titud wrote on 09.07.2002 at 11:56:02:Če je odgovor, da je nujnost, da nam ne more spodletet, pol se je spet brez veze matrat, ker bo do tega prišlo neglede na naše zavestno udejstvovanje v evolucijskem procesu.
No jaz še vedno verjamem v svobodno voljo in v to, da se lahko odločim, ali bom nekaj počel ali ne. Moje vprašanje je bilo pravzaprav ravno to, ali bi, če bi uspel simulirati evolucijske procese, lahko to pripeljalo do drugačne oblike zavesti. Pri čemer bi se pa lahko odločil, da jih ne simuliram tudi iz tega razloga, ker bi lahko s tem ustvaril nekaj čemur bi lahko pripisal ozaveščenost.
Quote:Ostale kombinacije itak vsebjuje prvo in zadnje, da imamo skratka v samodejnem evolucijskem procesu sicer božje pooblastilo, le da je vse skupaj vkomponirano časovno dimenzijo.
Ne povsem, ker prav tako ni nemogoče, da miljon opic na miljon pisalnih strojih nikoli ne napiše Hamleta.
Quote:Se mi, kakorkoli obrneš, zdi, da z umetno inteligenco ni možno razrešit hierarhičnega odnosa med zavestjo in evolucijo. Vse kar zavest lahko naredi je, da je v sedanjem trenutku sposobna presvetlit vse, skoz kar je šla, pri tem pa si pomagat z vsem, kar ji pride 'pod roke'. Na to, kako bo predrugačla ali celo začela iz nič sam evolucijski proces, pa ne more vplivat.
Hmm, meni pa se je zdelo da ravno to poskušam, pa ne z umetno inteligenco, ampak z možnostjo stvaritve nekakšne umetne inteligence. Saj kakšnih kategoričnih odgovorov mi to ni dalo, je pa mogoče pokazalo na kakšno nepremakljivo predpostavko v razmišljanju, na kakšno od slepil.
Pri tem pa moram napisat, da se s tvojim zadnjim stavkom ne morem strinjat. Po mojem pa lahko poskusimo simulirat evolucijski proces. Po mojem lahko poskusimo naredit bolj inteligentne reči. Ali bomo pri tem trčili v božji zid ali ne ali se mu bomo morda samo asimptotično približali, tega pa seveda ne vem.
Ampak zakaj velja to samo za naše stvaritve, ne pa tudi za nas same. To pa je zame nek evolucijski narcizem, za katerega nimam kašne posebne osnove ali izkušenj, ki bi mi to potrjevale.
Quote:V darwinskem opisu se evolucija odvija na način slepe, surove naravne sile, ki poteka nedvisno od opazovalca. Darwin je iz opisa razvoja vrst izločil tako odvisnost od božjega kot človeškega opazovanja. Evolucijo je opredelil kot samolasten biološki in v tem smislu pred-zavesten proces.
Po mojem mnenju ne, evolucija se ne odvija mimo naju, ampak je celo odnos med nama, odnos do, borba za resurse, za preživetje, za razvoj in nadaljevanje najine vrste in naju. Če se je inteligenca in zavest pojavila v teku evolucije kot pomemben faktor preživetja, potem se kaj lahko zgodi, da je evolucija danes proces, ki poteka tudi v naši zavesti. Pa to spet ne pomeni, da je treba za zmago na fuzbalski tekmi nažgat vsako žogo, ki ti pride pod noge, z vso silo proti golu, ali pa da je treba za uspešnost sebe ali vrste eliminirat vso konkurenco. Mi je že bolj všeč tista parabola o vrtu.
S tem pa ko se pogoji za preživetje na planetu spreminjajo z vrtoglavo hitrostjo, je potrebno tudi svoj odziv prilagajati hitreje, kot pa s klasičnimi evolucijskimi mehanizmi. Težko si privoščimo čakanje na mutacije in čakamo na selekcijski proces, da opravi svojo nalogo v enem od poskusov. Morda pa je ravno to to. Inteligenca je nastala v evoluciji in se obdržala, ker lahko bistveno pospeši evolucijski proces. Glede na to, da trenutno za preživetje ni nujno najpomembnejša energetska učinkovitost, ampak prilagodljivost, je inteligenca tista evolucijska lastnost, ki se je pokazala na tem področju kot velika prednost. Tako velika, da lahko ogrozi že samo sebe. Lahko pa da je zavest, njena nadgradnja tisti faktor, ki lahko na malo bolj nežen način kot naprimer pri lemingih, prepreči, da bi sama sebe vrgla iz ravnotežja.
Quote:Jest bi se s tako darvinistično interpretacijo evoluciije strinjal, probelm se pri človeku 'umetno' začne s samozavedajočo kulturo, ki ni pripravljena sprejet evolucije kot nekaj slepega, kar ni mogoče refletirat. Človek seveda deluje v skladu s svojo kulturo (instiktivno, zavestno, samozavedujoče...), vendar si s tem le 'izboljšuje' svojo pozicijo znotraj naravnega izbora vrst in s tem v ničemer ne 'preusemrja', 'vpliva' ali ' se dviga nad' sam evolucijski princip. V tem je popolnoma na isti stopnji z vsakim živim bitjem, ki se na sprembe v okolju odziva zgolj avtomatsko. V tem smislu v človekovem samozavedanju ni nič božnaskega, nadevolutivnega, zato tudi produkti njegovih rok ne morejo vzniknit v življenje po kakšni vzporedni evolucijski logiki...
S premiso se strinjam, z zaključkom pa ne. Po mojem mnenju nista nič kaj logično povezana. Lahko pa sta seveda kako drugače. Recimo z vero, predsodki, evolucijskim narcizmom. Pa o tem v kaj kdo verjame žal ne moremo razpravljat, lahko se samo strinjamo ali pa kregamo ali pa kvečjemu občudujemo razlike.
lp bp