cleo wrote on 11.09.2002 at 11:52:13:
To me zanima...ne o vzrokih zakaj (to vem), ampak kako se znebiti nezaupanja, ljubosumja, želje po kontroli....
Cleo… Ti »preklofam« celotni del teksta iz knjige »Podzavest – centrala moči«, katerega delček sem iztrgala iz konteksta in ga postala danes zjutraj. Morda ti bo v pomoč. Moje mnenje o tem sicer je, da je to lahko le pripomoček, da pa se ljubosumja (in ostalih vzorcev otroštva) dejansko znebiš le, če te vzorce presežeš. Kar pomeni prepoznati, ozavestiti in na novo zapisati. Ampak morda deluje tudi tole, boš videla, če te bo pritegnilo. In nam potem poročala?
NAJPREJ SE NAUČIMO LJUBITI SAMEGA SEBE
Drug primer psihičnega trpljenja je 24-letna Elvira B., ki je imela za sabo poskus samomora s tabletami. Življenje si je hotela vzeti zaradi razočaranja v ljubezni, potem ko jo je zapustil zaročenec. Po zdravljenju v bolnišnici je prišla v ordinacijo k meni še vsa slabotna in deprimirana.
Njen osnovni problem je bila strašna ljubosumnost. V času, ko je bila skupaj s svojim zaročencem, ni smel ta razen nje opaziti nobene druge ženske. Že ena prijazna beseda natakarici jo je iztirila. Ponoči ga je nadzorovala po telefonu, če je res doma. Vsako minuto, ki je ni preživel v pisarni, je preverjala. Mladega moškega je postalo strah, če je le pomislil na prihodnost s tem dekletom. Tolažil se je s sodelavko, ki je bila bolj prepričana v svojo osebnost.
Pri Elviri je prišlo do napačnega razvoja v njeni mladosti, kar ji je odvzelo pravo sposobnost za ljubezen. Tako je bilo okrnjeno tudi njeno samozaupanje, da bi znala podariti drugemu pravo ljubezen.
Elvira je dobila sugestijo in formulo s to vsebino:
»Jaz sem prepustna za neskončno moč svoje podzavesti, ki me preseva iz sredine mojega bitja in se širi v moje okolje. Jaz čutim, kako se pretaka moja življenjska sila in me krepi. Vsa moja hotenja mi s tem zanesljivo uspejo. Jaz moram samo prisluhniti svojemu notranjemu glasu, ki mi vedno daje možnost, da ravnam pravilno in dobro.
Jaz ljubim samo sebe. Jaz sem polna harmonije. Vsi moji občutki so jasno in čisto ter z ljubeznijo usmerjeni k drugim ljudem. Jaz vem, da ima vsak človek božje jedro in čutim povezanost z ostalimi dušami, ki imajo enako življenjsko moč, kot preplavlja tudi mene. V meni sta globok mir in harmonija. Odslej prepoznam takoj napačne, sebične občutke ali pravo duševno povezanost z ostalimi ljudmi. Varno mirujem v svoji duševni moči. Ta notranja trdnost me osvobaja za pozitivno, srečno in uspešno življenje.«
Po zdravljenju se je Elvira ujela v svojem novem življenju in se mi zahvalila, da je končno našla oporo v sami sebi.