Ja, bp. Tudi mene je realnost Andresa na nek način zabolela. Nesočutje? Ne, nikakor.
Najprej sem zadevo pogledala z njegove strani. Globoko se namreč strinjam s tole trditvijo:
Someone wrote on 20.06.2002 at 13:41:22:Po mojem je sočutje možno šele takrat, ko nekaj podobnega enkrat doživiš tudi sam, oziroma spoznaš globino bolečine, ki jo čuti ta človek s katerim sočustvuješ (ni potrebno, da je enaka izkušnja, pomembna je vrsta bolečine).
S tem, da bi sama še dodala, da je možno iskreno sočutje tudi v primeru, ko ti je neka oseba zelo zelo blizu. Tudi v tem primeru lahko daš in lahko tudi sprejmeš sočutje. Vsaj zase lahko trdim tako.
In Andres? Verjetno ni doživel podobne bolečine (in mu je tudi ne privoščim, kot je ne privoščim nikomur drugemu), blizu si pa tudi nisva, kajne Andres? Saj mi svojih kamnov še nisi nikoli prodajal, he he… Zakaj potem sočutje z njegove strani?
In potem sem na zadevo pogledala še s svoje strani. Sama lahko sprejmem sočutje edinole od človeka, ki mi je zelo blizu. V vseh ostalih primerih se skrijem v svojo luknjico, ali drugače povedano, potlačim bolečino, tako, da niti ni opazna… In Andres mi torej ni blizu. Zato sočutja z njegove strani ne bi doživela. Bi ga sprejela, ampak doživela pa ga ne bi.
Če pa postavim sebe v vlogo Andresa, pa bi vseeno sama ravnala drugače. Tudi če mi človek ni blizu in tudi če nimam podobnih ran, vseeno ponudim roko prijateljstva, roko pomoči ali, konec koncev, če hočeš, roko sočutja. Še posebej takrat, če človek pokaže svojo bolečino. In povsem lahko sprejmem, če je moja roka pomoči zavrnjena, ker prav lahko izhajam iz sebe…
Ampak to sem samo jaz in to je samo moje doživljanje. Zato, Andres – no hard feelings! Verjetno si želel samo speljati debato naprej, kajne? Mirno to lahko storiš. Sem že v svoji luknjici, veš!
In vse tole moje razkladanje tukaj bo doživel edinole tisti, ki je sam doživel izgubo ljubljene osebe. Za vse ostale bo to samo še ena zgodba ali še eno nakladanje več. In prav je tako.
In prosim, če lahko zaključimo z mojim »primerom« in razvijamo debato naprej. O sočutju in pomoči, o nesočutju in nepomoči, o tem kaj in kdaj ga dajemo, o tem, kdaj in kako ga sprejemamo.
Kako je že rekel Someone?
Someone wrote on 21.06.2002 at 19:48:35: Malo me je zaneslo, moment of weakness. John, si ti tudi kdaj v svojem času imel take trenutke?

Eh, it's the heat, I swear! I'm gonna hate myself in the morning.
In mislim, da si še vedno na vrsti ti, Andres, s svojim odgovorom na vprašanje, ki ti ga je postavil bp?
M.