Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 4 
(Read 35752 times)
Igor P.
Global Moderator
p
*****
Offline

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Posts: 4800
Celje
Gender: male
Re: Zavest - evolucija
Reply #45 - 06.07.2002 at 23:22:12
 
Tudi tega ne moremo 100% izključiti.

LP Harry
Back to top
 

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13541
The Land of YaBB
Re: Zavest - evolucija
Reply #46 - 07.07.2002 at 13:16:22
 
sm učeri gledu blade runnerja

tm govori o času ko so že nardil te tvoje robote bp, in je nastal velik kup problemov, ravno zato ker so bili oni en nivo nižje, čeprav si porabu tm od 30 do 100 vprašanj (crssreferenced), da si ugotovu a je robot al ni.
in ker so bili na nižjem nivoju od stvarnika, so hotl met vse kar ma stvarnik ... več časa (so mogl met omejeno življenjsko dobo na 4 leta, saj so se jim v tem času glih razvila čustva in ko so se jim razvila, jih je blo nemogoče kontrolirat, zato so jim prepovedali vrnitev na zemljo ... pa ... itak so bli ustvarjeni za to da opravljajo težaška dela v vesolju, za vojne vesoljske, zabavljačice ...)

mislm
sm prov zadovoljen da sm počaku film ... ga še nism gledu namreč ... opisuje točno to dilemo ki jo imamo tukaj ... nivoje ... tistega robota si namreš z lahkoto predstavljaš kot sebe, in tistega modela ki jih je ustvaru, kot boga ... kreator ima življensko dobo tm do 100 let ... robot pa točno 4, s tem da ne ve kdaj se je rodil (glih kontra k pr nas, veš kdaj si se rodil, pa ne veš kolk točno je življenska doba in zato ne veš kdaj boš umrl, glih tko kt robot ne)

skratka če še nisi gledu filma ti ga priporočam


v tem kontextu trenutne skupne zavesti je pomemben tud tale text:
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=samozdravljenje;action=display;nu...

in še link na Blade Runner-ja:
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=knjige_filmi;action=display;num=1...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Zavest - evolucija
Reply #47 - 08.07.2002 at 13:02:07
 
Quote:
Special police squads - BLADE RUNNER UNITS - had orders to shoot to kill, upon detection, any trespassing Replicant.  

This was not called execution.  

It was called retirement.  


Tole sem se sposodu pri topiku o blade runnerju, k se nanaša bolj na temo tukaj. Parkrat sem že nakazov, da je glaven problem priznat nečemu, da ma čustva in da je inteligentno, ker to pomen, da ma 'dušo'. In če ma nekaj dušo, potem tega si tega ne moreš kar tko brez smotrnega namena  lastit, se tega tega moreš kar tko brez opravičila znebit/ubit. Ker se to ne more kar izničit, ker ma obstoj/neobostoj nečesa posledico za  to dušo, ki pa ne zgine. Naša civilizacija svet v glavnem dojema tko, kot da mamo dušo samo mi in pa mogoče še naš jekleni konjiček, ker 'čustvuje' skor tko kot mi, saj smo ga mi ustvarli s pomočjo naše tehnološke inteligence po svoji podobi in ga zato pozamo v 'dušo'. Tle nismo daleč stran od enega pojmovanja primitivnih ljudstev, da ma bitje ali  stvar, od katere so življenjsko odvisni, dušo, in  so si jo preslikali napr.  v drevesa pa živali, da se ne bi obrnile proti njim. Mi pa v naše tehnološke produkte, ki so bli včasih eni specialistični, zdaj pa vse bolj univerzalni posnetki pa približki nas samih in od katerih smo zmeraj bolj odvisni. In zakaj bi se nam po naši podobi narejeni izdelki naših rok obrnili proti nam? Ker ne moremo zaupat niti samemu seb, ker mamo v podzavesti kup enih potisnjenih pa nerazčiščenih zadev, ki lahko posamično al pa kolektivno nenadozorovano  izbrhunej na dan tud  skoz promgramje  pa hardver  naših kreatur, pa če je to folksvagen al pa blade runner.

Quote:
Določene mehanizme, ki jih poznamo iz evolucije, znamo morda delno že danes prenesti v softver. Naprimer z  naključnimi mutacijami in selekcijo algoritmov, na osnovi njihove učinkovitosti v reakciji na resnične primere. Kar znamo že narediti danes. Naprimer z avtomatskim učenjem in kompaktnim zapisom znanja na podlagi preteklih izkušenj, kar tudi znamo narediti že danes. Naprimer s simulacijo čustvenih odzivov pri živih bitjih, kar znamo že tudi danes relativno dobro simulirati


Res da marsikaj vemo in znamo vkomponirat v softver, ampak to počnemo določeno željo in določenim  namenom tud če trdimo, da hočemo naredit en univerzalni pa nevtralni posnetek stvarstva. Ravno zaradi želje in namenom ne moremo vkopnirat vsega noter, kar evolucija sama nima nobenih želja in namenov odzad. Samo je, hkranost vseh vibracij na vseh na vseh nivojih, naši nameni pa so v najboljšem primerimeru izhajajo samo iz trenutne stopnje tega omejenenega zavedanja. Igračkanje z ustvarjanjem umetne intelegince je  po moje le en naš poskus, da  iz mentalnega v materialni svet preslikamo to stopnjo samovezadevanja in se potem narcisoidno naslajamo nad tem, kako smo lepi in pametni. Ta tehnološka inteligenca ni nič drugega kot  naša zrcalna podoba v real-lajfu,  na gladini,  in ma svojo evolucijsko funkcijo le, če  nam pomaga ozavestiti se omejenosti svoje narcisoidnosti.  Pomaga nam lahko le, če bomo pod to površinsko podobo odkril sebe kot nekoga drugega (thomas moore - nega duše - mit o narcisu), se  potopil v neskončne globine tega tolmuna za in če bomo tam (skoz meditacijo) doživel eno totalno preobrazbo.

Pol ma spogledovanje z umetno intelegico tud kakšen smisu. Preobraženim  do skrajnih globin itak ne bo tehnologija /pogled v zrcalo, služil ničemur. Je/ga itak itak ni, ki bi te zajel v neskončni totaliteti.        
Back to top
 
 
IP Logged
 
bp
Ex Member
Re: Zavest - evolucija
Reply #48 - 08.07.2002 at 14:52:19
 
gape wrote on 06.07.2002 at 13:41:50:
vsak nivo vsebuje vse prejšnje, jih ne rabi vsebovat, ampak se je odloču da jih bo vseboval.
nižji nivoji brez višjih ne morejo obstajat.
Evo, tukaj se mi zdi ne bova prišla skupaj. Moja vera in tvoja vera se tukaj ne skladata. Ker je to stvar vere, se o tem težko tudi pogovarjava, kvečjemu lahko katalogizirava razlike.

Sam trdim namreč ravno nasprotno, moja zavest ne bi nikoli bila takšna, če ne bi moje mesovje prišlo na svet kot posledica takšne in takšne evolucijske zgodovine mojega telesa. Skratka moja zavest bi svet dojemala bistveno drugače, če se naprimer ne mogel premikat in bi ves čas opazoval svet iz enega mesta. Celo to verjamem, da je lep kos mojih idej, idealov in celo na prvi pogled abstraktnih konceptov, kot je naprimer "svoboda" zelo povezanih s tem, kakšno je moje telo.
Quote:
Igračkanje z ustvarjanjem umetne inteligince je  po moje le en naš poskus, da  iz mentalnega v materialni svet preslikamo to stopnjo samovezadevanja in se potem narcisoidno naslajamo nad tem, kako smo lepi in pametni.
Hmm, morda bi pa lahko odprli eno novo temo o narcizmu, ker je to po mojem ena taka pogosto zlorabljana nalepka, ki jo po mojem največkrat uporabljajo prav tisti, za katere bi bilo morda dobro, da so kot svarilo drugim z vseh strani polepljeni z njo. To je bilo mišljeno kot splošen predlog in se ne nanaša na to debato ali na kateregakoli udeleženca te debate.

Če pa se omejim na narcizem v tej debati, a ni narcizem trditi, da si kot bitje na višjem nivoju kot pa recimo šimpanzi ali orangutani, ali pa tudi Judje v 2. sv. vojni, da iz tega izhajajo neke tvoje pravice, da z njimi ravnaš kot z nižjimi bitji. Da o tistih pujskih, ki jih bomo danes pojedli niti ne govorim, če vam je to kaj bližje. Narcizem pa je lahko zato tudi pri kosilu ob svinjski pečenki ali dunajskem zrezku debatirati o tragičnem povečanju števila umrlih na slovenskih cestah.

Ni narcis tisti, ki uživa ob uspehih in pohvalah in jih celo rabi za svoj obstoj. Je pa tisti, ki zase terja in zahteva posebno mesto, posebno obravnavo. Ustvarjati nekaj, česar rezultata ne poznaš vnaprej, odkrivati iskati nima zveze z narcizmom, ima pa s kakšno drugo potrebo, za katero pa se lahko prav hitro pokaže, da je prav tako destruktivna. Narcizem morda nastopi v trenutku, ko začneš svojo stvaritev omejevati, reducirati, ovirati pri tem, da se začne razvijati samo. Ampak do tja še nismo in še dolgo ne bomo prišli.
Quote:
Pomaga nam lahko le, če bomo pod to površinsko podobo odkril sebe kot nekoga drugega (thomas moore - nega duše - mit o narcisu), se  potopil v neskončne globine tega tolmuna za in če bomo tam (skoz meditacijo) doživel eno totalno preobrazbo.
Mislim, da se strinjam, upam, da imava v mislih vsaj podobno sliko. Pri tem je v moji veri, da je inteligenca ki bi jo morda lahko nekoč ustvarili oz. pripomogli k temu, da se sama razvije, tako drugačna, da se bomo nujno morali pogledat v drugi luči. Kaj bo potem, Blade Runner, Matrix, Odiseja 2001, pa ne vem. Se mi niti ne sanja in si ne poskušam odgovoriti. Se bom poskušal držati zgleda Dalajlame in ostati optimist (pa čeprav s črnimi očali).

Ampak.  Zame je ena resnično dobra debata na tem forumu vredna več kot tri leta meditacije skupaj. Dobrega prijatelja, ki mi bo iskreno povedal svoje drugačno mnenje, pa ne zamenjam za vso duhovnost tega sveta. Do sprememb lahko po mojem mnenju prideš skozi spoznanje, pri čemer pa vsaj zase vem, da lahko dosti več  zvem in spoznam na tak način, kot pa pri potapljanju v svojo črno dušo.

lp bp
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Zavest - evolucija
Reply #49 - 08.07.2002 at 16:02:20
 
Quote:
Če pa se omejim na narcizem v tej debati, a ni narcizem trditi, da si kot bitje na višjem nivoju kot pa recimo šimpanzi ali orangutani, ali pa tudi Judje v 2. sv. vojni, da iz tega izhajajo neke tvoje pravice, da z njimi ravnaš kot z nižjimi bitji.


Do tega pojmovanja evolucije  kot hirerahije pride, če kot kot narcis v vsakomur vidiš le odslikavo samega sebe, ponavadi na nižji stopnji od sebe. Le tistim, ki jim priznaš lastno veličino, priznaš enake pravice.

Mene tako homocentritično pojmovanje evulicije ne da da pravega uvida v njene skrivnosti. Kot vidim, bp, tud tebi ne, zato se v tem  v bistvu strinjava. Po mojem se strinjava tud  v tem, da imamo glede na svojo mesenost tud drugačno zavest od npr. šimpanza, pač toliko, da iz okolja pobere tisto, ki zadvolji vsakemu svoje magari mesene potrebe. Ampak to pa še ne pomen, da ne bi bli v nekem smislu priključeni na eno univerzalno vibriranje, samo da šimpanz glede na svojo mesenost zaznave ene, jest pa morda druge vibracije. Do tle ok, problem nastane, če so moje vibracije take, da so se le svojga vibriranja sposbne zavedat pa vse druge vibracije zanikat, kor da jih ni, če pa že so, so par miljinov let odzad. Da so moje vesoljni zakon, drugo pa ni vredno da živi. Po mojem se v zavesti  šimpanza kaj takega ne more zgodit, ker vibracij ne reflektira na tak način in se skuša znajt po svojih omejenih zavedanjih, druge pa pusti pri miru, če niso slučajno zalutal v njegov grm. Finta soočenja z narcizmom je po mojem v tem, da se sam vase zagledaš magari kot v šimpanza, v enga drugega torej, da se odlepiš do svoje zleplejenosti s svojo človeško podobo. Pol se ti odpre neskončen prostor za razikovanje in skanje lastne podobe, ki bi vključuje vse vibriranje stvarstva v teb.

Preobraženja skoz meditacije pa ne smatrat samo kot uno tiho usklajevanje z vibracijo notranjih strun, ker   preobražanje lahko poteka tud vražje diamačno. Tud z debato tle gor...

Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Ker bi odgovor na to vprašanRe: Zavest - evolucija
Reply #50 - 09.07.2002 at 11:56:02
 
Quote:
Ker bi odgovor na to vprašanje morda lahko pripomore k lažjemu iskanju odgovora na vprašanje o tem ali smo sposobni ustvarit novo inteligentno življenje v drugi obliki (po gapetovo na ta težek način, oz. z rokami).


Če je odgovor, da ni možno in da je izven naših komptenc in je to plod božje iskre, pol se je brez veze okrog tega matrat, ker  nas tako  početje  vodi v mrtev rokav v evolucijskem toku.

Če je odgovor, da je nujnost, da nam ne more spodletet, pol se je spet brez veze matrat, ker bo do tega prišlo neglede na naše zavestno udejstvovanje v evolucijskem procesu.

Ostale kombinacije itak vsebjuje prvo in zadnje, da imamo skratka  v  samodejnem evolucijskem  procesu sicer božje pooblastilo, le da je  v vse skupaj vkomponirana časovna dimenzija.

Se mi, kakorkoli obrneš, zdi, da z umetno inteligenco ni možno razrešit hierarhičnega odnosa med  zavestjo in evolucijo. Vse kar zavest lahko naredi je, da je v sedanjem  trenutku sposobna presvetlit vse, skoz kar je šla, pri tem pa si pomagat z vsem, kar ji pride 'pod roke'. Na to, kako bo predrugačla ali celo začela iz nič sam evolucijski proces, pa ne more vplivat.

V darwinskem opisu se evolucija odvija na način slepe, surove naravne sile, ki poteka nedvisno od opazovalca. Darwin je iz opisa razvoja vrst  izločil tako odvisnost od božjega kot človeškega opazovanja. Evolucijo je opredelil kot samolasten biološki in v tem smislu pred-zavesten proces.

Jest bi se s tako darvinistično interpretacijo evoluciije strinjal, probelm se pri človeku 'umetno' začne s samozavedajočo kulturo, ki  ni pripravljena sprejet evolucije kot nekaj  slepega, kar ni mogoče refletirat. Človek seveda deluje v skladu s svojo kulturo (instiktivno, zavestno, samozavedujoče...), vendar si s tem le 'izboljšuje'  svojo pozicijo znotraj naravnega izbora vrst in s tem v ničemer ne  'preusemrja', 'vpliva' ali ' se dviga nad'  sam evolucijski princip. V tem je popolnoma na isti stopnji z vsakim živim bitjem, ki se na sprembe v okolju odziva zgolj avtomatsko. V tem smislu v človekovem samozavedanju ni nič božnaskega, nadevolutivnega, zato tudi produkti njegovih rok ne morejo vzniknit v življenje po kakšni vzporedni evolucijski logiki... V tem smislu je po mojem treba jemat gapetovo enost in  vsebnost vseh  nivojev  v vsakem, ki deluje dokaj hladno in nepretenciozno kot vnaprejšnja danost. V bistvu je to biološki evolucijski princip, ki se skoz našo kulturo odraža  na duhovnem nivoju.  Tisto o preskokih med posameznimi nivoji po moje ni za jemat kot gor pa dol v enem nečimrnem človeškem pojmovanju svoje biološke pozicije znotraj vrst, pač pa v smislu ene čiste duhovne reflksije evolucije same, ki je kot je že darwin ugotovu, predvsem slepa naravna sila. In kruta.      


 
Back to top
« Last Edit: 09.07.2002 at 13:58:18 by titud »  
 
IP Logged
 
bp
Ex Member
Re: Ker bi odgovor na to vprašanRe: Zavest - evolu
Reply #51 - 09.07.2002 at 13:59:38
 
titud wrote on 09.07.2002 at 11:56:02:
Če je odgovor, da je nujnost, da nam ne more spodletet, pol se je spet brez veze matrat, ker bo do tega prišlo neglede na naše zavestno udejstvovanje v evolucijskem procesu.
No jaz še vedno verjamem v svobodno voljo in v to, da se lahko odločim, ali bom nekaj počel ali ne. Moje vprašanje je bilo pravzaprav ravno to, ali bi, če bi uspel simulirati evolucijske procese, lahko to pripeljalo do drugačne oblike zavesti. Pri čemer bi se pa lahko odločil, da jih ne simuliram tudi iz tega razloga, ker bi lahko s tem ustvaril nekaj čemur bi lahko pripisal ozaveščenost.
Quote:
Ostale kombinacije itak vsebjuje prvo in zadnje, da imamo skratka  v  samodejnem evolucijskem  procesu sicer božje pooblastilo, le da je vse skupaj vkomponirano časovno dimenzijo.

Ne povsem, ker prav tako ni nemogoče, da miljon opic na miljon pisalnih strojih nikoli ne napiše Hamleta.

Quote:
Se mi, kakorkoli obrneš, zdi, da z umetno inteligenco ni možno razrešit hierarhičnega odnosa med  zavestjo in evolucijo. Vse kar zavest lahko naredi je, da je v sedanjem  trenutku sposobna presvetlit vse, skoz kar je šla, pri tem pa si pomagat z vsem, kar ji pride 'pod roke'. Na to, kako bo predrugačla ali celo začela iz nič sam evolucijski proces, pa ne more vplivat.
Hmm, meni pa se je zdelo da ravno to poskušam, pa ne z umetno inteligenco, ampak z možnostjo stvaritve nekakšne umetne inteligence. Saj kakšnih kategoričnih odgovorov mi to ni dalo, je pa mogoče pokazalo na kakšno nepremakljivo predpostavko v razmišljanju, na kakšno od slepil.

Pri tem pa moram napisat, da se s tvojim zadnjim stavkom ne morem strinjat. Po mojem pa lahko poskusimo simulirat evolucijski proces. Po mojem lahko poskusimo naredit bolj inteligentne reči. Ali bomo pri tem trčili v božji zid ali ne ali se mu bomo morda samo asimptotično približali, tega pa seveda ne vem.

Ampak zakaj velja to samo za naše stvaritve, ne pa tudi za nas same. To pa je zame nek evolucijski narcizem, za katerega nimam kašne posebne osnove ali izkušenj, ki bi mi to potrjevale.

Quote:
V darwinskem opisu se evolucija odvija na način slepe, surove naravne sile, ki poteka nedvisno od opazovalca. Darwin je iz opisa razvoja vrst  izločil tako odvisnost od božjega kot človeškega opazovanja. Evolucijo je opredelil kot samolasten biološki in v tem smislu pred-zavesten proces.
Po mojem mnenju ne, evolucija se ne odvija mimo naju, ampak je celo odnos med nama, odnos do, borba za resurse, za preživetje, za razvoj in nadaljevanje najine vrste in naju. Če se je inteligenca in zavest pojavila v teku evolucije kot pomemben faktor preživetja, potem se kaj lahko zgodi, da je evolucija danes proces, ki poteka tudi v naši zavesti. Pa to spet ne pomeni, da je treba za zmago na fuzbalski tekmi nažgat vsako žogo, ki ti pride pod noge, z vso silo proti golu, ali pa da je treba za uspešnost sebe ali vrste eliminirat vso konkurenco. Mi je že bolj všeč tista parabola o vrtu.

S tem pa ko se pogoji za preživetje na planetu spreminjajo z vrtoglavo hitrostjo, je potrebno tudi svoj odziv prilagajati hitreje, kot pa s klasičnimi evolucijskimi mehanizmi. Težko si privoščimo čakanje na mutacije in čakamo na selekcijski proces, da opravi svojo nalogo v enem od poskusov. Morda pa je ravno to to. Inteligenca je nastala v evoluciji in se obdržala, ker lahko bistveno pospeši evolucijski proces. Glede na to, da trenutno za preživetje ni nujno najpomembnejša energetska učinkovitost, ampak prilagodljivost, je inteligenca tista evolucijska lastnost, ki se je pokazala na tem področju kot velika prednost. Tako velika, da lahko ogrozi že samo sebe. Lahko pa da je zavest, njena nadgradnja tisti faktor, ki lahko na malo bolj nežen način kot naprimer pri lemingih, prepreči, da bi sama sebe vrgla iz ravnotežja.

Quote:
Jest bi se s tako darvinistično interpretacijo evoluciije strinjal, probelm se pri človeku 'umetno' začne s samozavedajočo kulturo, ki  ni pripravljena sprejet evolucije kot nekaj  slepega, kar ni mogoče refletirat. Človek seveda deluje v skladu s svojo kulturo (instiktivno, zavestno, samozavedujoče...), vendar si s tem le 'izboljšuje'  svojo pozicijo znotraj naravnega izbora vrst in s tem v ničemer ne  'preusemrja', 'vpliva' ali ' se dviga nad'  sam evolucijski princip. V tem je popolnoma na isti stopnji z vsakim živim bitjem, ki se na sprembe v okolju odziva zgolj avtomatsko. V tem smislu v človekovem samozavedanju ni nič božnaskega, nadevolutivnega, zato tudi produkti njegovih rok ne morejo vzniknit v življenje po kakšni vzporedni evolucijski logiki...
S premiso se strinjam, z zaključkom pa ne. Po mojem mnenju nista nič kaj logično povezana. Lahko pa sta seveda kako drugače.  Recimo z vero, predsodki, evolucijskim narcizmom. Pa o tem v kaj kdo verjame žal ne moremo razpravljat, lahko se samo strinjamo ali pa kregamo ali pa kvečjemu občudujemo razlike.

lp bp
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Ker bi odgovor na to vprašanRe: Zavest - evolu
Reply #52 - 10.07.2002 at 09:56:02
 
Quote:
No jaz še vedno verjamem v svobodno voljo in v to, da se lahko odločim, ali bom nekaj počel ali nei


Jest sem podal po moje edino možne odgovore na postavljee teze. To ni moje osebno mnenje o evoluciji, le tako zastavljene teze po mojem ne morejo dati drugačnih odgovorov. Jest verjamem v svobodno voljo, je evolucijski proces dost širko zastveljen, da je praktično v ničemer ne omejuje. Naprotno,  ravno smozavedanje kot evolucijski produkt zavesti jo neposredno predpostavlja.

Quote:
Moje vprašanje je bilo pravzaprav ravno to, ali bi, če bi uspel simulirati evolucijske procese, lahko to pripeljalo do drugačne oblike zavesti


Naša zavest itak deluje kot ene vrste  simulator evolucijskih procesov. Je njihov produkt in po moje bi lahko na podlagi sposobnosti, da se 'materializira' skozi naše roke, ustvarila pogoje za začetek in razvoj enega novega 'nosilca' inteligence oz. zavesti. Ampak ta bi imel v primerjavi  stopnjo razvitosti naše  lastne zavesti eno ozko omejeno, specilaizitrano zavest, ki bi morda lahko evolvirala naprej le po zelo natančno nadzorovanimi pogoji. Njen evolucijski  cilj bi bil po logiki evulucije zavesti podoben kot je zdaj naš: evolucija do takšne stopnje, da bi si te pogoje lahko z lastno zavestno dejavnostjo usvarjala sama. A je pa to tud naš cilj, a bi takšne produkte naše zavesti pustil, da nam konkurirajo in nas potencilano tud  'povozjo' in nas 'nadomestijo'?  Al ne bi rajši  vidli, da bi ostal naši služabniki, sužnji in jih omejeval  v njihovo evolutivnih sposobnostih?

Tle se začne moja skepsa do umetne inteligence. Ker jest sem ene dve naravni inteligenci že ustvaru, ne sicer na roke, a mam s svojim odnosm do njiju enake dileme, kot bi jih človeštvo na sedanji stopnji zavesti moralo imet do 'na roke ' ustvarjenih inteligenc. Kako jima čim dlje omogočit čim bolj njima prilagojene okoliščine za razvoj njune zavesti, kako ju usposobit za to, da bosta sama začela ustvarjat pogoje za razvoj lastne zavesti, kako naj se zboga vpliv moje  zavesti na njuno  svobodno voljo in obratno... Je to en jebnen posu, ne bi nikdar sposoben v zavesti vnaprejšnje simulacije vsega tega napravt pa materilaizirat, če ne bi bil noter v mojo pa njuno zavest evolucijsko vgrajen en vodič, skoz kaj pa zakaj vse skupaj počet: ljubezen.  

Ergo: če se lotevamoo umetne inteligence na roke delat iz ljubezni do nje same, pol magari veselo na delo. Ker pa se je po mojem naša  zavest ni elvolvrila do te stopnje, ker je po mojem mnenju umetna inteligenca naš poskus narcisodnega pedenanja samega sebe preko manjvrednih pa od nas odvisnih drugih (mimogre, kolk otrok se še dons ustvar iz podobnih nagibov?), dejmo še rajš pustit evolvirat našo zavest še za kakšno stopnjo, da jih bomo začel ustvarjat iz nesebične ljubezni, ne pa iz narcisoisdne potrebe. Zakaj bi ustvarjal pa matral  revčke, ki bi kot produkti naše zavesti nujno imel v seb potrebo po ljubezni, mi jim jo pa ne bi bli sposbni nudit, ker so naša last in ker jim v temlju ne bi privoščil niti omogočli, da bi bli svobodne volje in sami svoji?

Jest še zmeraj verjamem, da ko bomo zavest imel na takšni stopnji, da bomo 'umetni' inteligenci uspel nudit isto kot naravni, pol jo sploh ne bomo rabil. Se nam ne bo potrebno zdel vredno delat pa matrat za materializacijo nečesa, da bi imeli potem radi, ker ma evolucija tko uštimano zavest, da se take stvari matreializirajo same po seb, tkorekoč iz užitka.            
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13541
The Land of YaBB
Zavest-evolucija-umetna-inteligenca
Reply #53 - 19.07.2002 at 22:01:18
 
umetna inteligenca

baza podatkov ... dejmo spet po hardveraško ... možgani so nevronska mreža (bio-mreža, mreža ki ni narejena z rokami) in to taka u ibr najlj sofistikejtid nevronska mreža, z vsemi sposobnostmi nm ki jih že (in še ne) poznamo: samostojno učenje, učenje s pomočjo človeka, povratne povezave, neomejena kapaciteta povezav, brisanje povezav, povezovanje preko nivojev ... vse to dons znamo narest, razen neomejenih povezav, procesorje bi mogu na roko dodajat in jih pol povezovat ... no in nm je taka reč ki jo definiraš in ji potem na vhod daješ informacijo in ona izračuna odziv nanjo (hkrati pa se tudi nekaj novega nauči, npr kakšna povezava dobi večjo težo)  
za tako nm k sm jo opisu bi rabu silicija pomoje kakšno kilco ... max.
tud z manj bi skoz pršu (bolj omejeno število povezav).

in rečmo
osnovna povezava je jaz sem
dodana je ljubezen
dodane so vse reči ki sem jih opisoval kot osnovne vzorce, ki si jih izberemo že 'gor'
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=prijateljstvo;action=disp lay;num=1026556277;start=28#28http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=prijateljstvo;action=display;num=...

Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4