Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 ... 6 7 8 9 
(Read 20856 times)
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: Sočutje in pomoč
Reply #105 - 27.06.2002 at 13:48:48
 
Quote:
........ ce gledas na socloveka kot na objekt, orodje, instrument ...........
........Ali morda vzet kaksno lucko in se odpravit v nov dan iskat cloveka?


Po moje nisi zabluzil. Meni je razumljivo, kar si napisal.

In tole dvoje, kar sem zgoraj izbrala od povedanega... se mi zdi bistveno.

Če sebe dojemamo kot instrument v rokah drugih.. naj bo to država, partner... potem je to stališče žrtve.
Realnost je taka, da smo pač več ali manj del sistema. Sitem je pač v prid države. So what?

Kako preživljamo čas, koliko se poglabljamo v sebe, v druge, kako pozorni smo do dogajanja znotraj nas... kako vzpostavimo stik, ni odvisen od države.

It v nov dan iskat človeka. Mi smo lučke.
Samo, ta lučka se ugasne, če verjamemo, da nimamo moči, vpliva na kvaliteto svojega življenja, ker smo odvisni od drugih.

Haug.

Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Sočutje in pomoč
Reply #106 - 27.06.2002 at 14:50:23
 
Quote:
Saj razumem, da ce gledas na socloveka kot na objekt, orodje, instrument skozi katerega lahko udejanjis nek svoj interes, potem pac moras socutje izklopiti.


Ja, se da vklaplajt pa izklapljat sočutje na podlagi interesov, na tak način pa  sočutje samo postane orodje za uresničevanje interesov. Vsa propagandna mašinerija temelji prav na instrumentaliziaciji sočutja (v vseh treh oblikah po bp-jevi definiciji). Po mojem je ravno v tem problem, da se vse da, če za to obstaja interes. Tud ubit je mogoče iz sočutja, pa to prikazat pa sprejet kot pomoč. Je ena sprevžena izpeljanka tud ta, da najprej nekoga napraviš za žrtev zato, da potem uživaž v sočutju...  Naše nagonska orodja smo postavili službo razuma, ta pa je z večinoma kratkoročnim in pragmatičnim interesom lastnega al pa kakšnega  nad-jaza sposoben instrumentalizirat vse čustva in čute.

To temo sem v topiku o namenu človekovega bivanja že dons razpredov in razreševal, zato se ne bi ponavljal.      
Back to top
 
 
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: Sočutje in pomoč
Reply #107 - 27.06.2002 at 15:54:52
 
titud wrote on 27.06.2002 at 14:50:23:
Je ena sprevžena izpeljanka tud ta, da najprej nekoga napraviš za žrtev zato, da potem uživaž v sočutju...   


Uh. To je zelo res. Poznaš tist, k se reče Dramatični trikotnik?
Dinamika treh vlog, v katerih se kdo, ki igra igre, izmenoma nahaja... kot v vlogi Žrtve, Preganjalca, Rešitelja.... (osnove TA)
Tole bi pa lahko dali pod topic... "Slepila"
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13536
The Land of YaBB
Re: Sočutje in pomoč
Reply #108 - 27.06.2002 at 16:05:14
 
Q
Ekonomija deluje po svojih zakonih, ki so zal vec ali manj nezdruzljivi s zakoni neke duhovnosti. Tako je in konec. Tisti, ki tega ne razume bo pac kot podjetnik propadel. Cist simpl. Tukaj ni nobene filozofije.
Q
je filozofija
lola
http://www.gape.org/gapes/prispevki/lola.htm
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
bp
Ex Member
Re: Sočutje in pomoč
Reply #109 - 27.06.2002 at 18:53:25
 
titud wrote on 27.06.2002 at 14:50:23:
Ja, se da vklaplajt pa izklapljat sočutje na podlagi interesov, na tak način pa  sočutje samo postane orodje za uresničevanje interesov. Vsa propagandna mašinerija temelji prav na instrumentaliziaciji sočutja

Ne vem, če sem prav razumel, si bil zelo zgoščen, pa me popravi če se motim.

Sočutje se da lepo uporabit. Pokažeš majhno punčko v reklami, za katero je tisti dan prečudovit ali pa povsem pokvarjen, glede na to ali bo ali pa ne bo dobila sladoleda, ki si ga tisti trenutek srčno želi. Skupaj z zanimivo zgodbico, lepimi slikami, krokodiljimi solzicami, bambi eyes, in pa širokim nasmehom, vse v isti sapi, otroci pač, in vse povezano s sladoledom. Ko naslednjič prideš z mulci v Šparu v impulzno področje s sladoledom pred blagajno, bo verjetnost, da boš kompliciral kako da to ni zdravo, pa da mulci tako pojejo preveč sladoleda, ipd. minimalna. Ti srce ne bo dalo. Sladoled pa se bo prodajal.

Propagandna mašinerija zna uporabiti vsa čustva in občutke ki si ji izmisliš. Uspešna pa je, kolikor zna izzvati te občutke in jih povezati s svojim interesom. Tudi sočutje, med kupom drugih reči. Nikakor pa ne samo sočutja (ga je morda premalo med nami).

lp bp
Back to top
 
 
IP Logged
 
bp
Ex Member
Re: Sočutje in pomoč
Reply #110 - 27.06.2002 at 21:17:26
 
Amstel wrote on 27.06.2002 at 13:48:48:
Po moje nisi zabluzil. Meni je razumljivo, kar si napisal.
In tole dvoje, kar sem zgoraj izbrala od povedanega... se mi zdi bistveno.


Amstel,

Gre za zelo subjektiven občutek zabluzenja v trenutku pisanja,  bom poskusil opisat.

Kot da bi našel nekaj zanimivega, kot da prideš na rob nečesa, potem pa ne moreš čez. Kot da sem končno našel bika, ujel pa ga nisem, ker se mi je snel s štrika:

http://www.cs.sfu.ca/people/ResearchStaff/jamie/personal/10_Bulls/1.html

lp bp
Back to top
 
 
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: Sočutje in pomoč
Reply #111 - 27.06.2002 at 23:00:56
 
Confusion... when we've lost our nature...

Tudi meni se kdaj zgodi, da napišem nekaj razumlnivega za druge, pa še sama tega ne rezumem čist.
Če sem te prav razumela, si to zdele mislu.

Ampak, ljudje, jaz imam eno dilemo.
Back to top
« Last Edit: 28.06.2002 at 01:15:58 by Amstel »  

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
John_Doe
5
*****
Offline


Posts: 500
Ljubljana
Gender: male
Re: Sočutje in pomoč
Reply #112 - 01.07.2002 at 10:32:55
 
Jejhataja, kolk ste se razburl.
No pa da vam se jest vrezem eno kost socutja.

Tole kar bom napisal je gola resnica, ki mi je bila posredovana iz prve roke osebe, ki je to delo opravljala.

Kako zgleda rakast bolnik, najbrz vsi vemo, le da se nam ne sanja skozi kaksne peklenske muke gre oseba v zadnjem stadiju.
Evtanazija v takem primeru bi bila dobrodosla, ker je clovek zgolj in samo se umirajoce trpeca razvalina. (moje mnenje pac).

In sedaj kost, ki sem jo obljubljal.
Torej. V takih primerih so vcasih (cca 10 let nazaj) zdravniki predpisali veckratno smrtno dozo morfija in apaurin. Zakaj? Apaurin za pomiritev in euforicno pocutje, morfij za dokoncen mir in pokoj. Torej so nekako iz socutja izvajali evtanazijo (najbrz jo se) - oz. po paragrafu zakona - morili.
Dejansko je vse legalno in marsikateri bolnik jim je bil hvalezen, da so jim muke skrajsali - pa magar samo za par ur in da so umrli pomirjeni in brez bolecin v zadnjih sekundah.

Je to socutje?
Umor?
Izpolnitev zadnje zelje, mimo zakona?

Hmm... moje mnenje je pac tako, da ce bi bil kdaj v kozi takega bolnika, bi si zelel, da gre taksna oseba mimo zakona, da me umori, pa naj bo to iz socutja ali potrebe.
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Sočutje in pomoč
Reply #113 - 01.07.2002 at 14:49:06
 
Kolikor vem, sočutje tud krišnarji postavljajo v središče svojega verskega izkustva. Lahko bi temu rekli, da ga instrumentalizirajo za utrjevanje vere in ustvarjanje svojega dokaj hermetičnega cekvenega občestva. To moralno lahko čisto sprejemljiva in družbeno legalna instrumentalizacija sočutja, tko kot tud uporaba sučutja za pridobivanje dobička ali za evtanazijo. Jest sočutja samega nimam namena zrelativizirat, ga nabit z dobrim ali slabim predznakom. Hočem le pokazat, da v eni splošni  obliki ne obstaja, da je vedno  nabit s subjektivnostjo in da je čutenja drugega pogojeno občutenjem sebe.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Thot
4
****
Offline


Posts: 331

Re: Sočutje in pomoč
Reply #114 - 13.07.2002 at 13:24:48
 
Tukaj se bom dotaknil samo ene parih zadev na hitro. Amstel si govorila o sistemu, kako ne nadzoruje tvojih misli. Kaj pa če je sistem tako močan da ti dopušča iluzijo svobode? The greatest trick that devil pulled is convincing the world that he don`t exist. Suženj miselnega vzorca in iluzije svobode, prepreči upor. Pa da ne bo to izpadlo kot moje stališče, to je bilo kontrirano nekoč nekje, s strani nekega skeptika, a mislim da je vredno razmisleka.
Vprašanje za Robija: kaj pomeni tvoje ˝pomaganje˝ali reševanje problemov drugih? Obstaja teorija da je to samosplošni egotrip, naslajanje ob negotovosti in porazu drugih in s tem poveličevanje samega sebe, ki pa se velikokrat zaradi rednega prakticiranja konča z rešitvijo problema, in seveda končno samopohvalo svoje bistroumnosti in nekakšen smisel obstoja.
Pa brez zamere to ni bil napad, to je samo ugotavljanje, pa naj zaupam nekaj: To je tudi moj najljubši šport. Manipuliranje, hmmmmmmm
John in someone,  pravilno ugotavljanje resnice, kjer bom najprej podal roko Someonu, ker John, ja res je ali sočustvuješ ali ne, ne glede na okoliščine, in vsaka težava in vsak problem je znotraj nas, pa recimo temu tukaj v duši, se pravi da predalčkaš in se odločaš po svoji opresoji kdo je zate vreden sočustvovanja glede na pravilnik ali zakonik ki si ga sam napisal.
Se pa sigurno strinjam s teboj JD, in s tem se obračam na temo, sočustvovanje je podpora tistemu, ki potrebuje pozornost, ker ne zna rešiti zadeve ali problema ali stanja duha ali kakorkoli že in zaradi tega se zateče k nekomu ki mu bo lahko ˝pomagal˝ na način sočustvovanja. Ste že kdaj poiskusili kakšno zadevo kot je že JD opisal ali pa še drugo, ko nekdo začne jamrati, jamrajte nazaj. Vas zanima rezultat, kmalu izgubi zanimanje za vaše probleme, ker je njihov problem vedno večji, ker je njihov.
Rad dam nasvet, rad poslušam,  a nikoli nikomur ne dajem lažnega občutka da ga razumem in sočustvujem, ker pač ne in ga ne razumem, pa čeprav je tako kot si dal primer ti John, ker bi bilo lahko zmeraj huje, če že nič drugega, bi se lahko začel obremenjevati s smislom našega obstoja. Grin
LP
T.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: Sočutje in pomoč
Reply #115 - 13.07.2002 at 14:59:09
 
Thot wrote on 13.07.2002 at 13:24:48:
Amstel si govorila o sistemu, kako ne nadzoruje tvojih misli.


Thot, a to pomeni smrt, al kako?

Ne spomnim se, da bi rekla, kako sistem ne nadzoruje mojih misli, čeprav to res verjamem. Rekla sem, da sem del sistema, da je pa od mene odvisno kako bom živela svoj life. Torej, se zavedam vpliva, ki ga ima sistem name. Se pa zavedam tudi, da z razmišljanjem o  nenapisanih pravilih, tisti tihi manipulaciji, postanem avtonomnejša in tako, delam po svoje. Saj tako osvetlim tisto "medvrstično" sporočilo sistema.
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
Thot
4
****
Offline


Posts: 331

Re: Sočutje in pomoč
Reply #116 - 13.07.2002 at 15:24:52
 
Ne ne ne smrt kvečjemu ravno nasprotno-egipčanskega izvora.Tisto tam bi bilo tot-germanski izvor.
Nič bat, zelo življenja polna oseba, ki se veseli vsakeda dne sproti, sistemu in okolju nakljub. A ne boji se pa smrti, to pa res.
LP
T.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: Sočutje in pomoč
Reply #117 - 13.07.2002 at 15:38:08
 
Menda  Grin je tako, da kdor ne sprejme smrti vsaj na psihološki ravni, ne reče življenju "da".

Thot, sem pobrskala med Egipčanskimi simboli, ki sem jih našla enkrat na netu. Vidim slikco, ne vem pa kaj pomeni. Poveš...?
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
Thot
4
****
Offline


Posts: 331

Re: Sočutje in pomoč
Reply #118 - 13.07.2002 at 15:44:55
 
mi je malo sicer nerodno, a pa kaj, saj nimam nič za prikrivat. Vzrok za ta nick ni bil toliko samo pomenski, temveč bolj po posluhu.
Thot-egipčanski bog modrosti in merilec časa. Grin
No sedaj vidiš zakaj mi je nerodno, a do sedaj se ni nihče spuščal toliko v to in se mi je kar dobro obneslo. No ja malce velik ego moram priznat.  Grin
A drugače poiskušam biti skromen(poudarek je na skušam. Grin)
Lp
T.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: Sočutje in pomoč
Reply #119 - 13.07.2002 at 15:49:31
 
Thot, Amstel = radovedna.  Grin

Saturn bi lahko bil vzporednica temu egipčanskemu bogu.
Sam, zakaj je pa tebi nerodno, pa ne štekam.
Če si moder, je fajn. ČE še nisi, je tudi fajn. Če bi rad bil moder, je tud fajn. Evo, vse je fajn. ČE meriš čas, ga pa upam z namenom spodbujanja samega sebe...  Wink
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
Pages: 1 ... 6 7 8 9