titud
5 p

Zaznavanje mističnega je vir vsake prave znanosti.
Markomur
Jst, valjda sta magija pa misitka nujno del vsakega živega religioznega sistema. Egipčanska magija je šla skoz tedanje egipčanske religije preko antičnih v krščansko, islamsko pa še v kateri bi jo lahko našli. Ampak zdej smo po moje v fazi, ko bi si jo želel od religioznih sistemov izolirat/distancirat in jo nardit za eno psihološko prakso, jo kognitivno locirat nekam v možgane in jo duhovno pokrit izven tradicionalnih religij. Jst, ti si trdno preričan, da se tega na da nardit, da mora ostat znotraj tradicionalnih okvirov, ki ga dajejo religije, če hoče ohrant svojo praktično učinkovitost. Ker tvoje prepričanje izhaja iz lastne religiozne izkušnje, ne boš iz te lastne izkušnje nikol vedu, če bi ble mistika in magija učinkoviti tud izven tradicionalne religije. Jest se v bistvu strinjam s tabo, da je mistika in magija delujeta smo v polju verovanja, ki mu jest pravim religioznost in ki se po mojem lahko razvije pr človeku čist izven tradicionalnih in tud novodobnih religij. Da je za učinkovanje dovolj zgolj prebujeno religiozno čustvo, ki dopuša verovanje v učinkovitost mistike in magije, ki mata tko al tko svoje na psiholoških metodah in filozofskih sistemih utemljene postopke.
Ten-nej to religoznost opredeljuje kot sposobnost verovannja v lastno izkušnjo, ki je nad avtoriteto uma in da tako verovanje sodobnega človeka zavede v lakoverje, vraževerje, šaralatnstvo... Ti, jst, vidiš varovalko pred takimi pojavi v religiji, ki lahko le s svojo tradicijo razodeva pravega duha in ki, če hoče bit živa, mora odražat tega duha v prilagojeno konkretnemu času in prostoru. Jest bi rad naredu tle med vama en kompromis, ki ga skušam prakticirat: ohranjat delujoči čar mističnega in magičnega z vero v njihovo učinovitost, za katero pa je nujno potrebna ena razumna doza religioznosti. Če zmoreš tradicionalne (zarad mene lahko tako zahodne kot vzhodne), če ne pa čist intuitivne, ki se vsaj približno pokriva s takim ali drugčnim filozofskim sistem. Jest se drgač mističnega in magičnega enostavno ne zmorem lotit, zarad te nesposobnosti pa ne bi rad bil prikrajšan za to bogato dimenzijo spoznanja.
|