Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 ... 9
(Read 20408 times)
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Sočutje in pomoč
20.06.2002 at 13:18:01
 
Izkoristim post LittlStarke pod temo..Kontaminacija:
"Sem pa opazila, da imaste v večini Reikisti, ki sem jih dosedaj na forumu spoznala, tako virtualno, zelo sorodno, nekako kar ignoranstki odnos do človeka v stiski, v stilu, saj je njegova zavestna odločitev, pa sam si je kriv ipd.   To lahko pomeni, da zaradi opredelitve ali če hočete iniciacije v 'Reikista' ni pristnega sočutja do sočloveka. Ni nedelovanje. "

Littlstarka.. še nekaj tvojega bom uporabila.. tema "Dvojnost":http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=general;action=display;num=102347...

dodajam:  

"Ja točno, De Mellotov point zgodbe ravno v tem, ker se večina noče zavedati, da si probleme sam ustvariš in zato so rešitve prav tako v tebi. Kako bo konkretno delal na problemih, če je prepričan, da so v drugem? Kaj češ takšnemu, ki se noče prebudit, niti potem, ko ga malo 'stuširaš s hladnim tušem'? "Kaj je za vas sočutje?
KAkšne izkušnje imate z ljudmi v stiski?
Kakšen je vaš pristop do človeka v stiski?
KAj se vam ne zdi sočutje?
itd.
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
John_Doe
5
*****
Offline


Posts: 500
Ljubljana
Gender: male
Re: Sočutje in pomoč
Reply #1 - 20.06.2002 at 13:29:29
 
Hmm....
Socutje. A ni definicija tega taka, da en joka zarad tega, ker drug joka?

Kaksne so moje izkusnje in pristop z ljudmi v stiski?
Izkusnje so raznorazne, pristop pa po vecini, kadar gre za jamranje nekoga, ki se vec ali manj smili samemu sebi, enak. Zabijem ga cist do dna, da se mal otrezni in se sam postavi nazaj na svoje noge s trezno glavo.

Ma tezko je o tem govort, ker so izkusnje z nekom, ki so mu pobili kompletno familijo cist drugacne, kot s tistim, ko ga deklica po dveh mesecih zarad sabega sexa poslje u maloro.

Tolk od mene...
Back to top
 
 
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: Sočutje in pomoč
Reply #2 - 20.06.2002 at 13:40:03
 
Johny, fajn iztočnico si dal...

Empatija = razumeš in si skupaj z osebo, čutiš, vendar distanciran od problema
in
Simpatija = trpiš tudi ti.. in pol se zjočeta oba..., ob tem se ti oseba smili in morda se smiliš tudi sebi, in nisi distanciran od problema

Ne zdej razumet narobe, prosim.
Jaz sem ganjena, ko mi prijateljica pove, kako ji je hudo, ker ......, ali jočem z njo, ko mi pove, kako je bila srečna, ko ji je hčerka rekla... "mamica moja,  a si kaj boljše?"

Ne jočem zaradi svojih težav, ampak, ker jo razumem, da ji je hudo. Še vedno pa razmišljam zraven. Še vedno sem distanicrana od težave.


Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
Someone
3
***
Offline

Love and be loved.
Posts: 112

Gender: male
Re: Sočutje in pomoč
Reply #3 - 20.06.2002 at 13:41:22
 
Po mojem je sočutje možno šele takrat, ko nekaj podobnega enkrat doživiš tudi sam, oziroma spoznaš globino bolečine, ki jo čuti ta človek s katerim sočustvuješ (ni potrebno, da je enaka izkušnja, pomembna je vrsta bolečine). Ko to enkrat imaš, še vedno ni nujno, da si sposoben sočustvovati. Možno je, da so se ti v preteklosti določena čustva ranila tako globoko, da je posledično nastala na njih blokada in se pod nobenim pogojem ne pustiš spuščati v kakršnakoli sočustvovanja - deluješ bolj kot "android". Seveda ne trdim, da ni možna ta blokada tudi zavestno, brez slabih preteklih izkušenj.
Kakšen je moj pristop do človeka v stiski? Najprej razumevanje in doumenje celotne zadeve, potem res globok razmislek in potem, če pridem do kakšnih temeljnih zaključkov, poskus pomoči kakor se le da. Vse drugo in obratno kot to se mi ne zdi sočutje.
Zdaj je tukaj seveda še veliko faktorjev kateri določajo ali bom z osebo sočustvoval ali ne, ti faktorji so zgolj usmerjeni v naravo problema in njegove okoliščine ter seveda, če se ni ta človek sam zvrnil v svojo jamo katero je kopal nekomu drugemu.
Drugače pa menim, da je tak pristop, kot ga LittleStar opisuje, preziranja vreden. Vsaj zame.
Back to top
 

To love means to understand, to hate means not to.
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: Sočutje in pomoč
Reply #4 - 20.06.2002 at 14:08:56
 
Pravo sočutje je po mojem možno, ko se znajdeš v Ljubezni in se za vedno zaveš, da ti je nihče ne more vzeti. Zato pričneš služit, ker je vse ostalo poguba. Je milost, je naravnanost srca, je jasno videnje vseh nespametnosti, je kot materina čista ljubezen do otroka. Sočutje tudi kdaj 'odseka', je strogo.

Če si sočuten, ne pomeni, da z nekom vred trpiš, pomeni, da si tam, da ga priznaš kot sočloveka, sprejmeš njegovo bolečino in jo prekriješ z ljubeznijo.   Če si šel skozi podobno, potem veš. Drugače ne moreš imeti sočutja v dobrohotni naravnanosti. V sočutju ne pametuješ in racionaliziraš, ker veš.

Tisto zadevo z DeMellom kot psihologom in duhovnikom pa sem podala pod 'Dvojnost'. Saj se ne bi srečala, če se ne bi imela vsak zase kaj za naučit. Pa da ne bo pomote, tud mene je zmotla DeMellova trdota, še najbolj njegov stavek, da nihče v resnici nikogar ne ljubi. Kar 10 let sem se ubadala s tem vprašanjem in spoznala, da temu ni tako. Saj je ravno sočutje tisto, ki ti na koncu preostane. In danes se sploh ne strinjam več z njegovimi zadevami, ki sem jih tako sveto dobesedno vzela takrat. Tud to je ene vrste sočutje, da ga premlevam še sedaj... TongueBack to top
 
 
IP Logged
 
Devi
5
p
*****
Offline

ravno prav
Posts: 5470
Dolenjska
Gender: female
Re: Sočutje in pomoč
Reply #5 - 20.06.2002 at 14:10:03
 
Kaj je za vas sočutje?

So-cutje, kjer se zavedas, da smo vsi eno in kar prizadene enega prizadene vse.

socutje, ko ti je hudo, ker je drugemu hudo, ker je bolecina za vse enaka in razumes jo, ker si imel tudi svojo. Ne jokas zaradi sebe, ker svojo si ze izjokal, lahko pa jokas zaradi bolecine v drugem, ker ga tako globoko zacutis, da se je navzames, jo zacutis prek njega.

KAkšne izkušnje imate z ljudmi v stiski?

Da ljudem ne mores pomagat skoraj nikoli. Ker nocejo in celo, ko hocejo jim dostikrat ne mores dat cist nic drugega kot pozornost in ljubezen in blizino. Zdravit pa se vseeno morajo sami in to opazovat lahko hudo boli, ce ti clovek nekaj pomeni. Se bolj pa boli, ko si nekdo ne pusti pomagat. Ze celo zivljenje opazujem svojega oceta in cutim, kako ga boli zivljenje. In ne glede na to, kako ga imam rada, ne morem storit popolnoma nic, razen tega, da ga imam rada.

Se zdi, kot da imamo reikisti nesocuten odnos do bolecine drugih?
Meni se to ne zdi.

Se mi pa zdi, da se dolocene stvari, ki se ticejo custev ne dajo zdravit z razumom. Jaz svoje nikoli nisem mogla ozdravit samo tako, da sem si stvari drugace razlozila. Stvari, ki se ticejo custev, se lahko zdravijo samo s custvi, po moje.
Back to top
 

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)
 
IP Logged
 
bp
Guest
Re: Sočutje in pomoč
Reply #6 - 20.06.2002 at 14:12:59
 
Mogoce bom slisat kot kak ucbenik srednjesolske psihologije, ampak vseeno.

Socutje je eno od osnovnih cloveskih custev (mislim da tam nekje od osmih).

Izrazamo ga kadar zelimo nekomu vzbuditi obcutek varnosti ali obcutek pripadnosti.

Kot vsa druga custva je izgubljeno, razblinjeno v nic, ce ga na izrazimo.
Ocitno je, kot tudi druga custva, prevec pomembno za povezovanje v skupine in s tem za prezivetje, da bi njegovo kontrolo in s tem funkcijo prepustil kaksni taksni stvari, kot je John_Doe-ov mozgan (ni misljeno povsem osebno).

Po mojem mnenju, je problem socutja povezan z identiteto in identifikacijo. Zivljenskih vloge v katerih se vsak od nas pojavlja je predvsem veliko, morda precej vec kot pa vcasih. Poleg tega so pripadnosti skupinam precej fluidne zadeve,  hkrati pa se dostikrat med seboj prekrivajo, vcasih pa so lahko morda celo si med seboj nasprotujoce.

Povej mi s kom in kako socustvujes, pa ti povem kdo si?

lp bp
Back to top
 
 
IP Logged
 
Someone
3
***
Offline

Love and be loved.
Posts: 112

Gender: male
Re: Sočutje in pomoč
Reply #7 - 20.06.2002 at 14:14:13
 
John_Doe wrote on 20.06.2002 at 13:29:29:
Hmm....
Socutje. A ni definicija tega taka, da en joka zarad tega, ker drug joka?

Lepo si zadel, John. Kar naravnost in direkt (malo v prispodobah). Smiley

Čeprav je Amstel tukaj stvar še lepše definirala z razliko Empatije in Simpatije. Moram priznat, da pri ljudeh, za katere mi je mar, večkrat začutim Simpatijo kot pa Empatijo. Ker, če si distanciran od problema, potem to ni več tisto "pravo" sočutje.

Quote:
Kaksne so moje izkusnje in pristop z ljudmi v stiski?
Izkusnje so raznorazne, pristop pa po vecini, kadar gre za jamranje nekoga, ki se vec ali manj smili samemu sebi, enak. Zabijem ga cist do dna, da se mal otrezni in se sam postavi nazaj na svoje noge s trezno glavo.

Uf John, moram priznat, da si me s tem navedkom pošteno presenetil. Že res, da ta finta z "zabijanjem v tla" deluje pri nekaterih, nekaj procentov od teh jim pa lahko ravno ta zabitek da dokončni povod za samomor, ker si mislijo: "saj res ni nobenega več, ki bi me razumel". Nimajo vsi takšne moči, da bi se lahko pobrali nazaj. Pa tudi tisti, ki se poberejo, ni rečeno, da se bodo sploh kdaj pobrali v celoti. Tudi ta način (zabijanje nekoga v tla), moram priznat, močno preziram. In verjemi John, ko boš nekoga tako zabil v tla, te bo sovražil iz dna duše, pa tudi če si kdaj opomore. Samo po zgornjem navedku in ostalih postih sodeč, tebe boli kitara, če te. Jaz samo močno upam, da nisi tak tudi do svojih lastnih otrok.

Če sem razumel kaj iz napačnega zornega kota, se že vnaprej opravičujem. Brez zamer. Smiley
Back to top
 

To love means to understand, to hate means not to.
 
IP Logged
 
John_Doe
5
*****
Offline


Posts: 500
Ljubljana
Gender: male
Re: Sočutje in pomoč
Reply #8 - 20.06.2002 at 14:43:50
 
Someone...
Ce gledava ozko in receva - svoji k svojim, potem bo treba se enkrat prebrat to kar sem napisal. Seveda je moj nacin zabijanja preziranja vreden, tako kot so mi tudi taki ljudje preziranja vredni - kot sem napisal...
kadar gre za jamranje nekoga, ki se vec ali manj smili samemu sebi. Pac za dolocen profil.

Govorim pac o ljudeh, ko jamrajo samo zaradi tega, da iscejo pozornost, ker je drugace na znajo poiskati. Ko se nalasc ranijo (ni vazno kako), le da vzbudijo pozornost. Take ljudi zabijam. Zdej ce se pobere in dojame svojo traparijo in je se vedno v moji blizini, OK. Ce se pobere in me zasovrazi, tudi OK. Ena tecnoba manj.
Ce se pa zaradi mojega zabijanja ubije... sorry, tudi prav. Pa skoc cez most v Savo in se utopi, ce si tak bebo, da ubogas na ukaz. (ni blo misljeno tebe).

Razumes, kaj mislim s tem povedati?
Drug primer "socutja", ki temu niti ne morem tko rect je pa lahko primer, ko se je zadnjic oglasil frend, ki je lansko leto prebolel odstranitev tumorja na modih in je se vedno ves depresiven. Moja reakcija ni bil jok in tolazba, temvec vzpodbujanje, da je vse ze za njim in se mu odpirajo nove moznosti in novo zivljenje.

Ceprav pravijo, da sem dober poslusalec, se ne pomeni, da bom na koncu monologa rekel:"Ja, res si bogi, smrk."

Kar se pa tice tega, da me za vecino stvari "boli kitara" je pa pac zadevica svojega denarja vredna in verjemi, da jo ne prakticiram pri otrocih, pa nej bojo moji, sosedovi al pa Nackovi... Smiley

Pa ne me zdej spet analizirita, ker dobro vem, da sem dalec od popolnega cloveka. Velja? Thx. Wink
Back to top
 
 
IP Logged
 
Someone
3
***
Offline

Love and be loved.
Posts: 112

Gender: male
Re: Sočutje in pomoč
Reply #9 - 20.06.2002 at 15:06:49
 
John, nisem te imel namena analizirat, samo pokomentiral sem tvoj navedek in podal svoje mnenje glede zadeve. Tisti komentar o kitari se je zgolj nanašal na opazovanje, ker si nekje že nekaj podobnega zapisal, samo ne ravno za ta primer.

Tisto o tumorju na modih... hmm, ok. Zaradi tega se jaz vsekakor ne bi jokal, tudi če nekdo zboli zaradi gripe, se ne bom jokal... ali če nekdo postane invalid, se tudi ne bom po vsej verjetnosti šel jokat z njim. Sva si verjetno jaz pa ti čist kontra glede tega. Smiley
Mene veliko bolj prevzamejo človekove notranje bolečine, ko ga nekaj potepta, pa se ne more pobrati... podobno, kot če bi videl človeka v živem pesku, iz katerega ne more doseči veje. Po zgornjem navedku sodeč bi ga ti s palco dregnil še globje in čakal, da se pobere?? Whatever. Grin
Fizično poškodovanemu človeku, kot je recimo tisti s tumorjem na modih, pa noben ne more nič pomagat kot le zdravniki v bolnišnici in ta sigurno ne potrebuje kakšne pomoči od nevemkoga (recimo tebe, ki mu nič ne moreš)... jaz vsaj zase vem, da za tako stvar (fizično poškodbo ali fizično bolečino) ne bi potreboval sočutja. Kot sem rekel, sva si total različna in stvari vidiva vsak v svoji luči. Wink
Back to top
 

To love means to understand, to hate means not to.
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: Sočutje in pomoč
Reply #10 - 20.06.2002 at 15:44:22
 
q
Socutje je eno od osnovnih cloveskih custev (mislim da tam nekje od osmih).
q

Katerih osmih? A kdo ve?

Jaz namreč mislim, da so-čutje in so-čustvovanje ni isto. Da sočutja ne smemo mešati s čustvi. Čustva so po mojem individualna, čut je pa čut, a ne? (vonj, sluh, otip, vid, okus, intuicija Grin in morda kot 7. čut - sočutje?).
Back to top
 
 
IP Logged
 
Someone
3
***
Offline

Love and be loved.
Posts: 112

Gender: male
Re: Sočutje in pomoč
Reply #11 - 20.06.2002 at 15:58:48
 
Hmm LittleStar, ne bi rekel, da je "sočutje" eden izmed čutov. Pet čutov obstaja dokazanih, kot si naštela: vonj, sluh, otip, vid, okus in mogoče še šesti - intuicija, nadfizično zaznavanje. Sočutje pa je lahko kvečjem čustvo katero razviješ do nekoga, podobno kot ljubezen. Ostale vrste čustev so potem še strah, jeza, veselje, žalost... Smiley
Back to top
 

To love means to understand, to hate means not to.
 
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: Sočutje in pomoč
Reply #12 - 20.06.2002 at 16:19:10
 
Devi wrote on 20.06.2002 at 14:10:03:
Stvari, ki se ticejo custev, se lahko zdravijo samo s custvi, po moje.


The best! To si pa tako dobro povedala!
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
Someone
3
***
Offline

Love and be loved.
Posts: 112

Gender: male
Re: Sočutje in pomoč
Reply #13 - 20.06.2002 at 16:26:21
 
Amstel wrote on 20.06.2002 at 16:19:10:
The best! To si pa tako dobro povedala!

Se strinjam, je vse moje dolgotvezenje povedala v eni sami povedi. Zelo lepo. Smiley
Back to top
 

To love means to understand, to hate means not to.
 
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: Sočutje in pomoč
Reply #14 - 20.06.2002 at 16:41:20
 
John_Doe wrote on 20.06.2002 at 14:43:50:
Govorim pac o ljudeh, ko jamrajo samo zaradi tega, da iscejo pozornost, ker je drugace na znajo poiskati. Ko se nalasc ranijo (ni vazno kako), le da vzbudijo pozornost.


Johny Deep... a ti tudi poznaš ljudi, ki se nalašč ranijo, zato, da se lahko smilijo sebi?  Cheesy

Ne mi rečt ljudje, da niste še srečali nekoga, ki jamra o težavi, samo, da jamra? In da nima popolnoma nobenega namena rešiti problema. In da komaj čaka nekoga, ki ne zna reči NE, da ga lahko okupira in se kopa v zosu... sočutja.

Mislim, da mamo cel kup nepristnih čustev. Igric, s katerimi so / smo ljudje nadomestili pristno čustvovanje, z nečim drugim, kar prikrije ta pravo...

Tudi sama vidim, da kdaj pa kdaj rolam kako žrtveno jagnje... da še jagenčki obmolknejo... In prekelto dobro vem, da takrat igram. Ja, res je, da takrat mi nekako drugače ne znese, ampak, kako smešno mi je, ko kdo pade na moje limanice, ko sočustvuje z nepristnimi čustvi...
Mislim, da malo pozornosti in boljega spoznavanja sebe, nenaivnega razmišljanja oz. gledanja med vrsticami, pripomore k modremu sočustvovanju in pomoči drugemu.

Pri delu z ljudmi sem doživela že pogosto, da gre ogromno energije v razlaganje problema... ko pa vprašam, na čem bi pa danes rada delal/a ....se kar ugh..  Lips Sealed ustavijo...
Primer:
Rada bi, da bi moj mož nehal piti...
Na drugih ne moremo delati....
No, rada bi, da bi bil pri nas doma mir....
Ker če bi bil mir, bi ti.....?
No, prav, jaz bi rada...., ah, jaz bi bila rada srečna....
In sedaj nisi, ker? itd....
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 ... 9