Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 ... 4 5 6 7 
(Read 22176 times)
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13558
The Land of YaBB
Re: kdo bi to bil, ce BI sploh bil ?
Reply #75 - 23.10.2002 at 18:03:49
 
hudo ste tole spesnl ...
sm si mogu bardota mal na kup nametat ...
si mi zlo ušeč ratu bardo ... thodol ...

Bardo_Thodol wrote on 21.10.2002 at 13:57:07:
Izrazi "dobro" ali "slabo" niso ravno najprimernejši in so lahko celo zavajajoči.
Dovolj je, če rečemo, da se pač uči, da nabira izkušnje in da napreduje v smislu bogatenja z več izkušnjami.
Dalo bi se pokazati, da tisto, kar približno, ampak res približno ustreza pojmu "slabega", predstavlja nekaj destruktivnega in torej neproduktivnega. Vendar je generalno gledano tudi to zelo težko oceniti, ker nekaj lokalno destruktivnega je prav lahko produktivno v širšem smislu ali obratno.

Oddajnik, torej tisti, ki se zaveda, si dejansko ti.
Na terenu pa upravljaš z nekakšnim visoko sofisticiranim sprejemnikom, oziroma robotom (kar je telo), ki ga vodiš, (včasih ga lahko prepustiš samemu sebi, kar pa lahko deluje tudi (samo)destruktivno). Vodljivost je lahko zaradi različnih razlogov iz okolja motena, vendar kljub temu valjanje v še tako umazanem blatu, nima vpliva na samo čistost oddajnika (duše).


Bardo_Thodol wrote on 21.10.2002 at 14:53:37:
Če se enačiš samo s svojim telesom, potem res nisi kaj dosti več od "tranzistorja".


Bardo_Thodol wrote on 21.10.2002 at 15:47:36:
Če se mu sprejemniki (pre)pogosto in vedno na enak način "kvarijo", oddajnik ne napreduje dovolj hitro, oziroma dovolj skladno.
Da je nekaj "pravilno" ali "napačno", so samo subjektivne ocene in ne nekakšne absolutne vrednostne sodbe, in so kot take lahko tudi zgrešene.
Lahko bi rekli, da nekaj je poučno.
Ali še bolje, da enostavno JE.


Bardo_Thodol wrote on 22.10.2002 at 17:01:53:
Poznana je tudi "oceanska" metafora, v kateri smo otočki, ki štrlimo iz oceana, v resnici smo pa vsi del istega kopna, ki je potopljeno v morje. Ko se po smrti potopimo v ocean, smo spet del celote. V bistvu smo del celote že stalno, vendar je zaradi gladine morja, ki nas obdaja, ustvarjena iluzija, da smo ločeni.nekako še vedno ne odstopam od tega, da bi bil, če bi bil tak osebek, ki bi ga sestavili vkup, brez zavesti ... bil bi samo telo ... zombi mogoče ... al pa robot, tisto kar s(m)o na začetku bili, po tem ko so jangovci nardil z nami svoje, pol ko so nas pa jinovci apgrejdal ... od takrat nismo več to ...

in
zavest je obdelava informacij ...
... se mi zdi da je ona bolj ... zavest so informacije same, do njih imaš dostop (zavest o njih - znanje) ali pač ne ... se mi vedno bolj zdi, da je ZAVEST lastnost dvojnosti, da je v enosti nekako ni, mogoče da je ampak na popolnoma drugem nivoju in v popolnoma drugi obliki in s popolnoma drugimi atributi ...

tud kvaliteta zavesti mi je tuj pojem - kvantiteta ja - kvaliteta ne ... kvaliteta bi mogoče imela lahko povezavo z nivojem zavedanja osebnosti

bi lahko clo reku da je zavest obratnosorazmerna egu ...

o kvantih in subkvantnih nivojih pa nebi, ker so to pač samo nivoji, nivoji ki se jih kao še nekako da razumet, ampak se jih v bistvu v poponosti itak ne da, da se jih ozavestit, razumet pač ne ...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: kdo bi to bil, ce BI sploh bil ?
Reply #76 - 24.10.2002 at 08:53:22
 
Quote:
Samozavedanje je reč, ki jo imajo vsa bitja, ki so se sposobna učiti pa magari po trial and error metodi. Ne rabijo nobene socialne interakcije, po mojem.


Če gledaš na samozavedanje kot obliko zavesti, ki je sposobna sebe dojemat kot nekaj ločenega od drugih oblik zavesti, pol  ta kvaliteta zavesti nastop dost hitr, po moje itak s pojavom najosnovnejših oblik živih bitij in jih to v bistvu opredeljuje kot živa bitja, ki se v skaldu z v svojimi v genetski material zakodiranimi ključi odzivajo na okolje, se magari tud učijo z memoriranjem izkušenj in vzpostavljanjem povezav in vzorcev  na višjih kognitivnih nivojih.  To  'samo'zavedanje pa še ni taka oblika  samozavedanja, ki  bi se 'samo'zavedanja zavedala, ki bo postala samemu seb odgovornen kreator in destruktor. Taka refleksija je možna šele skoz visoko stopnjo  interakcije samozavedajočih bitij, ki tako obliko samozavedanje najprej oblikujejo skoz kašen plemenski totem, poli/mono teizem,  v nacionalni ideji ali pa kultu induviduma, ki svoj super jaz racionalno uravnava v skladu  z ekonomskimi zakonotinstmi skoz demokratično/totalitarne mehanizme, na prisilo katerih zavestno pristja zard svojih pragmatičnih interesov. Zdej semo v glavnem na tej obliki samozavedanja, ki pa seveda ni zadnja, če ne bo zarad svojega iracionalnega priseganja na racionalnost samega sebe pokopala.

Quote:
zavest je obdelava informacij ...
... se mi zdi da je ona bolj ... zavest so informacije same, do njih imaš dostop (zavest o njih - znanje) ali pač ne ... se mi vedno bolj zdi, da je ZAVEST lastnost dvojnosti, da je v enosti nekako ni, mogoče da je ampak na popolnoma drugem nivoju in v popolnoma drugi obliki in s popolnoma drugimi atributi ...


Ego je v bistvu una primarna oblika samozavedanja, ki sebe sicer loči od okolja, vendar v seb ohranja praspomin na zlitost z  okolljem. Ego  tako lastno genetsko/karmične determiniranost pojmuje kot ločenost od okolja, zato se hoče z njim zlit/prilagodit z izkušanjem,  posnemavanjem,  memoiranjem,  vzorčenjem - učenjem skratka. To početje ego slej ko  pripelje do takega nivoja zavedanja samega sebe, da spozna obsojenost na  večno relativno in nikoli povsem zadovoljivo  in trajno samorealizacijo. Taka    stopnja samozavedanja pripelje  tako v bistvu  do potrebe po ukinitvi tega samozvedanja, do stapljanja genstsko/karmične danosti z informacijskim okoljem brez posrednika. Tako 'stopitev' je v obliki iluzije možno dost hitr vzpostavit: naša  zahodna civilizacija s tehnologijo humaniziranja neprijaznega  zunanjega okolja ob hkratni adaptaciji raznovrstnih  čutnih potreb na industrijsko/konfekcijske približke/nadomestke, vzhodna pa s tehnikami osredotočenja na endogene nad/čutune oblike uživanja na račun zunanje askeze oziroma transformiranja zunajih čutnih zaznav v primarno notranje. Po nobeni  od obeh kulturno/civilizacijskih simulacij  se samozavedanja  ne more do konca poistit z informacijo po enačbi zavest=informacija. Zahodnjak ne bo materialne relanosti  nikol do konca humaniziral/podredil/uskladil  s svojim genetskim potencilaom oz. sposobnsotim procesiranja informacij, tud če ta genetski potencial dekodira pa ga začne optimalno usklajat s tem humaniziranim okoljem kot virom informacij. Vzhodnjak ne bo nikol svoje karmične danosti uspel s pomočjo dharme do konca  z zunanjimi okoliščinami uskladit, se bo moral kar naprej nazaj hodit učit. Tud vzhodno/zahodna sinhronizacija je le oblika  samozavedanja in s tem le simulacija te enosti zvesti=inormacija. Po moje smo na dvojnost  zavest: informacija res obsojen ne glede na to, da  svoji zavesti postajamo vse bolj pomemben in z njo uskljen  vir informacij.

Dobr pa je to nezmožnost ozavestit, ker se z na zgodit, da se bomo v kakšni dualistični krizi al pa preveliki goročenosti k enemu katastrofično skurli/izničli, kar se je baje zgodilo že kar nekaj civilizacijam pred nami.  
Back to top
 
 
IP Logged
 
bp
Ex Member
Re: kdo bi to bil, ce BI sploh bil ?
Reply #77 - 24.10.2002 at 14:54:22
 
titud wrote on 24.10.2002 at 08:53:22:
To  'samo'zavedanje pa še ni taka oblika  samozavedanja, ki  bi se 'samo'zavedanja zavedala, ki bo postala samemu seb odgovornen kreator in destruktor.

teta meta pometa, v vodi za čaj plava ji meta,
zraven razmišlja, ali nivo zavesti je meta
ali pa morda že kar meta meta.

vse bolj razmišlja, vse manj pometa,
in ugotovi, da mete morajo biti vsaj tri,
če ne stojijo že v vrsti kar tja v tri dni.

Je hladen že čaj v katerem je meta,
koliko meta-nivojev se zraven veseli,
ko prvi požirek ji po grlu spolzi.

Obstala je metla, s katero pometa,
ko v hipu s pravim uvidom ugotovi,
da lahko se nabere preveč ji smeti.

lp bp
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: kdo bi to bil, ce BI sploh bil ?
Reply #78 - 24.10.2002 at 16:00:01
 
Bp, se tle iz mojega  zavedanja, ki se samega sebe ne samo zaveda, ampak se zaveda tud tega samozavedanja, norca briješ? Počakaj ti mene mal, da  se poglobim  v unih 87 oblik zavedanja, ki jih pozna budizem, pa  ti bom  točno cifro povedal, katerga mam jest v mislih Angry.      
Back to top
 
 
IP Logged
 
bp
Ex Member
Re: kdo bi to bil, ce BI sploh bil ?
Reply #79 - 24.10.2002 at 17:14:27
 
Titud,

Ne gre za nespoštovanje, samo jest rad preresne reči neresno povem.

Ko začneš gledati na zavest kot na meta nivo s katerim obravnavaš zaznave, kaj hitro ugotoviš, da rabiš še meta meta nivo, ki bo obravnaval tudi to tvoje zavedanje, pa potem še meta meta meta nivo, ki obravnava še to in tako dalje in tako naprej.

Pa saj jaz vem, da ti to veš. Pa tudi ti najbrž veš, da jaz vem, da ti to veš. Pa jaz vem, da ti veš. da jaz vem, da ti veš. Ad nauseum. Tako da ne mi tukaj mrščit čela.

No in potem, ko sva lepo postulirala teh neskončno nivojev tete mete, je ta naredila požirek čaja, in ob tem čisto uživala. In se zraven zavedala, da uživa. Pa ne samo to, zavedala se je tudi, da se zaveda da uživa. In tudi to še ni vse, zavedala, se je da se zaveda, da se zaveda, da uživa. In še marsikaj drugega, vse to za samo 9990.02 SIT + Poštnino.

Če bi bilo karkoli na teh metanivojih, potem bi prabila glih ves svoj čas samo za to, da neke metanivoje zavedanja šlihta, tako da se mi iz aviona zdi, da morajo biti vsi ti nivoji bolj ali manj isti šmorn.

Tako je teta Meta vsaj rekla, ko sem se zadnjič pogovarjal z njo.

A sem tokrat zadost resen in zaresen?

lp bp

P.S. Me pa zdaj res zanima, teh 87 oblik zavesti, ki jih nameravaš najti v budizmu.
Back to top
 
 
IP Logged
 
ARS
5
*****
Offline

Preveč dobrega je lahko
... čudovito. (Mae West)

Posts: 2510
daleč od rodne barjanske grude
Gender: female
Re: kdo bi to bil, ce BI sploh bil ?
Reply #80 - 24.10.2002 at 18:02:07
 
Srčka,
če bosta pa začutla tut dejansko potrebo po pomiritvi ali osvežitvi z metinim čajem, vama pa jest lohk enmal svojga vsakoletnega pridelka odstopim; je d'best, zmeri.
Wink
Lupčka,
ARS
Back to top
 

Knowing what's right doesn't mean much unless you do what's right. (neznan(a)
 
IP Logged
 
lulika
Guest
Re: kdo bi to bil, ce BI sploh bil ?
Reply #81 - 25.10.2002 at 15:03:58
 
titud, jes sm tudi nezadovoln s tvojim brezobzirnim pisanjem, vsaj tko ga dojemam, pa ugotovi zakaj. mam pa še eno zanimivo vprašanje...

dva kamna letita en proti drugemu in se zadaneta. kdo izmed teh kamnov je zavesten drugega, da ga ne ignorira ampak ga lepo v skladu z bontonom linearne fizike odbije; levi ali desni? ali mogoče oba? al pa je mogoče zavest nekje drugje, ne v materialnih objektih?

lulika vas ima rada :))
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: kdo bi to bil, ce BI sploh bil ?
Reply #82 - 25.10.2002 at 19:25:30
 
Jest sm pa kar zadovolen s svojmu pisanjem, lulika, ker se ravno skoznga kažejo ene luknje, ki ji drgač ne bi niti opazu. Klinc, zmerej bol se mi zdi, da je zavest samo eno mašilo, ki fila praznino med notranjo in zunanjo percepcijo in si z njo nimaš kaj pomagat pri tem, da bi jo zamnjšal. Zavest se ohranja  pri življenju v brolgu, ki jo ustvarja ta razlika in ko je ni več, zavest mrkne.  Si v komi, ko odopve zunanja, v nirvani, ko se obe uravnovesita al pa v smrti, ko se obe izselita. Meta zavest je zavedanje zavesti kot ene velike prevare, s katero se nima smisla ukvarjat, samo sprijaznit, ker sama sebe itak ne bo ukinla. V tem smislu so kamni, ki se med sabo butajo,  v prednosti, se jim energija pa informacija izravnava direkt, brez posrednika, ki pači izmenjavo energij v in med živimi bitji.      
Back to top
 
 
IP Logged
 
lulika
Guest
Re: kdo bi to bil, ce BI sploh bil ?
Reply #83 - 25.10.2002 at 19:31:35
 
titud, maš pozitivne plati, ni kej, kr tk naprej. bolš de si sam seb ušeč, kot de bi biu pa men Smiley)

lulika
Back to top
 
 
IP Logged
 
BRUS-LI
5
*****
Offline

sanje so več kot sanje...

Posts: 665

Gender: male
Re: kdo bi to bil, ce BI sploh bil ?
Reply #84 - 25.10.2002 at 19:42:07
 
titud.......lepo razmišljaš........lulika ............ dej mau mu bl utemeljeno kontrirej

lp

brus-li
Back to top
 

Kar 1 neumen dobro naredi, 100 pametnih zlepa ne popravi...
BRUS-LI  
IP Logged
 
lulika
Guest
Re: kdo bi to bil, ce BI sploh bil ?
Reply #85 - 30.10.2002 at 12:36:57
 
brus-li, vela, tuki je moja poprava:

titud, zanimive stvari pišeš, sam jes nimam tolk cajta brat. če ne boš pisu bolj na kratk, u preprostem jeziku in konkretno, te en hitroživeči človek ne bo glih zastopu  Cheesy

brez zamere,
lulika
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: kdo bi to bil, ce BI sploh bil ?
Reply #86 - 30.10.2002 at 14:41:38
 
Je pr men ena jeba  s tem na kratko, ker si morm najprej vzdušje ustvart, v katerem lahko ugnezd tist, kar slutm, da bi se moral spočet. Sem zadnjič opazu, da se v poprečju šele v tretjem postu na isto temo losam enega balasta, ki oklepa jedro misli. Jest se po moje s takim spuščanjem megle pripravljam na šok, ki ponavad sledi razgaljanju enga mojega konkretnega  stališča/misli/spoznanja, na katerga prej v seb nism bil pripravljen. Si moram zato vzet cajt, ki ga vi nimate in jest tud zmeraj manj, zato bom probov res krajši bit.
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13558
The Land of YaBB
Re: kdo bi to bil, ce BI sploh bil ?
Reply #87 - 30.10.2002 at 17:58:24
 
Quote:
Če bi bilo karkoli na teh metanivojih, potem bi prabila glih ves svoj čas samo za to, da neke metanivoje zavedanja šlihta, tako da se mi iz aviona zdi, da morajo biti vsi ti nivoji bolj ali manj isti šmorn.

sej so ... razkosavamo jih zato, ker jih edin tko lahko razumemo, dojameš - zapopadeš - ozavestiš jih pa lahko samo tko da jih nazaj skupi sestaviš ...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Jst
Guest
Re: kdo bi to bil, ce BI sploh bil ?
Reply #88 - 30.10.2002 at 22:24:38
 
Bp,

Hahaha, kva si dobr spesnil tisto pesmico. Brez besed, sam skleda polna smeha...

Drugace pa se ljudje, ko raziskujejo vse te Mete, ne zavedajo, da sicer rozice iz katerih potem cajcke  Mete delamo res rastejo vsaka sebi, ampak notri v loncu jih pa vse skupaj skuhamo sami in kasneje slej ko prej tudi popijemo. Pa ce potem mesanica povzroca diarejo namesto ekstaze, smo popolnoma sami in samo sami krivi. Ceprav vpliv dezevnikov na spodnji ustroj zelezniske proge in seveda na nase pocutje vsekakor ne smemo zanemariti.

Ce pa rozice tete Mete nabiramo brez namena kuhanja, smo pa itak zgresili hobi, saj tako kuharji ne bomo nikoli postali. Pa je potem bolje, da se zacnemo ukvarjati s kaksnim malinovcem.Lp

Back to top
 
 
IP Logged
 
BonSens
3
***
Offline


Posts: 109
prestolnica
Gender: male
Re: kdo bi to bil, ce BI sploh bil ?
Reply #89 - 02.11.2002 at 19:08:06
 
Hudo ste tole spesnl, ma webmaster prou.
=st vas pa sam to uprašam, če rabte kšnga natakarja.
Skušnje mam, pa na ušesa rad vlečem...
Oblubm, da boste še kej drucga tut lohka dobil kt pa sam metkin čaj.

8)
BonSens
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 ... 4 5 6 7