Quote:Priznava pretirano sodelovanje določenih cerkvenih ljudi s tedanjo inkvizicijo in se za to opravičuje, to obžaluje, prosi odpuščanja kot velika moralna avtoriteta. Toda pisal sem že pred časom o tem, inkvizicija kot inkvizicija je bila predvsem državna ustanova in jo je uporabljala država. To je zgodovinsko dejstvo in prepričan sem, da bi ti to lahko vedel, saj si vendar zelo razgledan. Je pa res, da so določeni predstavniki Cekve bili blizu teh ustanov.
Samson, nima smisla zamegljevati dejstev. Dejstvo je, da je bila inkvizicija cerkvena organizacija, ki jo je ustanovil Vatikan. Takratne države so jo seveda podpirale, nekatere bolj, druge manj. Najhuje je bilo v Španiji.
Glede na to pač ne moremo govoriti, da so bili nekateri predstavniki RKC "blizu teh ustanov". Inkvizicija je bila del RKC.
Zato papeževe prošnje k odpuščanju niso dovolj.
Quote:No, Miro, zdaj sem te bolj razumel. Pravilno, konkvistadorji so v južni in srednji Ameriki odigrali zares strahovito pokončevalsko vlogo, ki je ne moremo odobravati v nobenem primeru. In učil sem se v zgodovini, da so to počele državne španske in portugalske oblasti, nikakor pa ne Cerkev.
Ja, s podporo Cerkve. In pri tem so sodelovali tudi duhovniki. Razumeti je treba, da tedaj Španija in Portugalska nista bili sekularizirani, torej nista imeli Crekve ločene od države. Podobno, kot je danes stanje v islamskih državah.
Quote:No, mislim, da bi bilo prav, da se oba še kar naprej učiva zgodovine. Ti veš, kar si napisal, jaz vem za veliko izdajo slovenskih komunistov nad slovenskim narodom, ki se je zgodila na začetku druge svetovne vojne, natančno, takoj ko je Hitler napadel Rusijo. Prej so bili naši komunisti zelo za Hitlerja. To je tudi zgodovinsko dejstvo. In tudi to je zgodovinsko dejstvo, da je domobranstvo nastalo pri nas zaradi obrambe golih življenj mnogih ljudi, ki so jih ogrožali komunistični voditelji. Pa še in še... Toda jaz ne bi o tem. Poznam Kočevski Rog, mnogo prej, kot je bilo dovoljeno, sem obiskal množična grobišča v jamah. In verjemi, zelo težko mi je bilo tedaj. Tako za tiste, ki so bili rablji, kot za tiste, ki so bili nedolžne žrtve. Tega Ti očitno ne veš. Ali pa nisi slišal, kajti tega nas v šolah niso smeli učiti. Jaz bi te zadeve raje pustil pri miru, kajti, če komu niso v čast, prav gotovo niso v čast nam Slovencem kot narodu. In mislim, da so ta madež v naši narodni zgodovini naredili predvsem komunisti, s tem da so jim v mnogočem oni z nasprotne strani tudi malo pomagtali. Toda, kje je tu RKC, prijatelj, tu pa si zelo zmeden. Ne znajdeš se v situaciji. Pa ti ne zamerim, saj se še mnogi ne, pa bi se morali že po svoji funkciji.
Naši komunisti niso bili posebej navdušeni nad Hitlerjem, tako, kot ruski ne. Ker so bili pod Stalinovim nadzorom, so pa podpirali njegov pakt s Hitlerjem. Sicer pa sploh ne zagovarjam komunističnih rabot, še najmanj pa tiste zločine, ki so se zgodili po vojni.
Tisti na drugi strani, predvsem domobranci in druge kvislinške organizacije pa so nedvomno pustili večji madež. Sodelovali so s tistimi, ki so hoteli ta narod iztrebiti ali pa kvečjemu spremeniti v sužnje.
In kje je tu RKC? Aktivno je sodelovala z okupatorji in kvislingi. Na vsaki prisegi firerju so duhovniki blagoslavljali domobrance. Tudi o tem je veliko dokumentacije, tudi slik in flimskih zapisov, saj so se škofi radi fotografirali v družbi italijanskih in nemških visokih oficirjev. Danes pa bi si radi kot Poncij Pilat umili roke.
Quote:Zahvalim se ti za konstruktiven odgovor. Ponavljam, kar sem že rekel, da ti nič ne zamerim. Tako greva lahko naprej. Želel bi le, da bi bil včasih malo bolj kritičen. Mogoče tudi meni tega malo primanjkuje, pa je to slabo za oba. Torej velja? več kritičnosti!
Se mi zdi, da sem kar zadosti kritičen
Morda mi primanjkuje samokritičnosti, nič ne rečem. Ampak to tukaj niti ni pomembno. V tej debati imam pač to prednost, da ne zagovarjam nobene institucije, saj tudi nobeni ne pripadam.