Iluzije
in realnost
Čuden mali možak, v čudni obleki z brado skoraj do pasu štopa ob cesti. Končno mu nekdo ustavi in ga povabi v avto. Komaj mali možak sede v avto voznik spelje in ga smeje nagovori:«Jaz sem Tomi, kdo si pa ti?Takole na pogled mi izgledaš kot kak mali škrat.«
Mali mož navdušeno odgovori:«Saj tudi sem. Jaz sem gozdni škrat in ti si me celo prepoznal in ker si bil tako prijazen, da si mi ustavil in me zdaj pelješ, ti bom izpolnil tri želje. No kaj si želiš?«
Šofer Tomi je osupel in mu takoj odvrne:«Moj bančni račun je prazen. Ali lahko urediš, da bo poln?«
»Malenkost« odvrne škrat in v hipu med vožnjo Tomi vidi svojo banko, znanega bančnega uslužbenca, ki mu kaže stanje na njegovem računu. Res same osem in devetmestne pozitivne številke. Tomi je zadovoljen.
Tomi nadaljuje:«Živim v malem stanovanju, rad bi imel krasno vilo z bazenom in vrtom, kjer bom lahko sadil solato.«
»Malenkost« odvrne škrat in v hipu med vožnjo Tomi vidi svoj domači kraj in v bližini svojega doma krasno vilo z bazenom in celo vrtnarijo.
Tomi je še bolj navdušen in reče škratu:«Od vedno sem si želel tako ladjo na morju v kateri bi lahko tudi živel«:
»Malenkost« reče škrat in Tomiju se pred očmi med vožnjo prikaže morje točno tam, kamor je stalno hodil na počitnice in v vodi vidi čudovito ladjo. Škrat reče:«Ta ladja je zdaj tvoja.«
Tomi s solzami v očeh pravi škratu:«Kako naj se ti zahvalim za vso to tvojo dobroto?«
Škrat mu reče:«Preprosto.Ali si ti isto spolno usmerjen?«
Tomi odgovori:«Ne«
»Mi škrati pa smo, zato ti dobrohotno predlagam, da na primernem kraju čimprej ustaviš in mi preprosto izpolniš to edino mojo željo.«
Tomi vse manj navdušen razmišlja in tuhta kaj storiti v tej kočljivi zadevi in se odloči, da je bogastvo pač mnogo več vredno, kot neke brezzvezne moralne vrednote, zavije s ceste, kjer preprosto opravita zadevo.
Nato nadaljujeta vožnjo, dokler ne prideta do škratovega cilja.
Ko škrat izstopi vpraša Tomija:
»Tomi, povej mi, koliko si ti star?«
Tomi odvrne:«Petdeset let«
Škrat pa odvrne:«Poglej Tomi, ali te ni nič sram, toliko si star, pa še vedno verjameš v pravljice?!?«
Vsak od nas ima takega, ali drugačnega malega škrata, ki te na tak, ali drugačen način ves čas zlorablja, dokler ne prideš do svojega takega. ali drugačnega konca.
Prijatelj, dokler ne boš spoznal, da obstajata dve stvari razum in srce, ti ni prav nobene pomoči priti kdaj do življenjske modrosti. Ločiti tisto, kar prihaja iz glave od onega, kar prihaja iz srca ni tako enostavna stvar, kot delati recimo neko brezzvezno tehniko pet minut.
Naduteži in napihnjenci nimajo pri odkrivanju srca prav nobene možnosti, niti je nikoli niso imeli v vsej človeški zgodovini.