Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 ... 9
(Read 58847 times)
MIKE
5
*****
Offline

Sonce    :)
Posts: 1011
Ljubljana
Gender: male
INTUICIJA
27.11.2001 at 11:17:58
 
INTUICIJA, kaj je to, od kod pride, kako jo izmeriti, zaznati?
Ne gre, ker prihaja iz visje zavesti, ki jo nas RACIONALNI, Intelektualni, GENIALNI UM nikakor ne more razumeti, je onstran njegovega razumevanja. Um ima koncnost svojega razumevanja. Simple. Zato se lahko kar sprijaznes z mistiko, je bila, je in bo.
    MIKE


-----------------------
by OLDI
-----------------------
Tale tvoja razlaga je ena sama mistika. Intuicija prihaja iz dela možgan, ki je zadolžen za hipne reakcije in se formira z našimi izkušnjami. Intuicija je torej plod naših dosedanjih izkušen, ne pa nečesa mističnega. Verjetno je poleg tega nekje nekaj malega prostora za telepatijo ipd.


P.S. pa se linki na nase strani:

Intuicija 1:
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=general&action=display&num=985797...

Intuicija 2:
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=general&action=display&num=990089...
Back to top
« Last Edit: 27.11.2001 at 13:54:30 by MIKE »  

Zdaj.....zdaj.....zdaj.....in spet zdaj.
heronero  
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: INTUICIJA
Reply #1 - 27.11.2001 at 11:21:06
 

Intuitivna reakcija, Mike Grin: nov thread. Bravo. Čeprav ga že imamo, ampak je gut, da ga na novo izdelamo (kot plod dosedanjih izkušenj).

To je to: če nekdo nima dovolj izkušenj, da bi lahko zaupal intuciji, potem pač mora še razumevati ipd. Smiley
Back to top
 
 
IP Logged
 
MIKE
5
*****
Offline

Sonce    :)
Posts: 1011
Ljubljana
Gender: male
Re: INTUICIJA
Reply #2 - 27.11.2001 at 11:35:50
 
Spet lahko takoj letimo v slovarje, torej v besednjak, torej v knjigo kjer so zbrani podatki o tem kaj vesoljni svet misli o besedi INTUICIJA. Se rad naslanjam na Anglescino, ki mi je blizu, ce pa kdo obvlada se kak drug jezik, pa lahko tudi izpeljanke najde v Latinscini, Francoscini, Nemscini ali kakem drugem svetovnem ali celo starem jeziku.
No INTUICIJA-anglesko:
INTUITION - the direct knowning or learning of something without the conscious use of reasoning; immediate understanding, ;the ability to perceive or know things without conscious reasoning.
INTUITION - [n. 1 immediate apprehension by the mind without reasoning. 2 immediate apprehension by a sense. 3 immediate insight. (Intuitionalism. Philos. The belief that primary truths and principles esp. of ethics and metaphysics are known directly by intuition.]
Intuition. The ability to see any event, any object from a viewpoint  of the cosmic whole,
from it's culmination -  the seed, the flower, the fruit in relation to the whole.
The knowing of something without prior knowledge or the use of reason.
All stands revealed  the hearts, the motives, the causes of all events.
All is open to the person.
Intuition can be said to be a comprehensive grip of the principles of universality.
A person who develops intuition can know anything, without the barriers of time, space and any other obstructions.
The intuitive type: Creative people, people with hunches whose chief concern is with future possibilities.
They are able to sense the invisible and the impalatable.
They perceive wholes and compress much into a flash.
Poets and prophets are often intuitive.


Torej, zgleda da se bomo spustili v Freudovske oblike kopanja po besedah, pojmih. Razlaga, ki jasno pove razlago pojma. Vem, da so napisali že vse mogoce, da bi ORAZUMILI, Razjasnili ta pojav, vendar dlje kot si ti napisal ne. Pa še to ostane "misticno", ker tudi sam vpelješ pojem Telepatija (smo spet pri mistiki). Tako je moje mnenje. Pa se nekaj "Intuitivnih primerov"
jasen pojav, ki ga zasledis v mnogih publikacijah, ki se ukvarjajo s tem pojavom je obnašanje živali. Jim pripisujejo mocno intuivno zaznavanje (nepojasnjen beg podgan iz ladje, ki se v prihodnosti kmalu potopi, selitev živalskih vrst ob zaznavanju vremenskih sprememb, osje leto - napoveduje med drugim hudo zimo, se celo pri otrocih ostaja intuicija dolgo prisotna)
Back to top
 

Zdaj.....zdaj.....zdaj.....in spet zdaj.
heronero  
IP Logged
 
MIKE
5
*****
Offline

Sonce    :)
Posts: 1011
Ljubljana
Gender: male
Re: INTUICIJA
Reply #3 - 27.11.2001 at 11:42:46
 
No pa se neki linkov "misticnih":

http://intuition2vishnu.homestead.com/articalsdefinitionintuition.html

http://www.ualberta.ca/~tlorentz/intuition.html


No v bistvu je tole generalni, ki vodi do se nekaj zanimivih (se drzim, misticnega GAPE-ovega nasveta, da se prvo objavi clanke, ne pa samo linkov):

http://intuition2vishnu.homestead.com/articalsintuition.html
Back to top
 

Zdaj.....zdaj.....zdaj.....in spet zdaj.
heronero  
IP Logged
 
MIKE
5
*****
Offline

Sonce    :)
Posts: 1011
Ljubljana
Gender: male
Re: INTUICIJA
Reply #4 - 27.11.2001 at 11:48:17
 
No nekako se ne morem vzdrzati, da nebi objavil direktno misel Blavatsky-a:

INTUITION

 Every one of us possesses the faculty, the interior sense, that is known by the name of intuition, but how rare are those who know how
to develop it! It is, however, only by the aid of this faculty that men can ever see things in their true colours. It is an instinct of the soul, which grows in us in proportion to the employment we give
it, and which helps us to perceive and understand the realities of things with far more certainty than can the simple use of our senses and exercise of our reason. What are called good sense and logic
enable us to see only the appearances of things, that which is evident to every one. The instinct of which I speak, being a projection of our perceptive consciousness, a projection which acts from the subjective to the objective, and not vice versa, awakens in us spiritual senses and power to act; these senses assimilate to themselves the essence of the object or of the action under examination, and represent it to us as it really is, not as it appears to our physical senses and to our cold reason. "We begin with instinct, we end with omniscience."

  H. P. BLAVATSKY
Back to top
 

Zdaj.....zdaj.....zdaj.....in spet zdaj.
heronero  
IP Logged
 
MIKE
5
*****
Offline

Sonce    :)
Posts: 1011
Ljubljana
Gender: male
Re: INTUICIJA
Reply #5 - 27.11.2001 at 13:06:49
 
No se malo:

Je treba povedat da zgornji linki malo bolj pojasnjujejo, oz. dolocajo, opredeljujejo pojem kot tak na strokoven nacin, in ne iz moje izmisljene perspektive. Podobne razlage, ala "Intuicija je hipno reagiranje", pa je Lady-ski pristop, ki ga najdes v magazinih s podobno vsebino, precej povprecno, nedoreceno in nepreverjeno.

In ce nekdo trdi, da je INTUICIJA hipno reagiranje in iz resorjev lastnih izkusenj, je to glede na to kaj je civilizacija za besedo INTUICIJA interpretirala, totalni nonsens. Tko kot da bi jest zdele reku INTUICIJA  je modre barve, ameonogramskih valov in se meri z ameonogramom, samo ga zal se nismo izumili. Ma dejte ga nehat srat z beganjem ljudi. In do cesa pride, da misticnost kot tako preko razlage pripeljes do tega, da je res mistična. Enostavno pomen, opis besede pomeni ravno to: reakcija, ki nikakor ni povezana s poznanim umom, nobena matematika se tukaj ne vklopi, nobena formula izračuna, nobena fizika, nič nam znanega in temu pravimo intuicija, namig za reakcijo, ki je zelo velikokrat ravno v nasprotju z razumom, z racionalnim dojemanjem sveta. In potem ti nekdo trdi, da je to pogojeno z izkusnjo. Izkusnja je Umska, npr. sem na nekem ovinku trikrat z avtom ven letu, in zdej ne bom vec. To ni intuitivno dejanje. To je izkusnja, bom naslednjic bolj pazljiv, Intuitivno bi bilo, da sploh nebi ven zletu.
Back to top
 

Zdaj.....zdaj.....zdaj.....in spet zdaj.
heronero  
IP Logged
 
ana
5
p
*****
Offline


Posts: 1223
Kranj
Gender: female
Re: INTUICIJA
Reply #6 - 28.11.2001 at 08:10:12
 
Mike, ko omenjaš Heleno Blavatsky (in s tem Teozofsko društvo), mi prihaja na misel Krišnamurti. Saj verjetno veš, kako so ga ravno člani Teozofskega društva kot mladeniča s prečudovito avro vzeli pod svoje okrilje in mislili o njem, da je napovedani Maitreya. Skrbel je za mlajšega (bolnega) brata in, ko je ta umrl (čeprav so mu člani Teozofskega društva trdili, da ne bo), je pretrgal vezi z dotedanjimi zaščitniki.
Kaj v bistvu hočem reči? Samo to, kako smo vsi majhni in človeški. Helena in njeni prijatelji so bili duhovno visoko razviti, vodeni s strani svetlobnih bitij itd... verjetno zavestno nikoli ne bi prizadeli sočloveka, a kljub temu so grozotno ranili Krišnamurtija, ki so ga imeli radi in on nje.
Kljub temu, da so znali besedno opredeliti pojme, o katerih se ni govorilo, da so vedeli več kot ostali ljudje, da so bili čudoviti ljudje, duhovno visoko, jim vse opredalčkanje pojmov kot je npr. intuicija, ni pomagalo: Krišnamurtiju se je zrušil svet, ko se je izkazalo, da obljube društva in njegovih posameznikov ne držijo.
Back to top
 

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.
 
IP Logged
 
Oldi
Guest
Krišnamurti
Reply #7 - 28.11.2001 at 08:58:58
 
Ali potem od tod izvira tista čudovita Krišnamurtijeva knjigica "Svoboda je svoboda tistega, ki misli drugače" (upam, da nisem preveč falil), v kateri pomete z vsemi učitelji oz. guruji.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Oldi
Guest
Re: INTUICIJA
Reply #8 - 28.11.2001 at 09:34:25
 
Kar se pa tiče intuicije, sem pa na tem forumu menda že nekaj pisal.
To je nerazumski mehanizem odločanja, ki ga nujno potrebujemo. Brez njega bi bili največkrat povsem izgubljeni, saj sam razum mnogokrat težko potegne zaključke tudi po večsekundnem razmišljanju, mi se moramo pa odločiti v tisočinkah sekunde.
Mimogrede, menda je reakcijski čas tega dela možgan 28 tisočink sekunde.
Na (recimo temu) intuicijo vplivamo z razmišljanjem in produkt tega smo različno sociološko-ideološko pogojeni ljudje - recimo Talibani, naši sodobni Križarji <http://www.slovenia-cafe.com/cgi-bin/pogovori/topic.cgi?forum=2&topic=453>...; ali ateisti.
Ko zagledamo mlado pripadnico iz islamskega okolja, se tem trem osebkom intuitivno narišejo zelo različne "stvari"...pa saj nima smisla naštevati.

Po mojem razmišljanju je tudi to intuicija, kar pa nekaterim od vas ne bo všeč. Če bi bil to razum, bi bili nekateri od njih umsko prizadeti, pa očitno niso, saj obiskujejo fakultete - mislim na naše in talibanske križarje in "križarje"
 Dovolj bo zaenkrat
Back to top
 
 
IP Logged
 
MIKE
5
*****
Offline

Sonce    :)
Posts: 1011
Ljubljana
Gender: male
Re: INTUICIJA
Reply #9 - 28.11.2001 at 09:52:06
 
Quote:
Kar se pa tiče intuicije, sem pa na tem forumu menda že nekaj pisal.
To je nerazumski mehanizem odločanja, ki ga nujno potrebujemo. Brez njega bi bili največkrat povsem izgubljeni, saj sam razum mnogokrat težko potegne zaključke tudi po večsekundnem razmišljanju, mi se moramo pa odločiti v tisočinkah sekunde.
Mimogrede, menda je reakcijski čas tega dela možgan 28 tisočink sekunde.


No, zgleda da se cist nismo razumeli, kot zdele berem tole razlago se precej razlikuje od tiste prve. No, bistvo tici v tem, da je treba vcasih pojme definirat in potem se lahko naprej pogovarjamo, ker drugace sledi kaos. Ravno to je namen moje razlage. Definirat, ce govorimo o "Kruhu" se jasno ve kaj je to.
Quote:
Ko zagledamo mlado pripadnico iz islamskega okolja, se tem trem osebkom intuitivno narišejo zelo različne "stvari"...pa saj nima smisla naštevati.

Po mojem razmišljanju je tudi to intuicija, kar pa nekaterim od vas ne bo všeč. Če bi bil to razum, bi bili nekateri od njih umsko prizadeti, pa očitno niso, saj obiskujejo fakultete - mislim na naše in talibanske križarje in "križarje"
 Dovolj bo zaenkrat


No, ko zagledaš predstavnico talibanskega režima, kot praviš se oglasi intuicija - vsak posameznik si ustvari lastno predstavo. Vendar je to ravno to? Umska reakcija na podlagi prejšnjih doživetij, predstav, mišljenja, torej je to reakcija na podlagi "IZKUŠNJE",  to je pa spet pojem zase. Izkušnja in intuicija.

In ce razpredeva klopcicnaprej... umsko prizateti, bi bili navajaš. Pa ne morejo biti, ce naredijo fakultete, šole... Ali niso najvecji kriminalci znani po visokem intelektu. Pa so umsko prizadeti ali ne? Temu bi prej lahko rekli izkrivljeni um.
Back to top
 

Zdaj.....zdaj.....zdaj.....in spet zdaj.
heronero  
IP Logged
 
ana
5
p
*****
Offline


Posts: 1223
Kranj
Gender: female
Re: INTUICIJA
Reply #10 - 28.11.2001 at 09:57:56
 
Oldi,

knjigice, ki jo navajaš, nisem prebrala, čeprav sem dela Krišnamurtija brala, vendar tista, ki so mi naključno prišla pod roke. Zato o vsebini knjige pač ne morem soditi. Mogoče bi rekla samo to, da si mogoče (?) moje napisane besede o Teozofskem društvu in Krišnamurtiju narobe razumel. Če se je Krišnamurti razšel z dotedanjimi zaščitniki, to ne pomeni, da je do njih gojil negativna čustva (zamero itd..), je pa razumel, da je čas, da prekine z društvom. Kar se tiče gurujev in učiteljev itd: kdor zna prisluhniti sebi, bo manj iskal osebe, na katere bi se naslonil v življenju kot tisti, ki je v sebi nesiguren in se ne zna poslušati. Največji učitelj je itak vsak sam sebi. A si ne zaupamo.
V decembrski Auri je objavljen intervju z Markom Pogačnikom. Naj na hitrico navedem njegove misli o intuiciji (malo po spominu):
Duša je vez med snovnim svetom in večnostjo, čustveni, intuitivni, celostni vidik, ženski princip. Moški vidik pa je zavest, dejavnost, osredotočenost na določene naloge. Problem civilizacije je zatrtje duše. Razvijanje razuma je smiselno, z njim razvijamo sposobnost samostojnega mišljenja, vendar pa ima razum svoj smisel samo v celoti, v povezanosti z dušo.

Oldi, tukaj imaš mogoče odgovor na Talibane (morala bi reči: nekatere pripadnike Talibanov - ne maram posploševanja) in nasilje nasploh. Razum ne deluje v skladu z dušo. Zmožen je vsega. Nima sočutja.
Back to top
 

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.
 
IP Logged
 
Oldi
Guest
Re: INTUICIJA
Reply #11 - 28.11.2001 at 10:45:59
 
V intuicijo mečemo vse od duše, telepatije in čisto znanstveno dognanih spoznanj o delovanju naših možgan. Tako ne bomo nikamor prišli.
Moramo se odločiti, kako bomo imenovali ves ta sklop in recimo da temu rečemo duša v najširšem pomenu, zato bom sam to od sedaj imenoval in pisal DUŠA (velike črke).
Po moje se našim križarjem, ko vidijo muslimanko, iz DUŠE nariše kri, nož, oziroma potreba po njeni eliminaciji iz naše družbe. Ne mi tu govoriti o neskladju med dušo (katoliško) in razumom. Njegova DUŠA je defekna.
Sicer pa bo verjetno večina tukaj trdila, da je vse lepo v človeku duša, vse grdo pa razum. Pa po moje ni tako.
Razum ti govori, da smo vsi ljudje enaki in da z rezanjem križev na ženska prsa lahko prideš le v arest, muslimani bodo pa še bolj upravičeno trdili, da smo vsi katoliki križarji, ki pobijamo muslimane in zato uprizorili še kak teroristični napad.
Nekaj iz človeka prihaja, kar povzroči sovraštvo in to je občutek ne pa da ko sreča tisti križar muslimanko, začne razmišljati o tem, zakaj bi jo bilo treba posiliti ali narisati križ ali ali ali
Back to top
 
 
IP Logged
 
Magla
adm

Offline

domišlija je pomembnejša
od znanja-Albert Einsten

Posts: 788
SLO
Gender: male
Re: INTUICIJA
Reply #12 - 28.11.2001 at 13:34:22
 
Glej!
Imamo izkušnje. Iz izkušenj se učimo. Lahko se učimo tudi iz izkušenj drugih - SAM na ta način se nam poveča znanje ne pa vedenje...in razlika med znanjem in vedenjem ... hahahaha ta dva pojma sploh nista ista...

in ti bi rad razložil intuicijo z znanjem ne pa vedenjem...
Če mene vprašaš...preden lahko razložiš intuicijo jo moraš obvladat...kle pa ti znanje bolj malo pomaga. Edino kar pomaga je trening...taprav trening... te zanima kako? 8)
Back to top
 

nikoli ne smemo prenehati postavljati vprašanj-radovednost ima lasten razlog za svoj obstoj- začutimo lahko le globoko spoštovanje do skrivnosti večnosti-nikdar ne izgubite svete radovednosti-Einsten
 
IP Logged
 
Oldi
Guest
Re: INTUICIJA
Reply #13 - 29.11.2001 at 07:27:06
 
O tem, kako odreagiraš na mlado muslimanko ne odloča znanje, temveč tisti nerazumski del možganov, ki sem mu dejal DUŠA.
Tistim tipom iz DUŠE (ko jim vrezujejo križe) prihaja ponos in ne kako sočutje. Podobno se jim dogaja, ko jo zagledajo; nekomu je všeč in bi rad sexal z njo, drugi se bo zaljubil, tretji bo pomislil "luštna bejba", četrti "tale je pa mal preveč zapečena", peti "prekleta sodrga balkanska", šesti bo pa v njej videl "podlago" za vrezovanje križev. Vsi ti vzgibi prihajajo iz DUŠE, ki pa jo je predhodno prepariral razum s pomočjo naše okolice - recimo izjave dr. Ruglja.
Back to top
 
 
IP Logged
 
ana
5
p
*****
Offline


Posts: 1223
Kranj
Gender: female
Re: INTUICIJA
Reply #14 - 29.11.2001 at 08:39:57
 
Oldi,
si prebral to kar, Zvezdica piše?
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=general&action=display&num=100695...

Vem, da ne boš razumel vsega, verjetno niti pol ne, a sprejmi dejstvo, da duša ni del telesa (po tvoji logiki: možganov).

Bi se pa krepko zamislila nad dejstvom, kaj se ti suka po glavi: vrezovanje križev, posilstva itd... vse, kar se ti poja po mislih, se bo poskusilo udejaniti tudi v dejanjih
svet začneš spreminjati (na bolje), ko postanejo tvoje misli lepše...
Back to top
 

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 ... 9