Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 4 
(Read 15361 times)
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #45 - 19.06.2003 at 08:25:14
 
Quote:
nihče nikoli ni prišel, ni in ne bo do Boga, niti z religijo,  še manj s kakim obredjem, temveč izključno z žejo svojega lastnega srca


Vera najde pot, se z njo da trdno oporo najt za hojo za srcem  tud čist v praznem in neznanem. Jest ne pravim, da, da je bistvo religije obredno postavljen in zapovedan bog, bistvo religije je v tem, da tvoja induvidalna pot za srcem  dobi obredno dimenzijo, da se folk poveže pa pomaga na tej v bistvu skupni poti vsak k svojmu izvoru. Ta pot je zakodirana v vskemu arhetipsko, v kolektivnem nezavednem v posmezniku kot bi reku jung in religije ene vrste so čuvaji simbolov, kako do tega arhetipskega dostopat. En lajf je premal, da bi si vsak  človk vedno znova moral sam vse odkrivat. Finta religije je  v veri/zaupanju, da eni obredni obrazci delujejo, da se prek njih bližaš lastnemu izvoru, tud če niso čist tvoji in si jih v bistvu prisvojiš. Človk je človk zato, ker  družbeno bitje in zato so tud religije svojimi  kolektivni obrazci/dogmami  v bistvu del njegovga individualnega bistva.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Gru Gru
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2402

Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #46 - 25.06.2003 at 21:06:24
 
exorcist wrote on 14.06.2003 at 21:10:57:
Napacna interpretacija tega svetopisemskega odstavka, namrec se da na vec nacinov razlozit. Ravno tu gre za nesporazume, kar je lahko celo nevarno, ce si to tako razlagas. Ravno v tem vidijo verski ekstremisti opravicilo in povod za svoja radikalna dejanja (krizarske vojne, pobijanje nevernikov), ko se sklicujejo na narobe razlagane odstavke iz svetih knjig, kot sta Koran in Sv. pismo.

No, bom jaz probal to razlozit. Nic v Sv. pismu se ne sme vzeti dobesedno, saj sta v ozadju simbolika in metaforika.

Mec v Sv. pismu ne predstavlja dobesednega meca iz jekla, ampak v tem primeru pomeni neko radikalno spremembo (obrat za 180 stopinj od takratnega misljenja), ki se nanasa na Jezusa, ko po vrsti bica hinavscino in socialne krivice tedanjega casa. Ta sprememba pomeni preoobrat v samem sebi, ki mora biti temeljita.


No tudi tvoja interpretacija je malo napačna, celo malo zavajajoča. Predvsem moraš ti sam, če že tolmačiš sveto pismo bit pozoren. Pa pejva pogledat še enkrat:

Quote:
Ne mislite, da sem prišel zato, da prinesem mir na zemljo; nisem prišel, da prinesem mir, ampak meč.  ( Mt 10,34 )


Jezus jasno pove, NE MISLI, da prinašam MIR.

Kako lahko to spregledaš?

Jezus s tem stavkom pove in obenem napove prerokbo, ki se drži kristjanov dolga leta in to v obeh smereh. MEČ JE POLOŽEN. Ne zaradi Jazusove krvoločnosti, ampak ker se zaveda, da njegove besede ne razumejo vsi tako kot bi morali. Niti Kristajni, niti NE-kristjani.

Oboji imajo na vesti košnjo z mečom, kar je jasno pokazala zgodovina - najprej silovito preganjanje Jezusovih sledilcev - že Janezu Krstniku so odsekali glavo, in še nekaterim apostolom je sodil meč, kasneje je bilo preganjanje kristjanov pod Rimsko oblastjo. Ko pa se vera le obdrži, pa sledi preobrat v oblačilu inkvizicije.

In kaj imaš danes na ozemlju, ki ga je prehodil Jezus, ne samo meč, atomske bombe!!!

Tok o meču in razumevanju.
Back to top
 
 
IP Logged
 
stoychi
5
*****
Offline

Osmisli življenje s tem,
kar od sebe daš
Posts: 1616
Postojna
Re: Zmrdovanje nad vero in religijami
Reply #47 - 25.06.2003 at 22:29:39
 
Smiley
vsaka religija,
ki se podredi,
oblasti oblastnikov,
že takoj izgubi,
ves svoj, globji smisel
in se hudo oddalji,
od svojega,
izvornega učenja,
tistega sina človeka,
ki je to učenje,
po milosti božji,
kazal ljudem. Smiley Wink Kiss 8)

stojči
Back to top
 

Dih ti je dan, dih ti je svet,&&spoznaj ta sveti kraj, &&preden ti bo vzet.&&Le kdor zadiha iz srca,&&njega blaženost spozna. Smiley
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4