titud wrote on 01.07.2002 at 13:17:59:Zvest sama po seb ni noben poseben fenomen, na katerega se bi človek naslanjal pa ga poveličeval. Šele zavedanje svoje zavesti evolucijsko naredi človeka, tle se pa človek evolucijsko razlikuje od procesne enote oz. od celičnega avtomata.
Khmm, torej če se postavim v eno situacijo, ki mi je precej blizu najmanj enkrat na teden, ko preklinjam, da ni še nihče naredil inteligentnega, avtomatskega samohodnega sesalca za prah.
Recimo, da izumim enega, ga opremim z ustreznimi senzorji, da lahko zaznava svojo okolico. Spominom, kamor si shrani zelo različne podatke. Potem pa ga opremim z zelo veliko zelo pametnega softverja. S softverjem je opremljen tako, da si je sposoben zapomniti in se avtomatsko učiti, kako se izogniti oviram, kako s čimmanj energije čimbolje posesati stanovanje, kje lahko najde elektriko za polnjenje baterij, da zna reagirat na nepredvidljive dogodke v njegovi okolici, pa morda še kaj.
Skratka po zelo ozki definiciji inteligence bi lahko bil inteligenten. Zna se samostojno učiti in raziskovati svoje okolje. Zna vzdrževati svoj obstoj (dokler ne zmanjka elektrike). Zna se prilagajati nepredvidljivim situacijam na podlagi ocene trenutne situacije in svojih poprejšnjih izkušenj. A sem ga s tem ozavestil?
Kaj pa če mu dodam še mutacije in selekcijo algoritmov za učenje, tako da je sposoben svoje odzivanje na okolje izboljševati. A sem ga s tem ozavestil?
Pa če postane še sam algoritem, ki presoja selekcijo algoritmov za učenje še sam podvržen mutacijam in svoji selekciji? A sem ga morda s tem ozavestil?
Ali sem ga morda ozavestil s tem, da sem mu vdelal čustveno kontrolno zanko, nekaj takega kot ima Aibo, Sony-jev kuža, ali pa bistveno bolj komplicirano. In ga naredil nadvse srečnega, skoraj ekstatičnega, kadar sesa prah (baraba, iz povsem normalnega sesalca sem naredil dust junkie-ja). Ali sem ga ozavestil s tem?
Ali pa sem ga morda ozavestil s tem, da sem mu omogočil v vsakem trenutku vpogled v njegovo čustveno stanje in to stanje tudi vključil v njegov učni proces (ki pa je že od prej podvržen genetski selekciji)?
Ali bi moral čustveno gratifikacijo vpeljati kot selekcijski kriterij v postopku učenja, namesto genetske selekcije?
Bi ga moral narediti družabnega in sposobnega pogovora in izmenjave informacij in izkušenj z inteligentnim televizorjem in hladilnikom?
Ali pa gre tu za nekaj čisto drugega?
Quote:Tle se šele začne svobodna volja v okviru 'objektivnih materilanih okoliščin' ali 'božjega načrta'. Šele tle se pojavi vprašanje 'je zavest rezultat evolucije ali je evolucija rezultat zavesti?', je ideja pred materijo ali obratno ali po domače ali je prej kura ali jajce.
Kje se začne svobodna volja? Da ne bi pretiraval in da mi sesalec, ki ga bom iznašel ne bi morda začel štrajkat, ker mu vsak teden redno ne sčistim filtrov.
In potem vpraša hladilnik televizor: "A ti misliš, da je najino zavedanje delo stvarnika, torej višje zavesti, ali je najina zavest nastala kot produkt številnih naključij, ki so skozi mehanizem evolucijske selekcije privedle do zavesti. Kaj pa evolucija sama? Od kod se je pa ta pojavila?" Ubožčka, bi jima moral posvetiti malo več pozornosti

Na želvah svet stoji!
lp bp