Titud… OK – se odločim, da od danes naprej izklapljam TV, kadar se bo bližala nevihta. Kaj pa če se potem ob kabel spotaknem in padem?
Malo heca…
titud wrote on 27.11.2002 at 10:28:34:Maš enostvno ta vzorc, da rabiš izkušnjo, kako boš, če sploh boš, lahko en določen čas preživela brez TV.
Če že na vsak način ostajamo pri tem TV-ju… Titud, če je to bil ta "vzorec" (jaz pač temu ne morem reči vzorec) namenjen temu, da bi potrebovala takšno izkušnjo, da bi se naučila preživeti nekaj časa brez TV-ja, ti lahko povem, da vsekakor to ni bilo tisto, kar naj bi se jaz na podlagi tega morala naučiti. Ker sem TV gledala predvsem zvečer, sem res potrebovala kar nekaj dni, da sem se na to navadila in se znala preusmeriti na kaj drugega. Ampak potem, ko sem TV pripeljala nazaj domov, se je ponovila stara zgodba... Je bila pa neka druga izkušnja tista, ki je pripeljala »odsotnost« TV-ja v moje življenje. In to je bila smrt mojega očeta. Takrat TV-ja nisem niti prižgala dober mesec, zakaj nisem čutila te potrebe - ne vem. Danes TV prižgem samo toliko, da pogledam dnevnik ali kakšno oddajo, ki me res zanima. Drugače pa tale moj TV kar lepo počiva in morda čaka na kakšno strelo.
titud wrote on 27.11.2002 at 10:28:34:Tvoj vzorec vseh vorcev je vsaj potencialna odprtost za možnost, da se ta nezgoda zgodi, če ne bi storila vse, da se ne bi mogla zgodit (kar ni tko težko, pač izključiš tv iz antene pa tel. napeljave).
No, na tole pa lahko rečem: potem pa hvala bogu, da je moj vzorec vzorcev takšen.
Le kaj bi se zgodilo, če ne bi bil in če bi to prenesla na partnerski odnos? Potem bi storila vse, da se mi »nezgoda« ne bi mogla ponovno zgoditi. Kar seveda ne bi bilo težko – izključim se iz dogajanja, pa je…
Resno pa tole: ni daleč od resnice tole tvoje razmišljanje, veš. Namreč – močan strah pred bližino (vzorec otroštva) predvideva/zahteva ravno takšno dogajanje. Tisti, ki ima tako močan strah pred bližino, tisti eksistencialne narave ali drugače rečeno globinski strah, dela ravno to: izključi se iz dogajanja. Ker se na ta način zaščiti, da se ne bi zgodila bližina. Ki ga je v otroštvu tako močno bolela… Ali pa gre v partnerski odnos, ker pa je strah pred bližino tako zelo močan, partnerskega odnosa ne zmore prenesti. Reakcije (podzavestne) so potem različne – od umika, do ustvarjanja situacij, da takrat, ko pride partner preblizu (ko je bližina premočna) prav on sam (podzavestno seveda) ustvari takšno situacijo, ki bo posledično pripeljala do umika. Ker enostavno bližine ne zmore prenesti (četudi si je zelo močno želi). Razen, seveda (če se spet samo ponovim): če svoj strah pred bližino ozavesti in ga (najprej zavestno, potem pač novi vzorec prekrije starega in postane novo reagiranje podzavestno) preseže… Spet teorija sicer, ki je v takšnih primerih hudo težko izvedljiva v praksi, ampak po mojem mnenju je to edina možna pot…
titud wrote on 27.11.2002 at 10:28:34:Je vzajemno res bolj komplesno in s tem tud bolj riskantno, ampak je s tem tud bolj celosto, pa čeprav ni nujno tud totalno in s tem idealno.
Veš, kako jaz temu rečem? Je veliko težje, ampak tudi veliko bogatejše…
m.