- lahko potem govorimo o POŠTENOSTI? Mislim, da ne ..... tu je lahko samo NEUMNOST opravičilo .....

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by formless on 15.06.2003 at 09:04:55


t wrote on 14.06.2003 at 17:17:16:
Nova zaveza:

Ne mislite, da sem prišel zato, da prinesem mir na zemljo; nisem prišel, da prinesem mir, ampak meč.  ( Mt 10,34 )


Koran:

Bojevanje vam je usojeno, kljub temu, da ga sovražite. Mogoče je, da sovražite nekaj, kar je za vas dobro, in mogoče je, da imate radi nekaj, kar je za vam škodi. Alah ve, vi ne veste. (2. sura, verzi 212-214)


Mec - ezotericni simbol odvezovanja od materialnega sveta
Boj - duhovni napredek

Vse zunanje religije morajo umret. Ostati mora samo prava, notranja religija, ki pa je en velik boj in ena velika ljubezen.

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by ten-nej on 15.06.2003 at 09:22:37


formless wrote on 15.06.2003 at 09:04:55:
Mec - ezotericni simbol odvezovanja od materialnega sveta
Boj - duhovni napredek

Vse zunanje religije morajo umret. Ostati mora samo prava, notranja religija, ki pa je en velik boj in ena velika ljubezen.
;D

Meč ni samo ezoteričnisimbol odvezovanja temveč je tudi dejansko odvezal že marsikoga ;) (recimo glavo od telesa ;D)


Kar pa se Mohameda tiče, ne bi škodovalo poznavanje rojstva te religije, ki se je rojevala v krvi - ne pa skozi duhovni napredek. (ko jim je v Medini zmanjkalo robe, je bilo popolnoma normalno in dobro, da bodo napadli kako karavano, ki se je vračala v Meko - moške pobil, ženske in otroke pa prodali naprej)


Seveda si lahko vsak po svoje razlaga, za pravilno razlago, pa je potrebno kaj več, kot le bujna domišlija in pozitivno mišljenje.  


Prav tako si le težko predstavljam neke "notranje" in "zunanje" religije. Religije so pač preprosto to, kar se kot tako kaže - bolj ali manj kanonizirani sistemi verovanj, katera "prakticirajo" bolj ali manj organizirane skupnosti.

Kar je notranjega religije, je vera posameznika, kar pa je zunanje je to, kako se posamezna religija (in verniki) postavlja v svet in napram svetu.


uživajte!

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by exorcist on 15.06.2003 at 10:23:34


t wrote on 15.06.2003 at 01:30:28:
Po moje se pa motiš, za človeka, ki si splete bič in napade tempelj (to ni bila neka mala cerkvica) vsekakor ne moreš reči, da je pacifist - in vseeno je rekel tudi, da je prinesel meč (ne glede na to kako lahko to potem zakrivaš - če drugega ne je uporabil besedo; da ne govorimo o njegovih učencih, ki so nosili meče - najbrž za rezanje kruha ;)).

uživajte


Zopet se motis ti in vsi ostali, ko na mec gledate kot na simbol mascevanja in moci.

Spomni se Simon Peter odseka služabniku velikega duhovnika uho v vrtu Getsemani, ko ga Jezus srdito odverne od tega dejanja.

Kdor prime za meč, bo z mečem pokončan!

Ni to paradoksalno, kar zgoraj zatrjujes?

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by Harry on 15.06.2003 at 23:17:28


Quote:
Kar je notranjega religije, je vera posameznika, kar pa je zunanje je to, kako se posamezna religija (in verniki) postavlja v svet in napram svetu.


Notranja religija je zame pomembna. Zunanja mi ni všeč. Lahko je Vatikanu, ko mu ovčice prinašajo neomejene količine denarja. Lahko si privoščijo vse v zlatu. Župniki pa fehtajo narod....dajte, dajte, dajte.....

Je moja pokojna oma hodila vsako nedeljo k maši in od uboge penzije dajala prispevke, da je lahko župnik lepo lagodno živel na tuj račun.

Kar se mene tiče, bi cerkev kot inštitucijo prepovedal.

LP Harry

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by exorcist on 16.06.2003 at 08:55:01


wrote on 15.06.2003 at 23:17:28:
Lahko je Vatikanu, ko mu ovčice prinašajo neomejene količine denarja. Lahko si privoščijo vse v zlatu. Župniki pa fehtajo narod....dajte, dajte, dajte.....


Hm, to se mi zdi zopet malce prevec posploseno govorit. Res je, mnogo tega drzi, kar si povedal, vendar, ce se stereotipov prevec oklepamo, tudi ne pridemo nikamor. Prevec se sklicujemo na svoje lastno mnenje in custva, se pravi kaj si o drugih mislimo osebno oziroma nam je mnozica nezavedno preko medijev projecirala v nezavedno.

Primer predsodkov:

Blondinke so itak vse nore in se pohotne po vrhu.

Zupniki zivijo na racun "ovcic" v cekvenih vilah s prileznicami s polnimi malhami denarja.

Moj prijatelj RKC duhovnik in je zelo dober clovek. Krscen je bil komaj pri 18. Zato se mi to ne zdi posteno, da se vse mece v isti kos. To je ravno ta, ki bo imel govor na Paradi ponosa, pa ni homoseksualec, da ne bo pomote. Pri tem tvega svojo "duhovnisko licenco". Niso vsi ljudje enaki in ne delajte krivice drugim, zaradi enih posameznikov.

Se pa strinjam, da se je danasnja Cerkev nekoliko oddaljila od prvotnega Jezusovega nauka.

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by Harry on 16.06.2003 at 09:32:31

Na žalost je tako, da zaradi ne večine, vedno senca pade na večino.

Poznam tudi nekaj pametnih blondink. ;)

LP Harry

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by bp on 16.06.2003 at 10:14:44


exorcist wrote on 14.06.2003 at 23:20:10:
Ne, se motis, te knjige niso prepisovali skozi stoletja preprosti ljudje, laiki, ampak prav solani za to delo. Sv. pismo se je spremenilo morda  pod 1%, ce ne se manj, pa se tu gre za razne majhne gramaticne napake, ne pa vsebinske.


No, če mi znaš z svetopisemskimi navedbami podpreti obstoj recimo hudiča, ki je bil in je morda še pomembna figura v krščanstvu, potem ti bom glede te strokovne  teološke nepristranskosti morda celo verjel. Sicer pa bom rekel, da so ti predvsem dobro oprali možgane.

bp

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by exorcist on 16.06.2003 at 10:31:35


wrote on 16.06.2003 at 10:14:44:
No, če mi znaš z svetopisemskimi navedbami podpreti obstoj recimo hudiča, ki je bil in je morda še pomembna figura v krščanstvu, potem ti bom glede te strokovne  teološke nepristranskosti morda celo verjel. Sicer pa bom rekel, da so ti predvsem dobro oprali možgane.

bp


To, kar sem zgoraj omenil ni bilo moje osebno misljenje ali spekulacija, ampak to sem gledal razlicne dokumentarne oddaje (na rtvs2, hrvt, discovery,....) iz katerih sem si potem upal to trditi, kar sem zgoraj povedal.

Kot laik in ne teolog, ki me zanima svetopisemska tematika, mislim, da v Stari zavezi res ni bil hudic se tako "otipljiv", kot je kasneje postal v Novi zavezi. Verjetno drzi, da stari Judje hudica sploh niso poznali v taksni personificirani obliki, kot ga poznamo danes. Sicer pa vem, da so po njihovih obcajih poslali kozla v puscavo, kateri je simboliziral storjene grehe judovske skupnosti. Se pravi, greh pogine, s izstrada v puscavi.

Hudica lahko predstavlja vsak posameznik, predvsem drugemu cloveku, mascevanja, sovrastvo, vojne.... Nikakor ni hudic tisti "gresni kozel" za napake, ki jih storimo mi sami, mi pa se nemocni ne moremo braniti, ce to mislis. Vsak je sam odgovoren za svoja dejanja.

Dokazati obstoj hudica, pa je enako kot dokazati obstoj Boga. Ce verjames, verjames, drugace pa ne. Gre za bolj filozofsko vprasanje, kot teolosko.

Ce se z nekom strinjas, je najlazje, da ga ozigosas s konstruktom, za norca z opranimi mozgani ali ga na kakrsenkoli nacin poskusas ponizat, da svoj lazni ego povzdignes nad drugega.  Enako bi si jaz upal trditi za tebe, ker imam drugacno misljenje, pa to drzi? Problem je, da ni strpnosti in tolerance do drugih ver, filozofij, misljenj, religij.... Vsak je preprican v svoj absolutni prav in ga pripravljen tudi zagovarjati za vsako ceno.

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by bp on 16.06.2003 at 13:12:49


exorcist wrote on 16.06.2003 at 10:31:35:
Dokazati obstoj hudica, pa je enako kot dokazati obstoj Boga. Ce verjames, verjames, drugace pa ne. Gre za bolj filozofsko vprasanje, kot teolosko.

Ce se z nekom strinjas, je najlazje, da ga ozigosas s konstruktom, za norca z opranimi mozgani ali ga na kakrsenkoli nacin poskusas ponizat, da svoj lazni ego povzdignes nad drugega.  Enako bi si jaz upal trditi za tebe, ker imam drugacno misljenje, pa to drzi? Problem je, da ni strpnosti in tolerance do drugih ver, filozofij, misljenj, religij.... Vsak je preprican v svoj absolutni prav in ga pripravljen tudi zagovarjati za vsako ceno.

A, to pa ne, to so kar lepo teološka vprašanja in ne filozofska, hudiča so od nekod potegnili teologi, tako kot tudi nevemkoliko vrst angelov, njihovo hierarhijo in podobne pojme. Poleg teologov se nihče ne ukvarja s takšno ali drugačno personifikacijo zla, tako da tega jest ne morem imenovati filozofsko vprašanje.  V etiki še nisem zasledil posebnega poglavja z naslovom hudič, čeprav tam seveda tudi obravnavajo krščansko etiko.

Moje navedbe o pranju možganov se nanašajo natanko in samo na tvojo trditev, da je sveto pismo natančno in nepristransko prevedeno. Prvič, ker je to zelo težko ali celo nemogoče, drugič ti pa navajam primer, kjer je iz drobnih razlik v posameznih pomenih in prevodih na koncu nastalo mitološko bitje, ki je bistveno zaznamovalo neko obdobje, percepcijo realnosti in pa realnost samo, samo če se spomniš sežiganja čarovnic in podobnega.

Poleg tega ti ponujam možnost, da svojo trditev obraniš in argumentiratno zagovarjaš. Nalepko pa dobiš šele v primeru, da boš samo ponavljal svoje trditve. V tem primeru si jo IMO popolnoma zaslužiš.

lp bp

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by ten-nej on 16.06.2003 at 15:02:59


exorcist wrote on 15.06.2003 at 10:23:34:
Ni to paradoksalno, kar zgoraj zatrjujes?
Mogoče res, vendar pa je za paradoksnost najprej "kriv" Jezus, ko je izjavljal tako nasprotujoče si trditve in počel nasprotujoče si stvari  (ali pa tisti, ki so to zapisali)  ;)

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by aryan on 16.06.2003 at 15:07:37

bistvo je v uporabi, ne v stvari.

ce gledamo ciz preprost primer noza. ce ga das morilcu bo z njem lahko moril, ce ga das kirurgu bo lahko z njem komu resil zivljenje. ista stvar, ampak ciz drgacna uporaba, in ciz drgacn rezultat.

jaz se v RKC in njeno zgodovino ne bom spuscal ker premal teh stvari poznam, ampak preden se lotimo kogarkoli kaj obsojat mormo dojet zgornji princip.

sej dohtar tud da injekcijo z zdravilom in pozdrav bolnika, pa a ga bomo obsodil in zaprl zato ker je povzrocil majhno bolecino k ga je "spiknu"?

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by exorcist on 16.06.2003 at 15:21:09


exorcist wrote on 16.06.2003 at 15:18:25:
Za BP-ja :

Tvoj koncept razumevanja Sv. pisma je napacen in povsem irelevanten, ce si skusas razlagati simbolizem in metaforiko Sv. pisma. Ne gre se za neko spuscanje v detajle, poglabljanje in moraliziranje, gre za fundamentalno sporocilo, ki jo nosi Jezus; ljubi svojega bliznjega, kakor sam sebe. Sv. pismo moramo razumeti, kot celoto. Ne gre, da si vzames en izsek in se vpicis v neko racionalisticno poglabljanje, modrovanje in polemiziranje, kot v tvojem primeru angelov in hudica, ki pa so velikokrat omenjeni v Sv. pismu, beri Novo zavezo - Razodetje (Gabriel, Michael, kerub, zver, vlacuga, Lucifer). Torej ne verjamem, da se teologi po vsem svetu motijo, ki preucujejo Sv. pismo in da imas ti prav, ceprav si laik. Torej, skusam ti povedati, da si zgresil rdeco nit, ce mi hoces tukaj nekaj dokazati, kar me sploh ne zanima, ker ni bistveno. Obcutek imam, da si tak, kot tisti "spolitizirani" farizeji in saduceji, ki so prepricani v svojo nezmotljivost.

Poanta Sv. pisma so altruisticne prilike Jezusa, ki bica zlaganost, hinavscino in socilnodruzbene krivice tedanje oziroma sedanjega casa. Bistvena pa je sama ljubezen, kot tudi ljubezen do bliznjega in na koncu do sebe. Tako pac jaz, subjektivno razumem Sv. pismo. Skratka, ne verjamem, da si kaj razumel.


Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by exorcist on 16.06.2003 at 15:22:21


t wrote on 16.06.2003 at 15:02:59:
Mogoče res, vendar pa je za paradoksnost najprej "kriv" Jezus, ko je izjavljal tako nasprotujoče si trditve in počel nasprotujoče si stvari  (ali pa tisti, ki so to zapisali)  ;)


Temu se rece kontrast.
;)

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by exorcist on 16.06.2003 at 15:24:22


wrote on 16.06.2003 at 15:07:37:
bistvo je v uporabi, ne v stvari.

ce gledamo ciz preprost primer noza. ce ga das morilcu bo z njem lahko moril, ce ga das kirurgu bo lahko z njem komu resil zivljenje. ista stvar, ampak ciz drgacna uporaba, in ciz drgacn rezultat.

jaz se v RKC in njeno zgodovino ne bom spuscal ker premal teh stvari poznam, ampak preden se lotimo kogarkoli kaj obsojat mormo dojet zgornji princip.

sej dohtar tud da injekcijo z zdravilom in pozdrav bolnika, pa a ga bomo obsodil in zaprl zato ker je povzrocil majhno bolecino k ga je "spiknu"?


Povsem korektno od tebe.

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by bp on 16.06.2003 at 16:26:38


exorcist wrote on 16.06.2003 at 15:21:09:
Tvoj koncept razumevanja Sv. pisma je napacen in povsem irelevanten, ce si skusas razlagati simbolizem in metaforiko Sv. pisma. Ne gre se za neko spuscanje v detajle, poglabljanje in moraliziranje, gre za fundamentalno sporocilo, ki jo nosi Jezus; ljubi svojega bliznjega, kakor sam sebe. Sv. pismo moramo razumeti, kot celoto. Ne gre, da si vzames en izsek in se vpicis v neko racionalisticno poglabljanje, modrovanje in polemiziranje, kot v tvojem primeru angelov in hudica, ki pa so velikokrat omenjeni v Sv. pismu, beri Novo zavezo - Razodetje (Gabriel, Michael, kerub, zver, vlacuga, Lucifer). Torej ne verjamem, da se teologi po vsem svetu motijo, ki preucujejo Sv. pismo in da imas ti prav, ceprav si laik. Torej, skusam ti povedati, da si zgresil rdeco nit, ce mi hoces tukaj nekaj dokazati, kar me sploh ne zanima, ker ni bistveno. Obcutek imam, da si tak, kot tisti "spolitizirani" farizeji in saduceji, ki so prepricani v svojo nezmotljivost.  

Poanta Sv. pisma so altruisticne prilike Jezusa, ki bica zlaganost, hinavscino in socilnodruzbene krivice tedanje oziroma sedanjega casa. Bistvena pa je sama ljubezen, kot tudi ljubezen do bliznjega in na koncu do sebe. Tako pac jaz, subjektivno razumem Sv. pismo. Skratka, ne verjamem, da si kaj razumel.


Čisto mogoče, da je moj koncept razumevanja svetega pisma napačen, vedndar je to, kar počneš ti, nekaj čemur se reče argument slamnatega moža. Mojo trditev zamenjaš za svojo, nato to z vso silo napadeš in premagaš. Je ena od pogostih logičnih napak v argumentiranju.

Razpravljala sva o tem, kako je nastal hudič, kot poseben primer, ki naj bi po mojem mnenju pokazal, da prevodi biblije le niso bili tako strokovni ali natančni, oz. da se iz posamznih nians oz. interpretacij (kar je konec koncev tudi vsak prevod) prišlo do tako pomembnih posledic, kot je hudič.

Če te zanima, greva lahko tudi bolj v podorbnosti posameznih omemb, kontekstov in možnih interpretacij. Sicer pa bi jaz počasi zaključil s tem, ali vidim prave ali napačne poante, oz. ali je moja interpretacija prava ali napačna. Je predvsem moja. Če pa mi želiš pokazati kakšno veliko zmoto, sem pa tudi kar odprt. Prosim izvoli, razloži, pojasni, utemelji.

lp bp

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by exorcist on 16.06.2003 at 16:50:58


wrote on 16.06.2003 at 16:26:38:
Čisto mogoče, da je moj koncept razumevanja svetega pisma napačen, vedndar je to, kar počneš ti, nekaj čemur se reče argument slamnatega moža. Mojo trditev zamenjaš za svojo, nato to z vso silo napadeš in premagaš. Je ena od pogostih logičnih napak v argumentiranju.

p bp


Hm, poznam to filozofsko ucenjasko nakladanje izvito iz trte (premise, pravilen/nepravilen argument), namrec imel sem UVOD V METODOLOGIJO ze v 1. letniku na faxu, zato prosim ne igraj kvazi intelektualca.

Skratka, kot sem pricakoval, si trd, svoje stalisce zagovarjas brez, da bi prisluhnil drugemu, saj je tema ze zopet izvodenela in je povsem izven konteksta, ker imas pac svoj POINT OF VIEW in se sklicujes na svojo lastno SUBJEKTIVNO resnico. Torej, prosim ne odgovarjaj vec na to temo, ker me taki odgovori cisto vrzejo iz tira, ko jih prebiram, namrec obcutek imam, da Sv. pisma sploh nisi prebral ali pa ne razumes kaj beres. Zelo nestrokovno, ce potem dajes opazke.Ce te kaj zanima v zvezi s tem, vprasaj strokovnjaka - duhovnika na mojem forumu, ne pa mene, ker je tvoj edini cilj, da me diskriditiras (osmesis) kot laika! Nadaljne tvoje odgovore nanasujoce se izven konteksta, bom preprosto ignoriral!

http://27544.rapidforum.com/


Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by Bardo_Thodol on 16.06.2003 at 17:09:10

Duhovniki so za Sveto pismo ravno takšni strokovnjaki, kot so pijanci strokovnjaki glede vprašanj alkoholizma ...

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by bp on 16.06.2003 at 17:13:00


exorcist wrote on 16.06.2003 at 16:50:58:
Hm, poznam to filozofsko ucenjasko nakladanje izvito iz trte (premise, pravilen/nepravilen argument), namrec imel sem UVOD V METODOLOGIJO ze v 1. letniku na faxu, zato prosim ne igraj kvazi intelektualca.
Gre za čisto navaden argumentiran dialog. Vse ostalo bi bilo lahko samo še retorično tekmovanje za čimboljši vtis.


Quote:
Skratka, kot sem pricakoval, si trd, svoje stalisce zagovarjas brez, da bi prisluhnil drugemu, saj je tema ze zopet izvodenela in je povsem izven konteksta, ker imas pac svoj POINT OF VIEW in se sklicujes na svojo lastno SUBJEKTIVNO resnico.
Pa kaj bi ti rad, da kar vnaprej sprejmem tvojo resnico ??? Za kaj takega se boš moral pa precej bolj potrudit.


Quote:
Torej, prosim ne odgovarjaj vec na to temo, ker me taki odgovori cisto vrzejo iz tira, ko jih prebiram, namrec obcutek imam, da Sv. pisma sploh nisi prebral ali pa ne razumes kaj beres.
Tvoj problem je, če te moje besede vržejo iz tira. Tvoje predstave in predsodki prav tako.


Quote:
Ce te kaj zanima v zvezi s tem, vprasaj strokovnjaka - duhovnika na mojem forumu, ne pa mene, ker je tvoj edini cilj, da me diskriditiras (osmesis) kot laika!
Toliko kot se uspeš tukaj in na tak način diskreditirat sam, te jaz nikoli ne bi mogel. ;)

Pa tako lepo priložnost imaš, da me razkrinkaš kot  nepoznavalca in nevedneža ...  ::)
Domač teren (poznavanje sv. pisma), simpatije publike, mogoče se celo še kakšna navijačica najde, predvsem pa poznavanje edine prave resnice. Na ta način lahko pokažeš celo tvojo glavno poanto, da tisti, ki se menda kao nekaj zmrdujemo nad tvojo vero, pravzaprav nimamo pojma, o čem sploh govorimo.

Tako, da sva kar še vedno pri glavni temi. :)

lp bp

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by gape on 16.06.2003 at 17:27:50


exorcist wrote on 14.06.2003 at 16:56:28:
Kot primer bi dal, ce se kritizira Rodeta in kot tako tudi institucijo RKC, se pa potem naenkrat domala vsi kolektivno znajdejo v istem kosu, ki pripadajo tej veroizpovedi, kot da bi bili ostali brez svoje pameti in mnenja. Se pravi krivda enega se avtomaticno prenese na vse in obratno.

obratno scene sicer ne štekam glih
drugač pa
za moje pojme precej slab primer
nekako moraš priznat, da svet tko dela, da tisto kar govori šef (države, institucije, podjetja ...) tisto potem mislijo podšefi, vse do in vključno z tistimi, ki niso šefi.
in tko kt rode govori, tko bodo ovčice v občestvu razmišljale, za njih bo to resničnost.
tko da, če rode 'blekne' kakšno ne-glih-modro, potem vsi mi, ki vemo kako svet deluje, vemo, da ne bo en teden okrog, ko bodo ovčice razmišljale točno tako. do zdej je blo še vedno tako. se je kej spremenilo?

pa čist tolk ... krivda ne obstaja dokler je ne začneš nanašat na nekoga. krivde ni. si jo je ego zmislu.


kaj ... a župnik ki živi v celibatu
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=spolnost;action=display;num=1045754202;start=0
pa ne more bit gnilo jabolko
a ga po tvoje celibat dela imunega za gnilobo?in tema ... da ne boš še mene ignoriru tko kt bpja ...
Zmrdovanje nad vero in religijami
kaj si hotu povedat (slišat)?
da gape ni prebral svetega pisma in kako se on drzne zmrdovat nad krščanstvom?
mislm da so ti ostali pred mano zadost dobr osvetlil to polje. pač meni se ne zdi krščanstvo kot institucija kej prov posebnga. zdej zakaj se mi tko zdi, niti točno ne znam opredelit, s kateheti nism mel tolk slabih izkušenj dokler ni moj priljubljeni katehet odšel iz frančiškanov v laično življenje. takrat sm tud nehu obiskovat to združbo. zdej k sm mal zrastu in ko sm dobil še nakaj drugih informacij enih bolj kredibilnih drugih manj, sm nekak pogruntu, de bi blo tuki in zdej boljš da cerkve nebi blo, tuki in zdej bi blo tud boljš če cekve nebi blo že prej.
ja pa nauču sm se opazovat okolico bližnjo in daljno.

tako je moje mnenje.
lahko da se motim.
se reče ... ne gre se tolk za zmrdovanje ampak za preposto spoznanje. spoznanje ki ga lahko upoštevam ali ignoriram.
nebi niti preveč tipku ... mal si prečiti direktorij
Verstva, religije, filozofije, kulture
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=vera
bi lahko človk reku da smo se precej 'nazmrdoval' v njih.

mogoče, če bi razumel zakaj smo se 'zmrdoval' (smo se nekateri kr trudl obrazložit svoje poglede na dolgo in široko) bi te verjetno precej manj 'morilo'.


res pa je da ni problema v sistemu ampak v ljudeh ...

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by exorcist on 16.06.2003 at 19:47:02


gape wrote on 16.06.2003 at 17:27:50:
nekako moraš priznat, da svet tko dela, da tisto kar govori šef (države, institucije, podjetja ...) tisto potem mislijo podšefi, vse do in vključno z tistimi, ki niso šefi.

res pa je da ni problema v sistemu ampak v ljudeh ...


To, kar pravis do neke mere drzi, ni pa vedno tako. Evo, tukaj je primer tega duhovnika, ki ga vam ze ves cas omenjam. Nikakor ne podpiram politikanskega Rodeta, vzorov in simpatizerjev v RKC imam bore malo. Ta clovek je eden izmed njih, zraven dr. V. Grmica, ki jih cenim:

http://www2.arnes.si/~mfistr/mladina1.jpg
http://www2.arnes.si/~mfistr/mladina2.jpg


Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by gape on 16.06.2003 at 23:53:04

tud jest poznam take duhovnike - no ja - predvsem slišu sm za njih ... ampak oni imajo precej majhen vpliv na ovčice.
rodetov glas npr seže pa v deveto vas ...

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by stojchi on 18.06.2003 at 15:12:16

:)
človek v vsej svoji zgodovini nikoli ni potrboval nobene religije, ali vere, (razen seveda v sebe),
niti je ne potrbuje danes.
Kar je človek res vedno potreboval in potrebuje tudi danes, je ta direkten stik s samim Bogom,
ali Božjim kraljestvom, za katerega vsi mojstri vključno z Jezusom, vedno trdijo, da se nahaja znotraj človeškega srca. :o ::) :-*

ampak,ampak, ampak? ???

dragi prijatelj, ni nobenega ampak, tako to je. :-* :-* :-*

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by aryan on 18.06.2003 at 15:36:56


stoychi wrote on 18.06.2003 at 15:12:16:
Kar je človek res vedno potreboval in potrebuje tudi danes, je ta direkten stik s samim Bogom,
ali Božjim kraljestvom, za katerega vsi mojstri vključno z Jezusom, vedno trdijo, da se nahaja znotraj človeškega srca.

pol ga pa poisc in bodi trajno blazen, stojchi. sej to naj bi bil smisel stika z Bogom ali Njegovim kraljestvom, a ne?

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by titud on 18.06.2003 at 15:47:14

Religiznost sama po seb ni vir nestrpnosti in   religija bi morala le dosledno šerat   to  induvidulano religiozno  potrebo človeka po  vračanju k enosti od posameznika  na celotno človeško skupnost in nazaj k posmezniku. Obredno obhajnje enosti  bi že zrad zarad svoje sugestivnosti   znalo posmezniku dost olajšat samotno iskanje svojga izvora, od katerga je bil z rojstvom/spočetjem  iztrgan, ampak žal je tko, da je obredje zlorabljeno in izpraznjeno in da zato posmeznika clo oddaljuje od svojga izvira in smo ga  zato prisiljen vsak po svoje iskat pa si na nov  utirat poti nazaj do njega  tud tam, kjer bi ble potke  lahko lepo uhojene. Tko da da se iskat pa najt pot tud mim  religij, če se hoče, samo je  težje in manj zihr, tko da je res škoda, da se jih ne znamo/zmoremo/upamo posluževat.

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by stojchi on 18.06.2003 at 21:12:51

:)
nihče nikoli ni prišel, ni in ne bo do Boga, niti z religijo,  še manj s kakim obredjem, temveč izključno z žejo svojega lastnega srca. :)

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by aryan on 18.06.2003 at 21:14:33


wrote on 18.06.2003 at 15:44:18:
In kako to Aryan, da ga ti ob takem vnetem iskanju ne najdeš?
Le kam se ti je skril tvoj Bogec ?

tko kot s prostim ocesom ne morm vidt UV svetlobe, tko z ocmi neiskrenosti in ponosa ne morm opazit Boga, ceprav je vsepovsod prisoten, in posledica tega je moje  nezadovoljstvo.

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by gape on 19.06.2003 at 03:45:49

to tvoje nezadovoljstvo mora bit res grozno aryan

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by titud on 19.06.2003 at 08:25:14


Quote:
nihče nikoli ni prišel, ni in ne bo do Boga, niti z religijo,  še manj s kakim obredjem, temveč izključno z žejo svojega lastnega srca


Vera najde pot, se z njo da trdno oporo najt za hojo za srcem  tud čist v praznem in neznanem. Jest ne pravim, da, da je bistvo religije obredno postavljen in zapovedan bog, bistvo religije je v tem, da tvoja induvidalna pot za srcem  dobi obredno dimenzijo, da se folk poveže pa pomaga na tej v bistvu skupni poti vsak k svojmu izvoru. Ta pot je zakodirana v vskemu arhetipsko, v kolektivnem nezavednem v posmezniku kot bi reku jung in religije ene vrste so čuvaji simbolov, kako do tega arhetipskega dostopat. En lajf je premal, da bi si vsak  človk vedno znova moral sam vse odkrivat. Finta religije je  v veri/zaupanju, da eni obredni obrazci delujejo, da se prek njih bližaš lastnemu izvoru, tud če niso čist tvoji in si jih v bistvu prisvojiš. Človk je človk zato, ker  družbeno bitje in zato so tud religije svojimi  kolektivni obrazci/dogmami  v bistvu del njegovga individualnega bistva.    

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by Edi on 25.06.2003 at 21:06:24


exorcist wrote on 14.06.2003 at 21:10:57:
Napacna interpretacija tega svetopisemskega odstavka, namrec se da na vec nacinov razlozit. Ravno tu gre za nesporazume, kar je lahko celo nevarno, ce si to tako razlagas. Ravno v tem vidijo verski ekstremisti opravicilo in povod za svoja radikalna dejanja (krizarske vojne, pobijanje nevernikov), ko se sklicujejo na narobe razlagane odstavke iz svetih knjig, kot sta Koran in Sv. pismo.

No, bom jaz probal to razlozit. Nic v Sv. pismu se ne sme vzeti dobesedno, saj sta v ozadju simbolika in metaforika.

Mec v Sv. pismu ne predstavlja dobesednega meca iz jekla, ampak v tem primeru pomeni neko radikalno spremembo (obrat za 180 stopinj od takratnega misljenja), ki se nanasa na Jezusa, ko po vrsti bica hinavscino in socialne krivice tedanjega casa. Ta sprememba pomeni preoobrat v samem sebi, ki mora biti temeljita.


No tudi tvoja interpretacija je malo napačna, celo malo zavajajoča. Predvsem moraš ti sam, če že tolmačiš sveto pismo bit pozoren. Pa pejva pogledat še enkrat:


Quote:
Ne mislite, da sem prišel zato, da prinesem mir na zemljo; nisem prišel, da prinesem mir, ampak meč.  ( Mt 10,34 )


Jezus jasno pove, NE MISLI, da prinašam MIR.

Kako lahko to spregledaš?

Jezus s tem stavkom pove in obenem napove prerokbo, ki se drži kristjanov dolga leta in to v obeh smereh. MEČ JE POLOŽEN. Ne zaradi Jazusove krvoločnosti, ampak ker se zaveda, da njegove besede ne razumejo vsi tako kot bi morali. Niti Kristajni, niti NE-kristjani.

Oboji imajo na vesti košnjo z mečom, kar je jasno pokazala zgodovina - najprej silovito preganjanje Jezusovih sledilcev - že Janezu Krstniku so odsekali glavo, in še nekaterim apostolom je sodil meč, kasneje je bilo preganjanje kristjanov pod Rimsko oblastjo. Ko pa se vera le obdrži, pa sledi preobrat v oblačilu inkvizicije.

In kaj imaš danes na ozemlju, ki ga je prehodil Jezus, ne samo meč, atomske bombe!!!

Tok o meču in razumevanju.

Title: Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Post by stojchi on 25.06.2003 at 22:29:39

:)
vsaka religija,
ki se podredi,
oblasti oblastnikov,
že takoj izgubi,
ves svoj, globji smisel
in se hudo oddalji,
od svojega,
izvornega učenja,
tistega sina človeka,
ki je to učenje,
po milosti božji,
kazal ljudem. :) ;) :-* 8)

stojči

Svet pogovorov » Powered by YaBB 2.3!
YaBB © 2000-2008. All Rights Reserved.