Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 4 
(Read 15352 times)
exorcist
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #15 - 14.06.2003 at 23:34:41
 
DylanDog wrote on 14.06.2003 at 18:03:31:
Religije v osnovi so vecinoma dobre in poskusajo uciti dobro... zal pa ljudje, ki religije izvajajo (cerkev/ustanove) poskusajo nauke religije prirediti svojim interesom...   torej jo zlorabit se okoristit z njo. So pa skupine in posamezniki ki pa izvajajo/delajo/negujejo/verujejo v neko religijo in?  in nic slabega...    Odvisno od tebe kam bos speljal vodo,  v sinje cisto jezero/morje,  ..ali pa v kalno in smrdeco po krvi mlakuzo,                 ...pri izviru je vedno cista.


To generaliziranje, relativiziranje oziroma posplosevanje mi ni vsec, ker je prevec custveno obarvano, subjektivno in ga ne potrjujejo neke studije, da bi lahko bil v nekaj tako trdno preprican. Nevedoc postanes sam suzenj zopet neke antigonisticne ideologije, ki vedno nekaj napade.

Kdo bi se okoristil, zupnik, ki zivi v celibatu in je 100% predan svoji veri? Gnila jabolka pa se itak najdejo povsod. Skusam povedat niso vsi isti, kar ti trdis.
Back to top
 
 
IP Logged
 
t
5
p
*****
Offline

Ride si sapis!
Posts: 5103
Kozmos
Gender: male
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #16 - 15.06.2003 at 01:30:28
 
exorcist wrote on 14.06.2003 at 23:14:49:
Jezus ni bil revolucionar v politicnem smislu, taksnega Mesijo so pricakovali Judje, da jih resi izpod rimske nadoblasti in jarma. Ker pa jih je razocaral in ker ni ustrezal njihovim merilom, so ga krizali. Bil je pacifist, vendar ne tipa ala Ghandi, ki je zagovarjal pasivni odpor itd. Res je napisal, da moras nastaviti se drugo lice sovrazniku, ampak ne tako, da se pokoravas.Po moje se pa motiš, za človeka, ki si splete bič in napade tempelj (to ni bila neka mala cerkvica) vsekakor ne moreš reči, da je pacifist - in vseeno je rekel tudi, da je prinesel meč (ne glede na to kako lahko to potem zakrivaš - če drugega ne je uporabil besedo; da ne govorimo o njegovih učencih, ki so nosili meče - najbrž za rezanje kruha Wink).

Poleg tega, da je bilo križanje rimska kazen za tiste, ki so se upirali Rimu.

Prav tako se mi zdi precej smešno govoriti, da je ateizem vera, saj stoji na popolnoma drugem koncu, ateizem je samo pozicija, ki pomeni zavračanje verskih naukov nasploh. Ateisti nimajo nobene veroizpovedi ali potrebe potem, da bi ateistično verovali. Tako kot ni nobene ateistične cerkve ali česa podobnega.

Ne da bi imel karkoli proti čemerkoli, reči hočem le, da imajo tisti, ki se zmrdujejo nad religijami verami in verniki večkrat prav, kot pa ne.

Strinjam se, da s pomočjo religije marsikdo uspešno rešuje svoje probleme, vendar to marsikdo počne tudi na druge načine (lep primer so nogometni navijači Smiley). Religija ti pač, da pripadnost neki skupnosti (zadovolji čredni nagon) in poda ti odgovore na določena mejna vprašanja (kot recimo soočanje z lastno končnostjo).

Po drugi strani pa so vse religije že od nekdaj v službi oblasti in pomagajo elitam pri obvladovanju množic, tako z moralo, kot tudi s preciznejšimi prijemi. Kot ideologije pa so vere vedno potencialne netilke sporov - v smislu kdor ni naš je vsaj sumljiv, če ne celo nevaren.

Vse lepo in prav v neki idealni napisani (in pravilno interpretirani  Wink) obliki, ko pa pride do prakse pa lahko vidimo, da so religije s svojim delovanjem vedno delale več škode kot koristi.

In ravno za vero in religijo je po moje nesmiselno govoriti, da je to nekaj, kar piše, vera in religija je vedno nekaj, kar se izvaja v praksi.


uživajte
Back to top
 

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged
 
NATAWE
Guest
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #17 - 15.06.2003 at 07:22:52
 
Quote:
Kot primer bi dal, ce se kritizira Rodeta in kot tako tudi institucijo RKC, se pa potem naenkrat domala vsi kolektivno znajdejo v istem kosu, ki pripadajo tej veroizpovedi, kot da bi bili ostali brez svoje pameti in mnenja. Se pravi krivda enega se avtomaticno prenese na vse in obratno  


Ali ni točno tako kot si zapisal?
Za primer bom vzela katolike, ker imamo pri nas pač največ "vzgledov" ravno od njih.
Nekdo "postane" katolik, ker ga kot dojenčka dajo krstiti starši. Potem hodi k verouku- tam se uči o svoji veri, gre k obhajilu, potem k birmi ...... lahko pa TRDIM, da Svetega pisma - temelja svoje vere- NE POZNA! Namreč- ČE BI GA, bi se vsekakor začel SPRAŠEVATI od kod razlike med tem, kar so ga učili pri verouku in tem kar piše v Svetem pismu! Zdaj mi pa razloži ... ali NOBEDEN ne prebere Svetega pisma ali ga prebere in NE OPAZI BISTVENIH RAZLIK ali pa jih opazi, pa jih NOČE VIDETI?

Če ga ne prebere, ne razumem kako se lahko šteje za katolika?! Menda boš ja prebral to, na čemer temelji tvoja vera?

Če ga pa prebere in je ŠE VEDNO KATOLIK- pa zopet ne razumem zakaj je temu tako. Namreč: tako lahko vidi, da so ga pri verouku "zmanipulirali" in normalna posledica tega bi bila, da se odloči, da ne bo pripadal instituciji, ki tako IZKRIVLJA besede Svetega pisma!

In še zadnji primer: Če ga prebere in se odloči, da bo navkljub vsemu pripadal tej instituciji, ki IZKRIVLJA besede Svetega pisma- lahko potem govorimo o POŠTENOSTI? Mislim, da ne ..... tu je lahko samo NEUMNOST opravičilo .....
Back to top
 
 
IP Logged
 
formless
1
*
Offline

I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 9

Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #18 - 15.06.2003 at 09:04:55
 
t wrote on 14.06.2003 at 17:17:16:
Nova zaveza:

Ne mislite, da sem prišel zato, da prinesem mir na zemljo; nisem prišel, da prinesem mir, ampak meč.  ( Mt 10,34 )


Koran:

Bojevanje vam je usojeno, kljub temu, da ga sovražite. Mogoče je, da sovražite nekaj, kar je za vas dobro, in mogoče je, da imate radi nekaj, kar je za vam škodi. Alah ve, vi ne veste. (2. sura, verzi 212-214)


Mec - ezotericni simbol odvezovanja od materialnega sveta
Boj - duhovni napredek

Vse zunanje religije morajo umret. Ostati mora samo prava, notranja religija, ki pa je en velik boj in ena velika ljubezen.
Back to top
 
 
IP Logged
 
t
5
p
*****
Offline

Ride si sapis!
Posts: 5103
Kozmos
Gender: male
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #19 - 15.06.2003 at 09:22:37
 
formless wrote on 15.06.2003 at 09:04:55:
Mec - ezotericni simbol odvezovanja od materialnega sveta
Boj - duhovni napredek

Vse zunanje religije morajo umret. Ostati mora samo prava, notranja religija, ki pa je en velik boj in ena velika ljubezen.
Grin

Meč ni samo ezoteričnisimbol odvezovanja temveč je tudi dejansko odvezal že marsikoga Wink (recimo glavo od telesa Grin)


Kar pa se Mohameda tiče, ne bi škodovalo poznavanje rojstva te religije, ki se je rojevala v krvi - ne pa skozi duhovni napredek. (ko jim je v Medini zmanjkalo robe, je bilo popolnoma normalno in dobro, da bodo napadli kako karavano, ki se je vračala v Meko - moške pobil, ženske in otroke pa prodali naprej)


Seveda si lahko vsak po svoje razlaga, za pravilno razlago, pa je potrebno kaj več, kot le bujna domišlija in pozitivno mišljenje.  


Prav tako si le težko predstavljam neke "notranje" in "zunanje" religije. Religije so pač preprosto to, kar se kot tako kaže - bolj ali manj kanonizirani sistemi verovanj, katera "prakticirajo" bolj ali manj organizirane skupnosti.

Kar je notranjega religije, je vera posameznika, kar pa je zunanje je to, kako se posamezna religija (in verniki) postavlja v svet in napram svetu.


uživajte!
Back to top
 

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged
 
exorcist
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #20 - 15.06.2003 at 10:23:34
 
t wrote on 15.06.2003 at 01:30:28:
Po moje se pa motiš, za človeka, ki si splete bič in napade tempelj (to ni bila neka mala cerkvica) vsekakor ne moreš reči, da je pacifist - in vseeno je rekel tudi, da je prinesel meč (ne glede na to kako lahko to potem zakrivaš - če drugega ne je uporabil besedo; da ne govorimo o njegovih učencih, ki so nosili meče - najbrž za rezanje kruha Wink).

uživajte


Zopet se motis ti in vsi ostali, ko na mec gledate kot na simbol mascevanja in moci.

Spomni se Simon Peter odseka služabniku velikega duhovnika uho v vrtu Getsemani, ko ga Jezus srdito odverne od tega dejanja.

Kdor prime za meč, bo z mečem pokončan!

Ni to paradoksalno, kar zgoraj zatrjujes?
Back to top
 
 
IP Logged
 
Igor P.
Global Moderator
p
*****
Offline

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Posts: 4800
Celje
Gender: male
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #21 - 15.06.2003 at 23:17:28
 
Quote:
Kar je notranjega religije, je vera posameznika, kar pa je zunanje je to, kako se posamezna religija (in verniki) postavlja v svet in napram svetu.


Notranja religija je zame pomembna. Zunanja mi ni všeč. Lahko je Vatikanu, ko mu ovčice prinašajo neomejene količine denarja. Lahko si privoščijo vse v zlatu. Župniki pa fehtajo narod....dajte, dajte, dajte.....

Je moja pokojna oma hodila vsako nedeljo k maši in od uboge penzije dajala prispevke, da je lahko župnik lepo lagodno živel na tuj račun.

Kar se mene tiče, bi cerkev kot inštitucijo prepovedal.

LP Harry
Back to top
 

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.
 
IP Logged
 
exorcist
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #22 - 16.06.2003 at 08:55:01
 
Quote:
Lahko je Vatikanu, ko mu ovčice prinašajo neomejene količine denarja. Lahko si privoščijo vse v zlatu. Župniki pa fehtajo narod....dajte, dajte, dajte.....Hm, to se mi zdi zopet malce prevec posploseno govorit. Res je, mnogo tega drzi, kar si povedal, vendar, ce se stereotipov prevec oklepamo, tudi ne pridemo nikamor. Prevec se sklicujemo na svoje lastno mnenje in custva, se pravi kaj si o drugih mislimo osebno oziroma nam je mnozica nezavedno preko medijev projecirala v nezavedno.

Primer predsodkov:

Blondinke so itak vse nore in se pohotne po vrhu.

Zupniki zivijo na racun "ovcic" v cekvenih vilah s prileznicami s polnimi malhami denarja.

Moj prijatelj RKC duhovnik in je zelo dober clovek. Krscen je bil komaj pri 18. Zato se mi to ne zdi posteno, da se vse mece v isti kos. To je ravno ta, ki bo imel govor na Paradi ponosa, pa ni homoseksualec, da ne bo pomote. Pri tem tvega svojo "duhovnisko licenco". Niso vsi ljudje enaki in ne delajte krivice drugim, zaradi enih posameznikov.

Se pa strinjam, da se je danasnja Cerkev nekoliko oddaljila od prvotnega Jezusovega nauka.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Igor P.
Global Moderator
p
*****
Offline

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Posts: 4800
Celje
Gender: male
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #23 - 16.06.2003 at 09:32:31
 
Na žalost je tako, da zaradi ne večine, vedno senca pade na večino.

Poznam tudi nekaj pametnih blondink. Wink

LP Harry
Back to top
 

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.
 
IP Logged
 
bp
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #24 - 16.06.2003 at 10:14:44
 
exorcist wrote on 14.06.2003 at 23:20:10:
Ne, se motis, te knjige niso prepisovali skozi stoletja preprosti ljudje, laiki, ampak prav solani za to delo. Sv. pismo se je spremenilo morda  pod 1%, ce ne se manj, pa se tu gre za razne majhne gramaticne napake, ne pa vsebinske.


No, če mi znaš z svetopisemskimi navedbami podpreti obstoj recimo hudiča, ki je bil in je morda še pomembna figura v krščanstvu, potem ti bom glede te strokovne  teološke nepristranskosti morda celo verjel. Sicer pa bom rekel, da so ti predvsem dobro oprali možgane.

bp
Back to top
 
 
IP Logged
 
exorcist
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #25 - 16.06.2003 at 10:31:35
 
Quote:
No, če mi znaš z svetopisemskimi navedbami podpreti obstoj recimo hudiča, ki je bil in je morda še pomembna figura v krščanstvu, potem ti bom glede te strokovne  teološke nepristranskosti morda celo verjel. Sicer pa bom rekel, da so ti predvsem dobro oprali možgane.

bp


To, kar sem zgoraj omenil ni bilo moje osebno misljenje ali spekulacija, ampak to sem gledal razlicne dokumentarne oddaje (na rtvs2, hrvt, discovery,....) iz katerih sem si potem upal to trditi, kar sem zgoraj povedal.

Kot laik in ne teolog, ki me zanima svetopisemska tematika, mislim, da v Stari zavezi res ni bil hudic se tako "otipljiv", kot je kasneje postal v Novi zavezi. Verjetno drzi, da stari Judje hudica sploh niso poznali v taksni personificirani obliki, kot ga poznamo danes. Sicer pa vem, da so po njihovih obcajih poslali kozla v puscavo, kateri je simboliziral storjene grehe judovske skupnosti. Se pravi, greh pogine, s izstrada v puscavi.

Hudica lahko predstavlja vsak posameznik, predvsem drugemu cloveku, mascevanja, sovrastvo, vojne.... Nikakor ni hudic tisti "gresni kozel" za napake, ki jih storimo mi sami, mi pa se nemocni ne moremo braniti, ce to mislis. Vsak je sam odgovoren za svoja dejanja.

Dokazati obstoj hudica, pa je enako kot dokazati obstoj Boga. Ce verjames, verjames, drugace pa ne. Gre za bolj filozofsko vprasanje, kot teolosko.

Ce se z nekom strinjas, je najlazje, da ga ozigosas s konstruktom, za norca z opranimi mozgani ali ga na kakrsenkoli nacin poskusas ponizat, da svoj lazni ego povzdignes nad drugega.  Enako bi si jaz upal trditi za tebe, ker imam drugacno misljenje, pa to drzi? Problem je, da ni strpnosti in tolerance do drugih ver, filozofij, misljenj, religij.... Vsak je preprican v svoj absolutni prav in ga pripravljen tudi zagovarjati za vsako ceno.
Back to top
 
 
IP Logged
 
bp
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #26 - 16.06.2003 at 13:12:49
 
exorcist wrote on 16.06.2003 at 10:31:35:
Dokazati obstoj hudica, pa je enako kot dokazati obstoj Boga. Ce verjames, verjames, drugace pa ne. Gre za bolj filozofsko vprasanje, kot teolosko.

Ce se z nekom strinjas, je najlazje, da ga ozigosas s konstruktom, za norca z opranimi mozgani ali ga na kakrsenkoli nacin poskusas ponizat, da svoj lazni ego povzdignes nad drugega.  Enako bi si jaz upal trditi za tebe, ker imam drugacno misljenje, pa to drzi? Problem je, da ni strpnosti in tolerance do drugih ver, filozofij, misljenj, religij.... Vsak je preprican v svoj absolutni prav in ga pripravljen tudi zagovarjati za vsako ceno.

A, to pa ne, to so kar lepo teološka vprašanja in ne filozofska, hudiča so od nekod potegnili teologi, tako kot tudi nevemkoliko vrst angelov, njihovo hierarhijo in podobne pojme. Poleg teologov se nihče ne ukvarja s takšno ali drugačno personifikacijo zla, tako da tega jest ne morem imenovati filozofsko vprašanje.  V etiki še nisem zasledil posebnega poglavja z naslovom hudič, čeprav tam seveda tudi obravnavajo krščansko etiko.

Moje navedbe o pranju možganov se nanašajo natanko in samo na tvojo trditev, da je sveto pismo natančno in nepristransko prevedeno. Prvič, ker je to zelo težko ali celo nemogoče, drugič ti pa navajam primer, kjer je iz drobnih razlik v posameznih pomenih in prevodih na koncu nastalo mitološko bitje, ki je bistveno zaznamovalo neko obdobje, percepcijo realnosti in pa realnost samo, samo če se spomniš sežiganja čarovnic in podobnega.

Poleg tega ti ponujam možnost, da svojo trditev obraniš in argumentiratno zagovarjaš. Nalepko pa dobiš šele v primeru, da boš samo ponavljal svoje trditve. V tem primeru si jo IMO popolnoma zaslužiš.

lp bp
Back to top
 
 
IP Logged
 
t
5
p
*****
Offline

Ride si sapis!
Posts: 5103
Kozmos
Gender: male
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #27 - 16.06.2003 at 15:02:59
 
exorcist wrote on 15.06.2003 at 10:23:34:
Ni to paradoksalno, kar zgoraj zatrjujes?
Mogoče res, vendar pa je za paradoksnost najprej "kriv" Jezus, ko je izjavljal tako nasprotujoče si trditve in počel nasprotujoče si stvari  (ali pa tisti, ki so to zapisali)  Wink
Back to top
 

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged
 
aryan
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #28 - 16.06.2003 at 15:07:37
 
bistvo je v uporabi, ne v stvari.

ce gledamo ciz preprost primer noza. ce ga das morilcu bo z njem lahko moril, ce ga das kirurgu bo lahko z njem komu resil zivljenje. ista stvar, ampak ciz drgacna uporaba, in ciz drgacn rezultat.

jaz se v RKC in njeno zgodovino ne bom spuscal ker premal teh stvari poznam, ampak preden se lotimo kogarkoli kaj obsojat mormo dojet zgornji princip.

sej dohtar tud da injekcijo z zdravilom in pozdrav bolnika, pa a ga bomo obsodil in zaprl zato ker je povzrocil majhno bolecino k ga je "spiknu"?
Back to top
 
 
IP Logged
 
exorcist
Ex Member
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #29 - 16.06.2003 at 15:21:09
 
exorcist wrote on 16.06.2003 at 15:18:25:
Za BP-ja :

Tvoj koncept razumevanja Sv. pisma je napacen in povsem irelevanten, ce si skusas razlagati simbolizem in metaforiko Sv. pisma. Ne gre se za neko spuscanje v detajle, poglabljanje in moraliziranje, gre za fundamentalno sporocilo, ki jo nosi Jezus; ljubi svojega bliznjega, kakor sam sebe. Sv. pismo moramo razumeti, kot celoto. Ne gre, da si vzames en izsek in se vpicis v neko racionalisticno poglabljanje, modrovanje in polemiziranje, kot v tvojem primeru angelov in hudica, ki pa so velikokrat omenjeni v Sv. pismu, beri Novo zavezo - Razodetje (Gabriel, Michael, kerub, zver, vlacuga, Lucifer). Torej ne verjamem, da se teologi po vsem svetu motijo, ki preucujejo Sv. pismo in da imas ti prav, ceprav si laik. Torej, skusam ti povedati, da si zgresil rdeco nit, ce mi hoces tukaj nekaj dokazati, kar me sploh ne zanima, ker ni bistveno. Obcutek imam, da si tak, kot tisti "spolitizirani" farizeji in saduceji, ki so prepricani v svojo nezmotljivost.

Poanta Sv. pisma so altruisticne prilike Jezusa, ki bica zlaganost, hinavscino in socilnodruzbene krivice tedanje oziroma sedanjega casa. Bistvena pa je sama ljubezen, kot tudi ljubezen do bliznjega in na koncu do sebe. Tako pac jaz, subjektivno razumem Sv. pismo. Skratka, ne verjamem, da si kaj razumel.

Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4